3. Sademetsät

Sademetsän ilmastodiagrammi

Sademetsässä on jokaisena kuukautena keskilämpötila yli 25 astetta.

Sademetsässä sataa ympäri vuoden paljon.

Sademetsien olosuhteet

Sademetsää on päiväntasaajan tuntumassa olevilla alueilla.

Päiväntasaajalla aurinko paistaa ympäri vuoden kuumasti. Vettä sataa lähes päivittäin, ja sateet ovat runsaita. Kun on lämmintä ja kosteaa, kasvit menestyvät hyvin. Niinpä päiväntasaajan seudulla on tiheäkasvuisia metsiä, joita kutsutaan runsaiden sateiden vuoksi sademetsiksi.

Sademetsät eivät ole ihmiselle hyviä asuinalueita. Teitä on vaikea rakentaa sateiden aiheuttamien tulvien takia. Pistäviä hyönteisiä ja monia taudinaiheuttajia on paljon. Näistä syistä sademetsät ovat saaneet kasvaa rauhassa ilman ihmisen vaikutusta. Tosin viime aikoina sademetsien kallioperästä on löydetty öljyä ja muita kallioperän rikkauksia. Tästä syystä sademetsät ovat monin paikoin vaarassa tuhoutua.

Sademetsät ovat eliömaailman aarreaitta. Sademetsissä elää suurin osa maailman kasvi- ja eläinlajeista. Tästä syystä sademetsien suojelu on välttämätöntä.

Sademetsien kasvit

Sademetsien kasvit kilpailevat valosta. Puut pyrkivät kasvamaan kohti valoa, ja pisimmät puut ovatkin jopa 50 metriä pitkiä.

Sademetsän latvusto on tiheä ja usein monikerroksinen. Sademetsän elämä keskittyy puiden latvoihin.

Isojen puiden rungolla on monia päällyskasveja, kuten köynnösmäisiä liaaneja ja kauniisti kukkivia orkideoita. Sademetsän pohjalle ei valoa riitä, ja kasvillisuus siellä onkin niukkaa.

Sademetsien eläimet

Koska kasvien lehtiä on sademetsässä vain korkealla oksistossa, eläimiäkin on eniten puiden latvustoissa. Siellä elää satoja lintulajeja, apinoita ja käärmeitä. Afrikan tunnetuimpia apinoita ovat simpanssi ja gorilla.

Maanpinnalla elää vain muutama isompi eläinlaji, kuten leopardi. Hyönteisiä on sademetsässä suuria määriä. Hyönteisten toukat syövät puun lehtiä, niitä taas saalistavat monet muut hyönteiset ja linnut. Jos lehti tai kuollut eläin putoaa maahan, se hajotetaan nopeasti: sademetsän pohjalta ei löydä kuolleita puiden lehtiä!

Jokien äärellä elää muun muassa jättiläiskäärmeitä ja krokotiileja. Leopardi (kuvassa) on sademetsien suuri kissapeto.

Gorillat

:rightGorillat ovat Afrikassa eläviä ihmisapinoita. Gorillauros voi kasvaa 180 cm pitkäksi ja voi painaa jopa 150 kg.

Kun verrataan ihmisen ja gorillan perimää, havaitaan, että lajien perimä muistuttaa suuresti toisiaan. Gorilla sijoitetaankin eliökunnan luokittelussa ihmisen kanssa samaan heimoon, Hominidae.

Gorillat elävät sademetsissä perhekuntina. Niiden näkeminen vaatii oppaan, sillä niitä on turha lähteä itse sademetsästä etsimään. Tähän on kaksi syytä. Ne elävät piilottelevaa elämää. Lisäksi gorilloja elää maapallolla enää kovin vähän. Gorilla onkin uhanalainen laji.

Tiivistelmä

  • Sademetsiä on päiväntasaajan tuntumassa, jossa sataa paljon ja lämmintä ympäri vuoden.
  • Suurin osa maailman lajeista elää sademetsissä
  • Elämä keskittyy puiden latvoihin, esimerkiksi suuria kasvinsyöjiä (kuten antilooppeja) on sademetsissä vain vähän.
  • Kasvien kasvu on nopeaa.
  • Hyönteisiä on erittäin paljon.
  • Ihmisiä asuu sademetsissä melko vähän.