Osio 1.

Kuinka haen töitä netistä? Mistä löydän työpaikkailmoituksia? Miten käytän ”hakuvahtia”?

Huolehdi, että työnhaun asiakirjat ovat kunnossa ja valmistaudu huolellisesti haastatteluun!

Työhakemus

Työhakemuksen tarkoitus on varmistaa työantajalle, että juuri sinä olet oikea henkilö haettavaan tehtävään. Hakemusta kirjoitettaessa on tärkeää muistaa työnantajan näkökulma ja vastata työpaikkailmoituksessa esitettyihin vaatimuksiin ja kysymyksiin!

Kiinnitä huomiota tekstin asetteluun ja oikeinkirjoitukseen! Kirjoitusvirheet kertovat huolimattomuudesta ja antavat työnantajalle hyvän syyn ohittaa sinut työnhakuprosessissa. Työhakemus kannattaa kirjoittaa tai muokata uudestaan jokaista haettavaa työtehtävää varten, jotta se on mahdollisimman kohdennettu.

Ilmoita verkostollesi, että olet työnhaussa.

CV

CV eli ansioluettelo on käyntikorttisi työnantajalle, joka kertoo taustasi, osaamisesi ja vahvuutesi tiivistetysti. Sen tarkoitus on avata ovet haastatteluun, joten kannattaa käyttää aikaa sen tekemiseen ja muokkaamiseen. Jokaista haettavaa tehtävää varten on räätälöitävä oma CV, jotta siinä tulee esiin haettavan tehtävän kannalta oleellinen osaaminen!

CV:n ulkoasulle ei ole mitään tiukkaa standardia tai mallia. Oleellisinta on selkeä ulkoasu, oikeinkirjoitus ja haettavan tehtävän kannalta tärkeä sisältö. Tee siisti asiakirja, jossa on selkeä rakenne ja kappalejako sekä helposti luettava fontti. Haettavasta tehtävästä riippuen, voit myös ”irroitella”. Mainosalalle käy varmasti luovempi CV, kuin esimerkiksi finanssialalle.

Videohaastattelu

Rekrytointiprosesseissa hyödynnetään yhä enemmän videohaastattelua sen helppouden ja nopeuden takia. Sen avulla rekrytoijat pystyvät haastattelemaan useampia kandidaatteja ensimmäisellä kierroksella ja valitsemaan perinteiseen työhaastatteluun pääsevät. Videohaastattelu on työnhakijallekin kätevä väline, sitä ei kannata pelästyä!
Kameran edessä oleminen ja itsensä ilmaiseminen saattaa jännittää tai ahdistaa, mutta onneksi sitä voi harjoitella.

Tässä Monsterin luennot video cv:n tekemisestä ja videohaastattelusta:
Video-CV: esiintyminen & vinkit onnistumiseen ja
Videohaastattelu: tee vaikutus työnantajaan

Työhaastattelu

Työhaastattelu on työnantajan paras väline selvittää työnhakijan soveltuvuus avoinna olevaan tehtävään. Samalla kartoitetaan myös motivaatiosi, arvosi ja persoonallisuutesi. Haastattelu on myös sinulle paras mahdollisuutesi vakuuttaa työnantaja!

Tärkeää on valmistautua haastatteluun huolella, olla oma itsensä ja vastata rehellisesti kysymyksiin. Ennen kaikkea muista olla ajoissa paikalla!

Muistilista haastatteluun:

- Selvitä taustat huolella. Tutustu työnantajan internetsivuihin, sosiaalisen median profiileihin, googlaa yritys. Kysele verkostoltasi kokemuksia ja mietteitä työnantajasta.
- Harjoittele haastattelutilannetta etukäteen ja valmistaudu kertomaan ”lyhyesti itsestäsi” muutamassa minuutissa (hissipuhe).
- Mieti yleisimpiä haastattelukysymyksiä ja vastauksiasi niihin.
- Pukeudu tehtävään vaadittavalla tavalla ja ole ajoissa paikalla.
- Muista ensivaikutelma: esittäydy reippaasti, katso silmiin ja ota huomioon kaikki paikalla olevat.
- Vastaa kysymyksiin konkreettisesti ja perustele hyvin. Älä kuitenkaan jaarittele turhaan. Ole oma itsesi!
- Kysy tarkentavat kysymyksesi (joita olet miettinyt jo etukäteen) työpaikasta ja rekrytoinnin etenemisestä.

Työnhaun Check-list

  • Aseta työnhaun tavoitteet ja tee suunnitelma
  • CV:n ja työhakemuksen päivitys
  • LinkedInin ja muiden oleellisen profiilien päivitys
  • Ilmoita verkostollesi, että olet työnhaussa
  • Tee esittelyvideo itsestäsi
  • Ole aktiivinen tai aktivoidu sosiaalisessa mediassa (osallistu keskusteluun, kirjoita blogia, tuo esiin osaamistasi)
  • Etsi oman alasi työpaikkoja ja työnantajia
  • Etsi piilotyöpaikkoja
  • Valmistaudu haastatteluun
  • Harjoittele hissipuhe

Työpaikkavahtipalvelu

Työpaikkavahtipalvelu-toiminto on selektioväline työnhakijalle, joka osaa määrittää itselleen mielekkäimmät työtehtävät ja haluaa saada tietoa tarjolla olevista työtehtävistä valikoidusti. Hakija voi esimerkiksi määrittää mielenkiinnon kohteiksi henkilöassistentin tehtävät pääkaupunkiseudulla, ja kun tällaisia työnhakupalveluun ilmestyy, työpaikkavahti ilmoittaa niistä työnhakijalle.