Stepit 3-13
Oppimiskertojen rakenne
Jokainen Ippo-oppimiskerta rakentuu kuudesta keskenään erilaisesta osiosta, jotka toistuvat kaikilla yhdellätoista oppimiskerralla:
1. Motivointi ja tavoitteet
Osiossa keskitytään oppilaan alkumotivointiin ja tutustutaan kyseisen oppimiskerran aiheeseen sekä käydään läpi asetetut tavoitteet.
2. Arki ja elämä
Osiossa oppilaan arki ja kiinnostuksen kohteet liitetään kulloisiinkin oppisisältöihin. Esimerkiksi lempiasioiden esittely ja niistä keskusteleminen edistävät tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Omaan elämään liitetyn lempiasian avulla myös motivaatio opiskelua kohtaan kasvaa.
3. Tiedonhaku
Tässä osiossa haetaan tietoa ja aineistoa opettajan johdolla eri tiedonhaku- ja keräämismenetelmin liittyen käsiteltävään aiheeseen. Tiedonhankintamenetelmät vaihtelevat eri oppimiskerroilla. Kerättyä materiaalia käytetään seuraavassa osiossa.
Tiedonhakua toteutetaan erilaisilla tiedonhankintamenetelmillä, joissa hyödynnetään kirjastoa tai internetiä. Tiedonkeruutapoja ja tietolähteitä ovat valmiit aineistot (mm. lehtikirjoitukset, tilastot ja kuvadokumentit), kirjallinen materiaali (mm. esseet, päiväkirjat ja blogit), haastattelut (kuten yksilö- ja ryhmähaastattelut), ryhmäkeskustelut, havainnoinnit sekä erilaiset kyselyt.
4. Tiedonkäsittely ja tiedon soveltaminen
Osiossa harjoitellaan aina yhtä akateemisia taitoja tukevaa tekniikkakokonaisuutta:
- muistiinpanotekniikoita
- muistitekniikoita tai
- lukutekniikoita.
Kutakin näistä kolmesta tekniikkaosiosta harjoitetaan aina kolmen oppimiskerran ajan.
5. Oppimispäiväkirja ja itsearviointi
Osiossa tehdään itsearviointia liittyen omaan oppimiseen, oppimaan oppimisen taitojen kehittymiseen sekä omaan työskentelyyn. Itsearvioinnin toteutus tapahtuu pääosin oppimispäiväkirjan avulla.
Tavoitteena on pohtia ja tiedostaa omia oppimaan oppimisen tietoja ja taitoja. Oppimispäiväkirjaan oppilas voi myös liittää opetuskokonaisuuden aikana tekemiään tuotoksia.
6. Toimintakulttuurin arviointi
Osiossa keskitytään ympärillä olevan toimintakulttuurin arviointiin. Arviointia tehdään suhteessa tehtävien mielekkyyteen, ryhmän toimintaan ja oppimisilmapiiriin.