3.3 Opiskeluympäristöt ja - menetelmät

3.3 Opiskeluympäristöt ja - menetelmät

Lukion opiskeluympäristöjä ja -menetelmiä koskevien ratkaisujen lähtökohtana ovat oppimiskäsitys sekä opetukselle asetetut tavoitteet. Opiskeluympäristöjen kehittämisessä ja menetelmien valinnassa otetaan huomioon myös opiskelijoiden erilaiset lähtökohdat ja edellytykset, kiinnostuksen kohteet, näkemykset ja yksilölliset tarpeet sekä tulevaisuuden ja työelämän asettamat tarpeet.

Opiskeluympäristöt

Lukion monipuoliset, turvalliset ja viihtyisät opiskeluympäristöt edistävät opiskelumotivaatiota, rikastuttavat opiskeluun liittyviä kokemuksia ja kannustavat kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan. Hyvä opiskeluympäristö tukee sekä vuorovaikutusta ja yhdessä työskentelyä että itsenäistä opiskelua. Opiskeluympäristöjen suunnittelussa kiinnitetään huomiota saavutettavuuteen ja esteettömyyteen. Opiskelijoita aktivoidaan kehittämään opiskeluympäristöjään.

Rakennettuja tiloja ja luontoa hyödynnetään opiskelussa siten, että luova ajattelu ja tutkimiseen perustuva opiskelu on mahdollista. Yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja muiden oppilaitosten, kirjastojen, liikunta- ja luontokeskusten, kansalaisjärjestöjen sekä taide- ja kulttuurilaitosten tiloja, materiaaleja ja asiantuntemusta hyödynnetään niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Oppimiseen tarjotaan tilaisuuksia myös autenttisissa työympäristöissä, kuten yrityksissä, muissa työelämän organisaatioissa tai omassa harjoitusyrityksessä. Opiskeluympäristöä laajennetaan oppilaitoksen ulkopuolelle myös tieto- ja viestintäteknologian avulla.

Opiskelijaa ohjataan hyödyntämään digitaalisia opiskeluympäristöjä, oppimateriaaleja ja työvälineitä tiedon hankintaan, käsittelyyn ja arviointiin sekä tuottamiseen ja jakamiseen. Yksilöllistä etenemistä, henkilökohtaisia oppimispolkuja ja osaamisen kehittymistä voidaan tukea tarjoamalla opiskelijalle mahdollisuuksia suorittaa opintoja myös verkko-opiskeluna.

Itsenäistä opiskelua järjestettäessä otetaan huomion opiskelijan edellytykset suorittaa opintoja opetukseen osallistumatta sekä hänen ohjauksen ja tuen tarpeensa.

Oulun normaalikoulussa erilaisia opiskeluympäristöjä hyödynnetään opetuksessa monipuolisesti opintojen tavoitteiden saavuttamiseksi. Opiskeluympäristöinä voidaan hyödyntää koulun tilojen ja lähiympäristön sekä digitaalisten alustojen lisäksi esimerkiksi yliopiston tiloja, kirjastoa, opintomatkoja, -retkiä  ja -vierailuja tai eri alojen autenttisia työskentely-ympäristöjä.

Opiskelumenetelmät

Lukiossa käytetään monipuolisia opetus-, ohjaus- ja opiskelumenetelmiä, joilla on yhteys oppiaineissa edellytettyyn tiedonalan käsitteelliseen ja menetelmälliseen osaamiseen. Opetusta koskevilla ratkaisuilla rakennetaan myös kokonaisuuksien hallintaa ja oppiainerajat ylittävää osaamista. Tutkimiseen, kokeilemiseen ja ongelmanratkaisuun perustuvat opiskelumenetelmät edistävät oppimaan oppimista ja kehittävät kriittistä ja luovaa ajattelua.

Merkitykselliset oppimiskokemukset sitouttavat ja innostavat opiskeluun. Opiskelijalle tarjotaan mahdollisuuksia työskentelyyn, joka kytkee opiskeltavat tiedot ja taidot sekä hänen kokemuksiinsa että ympäristössä ja yhteiskunnassa esiintyviin ilmiöihin. Opiskelijaa rohkaistaan ja ohjataan ratkomaan avoimia ja riittävän haastavia tehtäviä, havaitsemaan ongelmia sekä esittämään kysymyksiä ja etsimään vastauksia.

Lukion opetuksen ja opiskelumenetelmien tarkoituksena on edistää opiskelijan aktiivista työskentelyä ja yhteistyötaitojen kehittymistä. Opiskelijaa ohjataan suunnittelemaan opiskeluaan, arvioimaan toiminta- ja työskentelytaitojaan sekä ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan. Opiskelija käyttää monipuolisesti tieto- ja viestintäteknologiaa sekä itsenäisessä että yhteisöllisessä työskentelyssä.

Opiskelumenetelmien valinnassa ja työskentelyn ohjauksessa kiinnitetään huomiota yhdenvertaisiin opiskelumahdollisuuksiin sekä sukupuolittuneiden asenteiden ja käytänteiden tunnistamiseen ja muuttamiseen.

Verkko-opetus ja etäopiskelu Oulun normaalikoulun lukiossa 

Oulun normaalikoulun lukiossa voidaan opiskella verkkoperusteisesti sekä lähi- että etäopetuksessa. Etäopetuksen osaksi voidaan luoda virtuaaliluokka lähiopetuksen tapaanOpiskelijan itsenäinen etäopiskelu on mahdollista koko opintojakson ajan verkossa olevia ohjelmistoja ja ympäristöjä hyödyntäen. Osa opintojaksoista voidaan toteuttaa pelkästään verkko-opetuksena  

Oulun normaalikoulun lukiossa on erinomaiset välineet ja keinot verkko-opetukseen ja -opiskeluun sekä opiskelijan itsenäisen etäopiskelun tukemiseen. Kukin lukion aloittava opiskelija opetetaan käyttämään verkko-opiskelun välineitä lukio-opiskelunsa alussa. Opiskelijat voivat käyttää opinnoissaan digitaalista oppimateriaalia, joka soveltuu hyvin monimuotoiseen opiskeluun. Opetuksen perustana etä- ja verkko-opetuksessa ovat kustantajien tuottamat oppimateriaalit sekä opettajan verkon kautta välittämä muu oppimateriaali.

Opetuksen toteuttaminen vaihtelee lukiossamme kunkin opettajan omien pedagogisten ratkaisujen mukaisesti oppiaineen erityispiirteet huomioiden. Kaikilla etäoppitunneilla on tavoitteena synnyttää reaaliaikaisia vuorovaikutustilanteita opettajan ja opiskelijaryhmän välillä. Opiskelijan itsenäistä työskentelyä tuetaan verkko-opetuksen keinoilla, jotka mahdollistavat opiskelijan jatkuvan ohjauksen ja palautteen välittämisen.