Kansainvälisyysviikko 2016

Ranskalainen viikko 2016

Ranskalainen viikko

Kun Euroopan parlamentti kokoontuu joka kuukausi yhdeksi viikoksi Strasburgissa, on viikon kesto noin neljä ja puoli päivää eli kyseessä on ”ranskalainen viikko”. Kun Poitiers kutsuu Oulun norssilaisia, on viikon työaika 24/7, tällä kertaa vieläpä hiihtolomalla. Luvassa on työtä vuorotta ja sukellus keskelle ranskalaisuutta höystettynä monen eurooppalaisen maan mausteilla.

Lycée Pilote Innovant International järjesti kymmenentenä peräkkäisenä vuotena kansainvälisyysviikon, jonka ohjelma oli tänä vuonna pitkälti opiskelijoiden suunnittelema. Viikolle osallistui opiskelijadelegaatioita opettajineen eri Euroopan maista: Saksasta, Unkarista, Espanjasta, Romaniasta, Italiasta, Venäjältä, Ruotsista ja tietenkin Suomesta. Oulun norssista matkaan lähti kuusi lukiolaista ja kaksi 9. luokan oppilasta sekä kaksi opettajaa. Perhemajoitus takasi sen, että jokainen pääsi harjoittelemaan suullista kielitaitoaan ja tutustui siihen, miten tavalliset perheet elävät ja mitä he syövät.

Lensimme Pariisiin ja siirryimme bussilla Montparnassen rautatieasemalle, jossa jouduimme odottelemaan junaa muutaman tunnin. Parin tunnin matkan jälkeen saavuimme illansuussa Poitiers´hen, jossa osa isäntäperheistä jo odotteli asemalaiturilla valmiina kantamaan matkalaukut asemalle ja autoihin. Ranskalaisten vanhempien puheesta saimme töin tuskin selvää, sillä ranskan kieli tunki vahvasti englannista läpi. Sitten koteihin tutustumaan! Ja aamulla kouluun kello kahdeksaksi, kuten joka aamu lauantaina myöten.

Futuristinen koulurakennus vieressä sijaitsevine tähtitorneineen kätkee sisälleen monenlaisia mielenkiintoisia tilaratkaisuja. Yllättävä havainto oli, että tupakointi on koulussakin enemmän kuin maan tapa. Oppitunnit päättyvät puoli kuuden maissa mutta päivään kuuluu myös vapaata oleskelua ja seurustelua. LP2i on haluttu koulu, jonne opiskelijat valitaan haastattelujen perusteella. Hakijoita on aina monta kertaa enemmän kuin on sisäänotto. Tähän julkiseen kouluun tullaan pitkienkin matkojen vuoksi, joten sen yhteydessä on asuntola, jossa asuville koulu järjestää myös kaikki päivän ateria.

Olimme paikalla päivää ennen virallisen ohjelman alkua, koska valitsimme edullisimmat lennot, joten ensimmäinen päivä kului isäntien ja opettajien ohjauksessa. Aune oli ystävänsä kautta järjestänyt meille tapaamisen kaupungissa asuvan suomalaisen, ranskan opettajaksi auskultoineen naisen kanssa. Hän kertoi meille, millaista on elää perhe-elämää Ranskassa ja esitteli kaupungin keskustaa. Viikon ohjelmaan kuului oppituntien lisäksi lento- ja käsipallo-ottelun seuraamista, konsertteja, tanssiaiset, talent-kisa, projektipäivä kansainvälisissä ryhmissä ja päivä Futuroscopessa, joka on koulun vieressä sijaitseva huvipuistoalue.

Lauantaina koulussa pidettiin avoimien ovien päivä, jonka aikana vanhemmat, sisarukset ja kouluun pyrkivät perheineen pääsivät tutustumaan kouluun opiskelijat oppainaan. Päivän aikana luokissa esiteltiin vuoden aikana toteutettuja projekteja ja erilaisia kursseja, joista minulle jäivät mieleen erityisesti roolipeli-kurssi, tasa-arvoprojekti sekä moniaineinen pyöräilykurssi. Jokaisella maalla oli käytössään esittelystandit ja –pöydät. Meitä suomalaisia kiitettiin erityisesti siitä, että opiskelijamme käyttäytyivät kohteliaasti, puhuivat hyvää englantia ja esittelivät innokkaasti omaa kotipaikkaansa. Moni ranskalainen pysähtyi juttelemaan ja kyselemään lisää Suomesta.

Sunnuntaina oli pyhitetty perheiden järjestämälle ohjelmalle ja syystäkin, sillä kaikki kaupat ja lähes kaikki ravintolat olivat kiinni. Maanantaiaamuna kaikilla oli junaan noustessaan mukana perheiden pakkaamat isot eväskassit. Tuliaisiakin isännät olivat laittaneet mukaan, eräälle jopa design-kaupasta ostetun ruokailuastiaston. Matkan aikana solmittiin ystävyyssuhteita ja muutama ranskalainen opiskelija on aikeissa tulla kesällä Suomeen.

Mukana matkassa: Jenna Juntunen 2015A, Annika Kainuharju 2015C, Annastiina Leinonen 2015B, Anni Paakkari 2015A, Johanna Paakkari 2015B, Iina Pelttari 2015A, Jenna Salmela 9C ja Tina Yang 9C sekä opettajat Aune Lassila ja Katrimaija Lehtinen-Itälä

Katrimaija Lehtinen-Itälä