1. Juuret juutalaisuudessa

Tiivistelmä

  • Kristinusko syntyi juutalaisuuden sisälle: Jeesus ja hänen opetuslapsensa olivat alkujaan juutalaisia.
  • Juutalaisuudesta on myös peräisin Vanha testamentti.
  • Kristinusko erosi juutalaisuudesta opillisten erimielisyyksien ja ennen kaikkea Jeesus-uskonsa vuoksi.

Kristinusko erkanee juutalaisuudesta

Tehdäänpä testi! Muistatko jonkun Jeesuksen opetuslapsen nimen? Entä mihin uskontoon opetuslapset kuuluivat? Tietoa Jeesuksen opetuslapsista ja heidän taustastaan on luvun lopussa.

Kristinuskon keskeinen henkilö Jeesus Nasaretilainen ei itse ollut vielä kristitty kuten eivät olleet hänen opetuslapsetkaan. Jeesus ja hänen seuraajansa olivat juutalaisia. Vasta seuraavan sukupolven edustajat alkoivat kutsua itseään kristityiksi. Kristinuskon juuret ovatkin vahvasti juutalaisuudessa.

Jeesus opetuslapsineen kalassa. Vertauksin puhunut Jeesus halusi tehdä heistä ihmisten kalastajia uuden uskonopin pariin.

Kristinusko alkoi erkaantua juutalaisuudesta, kun Jeesuksen seuraajat alkoivat levittää sanaa Jeesuksesta Jumalan poikana ja vapahtajana, mitä juutalaiset lainoppineet eivät hyväksyneet. Irtauduttuaan juutalaisuudesta kristinusko hylkäsi myös monia juutalaisuuteen liittyviä tapoja. Näitä olivat mm. erilaiset ruokasäädökset, ympärileikkaus sekä ohimokiharat, jotka kristityt leikkasivat pois. Juutalaisuuden perinnöstä iso osa kulki kuitenkin edelleen mukana, koska se oli kirjoitettu pyhään kirjaan, heprealaiseen Raamattuun. Keskeistä tässä kirjassa on sanoma yhdestä Jumalasta, joka on luonut maan ja taivaan. Kristityt jatkoivat myöhemmin kirjaa ja lisäsivät siihen Uuden testamentin, joka sisälsi sanoman Jeesuksesta maailman vapahtajana. Heprealainen Raamattu, Tanak, sai kristityiltä uuden nimen - vanha testamentti, josta tuli heidän pyhän kirjansa Raamatun ensimmäinen osa. Uusi testamentti muodosti toisen osan.

Juutalaisuus torjui nämä uuden testamentin lisäykset, ja vähitellen uusi uskonto erkaantui kokonaan omaksi uskonnoksi. Yksi merkittävimmistä uuden uskonnon levittäjistä Jeesuksen opetuslasten lisäksi oli Paavali Tarsolainen. Hän oli myös itse alkujaan juutalainen, mutta siirtyi kristittyjen vainoajasta uuden opin levittäjäksi. Paavali kirjoitti kirjeitä eri seurakunnille, joita hän opetti oikeaan, Jeesuksen tarkoittamaan, elämään, jossa huolehdittiin muista ja palveltiin Jumalaa. Paavali teki aina Välimeren yli pitkiä ja vaarallisia lähetysmatkoja, joissa hän kohtasi ei-juutalaisia eli pakanoita (maalaista tarkoittava latinankielinen sana). Paavali saikin myöhemmin lisänimen "pakanoiden apostoli". Paavalista tuli apostoli eli uuden opin lähettiläs Jeesuksen opetuslasten lisäksi. Apostolien myötä kristinuskon oppi alkoi levitä vahvasti Rooman valtakunnassa.

Juutalaisuudesta lähti myöhemmin liikkeelle myös toinen maailman suurista uskonnoista, islam. Israelin kaupungissa Jerusalemissa elääkin nykyään näiden kolmen uskonnon edustajia rinta rinnan, ja kaupunki on pyhä näille kolmelle uskonnolle.

Juutalaisten ja kristittyjen välit olivat kuitenkin alusta alkaen hyvin ristiriitaiset. Kristityt perustivat suurimmat seurakunnat Rooman valtakunnan suurkaupunkeihin Aleksandriaan ja Antiokiaan, jotka lukeutuivat myös suurimmiksi juutalaiskeskuksiksi. Tästä on lähtöisin kristinusko.

Kirkko ja kaupunki: Kuka kukin on?

Korkean moraalin perintö

Kristinusko sai emouskonnoltaan juutalaisuudelta paljon vaikutteita. Näitä ovat erityisesti usko yhteen Jumalaan sekä korkea moraali, joka ilmenee parhaiten kristittyjen ja juutalaisten yhteisen kirjan, Vanhan testamentin, kymmenessä käskyssä. Käskyt ohjaavat Jumalan- ja lähimmäisenrakkauteen sekä välttämään varastamista, tappamista ja kateutta. Uskontoja keskeisesti erottava henkilö Jeesus Nasaretilainen kuitenkin korosti, että kaikki kymmenen käskyä voidaan tiivistää niin kutsuttuun rakkauden kaksoiskäskyyn:

"Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat”.

Tällä lähimmäisenrakkaudella Jeesus tarkoitti maailman kaikista ihmisistä välittämistä, eikä vain läheisistään tai perheestään huolehtimista, saati jonkin tietyn uskonnon edustajien ylemmyyttä toisiin nähden.
Nykyään osa juutalaisista on kääntynyt kristinuskoon, jolloin heitä kutsutaan juutalaiskristityiksi. He ovat iloisia juutalaista juuristaan, mutta haluavat silti uskoa Jeesukseen ja kristittyjen Raamatun mukaisiin oppeihin. Vastaavasti toisin päin katsottuna monet kristinuskon suuntaukset sekä yksittäiset kristityt pitävät tärkeänä juutalaisten asemaa maailmassa ja maailmanhistoriassa, koska nämä ovat alkuperäinen Jumalan valittu kansa Vanhan testamentin mukaan.