STEM-kurssilla Prahan syksysssä

Saavuimme Prahan lämpimään syksyyn sunnuntai-iltana. Hotellimme sijaitsee keskustassa lähellä Vltava-jokea ja onneksi on erittäin rauhallinen sijainniltaan. Kurssimme järjestetään myös kaupungin uudemman osan eli Nové Mêsto-alueen laidalla ja matkaa hotellilta kurssipaikalle on vain 1,1 kilometriä kävellen. Saamme siis aamuisin pienen kävelyn sekä annoksen Prahan rauhallista aamuelämää. Kurssimme koostuu STEM-pedagogian ympärillä oleviin teemoihin koodaamisesta ulkona oppimiseen. Osin tutulla aihealueella siis olemme, mutta kiinnostuneina seuraamme STEM-pedagogian tilannetta kurssimme osallistujien maissa ja täällä Tsekeissä.

(Kuva ei latautunut.)


Seikkailimme keskustan laitamilta kohti toimistorakennusta, jossa kurssimme järjestettäisiin. Ensimmäisen päivän aiheena oli STEM-aiheen parissa tutustelua aiheeseen. Kurssimme vetäjänä aloitti Morgan, joka opettaa Prahassa lukiossa fysiikkaa ja myös ICT on hänen osaamisaluettaan. Ainakin hän tiesi paljon Euroopan eri maiden STEAM-opetuksen tilanteesta sekä mm. opetussuunnitelmien tarjoamasta tuesta tai haasteista STEAM-opettamista kohtaan. Morgan kertoikin, että täällä opettajilla on suhteellisen paljon vapautta opetuksen ja sen toteuttamisen suunnitteluun. Näiden lisäksi keskustelimme jonkin verran myös 21st Century Skills-aiheesta ja meidän opetussuunnitelmamme laaja-alaisista taidoista. Kurssillemme osallistui kolme romanialaista naista, jotka työskentelevät lukiossa fysiikan, matematiikan sekä maantiedon parissa. Lisäksi kurssillamme on Espanjan Pamplonasta kotoisin oleva Juliana, joka työskentelee nykyisin fysiikan opettajana lukiossa. Aiemmin Juliana on työskennellyt spintroniikan parissa ja olemmekin jutelleet hänen kanssaan asioista, mistä hän nauttii opettajan työssä.

Varsinaisena ohjelmana oli tutustua ohjelmointiin Ozobot-minirobottien avulla. Ne olivatkin varsin hauskoja uusia tuttavuuksia meille molemmille! Robotteja voi ohjelmoida lisäosien avulla hyvin moneen eri tarkoitukseen ja eri ikäisille. Meidän testaamamme Bit-versio oli sarjan yksinkertaisin ja edullisin. Ohjelmoimme robottia kulkemaan valontunnistimen avulla piirrettyjä reittejä pitkin. Mukana oli pieni haaste nopeuskisan merkeissä, jonka valitettavasti hävisimme otettuamme pienen riskin!

Ohjelmoinnin alkeiden jälkeen meillä oli lounastauko ja sen jälkeen kurssin ohjelmassa oli kaupunkikierros kävellen. Oppaamme oli paikallinen yliopiston professori, jonka alana on filosofia sekä sen kirjallisuuden kääntäminen eri maista. Hänellä oli valtavasti tietoa eri paikoista, arkkitehtuuin tyylisuunnista sekä erityisesti Tsekkien ja Prahan kaupungin historiasta maan poliittisia vaiheita unohtamatta. Hän oli käynyt myös Helsingissä oppaana. Kiersimme hänen kanssaan kaupungin keskustaa sekä vanhaa kaupunkia reilut kolme tuntia. Kaupunki on kyllä kaunis sekä päivällä että iltahämärässä.

(Kuva ei latautunut.)


Tiistaina 24.10.

Aloitimme päivän tutustumalla ohjelmoinnin alkeisiin koodaamalla Frozenin Annaa studio.org-sivustolla (Suomessa vastaava tutumpi sivusto on code.org). Koodaaminen ei tuottanut meille suurempia ongelmia -ohjelmisto oli varsin helppokäyttöinen ja sopiva pienemmillekin oppilaille. Saimme jättää hyvästit Elsalle, kun Morgan kaivoi esiin mikrobitit, joille suunnittelimme ja toteutimme erilaisia komentoja. Harjoittelun jälkeen oli aika toteuttaa päivän haaste: tuulimyllyjen rakentaminen pöydällä esillä olleista materiaaleista. Tarkoituksena oli mitata tuulimyllyjen tuottamaa energiaa mikrobittien avulla. Meitä oli kolme ryhmää, ja kolme hyvin erilaista tuotosta syntyikin, Yhteistä näille kaikille oli, että myllyjen tuottama energia jäi melkoisen pieneksi. 

Päivän päätteeksi pohdimme tekoälyä -sen antamia mahdollisuuksia ja mukanaan tuomia haasteita myös opetuksen näkökulmasa. Teimme Dall-e:lla yhdessä ideoimamme taulun, josta tuli varsin hieno! Keskustelimme myös älypuhelimien käytöstä niin lasten kuin aikuisten keskuudessa ja huomasimme, että niiden koukuttavuus on globaali ongelma.

Keskiviikko 25.10.

Aamu alkoi tutustellessa toiseen kouluttajaamme Srmitiin. Hänen osaamisaluettaan oli STEMin tuominen luokkahuoneeseen, opetukseen ja opetuksen suunnitteluun. Hän esitteli Blended Learning-opetustavan, jonka toteutusmuotona voi olla esimerkiksi Flipped Classroom, Station Rotation ja Playlist Rotation. Tutustuimme tarkemmin Station Rotation-työtapaan tutkimalla veden puhdistusta.

KUVA

Lisäksi tutustuimme Playlist Rotation-tapaan tutkimalla mehiläisten vähenemistä maapallolla. Valitsimme kuudesta vaihtoehdosta työtavaksemme feikkiuutisen tekemisen ChatGBT:n sekä selainpohjaisen uutistyökalun avulla. Lisäsimme uutiseen kuvat, jotka teimme Dall-E:n avulla. Playlist Rotation-työtavan tarkoituksena luokassa on tuoda useita erilaisia lähestymistapoja tutkittavaan aiheeseen.

KUVA

Intensiivisen aamupäivän jälkeen menimme lounaalle kurssikaverimme, Pamplonassa asuvan Julianan kanssa. Mahat täynnä hyvää intialaista ruokaa jatkoimme päiväämme kuuntelemalla Alyssaa, joka toimii opettajana American Academyn ylläpitämässä koulussa Prahassa. Koulussa STEM-linjan valinneet opiskelivat päivittäin kaksi oppituntia STEM:iä. Toinen tunneista painottuu ohjelmointiin ja robotiikkaan, toinen tutkimiseen ja projektien työstämiseen. Tällainen resurssi mahdollistaa oppilaille täysin erilaisen mahdollisuuden paneutua omaan aiheeseensa sekä mahdollistaa syväoppimisen ja ymmärryksen STEM:iä kohtaan. Puhuimme Alyssan kanssa kuitenkin siitä, että oppilailla tiettyjen muiden aineiden perustaitojen oppiminen jää vähemmälle huomiolle. Värkättiin myös hieman STEM-haasteiden parissa!

KUVA

Opiskelupäivän jälkeen kävimme tutustumassa Prahan linnan ympäristöön. Sää suosi meitä, ja maisemat olivat komeat.

 

Torstai 26. ja perjantai 27.10.

Kurssin viimeisinä päivinä tutustuimme useaan erilaiseen verkkopohjaiseen työkaluun, joita voi hyödyntää esimerkiksi Blended Learningin osana opetuksessa. Koimme nämä työkalut erittäin kätevinä opetuksen monipuolistamiseen ja pelillistämiseen. Ne tosin vaativat tarkempaa perehtymistä, jotta niistä saa kaiken hyödyn irti. Torstaina saimme kotitehtäväksi ryhmässä tehtävän pelin, jossa oli tarkoituksena suorittaa ryhmässä mahdollisimman monta tehtävää ja saada niistä pisteitä. Teimme tehtävät yhdessä Julianan kanssa ja jatkoimme niitä vielä illalla hotellihuoneessa. Olivat siis koukuttavia myös meille, joten toimisivat varmasti myös oppilaille! Totesimme, että tätä työkalua voisi käyttää monissa eri oppiaineissa saaden oppilaat etsimään tietoa itseohjautuvasti, hyödyntämään luovuuttaan sekä harjoittamaan tiimityötaitojaan. Toimii hyvin myös ulkona oppimisessa.

KUVA

Perjantaina pääsimme tutkimaan lisää näitä työkaluja opettajan näkökulmasta. Srmiti oli tässä asiassa erittäin taitava. Hän osasi kuvata käytännönläheisesti, kuinka työkalut tukevat opettajan opetusta sekä sen suunnittelua ja auttavat luomaan erilaisia, oppilaita motivoivia sisältöjä opetukseen. Srmiti muistutti, että kyseisiä työkaluja kannattaa ottaa haltuun asteittain ja olennaista on luoda luokkaan tätä työtapaa tukevat käytänteet ja säännöt. Teknologia ei siis mene perusarjen edelle. Kävimmekin aiheesta lukuisia hyviä keskusteluja.

Kokonaisuudessaan olimme erittäin tyytyväisiä kurssiin. Vaikka STEAM:n pedagogia on meille entuudestaan tuttua, saimme paljon uutta ajateltavaa. Tehtävät olivat mielenkiintoisia ja opimme myös uutta. Saamme kyllä olla ylpeitä omasta koulumme ja kaupunkimme työstä STEAM:in parissa. Parasta kurssissa oli taitavat ja ystävälliset kouluttajat, jotka olivat räätälöineet kurssin sisällön monipuoliseksi ja käytännönläheiseksi. He olivat taitavia keskustelijoita ja heillä oli selkeä käsitys opetuksen arjesta. Srmiti otti keskusteluissa ja työskentelyssä kaikki osallistujat huomioon englannin kielen tasosta riippumatta. Morgan taas saa lisäpisteitä Suomi-innostuksestaan ja vuosittaisista vierailuistaan Lapissa. Mekin saimme arvosanan Excellent 😊



Terveisin,
Helena ja Sanna

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin