Luku 1 Opetussuunnitelman perusteet ja paikallinen opetussuunnitelma

Luku 1 Opetussuunnitelman perusteet ja paikallinen opetussuunnitelma




1. Opetussuunnitelman perusteet ja paikallinen opetussuunnitelma

1.1 Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet on perusopetuslain mukainen Opetushallituksen antama valtakunnallinen määräys , jonka mukaan paikallinen esiopetuksen opetussuunnitelma laaditaan ja esi-opetus toteutetaan. Opetussuunnitelman perusteiden laatimista ohjaavat erityisesti perusopetuslaki ja -asetus sekä esiopetuksen tavoitteita määrittävä valtioneuvoston asetus .

Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden tehtävänä on edistää laadukkaan ja yhtenäisen esiope-tuksen yhdenvertaista toteutumista koko maassa. Uudistuksen valmistelun lähtökohtana ovat lasten kasvuympäristön ja esiopetuksen toimintaympäristön muutosten tuomat haasteet tällä hetkellä ja tulevaisuudessa. Perusteita on valmisteltu laajassa yhteistyössä hyödyntäen uusimpien tutkimus- ja kehittämistyön tuloksia.

Opetussuunnitelman perusteet on päätös esiopetuksen tavoitteista ja keskeisistä sisällöistä, huoltajien ja esiopetuksen henkilöstön yhteistyöstä sekä oppilashuollon keskeisistä periaatteista ja opetustoimeen kuuluvan oppilashuollon tavoitteista . Esiopetus on opetuksen ja kasvatuksen kokonaisuus, jossa eri osa-alueiden tavoitteet liittyvät yhteen ja muodostavat toimintakulttuurin perustan. Tämän vuoksi esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet sisältää esiopetuksen tavoitteita koskevien määräysten lisäksi niiden ymmärtämistä avaavaa tekstiä.

Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet sisältävät viittauksia lainsäädäntöön. Viittausten tarkoituksena on selventää perustetekstin yhteyttä lainsäädännölliseen perustaan. Esiopetusta ohjaavista säädöksistä poiketen tässä perusteasiakirjassa käytetään oppilaasta esiopetukseen paremmin soveltuvana sanaa lapsi, oppimisen ja koulunkäynnin tuesta nimitystä kasvun ja oppimisen tuki sekä opiskelija- ja oppilashuoltolain mukaisesta opiskeluhuollosta termiä esiopetuksen oppilashuolto.

1.2 Paikallinen opetussuunnitelma ja sen kehittäminen

Opetuksen järjestäjällä on vastuu paikallisen esiopetuksen opetussuunnitelman laadinnasta ja kehittämisestä . Paikallisessa opetussuunnitelmassa päätetään esiopetuksen kasvatus- ja opetustyön, oppilashuollon, huoltajien ja esiopetuksen yhteistyön sekä esiopetuksen muun toiminnan järjestämisestä ja toteuttamisesta esiopetuksen kansallisten perusteiden pohjalta. Opetussuunnitelma laaditaan siten, että se määrittelee, ohjaa ja tukee esiopetuksen järjestämistä kaikissa esiopetuksen yksiköissä. Opetuksen järjestäjä ottaa huomioon paikalliset erityispiirteet, lasten tarpeet sekä esiopetusta koskevan arviointitiedon ja kehittämistyön tulokset opetussuunnitelmaa laatiessaan.

Opetussuunnitelman laadinnassa otetaan huomioon myös muut paikalliset suunnitelmat, kuten:
• mahdollinen varhaiskasvatuksen suunnitelma
• perusopetukseen valmistavan opetuksen suunnitelma
• perusopetuksen opetussuunnitelma
• mahdollinen perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan suunnitelma
• lastensuojelulain mukainen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
• yhdenvertaisuuslain mukainen yhdenvertaisuussuunnitelma
• tasa-arvolain mukainen tasa-arvosuunnitelma
• mahdollinen kestävän kehityksen tai kulttuurikasvatuksen suunnitelma sekä muut opetuksen järjestäjän tekemät koulutusta, lapsia ja perheitä koskevat suunnitelmat ja päätökset.

Opetuksen järjestäjä hyväksyy opetussuunnitelman erikseen suomenkielistä, ruotsinkielistä, saamenkielistä sekä tarvittaessa muulla kielellä annettavaa esiopetusta varten . Paikallinen esiopetuksen opetussuunnitelma voidaan laatia kaikille opetuksen järjestäjän esiopetuksen yksiköille yhteisenä tai siten, että suunnitelma sisältää opetuksen järjestäjän yhteisiä sekä yksikkökohtaisia osia sen mukaan kuin opetuksen järjestäjä päättää. Opetuksen järjestäjät voivat myös sopia järjestäjärajat ylittävästä yhteistyöstä opetussuunnitelmaa laadittaessa, sitä arvioitaessa ja kehitettäessä. Lisäksi opetuksen järjestäjän tulee laatia esiopetuksen opetussuunnitelmaan perustuva vuosittainen suunnitelma ja tiedottaa huoltajille ennalta siinä päätetyistä keskeisistä asioista . Suunnitelmassa tarkennetaan, miten paikallista opetussuunnitelmaa kussakin esiopetuksen yksikössä kyseisen vuoden aikana toteutetaan.

Opetuksen järjestäjä huolehtii siitä, että esiopetuksen henkilöstö sekä huoltajat voivat osallistua opetussuunnitelman laatimiseen ja kehittämiseen. Myös lasten näkemyksiä kuullaan ja hyödynnetään kehittämisessä . Huoltajien ja lasten kannalta mielekkäisiin osallistumis- ja vaikuttamistapoihin kiinnitetään erityistä huomiota. Perusopetuslaki velvoittaa laatimaan esiopetuksen opetussuunnitelman yhteistyössä kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviä hoitavien viranomaisten kanssa . Lasten eheän oppimisen polun turvaamiseksi on tärkeää, että muun varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstö saa mahdollisuuden tutustua ja osallistua esiopetuksen opetussuunnitelman laatimiseen ja kehittämiseen.

Esiopetuksessa olevalla lapsella on perusopetuslain turvaama oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta sekä suotuisan kehityksen ja oppimisen edellyttämää tukea jokaisena esiopetuksen työpäivänä . Tämän oikeuden turvaamiseksi jokainen esiopetuksessa olevan lapsen kanssa työskentelevä noudattaa opetuksen järjestäjän vahvistamaa opetussuunnitelmaa ja muita toimintaa ohjaavia normeja. Myös lapsen kasvun ja oppimisen tukeen kuuluvat lasten yksilölliset suunnitelmat laaditaan yhteisen opetussuunnitelman pohjalta.

Opetuksen järjestäjän tehtävänä on arvioida antamaansa esiopetusta ja sen vaikuttavuutta sekä osallistua ulkopuoliseen toimintansa arviointiin. Arvioinnin tarkoitus on esiopetuksen laadun kehittäminen ja lasten oppimisen edellytysten parantaminen . Paikallisen opetussuunnitelman ja sitä tarkentavan vuosittaisen suunnitelman toteutumisen seuranta ja arviointi on osa arviointitehtävää ja siihen perustuvaa kehittämistä. Opetuksen järjestäjän ja esiopetuksen yksiköiden tuottaman tiedon lisäksi esiopetuksen arvioinnissa voidaan hyödyntää kansallisten arviointien ja kehittämishankkeiden tuloksia. Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa edistää avointa ja rakentavaa itsearviointia.

Muutokset opetussuunnitelman perusteissa edellyttävät vastaavien muutosten tekemistä paikalliseen opetussuunnitelmaan ja viemistä käytäntöön. Opetuksen järjestäjä voi tarkistaa opetussuunnitelmaansa ja parantaa sen laatua ja toimivuutta myös paikallisista tarpeista lähtien ja kehittämistyön tuloksia hyödyntäen.

1.3 Paikallisen opetussuunnitelman laatiminen ja keskeiset ratkaisut

Paikallinen opetussuunnitelma ja sitä tarkentava vuosittainen suunnitelma laaditaan opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla tässä luvussa kuvattuja tavoitteita ja periaatteita noudattaen. Ope-tuksen järjestäjä voi päättää opetussuunnitelmaan sisältyvien päätösten delegoinnista esiopetuksen yksiköille ja antaa siihen liittyvät ohjeet. Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa määritellään kunkin pääluvun lopussa, mitä paikallisessa opetussuunnitelmassa tulee kyseisen luvun osalta päättää ja kuvata.

Paikallista opetussuunnitelmaa valmisteltaessa opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunni-telmassa,
• millä kielillä annettavaa opetusta varten opetussuunnitelma laaditaan ja hyväksytään
• laaditaanko paikallinen opetussuunnitelma esiopetuksen yksiköiden yhteisenä, kokonaan tai osin yksikkökohtaisena, seudullisena tai käytetäänkö muuta ratkaisua
• millaista opetussuunnitelman rakennetta, asioiden käsittelyjärjestystä ja julkaisutapaa käytetään
• miten esiopetuksen henkilöstö, lapset ja huoltajat osallistuvat opetussuunnitelman laatimiseen, arviointiin ja kehittämiseen
• miten opetussuunnitelman laatimiseen liittyvä yhteistyö varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja sosiaali- ja terveystoimen asiantuntijoiden sekä muiden tarvittavien yhteistyökumppaneiden kanssa toteutetaan
• miten paikalliset erityispiirteet, esiopetuksen erilaiset järjestämisen tavat, kehittämisen tavoitteet sekä lapsia koskevat suunnitelmat otetaan opetussuunnitelmaa valmisteltaessa huomioon
• laaditaanko tasa-arvolain sekä yhdenvertaisuuslain mukaiset suunnitelmat osana opetussuunnitelmaa vai erillisinä
• miten opetussuunnitelmasta ja sitä tarkentavasta vuosittaisesta suunnitelmasta tiedotetaan huoltajille ja sidosryhmille
• miten opetussuunnitelma laaditaan, miten sen toteutumista arvioidaan ja miten sitä kehitetään.



Riihimäen näkökulma

Riihimäen esiopetuksen paikallinen opetussuunnitelma laaditaan ja hyväksytään suomen kielellä annettavaa esiopetusta varten. Riihimäen esiopetuksen opetussuunnitelma sisältää valtakunnalliset perusteet ja paikalliset täydennykset. Opetussuunnitelman asioiden käsittelyssä noudatetaan esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden rakennetta ja käsittelyjärjestystä. Paikallinen opetussuunnitelma laaditaan yhteiseksi kaikille esiopetusta antaville yksiköille ja liitetään sähköisenä kaupungin verkkosivuille.

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstö ja huoltajat olivat edustettuina työryhmissä, joissa valmisteltiin paikallista esiopetuksen opetussuunnitelmaa. Lisäksi henkilöstöllä, huoltajilla ja yhteistyökumppaneilla oli mahdollisuus kommentoida paikallista esiopetuksen opetussuunnitelmaa ennen sen hyväksymistä lautakunnassa. Kommentointia varten ehdotus paikallisen esiopetuksen opetussuunnitelman tekstistä julkaistiin Pedanet ‑ohjelmassa.

Lasten kanssa keskustellaan opetussuunnitelmassa linjatuista asioista. Lisäksi lasten mielipiteitä selvitetään havainnoimalla ja dokumentoimalla lasten toimintaa.

Riihimäen esiopetuksen opetussuunnitelmassa otetaan huomioon toimintaa linjaavat valtakunnalliset ja kunnan suunnitelmat, esimerkiksi hyvinvointisuunnitelma ja lapsivaikutusten arviointi. Tasa-arvolain sekä yhdenvertaisuuslain mukaiset suunnitelmat eivät sisälly paikalliseen esiopetuksen opetussuunnitelmaan. Esiopetuksen erilaiset järjestämistavat kuvataan kunnan opetussuunnitelmassa.

Esiopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävässä vuosisuunnitelmassa kukin yksikkö kuvaa lyhyen aikavälin tavoitteet ja kehittämistarpeet. Vuosisuunnitelma laaditaan elokuussa ja tuodaan lautakunnan hyväksyttäväksi syyskuussa. Yksikön vuosisuunnitelma laaditaan yhteistyössä perusopetuksen kanssa ja sen laadintaan osallistuu koko esiopetuksen henkilöstö. Edellisen vuosisuunnitelman toteutuminen arvioidaan ja raportoidaan lautakunnalle vuosisuunnitelman hyväksymisen yhteydessä.

Esiopetuksen yksiköt tiedottavat huoltajille opetussuunnitelmasta ja sitä täydentävästä vuosisuunnitelmasta syksyn vanhempainillassa sekä sähköisen järjestelmän kautta. Esiopetuksen yksiköt tiedottavat yksikkökohtaisista tarkennuksista suoraan kunkin yksikön sidosryhmille. Suunnitelmat ovat nähtävissä kaupungin verkkosivuilla.

Opetussuunnitelman laatua ja vuosisuunnitelman toteutumista arvioidaan toimintakausittain esiopetuksen henkilöstön ja huoltajien välisissä keskusteluissa, lasten antamina arviointeina ja henkilöstön antaman palautteen kautta. Huoltajat osallistuvat vuosittain sähköiseen asiakastyytyväisyyskyselyyn, jossa on mahdollisuus yleisellä tasolla arvioida esiopetuksen toteutumista. Saatu palaute huomioidaan toimintakausittain esiopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävän vuosisuunnitelman laatimisen yhteydessä.


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä