4. Paavi maallisena ja hengellisenä johtajana

Tiivistelmä

  • Paavi on katolisen kirkon suurin johtaja, jonka sanoja ja tekoja seurataan tarkasti eri puolilla maailmaa.
  • Paaviuden historia ulottuu Jeesuksen opetuslapsi Pietarista nykyiseen paavi Fransiscukseen.
  • Paavin valta on ollut aikanaan myös maallisesti suurta. Nyt se näkyy lähinnä hengellisesti ja asenteellisesti.

Paavin merkitys ja asema

Paavin mielipiteet kohahduttavat maailmaa. Tutustu seuraaviin linkkeihin:

Miksi nämä mielipiteet nousevat maailman uutisten keskipisteeseen? Tämä johtuu siitä, että paavi on edelleen tärkeä johtaja yli miljardille katolilaiselle kristitylle. Hänen asemansa on puhuttanut aina kristittyjen keskuudessa. Paavius on lähtöisin Raamatun tapahtumasta, kun Jeesus antoi Pietarille taivasten valtakunnan avaimet.

Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni. Sitä eivät tuonelan portit voita. Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa. Ja minkä vapautat maan päällä, se on vapautettu myös taivaissa.”

Nimitys paavi tulee latinan kielen sanasta ”papa”, joka merkitsee isää. Sana kertoo paaviuden isällisen luonteen huolehtia maailmasta, koska häntä pidetään kristuksen käskynhaltijana maan päällä. Paaviuden historia ulottuukin katkeamatta aina Rooman valtakuntaan asti. Joukossa on suurmiehiä, mutta myös lurjuksia.

Vielä keskiajalla paavin valta oli niin suurta, että hän oli kuninkaiden ja käskynhaltijoiden yläpuolella. Paavi on usein myös joutunut taistelemaan vallasta muita suuria johtajia vastaan. Kristittyjen keskuudessa paavi on jakanut ja jakaa edelleen mielipiteitä, sillä katolilaisuuden ulkopuolellakin moni pitää häntä kristinuskon merkittävimpänä henkilönä. Osan mielestä taas hän johtaa kristittyjä harhaan.


Paavilla on edelleen merkittävä asema hengellisenä johtajana.

Joka tapauksessa katolilaisuudessa paavi on niin merkittävä henkilö, että vuonna 1870 annettiin dogmi, jonka mukaan paavi on erehtymätön puhuessaan uskon asioista. Joka vuosi sadat tuhannet ihmiset menevät kuulemaan paavia Vatikaaniin Pietarinkirkon aukealle. Lähetyksiä seuraa tv:n ja radion välityksellä miljoonia ihmisiä. Paavi itse asuu Pietarinkirkon vieressä sijaitsevassa apostolisessa kappelissa.

Savu kertoo tuloksen

Paavin virka on elinikäinen, ja siihen voi pyrkiä vain katolilainen mies. Kuuluisia lähihistorian paaveja on mm. puolalainen Johannes Paavali II, joka sai erityisesti Puolassa kansallissankarin aseman. Tätä ennen, kuudensadan vuoden ajan, paavi tuli Italiasta. Vuonna 2013 maailmassa tehtiin historiaa, kun paavi Benedictus luopui virastaan ensimmäisen kerran paaviuden historian aikana, vedoten terveydellisiin syihin. Historiaa oli myös uuden paavin valinnassa, sillä nykyinen paavi Fransiscus on ensimmäinen Euroopan ulkopuolelta tullut paavi yli 1200 vuoteen.

Paavin valitsevat kardinaalit, jotka ovat katolisessa kirkossa paavin jälkeen ylimpiä kirkonmiehiä. Vanhan paavin kuoleman ja hautaamisen jälkeen kardinaalit kokoontuvat Sikstuksen kappeliin ja pysyvät siellä niin kauan, kunnes uusi paavi on saatu valittua. Tullakseen valituksiksi paavikokelas tarvitsee äänestyksessä kahden kolmasosan enemmistön. Kardinaalit äänestävät neljästi päivässä, kunnes vaadittu enemmistö saavutetaan. Kaikkien äänestyskertojen jälkeen vaaliliput poltetaan.

Jos enemmistöä ei saavuteta, lisätään joukkoon kemikaaleja, joiden seurauksena kappelin savupiipusta tulee mustaa savua. Kun paavi on saatu valittua, liput poltetaan sellaisinaan, mistä nousee valkeaa savua. Tämän seurauksena Pietarinkirkon aukealla odottava suuri väkijoukko saa nähdä uuden paavin astuvan puhumaan heille ja lausuvan siunauksensa Roomalle ja koko maailmalle.


Pietarinkirkon katolta avautuu näkymä Rooman kaupunkiin.