Sähkölaitteiden oikeanlainen käyttö ja kierrätys

Sähkölaitteita on käytettävä oikeaoppisesti ja niiden käyttötarkoituksen mukaisella tavalla. Vain alan ammattilaisen valmistamia laitteita saa käyttää. Suomessa ja Euroopan unionin alueella laitteen valmistaja ilmoittaa CE-merkillä, että laite täyttää EU-lainsäädännön vaatimukset. CE-merkki ei kuitenkaan takaa, että laite on turvallinen. Jos puolueeton laboratorio on testannut laitteen, siitä löytyy maakohtainen merkintä. 

Suomessa merkki on FI. Testauslaboratorion käyttö ei ole pakollista. FI-merkki takaa, että laite on turvallinen ja sopii Suomessa käytettäväksi. Sähkölaitteen arvokilpi kertoo myös valmistajan, käyttöön tarkoitetun tasa- tai vaihtojännitteen suuruuden ja vaihtovirtalaitteessa virran taajuuden sekä tehon, jota laite käyttää. Laitetta on käytettävä oikeassa jännitteessä. Muuhun käyttöjännitteeseen kytkeminen voi rikkoa laitteen.

Tukes (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) valvoo Suomessa sähkölaitteiden turvallisuutta. Jos sähkölaitteissa ilmenee puutteita, niistä ilmoitetaan Tukesille. Laitteiden väärinkäyttö, puutteellinen huolto tai huolimaton käyttö voi aiheuttaa vioittumisen tai ylikuumenemisen, jolloin huonoimmassa tapauksessa syttyy tulipalo. Esimerkiksi sähkökiukaalla ei tule kuivata vaatteita, koska vaatteet syttyvät helposti palamaan. Sähkökiuas ja valaisimet aiheuttavat eniten sähköpaloja sähkölieden ja -uunin jälkeen.

Sähkölaitetta tulee käyttää sen käyttöohjeen mukaisesti. Jos laitteessa ilmenee vika, sitä ei saa käyttää. Laitteen saa korjata vain ammattilainen. Seuraaviin asioihin on syytä kiinnittää huomiota, kun käyttää sähkölaitteita.

  • Laitteen saa laittaa vain sellaiseen pistorasiaan, johon se sopii ja on tarkoitettu.
  • Laitteiden sähköjohtojen on oltava kunnossa. Johtojen päällä oleva kumieriste suojaa johdoissa kulkevalta sähköltä. Jos eriste on hapertunut, johto on vietävä vaihdettavaksi.
  • Sähköjohtoja ei pidetä kuumien pintojen päällä tai läheisyydessä.
  • Useita suuritehoisia laitteita ei kytketä samaan jatkojohtoon.
  • Sähkölaitteita ei käytetä märkätiloissa eikä märkänä kosketeta sähkölaitetta, koska sähkövirta voi kulkea veden kautta kehon läpi.
  • Tarkista, voitko käyttää Suomessa toimivaa elektroniikkaa ulkomailla tai päinvastoin. Kaikki valtiot eivät käytä 230 V:n verkkojännitettä.

Rikkoutuneet ja käytöstä poistetut sähkölaitteet kierrätetään elektroniikkaromuna (SER). Suomessa valmistajien ja maahantuojien on järjestettävä elektroniikkaromun kierrätys kuluttajalle ilmaiseksi. Elektroniikkaromua ottavat vastaan kierrätyskeskukset ja pienempiä laitteita myös sähkölaitteiden myyntipisteet. Lamput kierrätetään tyypin mukaan. Hehku- ja halogeenilamput ovat sekajätettä. Energiansäästölamput ja loisteputket sisältävät elohopeaa, ja ne kierrätetään ongelmajätteenä. LED-lampuissa on mukana elektroniikkaa. LED-lamput kierrätetään elektroniikkaromuna, ja ne voidaan palauttaa lamppuja myyviin liikkeisiin.