1. Toimiminen verkkoympäristössä

Mikä on internet?

Internet on maailman tietoverkkojen muodostama kokonaisuus.

Se tarkoittaa sitä, että voit löytää tietoa vaikka Australiassa tapahtuneista asioista napin painalluksella. Mutta se tarkoittaa myös sitä, että jos kirjoitat jotakin internetiin, sen voi periaatteessa kuka vain missä tahansa päin maailmaa lukea ja tallentaa.

Internetin käyttäminen jättää digitaalisia jälkiä hakukoneisiin ja käyttämiisi tietokoneisiin. Älä siis luule, että voisit salaa etsiä tietoa jostakin!

Monet sosiaalisen median palvelut tallentavat viestisi ja saattavat käyttää sinne lähettämiäsi kuvia myöhemmin.Muita, että kun käytät internetiä, siitä jää aina digitaalinen jälki.

Netissä on valtava määrä tietoa

Internet on ylivoimainen tiedon lähde. Yleinen tapa etsiä tietoa on käyttää jotakin hakukonetta, kuten Googlea. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että googlettaminen ei ole aina paras tai ainakaan ainoa tapa etsiä tietoa.

Lisäksi on muistettava, että Googlen hakutuloksiin voi vaikuttaa se, että yritys on ostanut mainostilaa Googlelta. Tämän syystä Google voi antaa ensimmäisiksi hakutuloksiksi aina tiettyjä yrityksiä.

Monet uutispalvelut jakavat tietoa salamannopeasti. Esimerkiksi Aasian voimakkaasta hirmumyrskystä saadaan tietoa Suomessakin saman tien, NHL-jääkiekkoliigan maalintekijät tiedetään heti maalin teon jälkeen jne.

Pidetään yhteyttä

Internetin suosion yksi syy on sen antama mahdollisuus pitää yhteyttä toisiin helposti.

Työpaikoilla tietoa välitetään sähköpostin välityksellä. Nuoret käyttävät enemmän sosiaalisen median sovelluksia. Tällaisia ovat muun muassa Facebook ja WhatsApp.

Suurimmassa osassa sosiaalisen median ohjelmien käyttöehdoissa on alaikäraja. Iän valehteleminen on rikos.

Tiedostojen jakaminen onnistuu internetissä helposti.

Kaupankäyntiä

Internetissä voi käydä kauppaa. Esimerkiksi suuri osa matkoista ostetaan netin kautta.

Internetissä on ostaminen helppoa. Tästä syystä ostajan pitää muistaa olla harkitsevainen!

Laskuja maksetaan verkkopankin avulla.

Verkkopankkitunnuksia pitää säilyttää siten, että niitä ei voi ulkopuolinen käyttää. Niitä ei saa esimerkiksi kirjoittaa lompakkoon sellaisenaan.


Nettietiketti

Muista seuraavat asiat kun käytät internetiä:
  • Älä paljasta salasanaasi edes parhaille ystävillesi.
  • Älä paljasta sukunimeäsi, osoitettasi, asuinpaikkaasi, sähköpostiosoitettasi, puhelinnumeroasi tai koulusi nimeä tuntemattomille.
  • Älä anna tuntemattomille kuvia tai yksityisiä tietoja itsestäsi tai tuntemistasi ihmisistä.
  • Kysy vanhemmiltasi tai huoltajiltasi lupa, kun haluat hakea materiaalia verkosta. Muista, että tietokoneohjelmia ja tietokantoja ei saa kopioida edes omaan käyttöön ilman tekijän lupaa, ellei ole kysymys ilmaisista ohjelmista.
  • Pyydä lupa myös, kun osallistut kilpailuihin.
  • Kerro vanhemmillesi tai muille aikuisille, jos joku lähettää sinulle inhottavia tai kummallisia kuvia tai tekstejä.
  • Muista, että kukaan ei voi pakottaa sinua mihinkään! Jos juttelet jonkun kanssa keskusteluryhmässä (chat room) ja sinulta kysytään sellainen kysymys, johon et halua vastata, sinun ei tarvitse vastata.
  • Muista, että ihmiset, joita kohtaat internetissä, eivät välttämättä ole sitä, mitä he väittävät olevansa!
  • Jos päätät tavata jonkun, johon olet tutustunut internetin kautta, älä koskaan mene tapaamaan häntä yksin! Ensimmäisellä kerralla pitää tutun aikuisen olla mukanasi, ja tapaaminen pitää järjestää yleiselle paikalle, ei kenenkään kotiin.
  • Jätä vastaamatta inhottaviin tai ilkeisiin viesteihin, joita saat muilta osallistujilta esimerkiksi keskusteluryhmässä. Sen sijaan poistu keskusteluryhmästä kokonaan.
  • Älä lähetä epäkohteliaita tai loukkaavia viestejä muille. Ole kohtelias, ja kunnioita muiden mielipiteitä.
Lähde: http://www.edu.fi