12.1 Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit

Iin kunnan osuus

Taide- ja taitoaineiden pitkät valinnaiset

KO / Valinnainen kotitalous

Laajuus: Pitkä, 4 vvt, 8.-9. lk

Tavoitteet 8.luokka

Oppilasta ohjataan liittämään asiat ja uudet käsitteet aiemmin opittuun. Oppilas huomaa, kuinka aiemmin opittu tieto ja taito kertautuvat, lisääntyvät ja nivoutuvat yhteen kotitaloudessa ja eri oppiaineissa.

Käytännön toimintataidot

Oppilasta ohjataan suunnittelemaan, arvioimaan ja organisoimaan omaa työtään. Oppilas toimii tavoitteellisesti ohjeiden mukaan yksin tai yhdessä ja saattaa työnsä loppuun. Hän jakaa työt tasapuolisesti, pystyy ylläpitämään järjestystä ja suunnittelemaan ajankäytön tilanteen mukaan. Tavallisimpien raaka-aineiden, työvälineiden ja kodinkoneiden käsittely kehittyy sujuvaksi taloudelliseksi ja turvalliseksi. Ruoanvalmistajan vastuu korostuu, kun valmistetaan ruokaa erityisruokavalioiden ja allergioiden vaatimusten mukaisesti

Oppilas valmistaa arki-ja juhlaleivonnaisia, suomalaista perinneruokaa ja valitsee ravitsemuksellisesti hyviä vaihtoehtoja.

Yhteistyö ja vuorovaikutustaidot

Oppilas oppii antamaan ja vastaanottamaan palautetta. Oppilas oppii työskentelemään ryhmässä erilaisten ihmisten kanssa.

Tiedonhallintataidot

Oppilas tunnistaa ja selittää omin sanoin arjen ilmiöitä ja asioita, joita ilmenee ruoan valmistuksen ja kodinhoidon tehtävien yhteydessä. Hän osaa tulkita kodin- ja vaatehuollon symboleja ja löytää aiheeseen liittyvää ajankohtaista ja luotettavaa tietoa.

Oppilas kuvailee omin sanoin suomalaista ruokaperinnettä ja hahmottaa osuutensa toimijana menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden ruokakulttuurin jatkumossa. Hän vertailee Euroopan maiden ruokakulttuureita, löytää ja prosessoi tietoa eri lähteistä.

Tavoitteet 9.luokka

Käytännön toimintataidot

Oppilaan kotitaloustaidot tuottavat iloa sekä hyötyä itselle ja läheisille, koska aiemmin kertyneet tieto ja taito alkavat näkyä käytännön toiminnassa.

Oppilas hallitsee tavallisimmat ruoanvalmistusmenetelmät ja -termit. Työskentelyn aikana hän ylläpitää järjestystä ja tavoitteena on kaunis, hyvä lopputulos. Oppilas kykenee valmistamaan käytettävän ajan puitteissa itsenäisesti ja ryhmässä monipuolisia ja terveellisiä aterioita ohjeiden mukaan. Hän osaa tiedon perusteella tehdä järkeviä muutoksia omiin ruokavalintoihinsa. Oppilaat suunnittelevat itsenäisesti ja ryhmissä useita ateriakokonaisuuksia annetuista raaka-aineista ja näin vahvistavat ruoanvalmistuksen ja suunnittelun taitoja. Työskentely on hygieenistä, ergonomista ja taloudellista. Oppilas valmistaa ruokaa myös kotona.

Oppilas tekee kotona kodinhoidon ja vaatehuollonkäytännön tehtäviä, koska ymmärtää niiden hyödyn tulevassa itsenäisessä elämässä. Hän hallitsee tavallisimmat arkielämän käsitteet, merkit ja symbolit.

Oppilas harjoittelee oman taloustilanteen arviointia ja talouden suunnittelua, sekä tunnistaa tavallisimmat keinot, joilla kuluttajiin pyritään vaikuttamaan. Oppilas tutustuu tuotteiden elinkaareen ja tuotantotapoihin ja vertailee eri vaihtoehtoja. Oppilas lajittelee, kierrättää ja tekee tiedostaen ekologisia ja eettisesti hyviä valintoja.

Yhteistyö ja vuorovaikutustaidot

Oppilas arvostaa kotitöitä ja perhe-elämää. Hän ymmärtää oman toiminnan ja omien valintojen vaikutuksia eri yhteyksissä ja tilanteissa. Hän kiinnostuu valinnan ja vaikuttamisen mahdollisuuksista sekä tuotteiden alkuperästä, elinkaaresta ja ympäristövaikutuksista. Oppilas tulee toimeen ja pystyy työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa vaihtuvissa tilanteissa.

Tiedonhallintataidot

Oppilas osaa etsiä eri tietolähteistä yhteiskunnan kotitalouksille tarjoamia palveluita omassa elämäntilanteessaan. Hän hyödyntää verkkomateriaalia kuluttajana ja tietää toimintamahdollisuuksistaan kansalaisena. Oppilaassa herää uteliaisuus ja sitä kautta osaamista, jota tarvitaan tulevaisuudessa uusien tilanteiden haltuunotossa sekä työelämän muuttuvissa olosuhteissa.

Sisällöt 8. luokka

S1 Ruokaosaaminen ja ruokakulttuuri

Jatketaan syventymistä eri raaka-aineiden käyttämiseen ruoanvalmistuksessa, niiden valintaan, oikeaan käsittelyyn ja säilyttämiseen. Valmistetaan kokonaisia ateriakokonaisuuksia ja leivonnaisia, jotka sopivat sekä arkeen että juhlaan. Vahvistetaan oppilaan taitoja suunnitella itsenäisesti täysipainoinen ateria ravitsemussuositusten mukaan. Kerrataan suomalaiseen ja pienessä määrin eurooppalaiseen ruokakulttuuriin liittyviä asioita ja valmistetaan niihin liittyviä ruokia. Kerrataan erityisruokavalioiden asettamia vaatimuksia ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa.

Pohditaan terveellisen ruokavalion merkitystä, ravitsemuksellisesti hyviä valintoja ja vertaillaan omia valintoja suhteessa ravitsemussuosituksiin.

S2 Asuminen ja yhdessä eläminen

Kerrataan ja tehdään kotona pyykinpesuun ja siivoukseen liittyviä asioita, joilla tähdätään arjessa tarvittavien taitojen vahvistamiseen. Kerrataan ruokailuun ja yhdessä olemiseen liittyviä hyviä tapoja

S3 Kuluttaja- ja talousosaaminen kodissa

Harjoitellaan ostamiseen, rahan käyttöön, taloudellisuuteen ja kestävään kuluttamiseen liittyviä taitoja. Opetellaan tulkitsemaan pakkausmerkintöjä ja symboleja. Vertaillaan teollisia ruokavalmisteita itsetehtyihin tuotteisiin erilaisista näkökulmista ja harjoitellaan aistinvaraista arviointia.

Sisällöt 9. luokka

S1 Ruokaosaaminen ja ruokakulttuuri

Valmistetaan perusraaka-aineista oppilaiden suunnittelemia ateriakokonaisuuksia. Kerrataan elintarvikkeiden, ruoan turvallisuuteen ja eettiseen valintaan liittyviä asioita. Perehdytän tarkemmin kodin juhliin, niiden suunnitteluun ja toteutetaan oppilaiden valitsema juhla. Vahvistetaan niitä ruoanvalmistukseen liittyviä taitoja, joita nuori tarvitsee tulevaisuudessa. Pohditaan omien valintojen vaikutuksia omaan ravitsemukseen ja omia ruokavalintoja suhteessa yleisiin suosituksiin.

S2 Asuminen ja yhdessä eläminen

Kerrataan kodinhoitoon ja asumiseen liittyviä, tulevaisuudessa tarvittavia taitoja. Tähdätään arjessa tarvittavien taitojen kehittymiseen. Perehdytään hyviin tapoihin, tasapuoliseen voimavarojen käyttöön ja vastuunottoon perheessä

S3 Kuluttaja- ja talousosaaminen kodissa

Kerrataan kuluttajan vastuuseen ja oikeuksiin liittyviä asioita sekä eettistä kuluttamista. Pohditaan median ja vertaisryhmien vaikutusta omiin kulutusvalintoihin, vastuullista päätöksentekoa ja ajankohtaisen tiedonhankintaa. Pohditaan rahankäyttöön liittyviä tilanteita ja ongelmia

Arviointi

Osaamista ja taitoja arvioidaan teorian ja käytännön näkökulmista, kuitenkin niin että käytännön osaamista painotetaan enemmän

Arvioinnissa noudatetaan päättöarvioinnin hyvän osaamisen arvosanan kahdeksan kriteerejä.

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet

Työskennellään vuorovaikutteisissa ryhmissä, joissa opetellaan toimimista erilaisten ihmisten kanssa. Työn arvostaminen ja työn loppuun saattaminen ovat tärkeänä osana opiskelua. Oppilaita ohjataan ja tuetaan havaitsemaan kokonaisuuksia, syy-seuraussuhteita ja aikakäsitystä. Opetuksessa hyödynnetään luokkayhteisöä, koulu ja -digitaalisia ympäristöjä sekä mahdollisuuksien mukaan ulkopuolisia yhteistyöverkostoja. Taitojen kautta pyritään ymmärtämään opittavan asian tietopohjaa ja soveltamaan sitä käytäntöön ja tulevaisuudessa omaan elämään.

Tukeen ja ohjaukseen liittyvät erityispiirteet

Tarvittaessa oppilaille järjestetään eriyttäviä tehtäviä ja lisäohjausta sekä käytetään joustavia opetusjärjestelyjä. Käytetään yksinkertaisia ja selkeitä ohjeita ja kuvia joilla vahvistetaan taitoja toimia ohjeiden mukaan.

Oppimiseen voidaan tarvita runsaasti harjoittelua ja kaikkien liikkeiden tai työvaiheiden harjoittelua kädestä pitäen. Oppimisympäristön esteettömyys on tarvittaessa turvattava. Opetuksen tavoitteena on itseohjautuvuuden kasvattaminen työprosessin eri vaiheissa.

Yhteistyö ja vuorovaikutustaitoja vahvistetaan tekemällä luokassa töitä erilaisissa ryhmissä, jolloin luontaisesti keskitytään sosiaalisten tilanteiden ja vuorovaikutuksen harjoitteluun. Samalla vahvistetaan niitä kotitalouteen liittyviä taitoja, joita tarvitaan myöhemmin elämässä.

KU / Valinnainen kuvataide

Laajuus: Pitkä, 4 vvt, 8.-9. lk

Tavoitteet, sisällöt ja arviointi:

Valinnaisen kuvataiteen tavoitteet ja sisällöt valikoituvat yleisen oppimäärän tavoitteiden (T1-T11) ja sisältöjen (S1-S3) mukaisesti, niitä laajentaen ja syventäen. Opetuksessa voidaan pyrkiä kohti kaikkia yleisen oppimäärän tavoitteita tai keskittyä vain osaan tavoitteista (T1-T11).

Valinnaisessa kuvataiteessa käytetään monipuolisesti erilaisia kuvataiteen työtapoja, tekniikoita ja materiaaleja.

KU / Valokuva ja media

Laajuus: Pitkä, 4 vvt, 8.-9. lk

Sisällöt 8. lk:

Kurssilla tutustutaan valokuvauksen ja median maailmaan valikoiden sisältöjä oppilaiden kiinnostuksen mukaan, esimerkiksi:

- valokuvauksen perusteet ja kameran ominaisuudet

- digitaalinen kuvankäsittely, editointi, taitto-ohjelmat ja digitaalinen kuvantekeminen

- elokuvailmaisun perusteet, lyhytelokuva, animaatio, mainos ja muut elokuvalliset esitykset

- ajankohtaiset mediailmiöt ja erilaisten mediateosten tuottaminen

Tavoitteet 8. lk:

- Oppilas osaa käyttää valokuvan/elokuvan keinoja sekä tuottaa kuvia digitaalisesti.

- Oppilas ymmärtää ajankohtaisten mediailmiöiden taustoja ja vaikutuskeinoja.

Sisällöt 9. lk:

Syvennetään 8.luokan sisältöjä valokuvauksen ja median maailmaan liittyen valikoiden sisältöjä oppilaiden kiinnostuksen mukaan, esimerkiksi:

- valokuvauksen perusteet ja kameran ominaisuudet

- digitaalinen kuvankäsittely, editointi, taitto-ohjelmat ja digitaalinen kuvantekeminen

- elokuvailmaisun perusteet, lyhytelokuva, animaatio, mainos ja muut elokuvalliset esitykset

- ajankohtaiset mediailmiöt ja erilaisten mediateosten tuottaminen

Tavoitteet 9. lk:

- Oppilas osaa käyttää valokuvan/elokuvan keinoja sekä tuottaa kuvia digitaalisesti.

- Oppilas ymmärtää ajankohtaisten mediailmiöiden taustoja ja vaikutuskeinoja. Oppilaan oppimisen arviointi.

Arviointi:

Oppimisen arviointi kuvataiteessa on luonteeltaan kannustavaa, ohjaavaa ja oppilaiden yksilöllisen

edistymisen huomioivaa. Arvioinnilla tuetaan kuvan tuottamisen ja tulkinnan taitojen, taiteen

ja muun visuaalisen kulttuurin tuntemuksen, pitkäjänteisten työtapojen sekä itsearviointitaitojen

kehittymistä. Oppilaita ohjataan arvioinnilla omien ajatusten ilmaisemiseen ja toisten näkemysten

arvostamiseen. Oppimisen arviointi kohdistuu kaikkiin opetuksen tavoitteissa määriteltyihin

taideoppimisen ulottuvuuksiin.

KÄS / Tekninen työ

Laajuus: Pitkä, 4 vvt, 8.-9. lk

Tavoitteet:

Teknisen työn pitkässä valinnaiskurssissa tavoitteet pohjautuvat valtakunnalliseen uuteen OPS 2016 Käsityön tavoitteisiin vuosiluokilla 7 - 9 ( T1 – T8 ).

  1. lk painotetaan tavoitekohtia T1 – T6.

Ohjataan oppilasta suunnittelemaan työskentelyään sekä ideoimaan, tutkimaan ja kokeilemaan. Oppilas asettaa omia tavoitteita oppimiseen ja työskentelyyn sekä niiden perusteella toteuttamaan kokonainen käsityöprosessi. Oppilas tutustuu erilaisiin materiaaleihin, työvälineisiin ja työtapoihin. Oppilasta ohjataan havainnoimaan, ennakoimaan ja reagoimaan työtilanteisiin liittyviin riskitekijöihin ja toimimaan turvallisesti. Tieto- ja viestintäteknologia mukana suunnittelussa, valmistuksessa ja dokumentoinnissa.

  1. lk painotetaan tavoitekohtia T7 ja T8.
  2. luokan tavoitekohtien lisäksi ohjataan oppilasta tuntemaan käsityön, kädentaitojen ja teknologisen kehityksen merkitys omassa elämässä, yhteiskunnassa, yrittäjyydessä ja muussa työelämässä. Taloudellinen ajattelu ja valinnat, jotka edistävät kestävää elämäntapaa.

Sisällöt:

Teknisen työn valinnaiskurssin sisällöt perustuvat valtakunnalliseen OPS 2016 Käsityön tavoitteisiin liittyviin keskeisiin sisältöalueisiin vuosiluokille 7 – 9 ( S1 – S8 ). Syvennetään 7 luokalla opittuja tietoja ja taitoja.

  1. lk painotetaan sisältöalueita S1 – S6. ( Innovointi, Muotoilu, Kokeilu, Dokumentointi ja arviointi, Tekeminen ja Työturvallisuus. ) Tekniseen työhön liittyvien koneiden ja laitteiden turvallisen käytön opettelu ja kertaus.

Työmenetelmien ja koneiden opettelua aluksi yhteisten aihepiirien ja ongelmien avulla.

Erilaisten tuotesuunnittelutehtävien avulla perehdytään muotoiluun ja harjoitellaan erilaisia tapoja muokata, yhdistää ja käsitellä materiaaleja.

Dokumentoidaan ja arvioidaan omaa tuotosta.

  1. lk painotetaan sisältöalueita S4 – S8. ( Dokumentointi ja arviointi, Tekeminen, Työturvallisuus, Yrittäjämäinen oppiminen ja Tiedostaminen ja osallistuminen ).
  2. luokan sisältöihin pohjautuen pyritään kokonaisvaltaiseen käsityöprosessiin. Suunnitteluun pohjautuen valmistetaan tuote, joka dokumentoidaan ja arvioidaan.

Riittävän laaja projekti joka edellyttää pitkäjänteistä työskentelyä.

Oppimisympäristön ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 8. ja 9.

Perustuu vastaaviin valtakunnallisiin OPS 2016 tavoitteisiin vuosiluokalle 7. – 9.

Arviointi:

Arviointi perustuu OPS 2016 Käsityön päättöarvioinnin kriteereihin hyvälle osaamiselle (arvosana 8) oppimäärän päättyessä.

KÄS / Tekstiilityö

Laajuus: Pitkä 4 vvt, 8.-9. lk

Tavoitteet, sisällöt ja arviointi:

Tekstiilityö syventää ja laajentaa kaikille yhteisen käsityön oppimäärän sisältöjä (S1-S8) ja tavoitteita (T1-T8). Käytetään monipuolisesti tekstiilityön työtapoja (esim. ompelu, lankatyöt, kankaanpainanta, kankaankudonta, kirjonta, huovutus, värjäys, erikoistekniikat).

Arvioinnissa käytetään kaikille yhteisen käsityön arviointiperusteita.

LI / Hyvinvointiliikunta

Laajuus: Pitkä, 4vv, 8.-9. lk

Tavoitteet 8. lk:

Hyvinvointiliikunta kurssin tavoitteena on pysyviin liikuntatottumuksiin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kannustaminen. Kurssilla tutustutaan erilaisiin hyvinvointia ja terveyttä edistäviin liikuntalajeihin, jotta jokainen voisi löytyy itsellensä sopivan ja miellyttävän tavan harrastaa liikuntaa. Hyvinvointiliikunta auttaa edistämään oppilaan fyysistä, psyykkistä sekä sosiaalista toimintakykyä.

Sisällöt:

Kurssilla tutustutaan monipuolisesti eri liikuntalajeihin ja kehitetään kuntotekijöiden eri osa-alueita: liikkuvuutta, lihaskuntoa, nopeutta sekä kestävyyskuntoa. Lajeina ovat osallistujien kiinnostuksen mukaan mm. musiikkiliikunnan eri muodot, monipuolinen lihaskuntoharjoittelu ja eri kestävyyslajit sekä kehonhuoltomenetelmät, jooga ja pilates.

Arviointi: 4-10

Mahdolliset oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet:

Kurssilla voidaan tehdä vierailu käynti mm. kuntosalille, uimahalliin, tanssitunneille tms. osallistujien mielenkiinnon mukaan

Tavoitteet 9. lk:

Kurssin tavoitteena on ohjata opiskelijoita itsenäiseen, koko elämän jatkuvaan hyvinvointiliikunnan harrastamiseen ja oman kunnon seuraamiseen. Kurssin aikana opiskelija saa valmiuksia itsenäiseen ja vastuulliseen liikunnan harrastamiseen. Opiskelija pyrkii parantamaan omaa kuntoaan sekä oivaltaa jatkuvan liikunnan harrastamisen merkityksen.

Sisällöt:

Kurssilla kokeillaan monipuolisesti eri liikuntalajeja ja kehitetään kuntotekijöiden eri osa-alueita: liikkuvuutta, lihaskuntoa, nopeutta sekä kestävyyskuntoa. Lajeina ovat osallistujien kiinnostuksen mukaan mm. musiikkiliikunnan eri muodot, monipuolinen lihaskuntoharjoittelu ja eri kestävyyslajit sekä kehonhuoltomenetelmät, jooga ja pilates.

Arviointi: 4-10

Mahdolliset oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet:

Kurssilla voidaan tehdä vierailu käynti mm. kuntosalille, uimahalliin, tanssitunneille tms. osallistujien mielenkiinnon mukaan.

LI / Liikunta

Laajuus: Pitkä, 4vvt 8.-9. lk

Tavoitteet:

Liikunnan valinnaisaineen tarkoituksena on syventää jo opittuja liikuntataitoja sekä perehdyttää oppilasta uusiin liikuntalajeihin. Lajien valinnassa huomioidaan oppilaiden omat mielenkiinnon kohteet. Tavoitteet sekä kahdeksannelle että yhdeksännelle luokalle:

- Oppilas harjaantuu liikuntataidoissaan ja kehittää fyysistä kuntoaan.

- Oppilas tutustuu uusiin liikuntalajeihin.

- Oppilas osaa toimia tuomarina ymmärtäen pelin keskeiset säännöt ja reilun pelin periaatteet.

- Oppilas ymmärtää liikunnan merkityksen osana terveellistä elämäntapaa.

- Oppilaan myönteinen minäkuva kehittyy.

Sisällöt:

Lajit vuodenaikojen ja oppilaiden kiinnostuksen mukaan.

Arviointi:

- Arviointi perustuu oppilaan jatkuvaan näyttöön ja osallistumiseen tunneilla.

- Arvioidaan numerolla 4-10.

- Oppilas arvioi myös itse kehittymistään.

Mahdolliset oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet:

Hyödynnetään monipuolisesti lähialueen liikuntapaikkoja ja –maastoja.

Mahdolliset tukeen ja ohjaukseen liittyvät erityispiirteet:

Pyritään tukemaan oppilasta jokaisen omasta lähtökohdasta ja osaamisesta käsin. Huomioidaan ja tuetaan oppilaan harrastuneisuutta.

LI / Palloilu

Laajuus: Pitkä, 4vvt, 8.-9. lk

Tavoitteet 8. lk:

Auttaa oppilasta syventämään välineenkäsittely-, tasapaino- ja liikkumistaitojaan eri palloilulajien avulla. Liikuntatehtävien avulla oppilaat oppivat arvioimaan ja kehittämään omaa sosiaalista toimintakykyään ja harjoitellaan vastuunottamista.

Sisällöt 8. lk:

Palloilut vuodenajan ja oppilaiden kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Tavoitteet 9. lk:

Auttaa oppilasta edelleen kehittämään välineenkäsittely-, tasapaino- ja liikkumistaitojaan eri palloilulajien avulla. Liikuntatehtävien avulla oppilaat oppivat arvioimaan ja kehittämään omaa sosiaalista toimintakykyään ja harjoitellaan vastuunottamista.

Sisällöt 9. lk:

Palloilut vuodenajan ja oppilaiden kiinnostuksen kohteiden mukaan.

LI / Palloilu- ja melonta

Laajuus: Pitkä, 4 vvt, 8.-9. lk

Tavoitteet 8. lk:

Auttaa oppilasta syventämään välineenkäsittely-, tasapaino- ja liikkumistaitojaan eri palloilulajien avulla. Liikuntatehtävien avulla oppilaat oppivat arvioimaan ja kehittämään omaa sosiaalista toimintakykyään ja harjoitellaan vastuunottamista.

Sisällöt 8. lk:

Palloilut vuodenajan ja oppilaiden kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Tavoitteet 9. lk:

Auttaa oppilasta edelleen kehittämään välineenkäsittely-, tasapaino- ja liikkumistaitojaan eri palloilulajien avulla. Liikuntatehtävien avulla oppilaat oppivat arvioimaan ja kehittämään omaa sosiaalista toimintakykyään ja harjoitellaan vastuunottamista. Erityisesti melontaretkellä opitaan pitkäjännitteisesti ponnistelemaan yksin ja yhdessä muiden kanssa tavoitteen saavuttamiseksi.

Sisällöt 9. lk:

Syksyllä viikonlopun mittainen melontaretki. Palloilut vuodenajan ja oppilaiden kiinnostuksen kohteiden mukaan.

MU / Musiikki

Laajuus: Pitkä, 4 vvt, 8.-9. lk

Tavoitteet:

Valinnaisen musiikin opiskelussa syvennetään ja laajennetaan musiikillisia tietoja ja taitoja.

Opiskelu painottuu musiikin tuottamiseen monipuolisesti soittaen, laulaen ja teknologiaa hyödyntäen. Koulun ulkopuolinen musiikin harrastaminen ei ole valinnaisen musiikin opiskelun edellytys vaan tärkeintä on oma innostus kehittää musiikillista osaamista omasta lähtötasosta lähtien.

Keskeisimpänä tavoitteena on herättää jatkuva kiinnostus musiikkiin sekä tarjota valmiudet omaa musiikkiharrastusta kohtaan.

Sisällöt:

Syvennetään erilaisten musiikkityylien tuntemusta ja harjoitellaan monipuolisesti eri musiikkityylien mukaista ohjelmistoa, kuitenkin huomioiden myös oppilaiden kiinnostuksien kohteet. Samalla tutustutaan keskeisimpiin musiikin teorian perusteisiin sekä musiikin peruselementteihin: rytmi, melodia, harmonia, dynamiikka, sointiväri ja muoto.

Bändikoulu, jossa opitaan bändisoitinten (rummut, basso, kitara, koskettimet) perusteet ja hallinta painottuen yhteissoittoon. Oppilailla on myös mahdollisuus syventyä johonkin soittimeen oman kiinnostuksen mukaan.

Lisäksi opitaan käytännössä yleisimmät lyömä- ja koulusoittimet painottuen oppilaan rytmiikan kehittämiseen. Äänenkäytön ja laulun harjoituksia: laulusolistina toimiminen, stemmalaulu, yhtyelaulu ja kuorolaulu. Tuetaan ja rohkaistaan oppilasta musiikilliseen itseilmaisuun.

Edellä mainittujen lisäksi sisällöt vuosiluokittain:

  1. luokka:

- Tutustutaan länsimaisen taidemusiikin historiaan sekä

- Suomalaisen kevyen musiikin historiaan

  1. luokka:

- Tutustutaan kevyen musiikin historiaan (blues, jazz, rock)

Arviointi:

- Arviointi perustuu oppilaan jatkuvaan näyttöön ja osallistumiseen tunneilla.

- Keskeistä arvioinnissa eivät ole jo olemassa olevat musiikilliset taidot, vaan avoimesti monipuolinen ja innostunut asenne musiikkiin sekä uuden oppimiseen.

- Arvioidaan numerolla 4-10.

- Arvioinnissa kiinnitetään huomiota sekä oppimisprosessiin että valmiisiin tuotoksiin.

- Oppilas arvioi myös itse kehittymistään.

Mahdolliset oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet:

Opiskelu painottuu käytännön tekemiseen: Monipuoliseen soittamiseen ja laulamiseen. Kappaleiden opettelua sekä nuottikuvaa että korvakuuloa käyttäen.

Projektiluontoista työskentelyä, esimerkiksi musiikkiesitysten valmistaminen koulun joulu- ja kevätjuhliin sekä muihin yhteisiin tapahtumiin kuten bändikonsertit, musiikkiteatterin tekeminen, omien nauhoitusten ja omien sävellysten tekeminen.

Mahdollisuuksien mukaan konserttikäyntejä ja tutustumista musiikkioppilaitoksiin ja musiikkialan ammatteihin.

Mahdolliset tukeen ja ohjaukseen liittyvät erityispiirteet:

Tuetaan jokaisen oppilaan kehittymistä hänen omista lähtökohdistaan. Huomioidaan ja pyritään vahvistamaan musiikillista harrastuneisuutta.




Taide- ja taitoaineiden puolipitkät valinnaiset

KO / Englannin kielinen kotitalous

Laajuus: Puolipitkä, 2 vvt, 8. lk

Tavoitteet

Oppilas tutustuu brittiläiseen ja amerikkalaiseen ruoka- ja tapakulttuuriin monipuolisesti opettajan tuottaman tuetun materiaalin lisäksi teknologiaa monipuolisesti hyödyntämällä. Eri kulttuurien työskentely- ja toimintamallit tulevat tutuksi englanninkielisten ruokaohjeiden kautta, jolloin englannin kieli ja kotitaloustaidot vahvistuvat. Ruokaohjeiden kääntämisen yhteydessä oppilas tutustuu uusiin mittayksiköihin, sekä pohtii ja soveltaa tarkoituksenmukaisia toimintamalleja omaan työskentelyynsä.

Ajattelutapa avartuu sanasta sanaan kääntämisen sijasta kokonaisuuksin ymmärtämiseen. Oppilas laatii omia englannin kielisiä tuotoksia ja pystyy kirjoittamaan englanniksi tavallisimpia ruokaohjeita. Tutustuminen muihin kulttuureihin ja mahdollisiin vierailijoihin lisäävät suvaitsevaisuutta. Mahdolliset vierailijat, jotka puhuvat muuta kieltä kuin englantia äidinkielenään, rohkaisevat oppilaita käyttämään englannintaitojaan.

Sisällöt

S1 Ruokaosaaminen ja ruokakulttuuri

Ruoat valmistetaan pääosin brittiläisten ja amerikkalaisten tavallisimpien ohjeiden mukaan. Ruoka-ja tapakulttuuritietämys lisääntyy arkisten ruokien, tapojen ja kodin juhlien myötä. Oppilas huomaa eri kulttuurien välisiä eroja ruokaan ja syömiseen liittyvissä valinnoissa ja suosituksissa.

S2 Asuminen ja yhdessä eläminen

Englannin kieli asettaa haasteita keskustelulle ja todennäköisesti oppilas harkitsee sanomisiaan enemmän kuin äidinkielellään. Tilanne luo uuden kulttuurillisen ulottuvuuden tuntityöskentelyyn ja vuorovaikutukseen. Englanninkielinen arkisanavarasto laajenee ja aktivoituu.

S3 Kuluttaja- ja talousosaaminen kodissa

Sisällöt harjaannuttavat joustavaan ja vastuulliseen päätöksentekoon ja ajankohtaisen tiedon hankintaan, koska käytettävissä olevat materiaalit ovat usein erilaisia kuin ohjeissa. Samalla voidaan pohtia käytettyjen resurssien suhdetta saavutettuun tulokseen.

Arviointi

Kurssi arvioidaan numerolla. Oppilaan osaamista arvioidaan sekä teoriassa ja käytännössä, kuitenkin niin että käytännön osaamista painotetaan enemmän

Arvioinnissa noudatetaan päättöarvioinnin hyvän osaamisen kriteerejä soveltuvin osin.

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet

Luokassa puhutaan mahdollisimman paljon englantia ja ohjeet ovat pääosin englanniksi. Teknologia mahdollistaa digitaalisten oppimisympäristöjen ja yhteistyöverkostojen hyödyntämisen opetuksessa. Oppilaitten oma aktiivisuus voi lisätä kurssin sisällön monipuolisuutta. Mahdollisuuksien mukaan kurssilla vierailee ulkomaalaistaustainen vieras, joka tuo mukanaan oman lisänsä kurssin tarjontaan. Työtavoissa ja menetelmissä korostuu tiedon ja taidon kietoutuminen yhteen ja soveltaminen käytännössä sekä englannin kielessä että kotitaloudessa.

Tukeen ja ohjaukseen liittyvät erityispiirteet

Tiedonhallintataitojen kehittymistä tuetaan tarvittaessa yksinkertaistetuilla ja selkeytetyillä ohjeilla ja kuvasarjoilla sekä mahdollisuuksien mukaan videoesityksillä.

KO / Leivonta ja kansainvälinen keittiö

Laajuus: Puolipitkä, 2 vvt, 8. lk

Tavoitteet

Käytännön toimintataidot

Kurssilla vahvistetaan oppilaan kotitalouden kädentaitoja ja kannustetaan luovuuteen. Opetellaan ajankäyttöä, työn suunnittelua ja loppuun saattamista sekä ylläpitämään järjestystä keittiössä. Vahvistetaan sellaisten taitojen osaamista, mitä oppilas tulee tarvitsemaan tulevaisuudessa

Yhteistyö ja vuorovaikutustaidot

Vahvistetaan taitoja tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja taitoja jakaa työtehtävät oikeudenmukaisesti. Harjoitellaan kuuntelua ja keskustelutaitoja työskentelyn yhteydessä sekä kerrataan hyviä tapoja

Tiedonhallintataidot

Käytetään monipuolisesti erilaisia tiedonhankintamenetelmiä oppimistehtäviä tehtäessä. Opetellaan kriittisyyttä tiedon hakemisessa ja käyttämisessä. Vahvistetaan oppilaan kykyä ymmärtää sitä että tieto ja osaaminen rakentuu kerroksittain aikaisemmin opitun päälle. Edetään pienistä kokonaisuuksista suurempien kokonaisuuksien hallintaan.

Sisällöt

S1 Ruokaosaaminen ja ruokakulttuuri

Kerrataan erilaiset taikinatyypit ja niiden soveltaminen käytännössä.

Sovelletaan erityisruokavalioiden asettamia vaatimuksia leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa.

Valmistetaan eri maiden ruokia ja leivonnaisia sekä suomalaiskansallisia juhlaruokia ja leivonnaisia.

Käytetään monipuolisesti eri raaka-aineita ruoanvalmistuksessa

S2 Asuminen ja yhdessä eläminen

Tutustutaan eri maiden ruoka- ja tapakulttuuriin erilaisten oppimistehtävien muodossa. Kerrataan siivoukseen ja pyykinpesuun liittyviä asioita.

S3 Kuluttaja- ja talousosaaminen kodissa

Harjaannutetaan vastuullista päätöksentekoa ja kriittistä tiedonhankintaa

Arviointi

Kurssi arvioidaan numerolla. Oppilaan osaamista arvioidaan sekä teoriassa ja käytännössä, kuitenkin niin että käytännön osaamista painotetaan enemmän

Arvioinnissa noudatetaan päättöarvioinnin hyvän osaamisen kriteerejä soveltuvin osin.

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet

Työskentelyssä kiinnitetään huomioon vuorovaikutteiseen toimintaan, osaamisen jakamiseen, työn arvostamiseen ja loppuun saattamiseen. Oppimisessa hyödynnetään luokka- ja kouluympäristöä sekä digitaalisia ympäristöjä. Mahdollisuuksien mukaan käytetään koulun muita yhteistyöverkostoja. Oppimistehtävät vahvistavat oppilaiden näkemystä arjen rakentumisesta ja harjaannuttavat soveltamaan opittuja asioita tulevaisuudessa

Tukeen ja ohjaukseen liittyvät erityispiirteet

Tarvittaessa oppilaille järjestetään eriyttäviä tehtäviä ja lisäohjausta sekä käytetään joustavia opetusjärjestelyjä.

Yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja vahvistetaan tekemällä luokassa töitä erilaisissa ryhmissä. Käytetään yksinkertaisia ja selkeitä ohjeita ja kuvia joilla vahvistetaan taitoja toimia ohjeiden mukaan. Samalla vahvistetaan niitä kotitalouteen liittyviä taitoja, joita tarvitaan myöhemmin elämässä

KU / Valinnainen kuvataide

Laajuus: Puolipitkä, 2 vvt, 8. lk

Tavoitteet, sisällöt ja arviointi:

Valinnaisen kuvataiteen tavoitteet ja sisällöt valikoituvat yleisen oppimäärän tavoitteiden (T1-T11) ja sisältöjen (S1-S3) mukaisesti, niitä laajentaen ja syventäen. Opetuksessa voidaan pyrkiä kohti kaikkia yleisen oppimäärän tavoitteita tai keskittyä vain osaan tavoitteista (T1-T11).

Valinnaisessa kuvataiteessa käytetään monipuolisesti erilaisia kuvataiteen työtapoja, tekniikoita ja materiaaleja.

KU / Valokuva ja media

Laajuus: Puolipitkä, 2 vvt, 8. lk

Tavoitteet:

- Oppilas osaa käyttää valokuvan/elokuvan keinoja sekä tuottaa kuvia digitaalisesti.

- Oppilas ymmärtää ajankohtaisten mediailmiöiden taustoja ja vaikutuskeinoja.

Sisällöt:

Kurssilla tutustutaan valokuvauksen ja median maailmaan valikoiden sisältöjä oppilaiden kiinnostuksen mukaan, esimerkiksi:

- Valokuvauksen perusteet ja kameran ominaisuudet.

- Digitaalinen kuvankäsittely, editointi, taitto-ohjelmat ja digitaalinen kuvantekeminen.

- Elokuvailmaisun perusteet, lyhytelokuva, animaatio, mainos ja muut elokuvalliset esitykset.

- Ajankohtaiset mediailmiöt ja erilaisten mediateosten tuottaminen.

Arviointi:

Oppimisen arviointi kuvataiteessa on luonteeltaan kannustavaa, ohjaavaa ja oppilaiden yksilöllisen

edistymisen huomioivaa. Arvioinnilla tuetaan kuvan tuottamisen ja tulkinnan taitojen, taiteen

ja muun visuaalisen kulttuurin tuntemuksen, pitkäjänteisten työtapojen sekä itsearviointitaitojen

kehittymistä. Oppilaita ohjataan arvioinnilla omien ajatusten ilmaisemiseen ja toisten näkemysten

arvostamiseen. Oppimisen arviointi kohdistuu kaikkiin opetuksen tavoitteissa määriteltyihin

taideoppimisen ulottuvuuksiin.

KÄS / Tekninen työ, teknologia

Laajuus: Puolipitkä, 2 vvt, 8. lk

Tavoitteet:

Laajennetaan ja syvennetään elektroniikan tietoja ja taitoja

Tutustutaan mekaniikkaan

Perehdytään ”ongelmiin” joita on ratkaistu teknologian avulla

Sisällöt:

Rakennetaan jokin elektroniikkaa sisältävä laite

Ratkaistaan / parannetaan / tehdään oma versio jostakin tutusta mekaanisesta laitteesta

Arviointi:

Käsityön syventävä kurssi ja arvioidaan osana käsityön päättöarvosanaa.

KÄS / Teknisen työn lisäkurssi

Laajuus: Puolipitkä, 2 vvt, 8. lk

Tavoitteet:

- perehdytään puukon valmistukseen

- tutustutaan kaiuttimen rakenteeseen ja valmistukseen

- tutustutaan vahvistimen periaatteeseen

Sisällöt:

- suunnitellaan ja valmistetaan puukko

- tutustutaan nahan käsittelyyn ja valmistetaan puukon tuppi

- valmistetaan pienoisvahvistin / kaiutin kotelot / subwoofer kotelo

- kaiutin elementit ja elektroniikka osat oppilaat rahoittavat itse

Arviointi:

Käsityön syventävä kurssi ja arvioidaan osana käsityön päättöarvosanaa.

KÄS / Muoti ja pukeutuminen (tekstiilityö)

Laajuus: Puolipitkä, 2 vvt, 8.lk

Tavoitteet, sisällöt ja arviointi:

Valinnainen ”Muoti ja pukeutuminen” syventää ja laajentaa kaikille yhteisen käsityön oppimäärän sisältöjä (S1-S8) ja tavoitteita (T1-T8). Keskitytään vaatteiden ja asusteiden suunnitteluun ja valmistukseen tekstiilityön eri tekniikoilla (esim. ompelu, neulonta, värjäys).

Arvioinnissa käytetään kaikille yhteisen käsityön arviointiperusteita.

LI / Kunto- ja taitokurssi

Laajuus: Puolipitkä, 2vvt, 8. lk,

Tavoitteet:

Ohjata oppilasta kehittämään fyysistä toimintakykyään. Saada oppilaille paljon myönteisiä kokemuksia omasta pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä ja kannustaa näin liikunnalliseen elämäntapaan.

Sisällöt:

Liikunnan opetukseen valitaan tehtäviä, joilla opetellaan harjoittelemaan voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Liikuntatehtävien avulla oppilaat oppivat arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään omaa fyysistä toimintakykyään ja opitaan ottamaan toiset huomioon.

MU / Bändikurssi

Laajuus: Puolipitkä, 2vvt, 8. lk

Tavoitteet:

Oppilas kehittää yhteismusisointitaitojaan, kehittää omia soittotaitojaan bändisoittimissa sekä laulussa, oppii käyttämään äänentoistolaitteita ja vahvistimia, osallistuu musiikkiesitysten valmistamiseen ja esiintymiseen.

Sisällöt:

Harjoitellaan kitaran, basson, rumpujen ja koskettimien soittoa ja mikrofonilaulua, tutustutaan äänentoistolaitteistoon.

Arviointi:

Numeroarviointi, jonka perustana ovat omien taitojen kehittyminen, osallistumisaktiivisuus, asennoituminen ja ryhmän jäsenenä toimiminen. Oppilas arvioi myös itse kehittymistään.

Mahdolliset oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet:

Opetusryhmän koko ja oppimisympäristö muodostetaan sellaiseksi, että on ilo oppia ja että aktiivinen osallistuminen tunnilla on mahdollista. Tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen.

Mahdolliset tukeen ja ohjaukseen liittyvät erityispiirteet:

Oppilasta kannustetaan löytämään omat vahvuutensa ja kokeilemaan uusia asioita ennakkoluulottomasti. Eriyttäminen- sopivat haasteet oppilaan tason mukaisesti. Positiivinen musiikillinen minäkuva.



Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä