Natali, Korkeakulttuurit

Arviointi

Kuvat hyviä ja teksti on hyvää. Joitakin kohtia en ihan ymmärtänyt.

Arviointi

teksi oli hyvin kirjoitettu ja tästä huomaa että oli kirjoitettu omin sanoin. Osa sanoista oli väärin :(

Korkeakulttuurit


Korkeakulttuureilla tarkoitetaan vanhoja kehittyneitä kaupunkiyhteisöjä kirjoitustaito keksittiin, tiede ja tekniikka edistivät ja ihmiset asuivat kaupungeissa. Noin 3000eaa korkeakulttuurit syntyivät jokilaaksoihin. Maanviljely tehostuivat, koska korkeakulttuurit syntyivät. Kuivaan maahan ei tuottaneet hyvää satoa ja kuivuus myös köyhdytti maata. Jokilaakso oli viljelylle hyvä paikka, koska vesi saatiin joesta ja ihmiset keksivät kanavia, joiden kautta johdatettiin vesi pelloille. Keksittiin myös nostolaitteita, salaojia ja patoja valmistettiin ja sen avulla ohjattiin vettä oikeisiin paikkkoihin. Viljasadot kasvoivat kastelun ansiosta. Sumerit keksivät myös pyörän. Sitä käytettiin dreijassa, jolla tehtiin saviastioita. Ja sitä käytettiin vaunuissa kärryissä. Metalli sulatettiin ja siitä valmistettiin erilaisia metalliesineitä, työkaluja ja aseita.
 
 
 












Lait

Lakeja alettiin säätää, kun väkimäärä kasvoi ja tarvittiin yhteisiä sääntöjä. Jos lakia tai sääntöjä rikotaan siitä voi saada ruumiillisen rangaistuksen. Lait olivat ankaria ja rangaistuksen tuli vastata tehtyä rikosta. Viljasatoja oli paljon ja siitä saatiin yli 
tarpeen viljaa. Kaikki ihmiset ei tarvinnut enää viljellä. Niin työnjako syntyi. Osa ihmisistä teki maanviljelylle työkaluja viljelijöille, kun he eivät ehtineet tai osanneet. Seppä teki metallista miekkoja ja auroja. Käsityöläiset tekivät koruja, saviruukkuja tai kutoivat kankaita. Tavaroita vaihdettiin ja kauppiaiden ryhmä alkoi syntyä.


Korkeakulttuuri ovat eriarvoisia yhteiskuntia. Hallitsija oli yksinvaltias. Hän päätti tärkeitä asioita ja ihmiset pitää totella hänen käskyjään. Papit ovat hallitsijan alapuolella. Papit johtivat temppeleissä uskonnolllisia menoja ja he oppivat tarkkailemaan tähtiä ja tulkitsemaan vuodenaikoja vaihteluita









 
PAPYRUS






Kirjoitustaidot

Kirjoitustaito keksittiin noin 5000 vuotta sitten. Kirjoitustaito on yksi tärkeimmästä keksinnöistä. Kuvakirjoitus kehittyi nuolenpääkirjoitukseksi. Opittiin kaislasta tekemään paperintapaista papyrusta, jotta voidaan kirjoittaa siihen. Papyrus on helppo kuljettaa ja kiertää rullalle, mutta se menee rikki helpommin kuin savitaulut. Monet ei osanneet kirjoittaa. Kirjuri ammatti oli arvostettu ja hyvin palkattu. 
 

Tieteet syntyivät

Matematiikka keksi sumerin kansa. He osaavat yhteen- ja vähennyslaskut, kertolaskut, geometriaa, neliöjuuri- ja potenssilaskuja. Tähtitieteessäkin tarvittiin matematiikkaa. He oppivat, että tähtien liikkeet ovat säännönmukaisia. He tietävät, että milloin tuli kuun- tai auringonpimennys.

 
Työtavat ja työkalut

Alun perin työtavat ja työkalut keksittiin maanviljelyksen tarpeisiin. Myöhemmin sitä sovellettiin muihin käyttöön. Saviastioiden tekemiseen keksittiin ensin pyörä. Dreijarin avulla saviastiat tehtiin pyöreiksi. Sitten ymmärrettiin, että pyörä voidaan vetää härän perässä ja sen jälkeen vaunut keksittiin. Vaunut olivat käyttökelpoisia kulkuneuvoja sodissa. Auran avulla voitiin muokata maata käsin tai kuokkimalla paremmin. Auran avulla tuotti suuremman sadon. Aurat tehtiin aluksi kivestä ja sen jälkeen raudasta. Metalliesineitä opittiin valmistamaan. Metallia pitää sulattaa tai sitä pitää tehtiin takomalla kuuma metalli halutun muotoiseksi. Kallioista louhittiin kultaa, hopea ja kuparia. Rauta osoittautui parhaimmaksi metalliksi. Noin 1500eaa. valmistus opittiin. 


video korkeakulttuurista


 
 Kheops pyramidi

 

Pyramideja

Pyramidit ovat rakennettu kivestä. Yksi suurimmista ja tunnetuimmista pyramideista on Kheopsin pyramidi. Kheopsin pyramidi on rakennettu noin 4500 vuotta sitten. Se on joskus ollut 146,6 metriä korkea, mutta nykykorkeus on 138,8 metriä. Käytettiin yli 2,25 miljoonaa kalkkikivilohkaretta pyramidin rakentamiseen. Rakentajat olivat työmiehiä ja orjia. 3871 vuoden ajan Kheopsin pyramidi on maailman korkein rakennus. 
https://www.tunturisusi.com/pyramidit/ 

Koti Egyptissä

Rikkailla perheillä oli isoja taloja, joissa oli puutarha ja uima-allas. Heillä oli orjia, jotka tekivät kotitöitä heille tai huolehtivat lapsista. Pienissä kylässä asui kuitenkin suuri osa ihmisistä. Savesta ja polttamattomista tiilistä tehtiin talot. Yleensä ulko-ovien karmit maalattiin punaisiksi, koska uskottiin karkottavan paholaisia. Sänkyjä,pöytiä, tuoleja ja laatikoita olivat huonekaluina. Syötiin ruokaa istuen lattialla, koska pöydät olivat liian pieniä. 

Tärkein ravinto oli vilja, hedelmiä ja kasviksia. Lihaa syötiin vain juhlissa. Värjättyjä vaatteita käyttää vain rikkaat, koska heillä oli varaa. Mutta köyhillä oli yleensä vaaleita vaatteita. Uskonnoillisissa seremonioissa ja juhlissa esitettiin tanssia ja musiikkia. Omaksi ilokseen egyptiläiset keksivä erilaisia pelejä.
 
Sairaudet ja lääkkeet

Egyptiläiset olivat kiinnostuneet lääketieteistä. Lääkärit osasivat hoitaa esimerkiksi luunmurtumia ja haavoja. Eläimistä ja tiheään asutuissa kylissä ja kaupungeissä levisivät herkästi bakteereja. 



Lähteet: Jokilaaksojen korkeakulttuurit - Pedanet, Varhaiset korkeakulttuurit Wikipedia, YouTube, kirjat