3.5 Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö

3.5 Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö

Lukiolain (714/2018) 31 § edellyttää, että nuorten lukiokoulutuksessa tehdään yhteistyötä kotien kanssa. Yhteistyön lähtökohtana on avoin ja yhdenvertainen vuorovaikutus sekä keskinäinen kunnioitus. Aktiivinen yhteistyö tukee opiskelijan oppimisen edellytyksiä, tervettä kehitystä ja hyvinvointia. Yhteistyö vahvistaa opiskelijoiden ja huoltajien osallisuutta sekä oppilaitosyhteisön hyvinvointia, turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Yhteistyö huoltajien ja kotien kanssa kuuluu lukion toimintakulttuuriin, ja se jatkuu säännöllisenä opiskelijan koko lukio-opiskelun ajan.

Yhteistyö on monipuolista, ja sen toteuttamisen tapoja kehitetään suunnitelmallisesti. Lukiosta koulutusmuotona ja sen käytänteistä tiedotetaan huoltajia ja heitä kannustetaan tukemaan opiskelijan opintoja sekä osallistumaan oppilaitoksen toiminnan kehittämiseen ja yhteistyöhön. Opiskelijan työskentelyä ja opintojen edistymistä seurataan yhdessä opiskelijan kanssa, ja niistä annetaan riittävän usein tietoa hänen huoltajilleen. Lisäksi opiskelijoille ja huoltajille annetaan tietoa ohjauksesta, yhteisöllisestä opiskeluhuollosta sekä erityisopetuksesta ja muusta oppimisen tuesta.

Opiskelijan yksilölliset edellytykset ja tarpeet ohjaavat yhteistyön toteutusta. Kodin ja oppilaitoksen yhteistyössä ja erityisesti yksilökohtaisessa opiskeluhuollossa otetaan huomioon aikuistuvan nuoren ja täysi-ikäisen opiskelijan kehittyvä itsenäisyys ja oma vastuullisuus. Yhteistyössä huomioidaan myös perheiden moninaisuus ja yksilöllisyys. Huoltajien osaamisen hyödyntäminen oppilaitoksessa vahvistaa toimintakulttuuria. Yhteistyö korostuu koulutuksen nivelvaiheissa, opintojen suunnittelussa ja mahdollista tukea tarvitsevan opiskelijan ohjaamisessa ja tukemisessa.

Vastuu yhteistyön kehittämisestä sekä sen edellytysten ja toimintatapojen luomisesta on koulutuksen järjestäjällä. Koulutuksen järjestäjä päättää paikallisessa opetussuunnitelmassa kodin ja oppilaitoksen yhteistyön toteuttamisesta. Lukiolain (714/2018) 31 §:n mukaan koulutuksen järjestäjän tulee määräajoin selvittää opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa näkemyksiä oppilaitoksen ja koulutuksen järjestäjän toiminnasta.

Oulun normaalikoulussa kodin ja koulun yhteistyön tarkoituksena on tukea opiskelun edellytyksiä sekä opiskelijan terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia.

Ensisijainen yhteydenpitoväline kodin ja koulun välillä on Wilma. Wilmaviestien ja –tiedotteiden avulla tiedotetaan koulun tapahtumista, opiskelijan koulunkäynnistä sekä mahdollisista huolenaiheista. Täysi-ikäisen opiskelijan kohdalla toimitaan näin, jos siihen on opiskelijalta saatu lupa.

Kouluvuoden alussa nettisivuille laitetaan lukiotiedote, josta löytyy paljon tietoa kouluvuoden aikatauluista sekä muista koulunkäyntiin liittyvistä asioista. Uudet lukiolaiset saavat tiedotteen myös paperisena. Normaalikoulun nettisivuilla ja lukion Peda.netissä on myös paljon kouluun ja koulunkäyntiin liittyvää informaatiota.

Vanhempainiltoja järjestetään ainakin kerran vuodessa kunkin vuosikurssin opiskelijoiden huoltajille. Ensimmäisen vuosikurssin vanhempainilta järjestetään ensimmäisten kouluviikkojen aikana, ja sen tehtävänä on kertoa yleisesti lukio-opiskelusta, opiskeluhuollosta, opetuksen järjestämisestä sekä tukitoimista. Toisen vuosikurssin vanhempainillassa keskeisenä aiheena on ylioppilaskokeet. Kolmantena vuonna keskitytään jatko-opintoihin. Myös muista aiheista on mahdollisuus järjestää vanhempainiltoja. Ne voidaan toteuttaa myös etäyhteyksien avulla.

Opiskelijoiden huoltajia kutsutaan koulun juhliin, kuten ylioppilasjuhliin sekä vanhojen tanssien kenraaliharjoituksiin.

Opiskelijoiden huoltajilla on paikka koulun johtokunnassa. Vanhemmilla on myös mahdollisuus tulla seuraamaan oppitunteja, mutta tästä on hyvä sopia etukäteen opettajan tai rehtorin kanssa.

Jos koulunkäynnissä ilmenee ongelmia tai jokin asia askarruttaa huoltajia, kannattaa ensin ottaa yhteyttä ryhmänohjaajaan tai opinto-ohjaajaan. Myös koulukuraattoriin, -psykologiin tai – terveydenhoitajaan voi olla yhteydessä. Opiskeluhuoltohenkilöstön ja ryhmänohjaajan yhteystiedot löytyvät koulun nettisivuilta.