1.2 Tiedonhakuopas
Mikä norsu?
Muusa 1, matka musiikkiin on oppikirja, jonka kanssa kuljet halki aikojen musiikin jalanjälkiä pitkin.
Matkan varrella kohtaat koko joukon ilmiöitä, ihmisiä, paikkoja, uusia sanoja ja taideteoksia. Jotkin niistä saattavat saada sinut uteliaaksi ja herättää kiinnostuksesi. Mitä silloin voit tehdä? Sinä voit ihan itse aloittaa oman tutkimusmatkasi juuri sen aiheen parissa joka sinua kiinnostaa! Lisäksi Muusa ehdottaa sinulle tiedonhakuvihjein mistä voisit lähteä liikkeelle.
Kun seikkailet tiedonhaun matkalla:
- Arvosta etsimistä. Ajattele, että tiedonhaku on matka, jossa yhtä tärkeää kuin perille pääseminen on kaikki se mitä näet ja koet matkallasi.
- Tiedonhaun matkalla saa eksyä. Eksyessäsi saatat tutustua johonkin, jota et lainkaan odottanut matkaltasi. Löydät kuitenkin varmasti takaisin tielle.
- Reitit perille ovat monet, samoin keinot matkustaa. Yhtä oikeaa tiedonhaun tapaa ja reittiä ei ole. Tiedon lähde voi olla Internetistä löydetyn tietolähteen tai painetun kirjan lisäksi vaikkapa sanomalehti tai toinen ihminen.
- Epäile ja tarkista tietoja, joita löydät. Ole kriittinen, älä usko kaikkea, mitä Internetissä lukee. Nettiin voi kirjoittaa kuka tahansa ja mitä tahansa. Kannattaa tarkistaa asiat kirjoista tai toisista lähteistä ennen kuin kertoo niitä eteenpäin!
- Virheellinenkin tieto voi kuitenkin olla mielenkiintoista, kunhan kerrot, että se ON virheellistä ja pohdit, miksi sellaista löysit ja mistä. Esimerkiksi vanha tieto on joskus juuri tällaista.
Tietoa talteen kerätessäsi:
- Mieti mikä on tärkeää ja valikoi. Mitä haluat itse tietää aiheestasi, mitä haluaisit kertoa toisille, yllätyitkö jostain?
- Mieti mitä hakusanoja käytät hakiessasi tietoa netistä ja tietokirjoista? Kirjaa sanoja ylös ja listaa niitä. Monipuoliset hakusanat auttavat löytämään hyviä lähteitä ja monia näkökulmia aiheeseen. Kokeile siis monia hakusanoja.
Matkallasi sähköisessä maailmassa:
- Muista oma turvallisuutesi ja hyvät tavat.
- Älä kirjaudu sisään palveluihin, joita et tunne tai tunnista turvallisiksi. Älä anna henkilötietojasi kenellekään. Kirjaudu ulos palveluista, joita käytät.
- Jos kysyt, muista kysyä kohteliaasti. Jos saat vastauksia, muista että vastaaja voi olla kuka tahansa.
- Muista tyhjätä selaushistoria koneelta, jota olet käyttänyt. Opettele tämä aikuisen kanssa.
- Wikipedia on kiva lähtökohta lähes mille tahansa tiedonhaulle. Pelkkä Wikipedia ei kuitenkaan riitä, ota aina rinnalle ainakin yksi muukin lähde. Mieti tässä vaikkapa sitä, että koulun käytävillä voi aika-ajoin kuulla lauseen: “Hei mä muokkasin just Wikipediaa, kun se ei ollut oikein.” Wikipediaa saa muokata kuka tahansa.
- Älä kopioi toisen tekstiä omaan työhösi.
- Älä nappaa ideoita ja ajatuksia kertomatta mistä olet ne saanut.
- Jos avaamasi nettisivu vaikuttaa oudolta, se saattaa olla sopimaton lapsille. Pyydä aikuinen paikalle tai sulje sivu.
Tiedonhaussa ole:
- Ole rohkea, luova, ennakkoluuloton ja kriittinen. Innostu ja epäile.
- Älä luule vaan selvitä!
- Kysy aikuiselta neuvoa tiedonhaun pulmiin! Iloista matkaa tiedonhaun maailmaan!