Vuosiluokkiin sitomaton opetus

Vuosiluokkiin sitomaton opetus

Vuosiluokkiin sitomattoman opiskelun käyttö

Vuosiluokkiin sitomaton opiskelu on yksilöllisen opinnoissa etenemisen mahdollistava joustava järjestely. Vuosiluokkiin sitomatonta järjestelyä voidaan käyttää koko koulun, vain tiettyjen vuosiluokkien tai yksittäisten oppilaiden opiskelun järjestämisessä. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi lahjakkuutta tukevana tai opintojen keskeyttämistä ehkäisevänä toimintatapana.

Vuosiluokkiin sitomattoman opiskelun toteuttaminen edellyttää tätä koskevaa päätöstä opetussuunnitelmassa. Opetussuunnitelmassa päätetään tällöin, että eri oppiaineiden opinnoissa voidaan edetä vuosiluokkiin jaetun oppimäärän sijasta kunkin oppilaan oman opinto-ohjelman mukaisesti. Oppilaan oma opinto-ohjelma rakentuu opetussuunnitelmassa määrätyistä opintokokonaisuuksista. Opintokokonaisuudet suunnitellaan eri oppiaineille määriteltyjen tavoitteiden ja sisältöjen pohjalta. Näiden opintokokonaisuuksien suorittaminen hyväksytysti on edellytyksenä opinnoissa etenemiselle ao. oppiaineessa ja opinnoissa kokonaisuutena. Opetussuunnitelmassa on määrättävä, mitkä opintokokonaisuudet ovat oppilaalle pakollisia ja mitkä valinnaisia. Oppilaan opintojen etenemistä ja opintokokonaisuuksien suorittamista tulee seurata säännöllisesti. Oppimisen arviointi oman opinto-ohjelman mukaan edettäessä käsitellään luvussa 6.

Jos hallintopäätös (Orimattilassa rehtori, erityisen tuen oppilaiden kohdalla opetuspäällikkö) vuosiluokkiin sitomattomasta opiskelusta tehdään yksittäisen oppilaan kohdalla, tulee hänelle laatia oppimissuunnitelma. Siinä on mainittava opintokokonaisuudet, jotka sisältyvät oppilaan opinto-ohjelmaan, ja määriteltävä niiden suorittamisjärjestys, aikataulu sekä mahdolliset erityistavoitteet. Lisäksi on määriteltävä opintokokonaisuuden sisältämän opetuksen tuntimäärä. Valtioneuvoston tuntijakoasetuksessa määrätystä vuosiviikkotuntimäärästä poikkeaminen on mainittava hallintopäätöksessä.

Luokanopettaja tai -valvoja laatii yhteistyössä oppilasta opettavien opettajien, oppilaan ja huoltajien kanssa oppimissuunnitelman. Suunnitelma laaditaan käyttäen yleisen tai tehostetun tuen oppimissuunnitelmalomaketta tai erityisen tuen HOJKS-lomaketta riippuen oppilaan saaman tuen tasosta. Rehtori tai apulaisrehtori hyväksyy allekirjoituksellaan tällaisen hallintopäätökseen perustuvan oppimissuunnitelman.