Kurssin kuvaus, tavoitteet ja arviointi

Eettiset dilemmat -kurssi

Kurssilla suoritetaan opintojakso OKLS1419 Syventävät ilmiöopinnot 3: Itsenäinen työskentelyjakso (5 op). 

Millaisia eettisiä dilemmoja opettaja työssään kohtaa?  

Miten näissä tilanteissa voisi oppia toimimaan viisaasti?  

Opettajan arkeen kuuluvat kiperät ongelmatilanteet, jotka vaativat valintaa erilaisten vaihtehtojen välillä, jotka sisältävät keskenään samanarvoiset ja siten kilpailevat eettiset vaatimukset. Tyypillisesti tällainen ristiriita on ratkeamaton, koska tehty valinta on aina joltakin osin huono. Helppoa ratkaisua ei ole tarjolla ja tehdyt ratkaisut jäävät helposti mietityttämään vielä jälkeenpäinkin. Eettisiä ongelmia on kuitenkin mahdollista oppia käsittelemään viisaasti erilaisia näkökulmia huomioiden ja yhteistä hyvää rakentaen. Tätä harjoitellaan yhdessä kurssilla.

Kurssilla työskennellään opiskelijoiden arjessaan kohtaamien eettisten dilemmojen parissa kokemuksellisesti teoriaa hyödyntäen. Työskentelyn on tarkoitus tukea kokonaisvaltaista kehitystä ja valmiutta käsitellä dilemmatilanteita tulevassa työssä. Opiskeluun kuuluu sekä dialogista ryhmätyöskentelyä että itsenäisiä tehtäviä. Teoria sisältää mm. viisauden ulottuvuuksien tarkastelua sekä etiikan teoriaa. Opetuskertojen välissä havainnoidaan ja reflektoidaan eettisiä dilemmoja sekä työskennellään pienryhmissä. Havainnoinnin voi toteuttaa oman tilanteen mukaan, esim. opetusharjoittelun, sijaisuuden, omien opintojen tai harrastuksen kontekstissa.

Tällä kurssilla sinulla on mahdollisuus osallistua Viisaus käytännössä -tutkimukseen. Tutkimuksessa kehitetään viisauspedagogiikkaa, joka tukee inhimillistä kehitystä kohti kestävää elämäntapaa. Kurssiin osallistuvilta pyydetään suostumus tutkimukseen osallistumisesta.

Tutkimushankkeen nettisivut: 

https://ktl.jyu.fi/fi/tutkimus/ekososiaalinen-kestavyys-ja-koulutus/viisaus-kaytannossa/viisaus-kaytannossa


Kurssin opettaja: Anu Virtanen, projektitutkija, anu.s.virtanen@jyu.fi, 050 358 0029 

Ole yhteydessä jos herää kysymyksiä!

Kurssin tavoitteet

Opiskelija kehittää kurssin aikana ajattelu- sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojaan, eettistä osaamistaan sekä valmiuttaan käsitellä eettisiä dilemmoja moninäkökulmaisesti.

Kurssin suoritettuaan opiskelija

  • tunnistaa ja analysoi eettisiä dilemmoja sekä niihin liittyviä erilaisia näkökulmia omassa arjessaan 
  • tarkastelee dialogisesti komplekseja dilemmatilanteita
  • ymmärtää ja osaa perustella erilaisia eettisiä toimintavaihtoehtoja
  • analysoi, arvioi ja kehittää omaa toimintaansa 

Kurssin arviointi

Kurssilla on numeerinen arviointi 1-5.

Arvosana määräytyy itsearvioinnin ja opettajan arvioinnin pohjalta. Opettajan arvioinnin vaikutus +/- 1. Jos arvioinnit eroavat toisistaan huomattavasti, niin opettaja keskustelee opiskelijan kanssa ja arvioi sen jälkeen suorituksen. 

Kriteerit käydään yhdessä läpi kurssin alussa.