2. Kuulon suojelu

Aistinsolut mahdollistavat kuulemisen

Korvan herkät aistisolut ovat simpukka-nimisessä elimessä.

Kovat äänet voivat vaurioittaa solujen rakennetta. Koska vauriot voivat olla elinikäisiä, kuulon suojaaminen pitää ottaa vakavasti!


Kuulon suojelu

Melun haitat
Melu aiheuttaa paitsi kuulo-ongelmia, myös ärtyneisyyttä ja haittaa keskittymistä.

Haitallinen melu
Melu on haitallista, jos joutuu huutamaan. Toisen korvaan huutaminen on haitallista. Kun mittari näyttää 85 desibeliä, on melu vaarallista.

Melulta suojautuminen
Parasta kuulonsuojausta on melun välttäminen. Luokkaan voidaan hankkia liikennevalot, jotka mittaavat melua. Kun vihreä valo palaa, melun taso on turvallisen puolella. Myös seiniin ja kattoon kiinnitettävät vaimennuslevyt laskevat melutasoa. Jos joudut meluun ilman suojaimia, paina kädet korvillesi.

Lelut
Jotkin lelut voivat olla liian meluisia, vaikka sellaiset yritetäänkin poistaa myynnistä.

Tekniset työt
Käytä käsitöissä kuulosuojaimia. Melu nousee helposti yli haittarajan.

Pienkoneet
Käytä pienkoneiden lähellä kuulosuojaimia. Voimakasäänisiä pienkoneita ovat esimerkiksi ruohonleikkuri, lehtipuhallin ja moottorisaha.

Ampuminen
Käytä ampumaradalla tai metsällä sinne suunniteltuja kuulosuojaimia.

Konsertti
Käytä kovaäänisessä konsertissa kuulosuojaimia. Lapsille sopivat parhaiten kupusuojaimet. Pysy kaukana kovaäänisistä, äläkä nouse aikuisen harteille.

Korvakuulokkeet
Kun kuuntelet musiikkia korvakuulokkeilla, pidä huoli, ettei ääni nouse liian voimakkaaksi. Kuulokkeiden käyttö rasittaa kuuloa enemmän kuin kovaäänisestä tuleva musiikki. Siksi päivittäistä käyttöä kannattaa rajoittaa.


Kuulo- ja näkösuojaimia tarvitaan monessa ammatissa.