Valinnaisaineet

Valinnaisaineiden valinta

Oppilaat valitsevat valinnaisaineet luokille 8 ja 9 viikolla 10 sähköisesti wilmaan. Viikkojen 8 ja 10 opotunneilla käydään valinnaisaineasiaa lävitse. Wilmaan tulee ohjeet, miten valinnaiset valitaan. Lisäksi oppilaille jaetaan suunnittelua varten lomake, johon toiveet kotona merkitään, ja joka palautetaan myös. Lomake tulee palauttaa viikon 11 opotunnilla.
Valinta on sitova ja sitä muutetaan vain painavista syistä seuraavina vuosina. Mikäli oppilas ei palauta valinnaisainelomaketta, koululla valitaan hänelle valinnaisaineet.

Valinnaisaineiden valinnan perusteet

Valinnaisaineiden valinnan perustana on ensisijaisesti oppilaan kiinnostus. Valinnat korostavat oppilaan omaa vastuuta opiskelusta. Samalla ne tuovat vaihtelua ja antavat mahdollisuuden opiskella itseä kiinnostavia asioita. Valinnaisaineiden opiskelusta voi myös saada ideoita jatkokoulutuksen valintaa varten.  
Valinnaisaineryhmissä voi olla oppilaita kaikilta luokilta. Kaverin kanssa ei välttämättä pääse samaan ryhmään, vaan ryhmämuodostus on siltä pohjalta, ketkä ovat kiinnostuneet ko valinnaisesta. Mikäli todella moni oppilas on kiinnostunut samasta valinnaisesta, voidaan koululla joutua arpomaan, ketkä mahtuvat valinnaisen ryhmiin. Tästä syystä myös varavalinnat on syytä miettiä tarkkaan.
Valinnaisainevalinta on sitova.

Valinnaisainesysteemi

Oppilailla on ollut seitsemännellä luokalla taito ja taideaineita paljon lukujärjestyksessä. Niistä pakollisena jatkuu seuraavina vuosina vain liikunta. Muiden jatkuminen on oppilaasta itsestään kiinni. Näistä vapautuva tila lukujärjestyksessä täytetään valinnaisilla opinnoilla, jotka valinnan jälkeen ovat osa oppilaan opiskeluohjelmaa.

Oppilas valitsee valikosta "taito ja taideaine" yhden oppiaineen jatkumaan. Laajuus 2vvh + 2vvh.

Oppilas valitsee valikosta "muu pitkävalinta" yhden oppiaineen.Laajuus 2vvh + 2vvh.

Oppilas valitsee valikosta "puolipitkä valinta" yhden oppiaineen. 1vvh + 1vvh.

Tässä vaiheessa hän valitsee myös "lyhytvalinnan kahdeksannelle luokalle". Laajuus 1vvh 8.luokalla. Vuotta myöhemmin tämä valinnaine jää pois. 

Oppilaan on syytä miettiä jokaiseen valikkoon varavalinnat myös vakavasti, sillä aina ei kaikkiin oppiaineisiin toteudu ryhmiä, jolloin oppilaalle toteutuu varavalinta. Sen valinta on yhtä sitova kuin varsinaisenkin toiveen.

Valinnaisaineen ryhmä perustetaan, mikäli ryhmässä on tarpeeksi osallistujia (aineesta riippuen 12–16 oppilasta). Alkanut ryhmä jatkaa yhdeksännen luokan loppuun oppilasmäärän vaihtelusta huolimatta. 

Valinnaisaineiden arviointi

Valinnaisaineet valitaan 7.-luokan kevätlukukaudella ja 9.-luokan lyhytvalinta valitaan 8.-luokan keväällä. Valinnat ovat sitovia. Pitkävalinnat arvioidaan numerolla kaksi kertaa vuodessa siinä jaksossa, jossa kurssi on suoritettu loppuun. Taito- ja taideaineen pitkävalinta jatkaa kyseisen oppiaineen opintoja ja se arvioidaan osana oppiainetta. Muu pitkävalinta -korin valinnaisaine arvioidaan erillisenä arvosanana (myös taito- ja taideaineet). Puolipitkävalinta arvioidaan numerolla kerran vuodessa. Lyhytvalinnat arvioidaan suoritusmerkinnällä.