Elämä ja evoluutio BI1 18-19

Arvioinnissa huomioitavia

Kokeet
-alkuosasta Abitti-koe käsitteistöstä ke 9.1 siihen mennessä käsitellyistä luvuista 1-10, luvuista 6-8 vain tämän listan mukaiset käsitteet, mitoosin ja meioosin vaiheita ei kysytä tällä kurssilla
-loppuosasta Abitti-koe essee ke 23.1.2019 ryhmällä BI01.4 ja to 24.1.2019 ryhmällä BI01.5 (luvusta 5 tekstimoduulit 5.3-5.6 ja luvut 11-16, kahdesta vaihtoehdosta toiseen vastaus)
->kokeista yhteispistemäärä -> koenumero (noin 60 % osuudelta arviointiin)

 

Tutkimus ja sen raportointi, teemapäivä 4.2. klo 8.30 alkaen (tutkimusohjeet heti joululoman jälkeen, Huom! tämä on myös yksi D-tason tehtävä) teemapäivän aikataulu ja ohjelma tulee wilmaviestinä viimeistään edellisenä päivänä ennen teemapäivää
jos palauttaa täysin ohjeiden mukaisen työselostuksen -> ½ numeron nosto koearvosanaan nähden (kaikki jokatapauksessa tekevät työn hyväksytysti), raportointi päättöviikon teemapäivänä, aiheen valinta 1) luonnonvalintatyö maastotyönä tai 2) kasvatuskoe luokkatiloissa tai kotona, raportista pitää löytyä vähintään yksi diagrammi LibreOffice Calc:lla tehtynä (mikäli opo- tvt:ssä opetettu)
Lisäksi raportin kirjaamisen lomassa arviointikeskustelut (tehtävien merkkauslapun palautus silloin)

 

Oppikirjan tehtävät luvuista 1-16 (noin 30 % osuudelta arviointiin), itse valiten ja itse tarkistaen tarkistusnipuista/ope ohjaa, merkintä lomakkeeseen ja lomake mukaan arviointikeskusteluun päättöviikolla
Hyväksytty (5) suoritus:
kaikista luvuista kaksi/kolme A-osan tehtävää (osassa luvuissa vain yksi tarjolla ja se olkoon ko. luvussa maksimimäärä)
koko kirjasta yhteensä yksi B-osan tehtävä, yksi C-osan tehtävä ja yksi D-osan tehtävä

Hyvä (noin 8) suoritus:
kaikista luvuista kolme A-osan tehtävää (osassa luvuissa vain yksi tarjolla ja se olkoon ko. luvussa maksimimäärä)
kaikista luvuista yksi B-osan tehtävä ja yksi C-osan tehtävä
koko kirjasta yhteensä kaksi D-osan tehtävää

9 suoritus:
kaikista luvuista kaikki A-osan tehtävät (osassa luvuissa vain yksi tarjolla ja se olkoon ko. luvussa maksimimäärä)
kaikista luvuista kaksi B-osan tehtävää ja yksi C-osan tehtävää
koko kirjasta yhteensä kolme D-osan tehtävää

10 suoritus:
kaikista luvuista kaikki A-osan tehtävät (osassa luvuissa vain yksi tarjolla ja se olkoon ko. luvussa maksimimäärä)
kaikista luvuista kolme B-osan tehtävää ja yksi C-osan tehtävä
koko kirjasta yhteensä neljä D-osan tehtävää


Muita tehtäviä, jotka kaikkien tulee palauttaa (jos ei palautusta, kerryttää i-merkintää)
Biologian tieteenalaan liittyvän uutisen referointi, palautus lukuun 1 B2 Tiedeuutinen


Tuntityöskentely (viittaaminen, kysyminen, keskittyminen, itseohjautuva/omatahtinen eteneminen) -, 0, +,++

Poissaolot
Arviointikeskustelun alussa tarkistetaan, onko selvittämättömiä poissaoloja

Kännykän käyttö ja muu ylimääräinen opiskeluun kuulumaton

Tervetuloa Symbioosin käyttäjäksi!

​Tervetuloa opiskelemaan lukion biologiaa biologian e-oppikirjasarjan, Symbioosin, avulla!

E-kirja on tullut myös koulumaailmaan. Perinteiseen kirjaan verrattuna digitaalisella kirjalla on monia etuja. Se mahdollistaa liikkuvan kuvan, ulkopuolisten linkkien ja termien sekä määritelmien upottamisen tekstin yhteyteen sekä opettajalle mahdollisuuden rikastaa kirjaa ja olla vuorovaikutksessa opiskelijoiden kanssa kirjan välityksellä.

Symbioosissa on yhdistetty perinteinen oppi- ja työkirja. Tekstin ja tehtävien välistä rajaa on häivytetty. Ajankohtainen materiaali kannustaa opiskelijoita ottamaan kantaa ja osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Yhteisölliset tehtävät integroivat biologian maailman arkielämään.

Kirjan rakenne

Kirja kannustaa opiskelijoita etsimään ja hankkimaan itse tietoa sekä tutustumaan erilaisiin tietolähteisiin. Tiedonhakutehtävissä esitellään ensiksi tietoaineisto, jonka jälkeen tutustutaan siihen esimerkkitapauksien avulla. Aineistotehtävissä taas tutustutaan ensin johonkin biologiseen ilmiöön ja etsitään siitä keskeiset periaatteet, joista tiivistetään yleisempi teoria. Kirja on myös itse muokattavissa ja päivitettävissä omien tarpeiden mukaan.

Symbioosi 1 sisältää lukion biologian 1. kurssin (Elämä ja evoluutio) opetussuunnitelman mukaiset aiheet, jotka on jaettu 16 lukuun ja neljään jaksoon. Kirjan jaksot ja luvut rakentuvat elämän piirteiden ympärille: pääteemoina ovat solurakenne, elinkaari ja evoluutio. Elämä ja evoluutio -kirjassa (Symbioosi 1) käsitellään myös muita elämän piirteitä, eliökuntaa sekä biologiaa tieteenä. Kirjassa on lisämateriaalia eliökunnasta (luvut 17–22).

Kirjassa on monia vaihtoehtoja oman biologisen tutkimuksen aiheiksi sekä vinkkejä kokeellisten töiden kehittämiseen. Mukana on myös kattavat ohjeet oman tutkimuksen ja portfolion tekemiseen.

Symbioosi tarkoittaa yhteiseloa. Nimen voidaan ajatella merkitsevän sitä, että oppimateriaali on alusta alkaen kehitetty juuri sähköiseen muotoon. Sähköinen ympäristö ja oppimateriaali täydentävät toisiaan; niiden suhde on mutualistinen.

Tekijät

Oppikirjailijat

Kristiina Tarkiainen on lukion biologian ja maantieteen lehtori. Kristiina on erikoistunut sähköisten oppimateriaalien ja ympäristöjen käyttämiseen ja kehittämiseen.

Justus Mutanen on biologian, kemian ja fysiikan opettaja. Justus on erikoistunut tutkimukselliseen ja kokeelliseen biologiaan sekä tieto- ja viestintäteknologian käyttöön biologian opetuksessa. Justus tekee väitöskirjatutkimusta biologian opetuksesta Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa. Lisäksi hän toimii biologian tiedekasvatuksen koordinaattorina Helsingin yliopiston LumA-tiedekasvatuskeskuksessa.

Tuomas Aivelo on biologian ja filosofian opettaja. Hän toimii tutkijatohtorina Helsingin yliopistolla tutkimusaiheenaan evoluutio- ja kehitysbiologia. Tuomas on julkaissut useita vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita evoluutiobiologiasta ja biologian opetuksen tutkimuksesta.


Oppikirjailijat: Kristiina Tarkiainen, Justus Mutanen ja Tuomas Aivelo

Ohjeet ja aikataulu

Ohjeita:
  • Kirjassa on perustehtäviä ja soveltavia tehtäviä.
  • Tehtävät on luokiteltu YTL:n määritelmien mukaan luokkiiin A-D.
  • Opettaja näkee Näytä arvioinnit -kohdasta tehtyjen tehtävien määrän.
  • Opettaja voi rikastaa kirjaa kurssin aikana.
  • Arviointi:
    • Lähtötaso-mittaus luvussa 1
    • Tehtävät jotka kone tarkastaa → välitön palaute
    • Ryhmäpalautuskansiot joissa voidaan tehdä vertaisarviointia (esim. luku 1/D1)
    • Oppimisen seurantaan (kirjan kansisivulla) on asennettu valmiiksi A- ja B-tehtävät. Opettaja voi lisätä tai poistaa seurannasta tehtäviä menemällä tehtävään → muokkaa → asetukset → alhaalta oppimisen seurannan valinta.
    • Opettaja näkee lukukohtaisesti Näytä arvioinnit → Yhteenveto-kohdasta mitkä tehtävät on tehty.
    • Itsearviointi-osio kurssin lopussa
    • Tehtävien vastaukset ovat kirjassa valmiina (voidaan myös piilottaa)
    • Harjoitellaan vastaamista -osio: (itsearviointi ja ryhmätyöskentely)
    • Opemapissa on opettajalle e-kokeita ja Abitti-kokeita

KURSSISUUNNITELMA
Päivämäärä Aihe ja muuta huomioitavaa (esim. koealueet, esitelmät jne.) Päivämäärä Aihe ja muuta huomioitavaa (esim. koealueet, esitelmät jne.)
00.00.   00.00.  
00.00.   00.00.  
00.00.   00.00.  
00.00.   00.00.  
00.00.   00.00.  
00.00.   00.00.  
00.00.   00.00.  
00.00.   00.00.  
00.00.   00.00.  
00.00.   00.00.  
00.00.   00.00.