13.4.3 Vieraat kielet L
Seudullinen ops
VIERAAT KIELET YHTEINEN A1-KIELI: ENGLANTI
TOINEN KOTIMAINEN KIELI JA VIERAAT KIELET
A1 –kieltä, englantia, opiskellaan kaikille yhteisenä aineena. Hyvien opiskelutottumusten tulee
korostua vahvasti A1 –kielen opetuksessa, koska samalla luodaan pohjaa myös myöhemmin alkaville kieliopinnoille. Englannin kieli aloitetaan viimeistään 3.luokalla, mutta se voidaan aloittaa jo 2. luokalla.
Yleistä
Kielen opetuksen antaa oppilaille valmiuksia toimia eri kielisissä viestintätilanteissa. Opetuksen tehtävänä on totuttaa oppilas käyttämään kielitaitoaan ja kasvattaa häntä ymmärtämään ja kunnioittamaan eri kulttuureja. Oppilas saa kulttuuripääomaa ja uuden näkökulman myös äidinkieleen ja suomalaiseen ja lappilaiseen kulttuuriin. Oppilas oppii ymmärtämään, että taitoaineena ja kommunikaation välineenä kieli edellyttää pitkäjänteistä ja monipuolista viestinnällistä harjoittelua. Hyviä kielenopiskelutottumuksia korostetaan ja kehitetään opiskelun edetessä.
Kielen opetuksessa käytetään ajanmukaisia, monipuolisia, oppilaskeskeisiä työtapoja. Oppilaat totutetaan pari- ja ryhmätyöskentelyyn ja rohkaistaan heitä suulliseen ilmaisuun ja itsearviointiin. Kiinnitetään huomiota sujuvaan ääntämiseen ja annetaan oppilaiden kuulla kieltä mahdollisimman paljon ja käyttää sitä mahdollisuuksien mukaan autenttisissa tilanteissa. Oppilaan kielitaidon taso huomioiden pyritään tarjoamaan oppilaalle tilaisuuksia käyttää vierasta kieltä aidoissa tilanteissa omalla paikkakunnalla. Edetään asteittain puheen ja tekstin ymmärtämisestä aktiiviseen suulliseen ja kirjalliseen tuottamiseen. Opiskelun edetessä itsenäistä opiskelua ja tiedonhankintaa lisätään.
Englanti A1-kielenä, vuosiluokat 1-2
Ensimmäisen vieraan kielen opiskelu voi alkaa jo esiopetuksessa toiminnallisina ja leikinomaisina tuokioina. Kieliopinnoissa keskitytään kuullun ymmärtämiseen ja eri arkipäivän rutiineista suoriutumiseen. Kirjoitettu kieliasu on alusta lähtien lasten nähtävissä. Opiskelu voi tapahtua mm. kuuntelemalla ja toistamalla, leikkien ja pelaten, lorujen, laulujen ja draaman avulla.
Tavoitteet
- kielellisen uteliaisuuden virittäminen
- kielen opiskelun pohjan luominen
- ennakkoluulottoman asenteen luominen eri kieliä ja kulttuureja kohtaan
- oman kulloisenkin kielitaidon monipuolinen käyttäminen
Keskeiset sisältöalueet
- yksinkertainen arkipäivän tilanteisiin liittyvä kieliaines (mm. tervehtimiset, viikonpäivät, vuodenajat, lukusanoja, värit, ihminen, perhe ja oma koti ja kotiseutu, juhlapäivät, koulutarvikkeet, kellonajat)
- opetus voidaan halutessa nivoa esim. ympäristö- ja luonnontiedon sisältöalueisiin, niin, että ne tukevat toisiaan (mm. vuodenajat ja niihin liittyvät asiat esim.luonto, harrastukset, kasvit ja eläimet)