4.5 Oppimisen alueet

4.5 Oppimisen alueet

Oppimisen alueet kuvaavat varhaiskasvatuksen pedagogisen toiminnan keskeisiä tavoitteita ja sisältöjä. Ne ohjaavat henkilöstöä monipuolisen ja pedagogisen toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa yhdessä lasten kanssa. Lapsilla on oikeus saada monipuolisia kokemuksia oppimisen eri alueista. Oppimisen alueet eivät ole erikseen toteutettavia, toisistaan irrallisia kokonaisuuksia, vaan niiden aihepiirejä yhdistetään ja sovelletaan lasten mielenkiinnon kohteiden ja osaamisen mukaisesti. Oppimisen alueet on ryhmitelty esiopetussuunnitelman perusteiden[1] mukaisesti viideksi kokonaisuudeksi:

 

  • Kielten rikas maailma
  • Ilmaisun monet muodot
  • Minä ja meidän yhteisömme
  • Tutkin ja toimin ympäristössäni
  • Kasvan, liikun ja kehityn.

 

Oppimisen alueita yhdistelevä ja soveltava pedagoginen toiminta mahdollistaa asioiden ja ilmiöiden laaja-alaisen tarkastelun ja tutkimisen. Lasten mielenkiinnon kohteet ja kysymykset ovat toiminnan keskeinen lähtökohta. Aihepiirit voivat nousta esimerkiksi leikeistä, saduista, retkistä tai spontaaneista vuorovaikutustilanteista lasten ja henkilöstön kesken tai lasten keskinäisessä vuorovaikutuksessa. Tapa, jolla oppimisen alueiden tavoitteita käsitellään, vaihtelee valittujen aihepiirien, tilanteiden ja lasten oppimisen mukaan. Henkilöstön tehtävänä on varmistaa, että pedagoginen toiminta edistää eri-ikäisten lasten kehitystä ja oppimista.

 

Kielten rikas maailma

Varhaiskasvatuksen tehtävä on vahvistaa lasten kielellisten taitojen ja valmiuksien sekä kielellisten identiteettien kehittymistä. Varhaiskasvatuksessa vahvistetaan lasten uteliaisuutta ja kiinnostusta kieliin, teksteihin ja kulttuureihin. Kielen kehityksen tukeminen kytkeytyy lapsen monilukutaidon kehittymiseen (luku 2.7). Lisäksi se on yhteydessä muun muassa lasten kulttuuriseen osaamiseen ja vuorovaikutukseen liittyvään laaja-alaiseen osaamiseen. Kehittyvät kielelliset taidot avaavat lapsille uusia vaikuttamisen keinoja, mahdollisuuksia osallisuuteen ja aktiiviseen toimijuuteen.

 

Kieli on lapsille sekä oppimisen kohde että väline. Sen avulla lapsi ottaa haltuun erilaisia tilanteita ja asioita sekä toimii vuorovaikutuksessa muiden kanssa, ilmaisee itseään ja hankkii tietoa. Lasten kielellistä kehitystä tukee monipuolinen varhaiskasvatuksen kieliympäristö sekä yhteistyö huoltajien kanssa. Varhaiskasvatuksessa lapsille annetaan kannustavaa ja johdonmukaista palautetta heidän kielenkäyttö- ja vuorovaikutustaidoistaan.

 

Varhaiskasvatuksessa tuetaan jokaisen lapsen opetuskielen taitojen kehittymistä. Kasvatuksessa ja opetuksessa otetaan huomioon, että lapset kasvavat erilaisissa kielellisissä ympäristöissä, ja että he voivat samaan aikaan omaksua useita eri kieliä. Kotien tavat käyttää kieltä ja olla vuorovaikutuksessa vaihtelevat, ja kodeissa voidaan puhua useita kieliä. Kielellistä ja kulttuurista moninaisuutta tehdään varhaiskasvatuksessa näkyväksi yhteistyössä huoltajien kanssa. Tämä osaltaan tukee lasten kielellisten identiteettien kehittymistä. Kieleen ja kulttuuriin liittyviä tarkentavia näkökulmia varhaiskasvatuksessa käsitellään luvussa 4.6.

 

Kielen oppimisen kannalta on tärkeää tiedostaa, että saman ikäiset lapset voivat olla eri vaiheissa kielen kehityksen eri osa-alueilla. Kielelliset identiteetit kehittyvät, kun lapsia ohjataan ja tuetaan kielellisten taitojen ja valmiuksien keskeisillä osa-alueilla.

 




Kuvio 2. Lasten kielen kehityksen keskeiset osa-alueet varhaiskasvatuksessa

 

Vuorovaikutustaitojen kehittymisen kannalta lasten kokemukset kuulluksi tulemisesta ja siitä, että heidän aloitteisiinsa vastataan, ovat tärkeitä. Henkilöstön sensitiivisyys ja reagointi myös lasten non-verbaaleihin viesteihin on keskeistä. Vuorovaikutustaitojen kehittymistä tuetaan kannustamalla lapsia kommunikoimaan toisten lasten ja henkilöstön kanssa.

 

Lasten kielen ymmärtämisen taitoja tuetaan runsaan kielellisen mallintamisen avulla. Johdonmukainen toiminnan sanallistaminen ja keskusteleminen tukevat lasten sanavarannon kehittymistä. Erilaisissa varhaiskasvatuksen tilanteissa käytetään kuvailevaa ja tarkkaa kieltä. Tarvittaessa käytetään kuvia, esineitä ja tukiviittomia.

 

Lasten puheen tuottamisen taitojen kehittymistä seurataan ja ohjataan. Lapsia rohkaistaan puhumaan eri tilanteissa sekä aikuisten että toisten lasten kanssa. Tämä auttaa lapsia käyttämään ja ymmärtämään puhuttua kieltä. Lasten kanssa kiinnitetään vähitellen huomiota myös äänensävyihin ja äänenpainoihin.

 

Lasten kielen käyttötaitoja ohjataan ja kielen käyttöä pohditaan yhdessä lasten kanssa eri tilanteissa. Tavoitteena on tilannetietoisen kielen käytön vahvistuminen. Lasten kanssa harjoitellaan kertomista, selittämistä ja puheen vuorottelua. Lisäksi eläytyminen, huumorin käyttö sekä hyvien tapojen opettelu vahvistavat lasten kielen käyttötaitoja. Tutustuminen erilaisiin teksteihin tukee kielen käyttötaitojen kehittymistä ja auttaa lapsia havaitsemaan puhutun ja kirjoitetun kielen eroja.

 

Lasten kielellinen ilmaisu monipuolistuu, kun heidän kielellinen muistinsa ja sanavarantonsa laajenee. Henkilöstön tehtävä on tukea tietoisesti tätä kehitystä. Kielellisen muistin kehittymistä tukevat esimerkiksi lorujen ja laululeikkien käyttö. Kielellä leikittely, nimeäminen sekä kuvaavien sanojen käyttäminen edistävät lasten kielellisen muistin ja sanavarannon kehittymistä. Kiireetön keskustelu ja lukeminen sekä tarinoiden kerronta tarjoavat mahdollisuuksia pohtia sanojen ja tekstien merkityksiä ja opetella uusia käsitteitä asiayhteyksissä.

 

Lähiympäristön eri kielten havainnointi tukee lasten kielitietoisuuden kehittymistä. Henkilöstön tehtävänä on herättää ja lisätä lasten kiinnostusta suullista ja kirjoitettua kieltä sekä vähitellen myös lukemista ja kirjoittamista kohtaan. Kielen havainnoinnin ja tutkimisen avulla suunnataan lasten huomiota sanojen merkityksistä kielen muotoihin ja rakenteisiin, kuten sanoihin, tavuihin ja äänteisiin. Lapsia rohkaistaan kirjoittamaan ja lukemaan leikillisesti.

 

Varhaiskasvatuksessa käytetään rikkaita ja vaihtelevia tekstejä. Lasten kanssa tutustutaan monipuolisesti lastenkirjallisuuteen. Lapsille kerrotaan tarinoita, ja heitä kannustetaan itse keksimään niitä. Lasten kertomuksia, loruja ja sanallisia viestejä dokumentoidaan. Monilukutaitoa tukevassa varhaiskasvatuksessa puheen rinnalla käytetään muun muassa visuaalisia, auditiivisia ja audiovisuaalisia viestejä sekä tekstejä.

 

Ilmaisun monet muodot

Varhaiskasvatuksen tehtävänä on tavoitteellisesti tukea lasten musiikillisen, kuvallisen, käsityöllisen, sanallisen ja kehollisen ilmaisun kehittymistä sekä tutustuttaa heitä eri taiteenaloihin ja kulttuuriperintöön. Lasten ilmaisulle on luonteenomaista kokonaisvaltaisuus ja ilmaisun eri muotojen luova yhdisteleminen. Taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen edistävät lasten oppimisedellytyksiä, sosiaalisia taitoja ja myönteistä minäkuvaa sekä valmiuksia ymmärtää ja jäsentää ympäröivää maailmaa. Ajattelun ja oppimisen taidot kehittyvät, kun lapset tutkivat, tulkitsevat ja luovat merkityksiä erilaisia ilmaisun taitoja harjoittelemalla. Kyky kuvitella ja luoda mielikuvia on keskeistä myös lapsen eettisen ajattelun kehittymiselle. Kulttuuriperintöön, taiteeseen ja ilmaisun eri muotoihin tutustuminen vahvistaa lasten osaamista myös monilukutaidon sekä osallistumisen ja vaikuttamisen osa-alueilla.

 

Kulttuuri on tärkeä osa lapsen identiteettiä. Varhaiskasvatuksessa lapsille tarjotaan mahdollisuuksia nähdä ja kokea monipuolisesti taidetta ja muuta kulttuuria. Taiteeseen ja kulttuuriin liittyvät kokemukset vahvistavat lasten kykyä omaksua, käyttää ja tuottaa kulttuuria. Samalla lapset oppivat ymmärtämään taiteen ja kulttuuriperinnön merkitystä ja arvoa.

 

Ilmaisun eri muodot tarjoavat lapsille keinoja kokea ja hahmottaa maailmaa heitä puhuttelevalla ja innostavalla tavalla. Taiteellinen ilmaisu tarjoaa lapsia motivoivia keinoja havaintojen, tunteiden ja luovan ajattelun näkyväksi tekemiseen. Ilmaisun eri muotoihin tutustutaan moniaistisesti, erilaisia työtapoja, oppimisympäristöjä sekä lähiympäristön kulttuuritarjontaa hyödyntäen. Oppimisympäristöjen esteettisyys, innostavuus, saatavilla olevat monipuoliset välineet ja materiaalit sekä riittävä ohjaus ovat merkityksellisiä ilmaisumuotoihin tutustuttaessa.

 

Taidekasvatus sisältää sekä spontaania että ennalta suunniteltua toimintaa. Ilmaisun ja oppimisen prosesseissa korostuu kokeilu, tutkiminen, tekemisen eri vaiheiden harjoittelu ja niiden dokumentointi. Jokaisen lapsen yksilöllistä ilmaisua tuetaan ja lasten yhteisille luoville prosesseille annetaan riittävästi aikaa ja tilaa. Henkilöstön, lasten ja yhteistyökumppaneiden erityisosaamisen hyödyntäminen rikastuttaa taidekasvatusta.

 

Varhaiskasvatuksen musiikillisen ilmaisun tavoitteena on tuottaa lapsille musiikillisia kokemuksia sekä vahvistaa lasten kiinnostusta ja suhdetta musiikkiin. Lapsia ohjataan elämykselliseen kuuntelemiseen ja ääniympäristön havainnointiin. Lasten valmiudet hahmottaa musiikkia sekä äänen kestoa, tasoa, sointiväriä ja voimaa kehittyvät leikinomaisen musiikillisen toiminnan kautta. Heidän kanssaan lauletaan, loruillaan, kokeillaan erilaisia soittimia, kuunnellaan musiikkia ja liikutaan musiikin mukaan. Lapset saavat kokemuksia perussykkeestä, sanarytmeistä ja kehosoittamisesta. Lapsia rohkaistaan käyttämään mielikuvitustaan ja ilmaisemaan musiikin herättämiä ajatuksia ja tunteita esimerkiksi kertoen, kuvallisesti ilmaisten tai tanssien. Lapset saavat myös kokemuksia musiikin tekemisestä yhdessä sekä pienimuotoisten musiikkiesitysten harjoitteluprosesseista ja esiintymistilanteiden tuomasta onnistumisen ilosta.

 

Kuvallisen ilmaisun tavoitteena on kehittää lasten suhdetta kuvataiteeseen, muuhun visuaaliseen kulttuuriin ja kulttuuriperintöön. Lapsilla on mahdollisuus nauttia kuvien tekemisestä sekä saada esteettisiä elämyksiä ja kokemuksia taiteen äärellä. Lapset harjoittavat kuvallista ajatteluaan, havainnointiaan ja kuvien tulkintaa monipuolisen kuvailmaisun avulla. Kuvan tekemisen taitoja kehitetään moniaistisesti sekä yhteyksiä muihin ilmaisun muotoihin rakentaen. Lapset kokeilevat erilaisia kuvan tekemisen tapoja, välineitä ja materiaaleja esimerkiksi maalaamalla, piirtämällä, rakentamalla ja mediaesityksiä tekemällä. Lasten kanssa havainnoidaan heidän itse tekemiään kuvia, taideteoksia, mediasisältöjä, esineitä sekä rakennetun ja luonnon ympäristön kohteita. Lapsia ohjataan tulkitsemaan ja kertomaan ajatuksiaan kuvallisista viesteistä. Kuvia tarkasteltaessa kiinnitetään huomiota esimerkiksi väreihin, muotoihin, materiaaleihin, tekijään, esitysyhteyteen ja kuvien herättämiin tunteisiin.

 

Suunnittelutaitoja, luovaa ongelmaratkaisua, hienomotorisia taitoja, rakenteiden, materiaalien ja tekniikoiden tuntemusta sekä muotoilua harjoitellaan lapsille soveltuvien käsityön teknisen työn ja tekstiilityön työtapojen avulla. Näitä työtapoja voivat olla esimerkiksi muovailu, leikkaaminen, naulaaminen, sahaaminen ja ompelu. Käsityöllisen ilmaisun tavoitteena on tarjota lapsille kokeilun, tutkimisen, yhteisöllisen tekemisen, kokemisen ja oivaltamisen iloa sekä nautintoa työskentelystä, jossa oma luovuus ja kädenjälki näkyvät. Lapsille tarjotaan mahdollisuuksia itse kokeilla, tutkia ja yhdistellä erilaisia materiaaleja sekä opetella työskentelyssä tarvittavia käsityön tekniikoita. Lapset saavat ideoida ja toteuttaa erilaisia teoksia ja esineitä. Lasten kanssa voidaan tarkastella ja hyödyntää sekä lasten taustoihin liittyviä että paikallisia käsityöperinteitä.

 

Lapsia rohkaistaan sanalliseen ja keholliseen ilmaisuun esimerkiksi draaman, tanssin ja leikin keinoin. Tavoitteena on, että harjoitukset ja leikit tarjoavat lapsille mahdollisuuden monipuoliseen kielelliseen ja keholliseen kokemiseen, ilmaisuun ja viestintään. Lasten mielikuvituksesta nousevia tai heidän kokemiaan ja havaitsemiaan asioita työstetään yhdessä. Lapset saavat kokemuksia sekä spontaanista ilmaisusta että yhteisesti suunnitellusta, toteutetusta ja arvioidusta luovasta prosessista. Toiminnassa hyödynnetään monipuolisesti esimerkiksi lastenkirjallisuutta, sanataidetta, teatterin eri muotoja, tanssia ja sirkusta.

 

Minä ja meidän yhteisömme

Lasten elinpiiri laajenee heidän aloittaessaan varhaiskasvatuksen kodin ulkopuolella. Kodin perinteiden, toimintamallien, arvojen ja katsomusten lisäksi lapset kohtaavat toisenlaisia tapoja ajatella ja toimia. Varhaiskasvatuksen tehtävä on kehittää lasten valmiuksia ymmärtää lähiyhteisön monimuotoisuutta ja harjoitella siinä toimimista. Tehtävää lähestytään eettisen ajattelun, katsomusten, lähiyhteisön menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden sekä median näkökulmista. Toiminnassa voidaan käyttää monipuolisesti esimerkiksi satuja, musiikkia, kuvataidetta, leikkiä, draamaa, erilaisia mediasisältöjä sekä vierailijoita, vierailuja ja lähiympäristön tapahtumia. Minä ja meidän yhteisömme -oppimisen alue tukee erityisesti lasten kulttuuriseen osaamiseen, vuorovaikutukseen ja ilmaisuun sekä ajatteluun ja oppimiseen liittyvää laaja-alaista osaamista (luku 2.7).

 

Eettisen ajattelun taitojen kehittymistä tuetaan pohtimalla lasten kanssa eri tilanteissa esiintyviä tai lapsia askarruttavia eettisiä kysymyksiä. Teemat voivat liittyä esimerkiksi ystävyyteen, oikean ja väärän erottamiseen, oikeudenmukaisuuteen tai pelon, surun ja ilon aiheisiin. Eettisiä kysymyksiä käsitellään lasten kanssa niin, että he voivat tuntea olonsa turvalliseksi ja hyväksytyksi. Lasten kanssa pohditaan myös ryhmän sääntöjä ja niiden perusteita.

 

Varhaiskasvatuksen katsomuskasvatuksessa yhteisen tutustumisen kohteena ovat lapsiryhmässä läsnä olevat uskonnot ja muut katsomukset. Lasten kanssa voidaan tarkastella myös laajemmin uskontoja ja katsomuksia. Vastaavasti tarkastellaan uskonnottomuutta. Tavoitteena on edistää keskinäistä kunnioitusta ja ymmärrystä eri katsomuksia kohtaan sekä tukea lasten kulttuuristen ja katsomuksellisten identiteettien kehittymistä. Lasten kanssa tutustutaan erilaisiin katsomuksiin ja niihin liittyviin perinteisiin. Luontevia tapoja tarkastella katsomuksia ovat esimerkiksi vuodenkiertoon liittyvät juhlat ja tapahtumat sekä päivittäiset tilanteet, kuten pukeutuminen tai ruokailu. Lasten ihmettelylle annetaan tilaa, ja heidän kanssaan pohditaan heitä askarruttavia elämänkysymyksiä.

 

Katsomuskasvatuksessa tehdään yhteistyötä huoltajien kanssa kunkin perheen taustaa, katsomuksia ja arvoja kuullen ja kunnioittaen. Katsomuskasvatus tukee muun muassa lasten kulttuuriseen osaamiseen, vuorovaikutukseen ja ilmaisuun sekä ajatteluun ja oppimiseen liittyvää laaja-alaista osaamista (ks. luku 2.7).

 

Lähiyhteisön menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta pohtimalla suunnataan lasten mielenkiintoa historiallisiin asioihin sekä hyvän tulevaisuuden rakentamiseen. Lisäksi tarkastellaan lasten kasvuympäristöjen moninaisuutta.

 

Lapsille luodaan mahdollisuuksia eläytyä menneisyyden tapahtumiin ja tilanteisiin. Tärkeitä tiedon lähteitä ovat lapset ja heidän henkilöhistoriansa, lähiyhteisön jäsenet, esineistöt ja ympäristöt. Lisäksi voidaan hyödyntää lasten huoltajien asiantuntemusta heidän omasta kulttuuriperinnöstään. Menneeseen aikaan voidaan tutustua esimerkiksi lasten isovanhempien lapsuuden leikkien ja musiikin avulla.

 

Nykyhetkeä tarkastellaan käsittelemällä lasten kanssa heitä askarruttavia tai kiinnostavia ajankohtaisia asioita. Lasten kanssa tarkastellaan myös lähiyhteisön moninaisuutta sitä kunnioittaen. Tarkastelun kohteena ovat muun muassa ihmisten, sukupuolten ja perheiden moninaisuus. Tavoitteena on kasvattaa lapsia ymmärtämään, että ihmiset ovat erilaisia mutta samanarvoisia.

 

Menneisyyden ja nykyisyyden lisäksi on tärkeää pohtia tulevaisuutta ja sitä, miten voimme vaikuttaa suotuisan tulevaisuuden toteutumiseen. Tulevaisuuden pohdinta voi liittyä esimerkiksi tulevan vuodenajan leikkien tai oman oppimisympäristön suunnitteluun. Lasten kanssa voidaan esimerkiksi rakentaa tulevaisuuden mielikuvitusmaailmoja tai pohtia tulevaa lapsia kiinnostavien ammattien kautta.

 

Varhaiskasvatuksessa mediakasvatuksen tehtävänä on tukea lasten mahdollisuuksia toimia aktiivisesti ja ilmaista itseään yhteisössään. Lasten kanssa tutustutaan eri medioihin ja kokeillaan median tuottamista leikinomaisesti turvallisissa ympäristöissä. Lasten elämään liittyvää mediasisältöä ja sen todenmukaisuutta pohditaan yhdessä lasten kanssa. Samalla harjoitellaan kehittyvää lähde- ja mediakriittisyyttä. Lapsia ohjataan käyttämään mediaa vastuullisesti ottaen huomioon oma ja toisten hyvinvointi. Mediassa esiintyviä teemoja voidaan käsitellä lasten kanssa esimerkiksi liikunnallisissa leikeissä, piirtämällä tai draaman keinoin.

Tutkin ja toimin ympäristössäni

Varhaiskasvatuksen tehtävä on antaa lapsille valmiuksia havainnoida, jäsentää ja ymmärtää ympäristöään. Lapsia ohjataan tutkimaan ja toimimaan luonnossa ja rakennetussa ympäristössä. Varhaiskasvatus tukee lasten matemaattisen ajattelun kehittymistä sekä vahvistaa myönteistä suhtautumista matematiikkaan. Varhaiskasvatukseen sisältyy myös ympäristökasvatusta ja teknologiakasvatusta. Oppimisympäristöihin liittyvät omakohtaiset havainnot, kokemukset ja elämykset auttavat lapsia ymmärtämään syy- ja seuraussuhteita sekä kehittymään ajattelijoina ja oppijoina. Lasten kehittyvä taito nimetä asioita sekä käyttää erilaisia käsitteitä edistää monilukutaitoa.

 

Varhaiskasvatuksen tavoitteena on tarjota oivaltamisen ja oppimisen iloa matemaattisen ajattelunsa eri vaiheissa oleville lapsille. Lapset tutustuvat matematiikkaan ja sen osa-alueisiin havainnollisen ja leikinomaisen toiminnan myötä. Lapsia ohjataan kiinnittämään huomiota päivittäisissä tilanteissa ja lähiympäristössä ilmeneviin muotoihin, määriin ja muutoksiin. Lapsia innostetaan pohtimaan ja kuvailemaan matemaattisia havaintojaan ilmaisemalla ja tarkastelemalla niitä esimerkiksi kehollisesti tai eri välineiden ja kuvien avulla. Lapsille tarjotaan mahdollisuuksia luokitella, vertailla ja asettaa järjestykseen asioita ja esineitä sekä löytää ja tuottaa säännönmukaisuuksia ja muutoksia. Lapsia kannustetaan myös oppimisympäristöön liittyvien ongelmien löytämisessä, pohtimisessa ja päättelyssä sekä ratkaisujen etsimisessä.

 

Lukukäsitteen kehittymistä tuetaan monipuolisesti vuorovaikutteisissa tilanteissa, esimerkiksi leikkiä ja lapsia houkuttelevia materiaaleja hyödyntäen. Lapsia innostetaan havainnoimaan lukumääriä ympäristöstä ja taitojen karttuessa liittämään ne lukusanaan ja numeromerkkeihin taitojensa mukaan. Lukujonotaitoja ja nimeämistä voidaan kehittää esimerkiksi lorujen ja riimien avulla. Lasten kanssa kokeillaan mittaamista ja harjoitellaan sijainti- ja suhdekäsitteitä esimerkiksi liikuntaleikeissä, piirtäen tai eri välineiden avulla.

 

Erilaisilla harjoituksilla tuetaan lasten tilan ja tason hahmottamista. Lapsia kannustetaan tutkimaan kappaleita ja muotoja sekä leikkimään niillä. Lasten geometrisen ajattelun vahvistamiseksi heille järjestetään mahdollisuuksia rakenteluun, askarteluun ja muovailuun. Aikakäsitettä avataan esimerkiksi vuorokauden- ja vuodenaikoja havainnoimalla.

 

Ympäristökasvatuksen tavoitteena on vahvistaa lasten luontosuhdetta ja vastuullista toimimista ympäristössä sekä ohjata heitä kohti kestävää elämäntapaa. Ympäristökasvatus sisältää kolme ulottuvuutta: oppiminen ympäristössä, oppiminen ympäristöstä sekä toimiminen ympäristön puolesta. Lähiluonto sekä rakennettu ympäristö ovat sekä oppimisen kohteita että oppimisympäristöjä.

 

Luonnossa ja rakennetussa ympäristössä retkeily sekä ympäristön tutkiminen ovat tärkeä osa varhaiskasvatusta. Myönteisten kokemusten kautta lapsi oppii nauttimaan luonnosta ja lähiympäristöstä ja hänen ympäristösuhteensa vahvistuu. Luonnon ilmiöitä havainnoidaan eri aistein ja eri vuodenaikoina. Niistä keskustellaan ja niitä tutkitaan. Samalla opetellaan ympäristöön liittyvien käsitteiden käyttöä. Eri kasvi- ja eläinlajien tunnistamisen harjoitteleminen vahvistaa luonnon tuntemusta. Lasten kanssa opetellaan etsimään tietoa heitä kiinnostavista asioista. Luonto voi olla myös esteettisen kokemisen ja rauhoittumisen paikka.

 

Lapsia ohjataan kunnioittamaan luontoa, sen kasveja ja eläimiä. Ympäristökasvatuksella edistetään kestävään elämäntapaan kasvamista sekä siinä tarvittavien taitojen harjoittelemista. Näitä käytännön taitoja ovat esimerkiksi roskaamaton retkeily, kohtuullisuuden ja säästäväisyyden opettelu, ruokailuun liittyvä vastuullisuus, energian säästäminen sekä jätteiden vähentäminen esimerkiksi kierrätyksen, tavaroiden korjaamisen ja uudelleenkäytön avulla. Samalla lapsia ohjataan kiinnittämään huomiota tekojen vaikutuksiin. On tärkeä huolehtia siitä, että lapset kokevat voivansa omilla teoillaan vaikuttaa kestävään elämäntapaan mutta ilman että heidän tarvitsee kantaa lapsina liian suurta vastuuta kestävän elämäntavan ylläpitämisestä.

 

Teknologiakasvatuksen tavoitteena on kannustaa lapsia tutustumaan tutkivaan ja kokeilevaan työtapaan. Lapsia ohjataan myös havainnoimaan ympäristön teknologiaa ja keksimään omia luovia ratkaisuja. Lapsia rohkaistaan tekemään kysymyksiä, etsimään niihin yhdessä vastauksia ja tekemään päätelmiä.

 

Lasten kanssa havainnoidaan arjessa esiintyviä teknisiä ratkaisuja ja tutustutaan digitaalisiin laitteisiin ja sovelluksiin sekä niiden toimintaan. Erityistä huomiota kiinnitetään koneiden ja laitteiden turvalliseen käyttöön. Lapsille tarjotaan mahdollisuuksia toteuttaa omia ideoitaan esimerkiksi rakennellen eri materiaaleista sekä kokeilla eri laitteiden toimintaa. Lapsia kannustetaan kuvailemaan tekemiään ratkaisuja. Pulmia ratkotaan ja onnistumisista iloitaan yhdessä. Tavoite on, että lasten omakohtaisten kokemusten myötä herää ymmärrys

siitä, että teknologia on ihmisen toiminnan aikaansaamaa. Toiminnassa voidaan hyödyntää lähiympäristön teknologisia ratkaisuja, esimerkiksi leluja ja muita arjen teknologisia ratkaisuja, ja tutkia niiden toimintaperiaatteita.

 

Kasvan, liikun ja kehityn

Kasvan, liikun ja kehityn -oppimisen alueeseen sisältyy liikkumiseen, ruokakasvatukseen, terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä tavoitteita. Varhaiskasvatuksen tehtävänä on luoda pohja lasten terveyttä ja hyvinvointia arvostavalle sekä fyysistä aktiivisuutta edistävälle elämäntavalle yhdessä huoltajien kanssa. Tämä oppimisen alue tukee erityisesti itsestä huolehtimiseen ja arjen taitoihin liittyvää laaja-alaista osaamista.

 

Varhaiskasvatuksen tavoitteena on innostaa lapsia liikkumaan monipuolisesti sekä kokemaan liikunnan iloa. Lapsia kannustetaan ulkoiluun ja liikunnallisiin leikkeihin kaikkina vuodenaikoina. Ohjatun liikkumisen lisäksi huolehditaan siitä, että lapsilla on riittävästi mahdollisuuksia päivittäiseen omaehtoiseen liikuntaan sekä sisällä että ulkona. Liikuntakasvatuksen tulee olla säännöllistä, lapsilähtöistä, monipuolista ja tavoitteellista. Riittävä fyysinen aktiivisuus on tärkeää lapsen terveelle kasvulle, kehitykselle, oppimiselle ja hyvinvoinnille. Fyysisellä aktiivisuudella tarkoitetaan erilaisia ja kuormittavuudeltaan eritasoisia liikunnan tapoja, kuten leikkimistä sisällä ja ulkona, retkeilyä sekä ohjattua liikuntaa. Ryhmässä liikkuminen kehittää lasten sosiaalisia taitoja, kuten vuorovaikutus- ja itsesäätelytaitoja. Fyysisen aktiivisuuden tulee olla luonteva osa lapsen päivää. Yhteistyössä huoltajien kanssa lapsia innostetaan liikkumaan myös vapaa-ajalla erilaisissa tiloissa ja ulkona erilaisissa olosuhteissa.

Varhaiskasvatuksen tehtävänä on kehittää lasten kehontuntemusta ja -hallintaa sekä motorisia perustaitoja, kuten tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja. Liikkumisessa hyödynnetään eri aisteja sekä erilaisista materiaaleista valmistettuja, liikkumaan innostavia välineitä. Lasten liikkumisen tulee vaihdella luontevasti kestoltaan, intensiteetiltään ja nopeudeltaan. Lasten tulee saada kokemuksia yksin, parin ja ryhmän kanssa liikkumisesta. Varhaiskasvatuksessa lapset saavat kokemuksia erilaisista liikuntaleikeistä, kuten perinteisistä pihaleikeistä sekä satu- tai musiikkiliikunnasta. Eri vuodenaikoja tulee hyödyntää siten, että lapset saavat mahdollisuuksia opetella kullekin vuodenajalle tyypillisiä tapoja ulkoilla.

 

Säännöllisellä ja ohjatulla liikunnalla on tärkeä merkitys lasten kokonaisvaltaiselle kehitykselle ja motoriselle oppimiselle. Tämän vuoksi lasten motoristen taitojen suunnitelmallinen havainnointi on tärkeää. Henkilöstön tulee suunnitella päivän rakenne, sisä- ja ulkoympäristö sekä toiminnan sisällöt niin, että lapset voivat monipuolisesti nauttia liikkumisesta eri tilanteissa. Liikuntavälineiden tulee olla lasten käytettävissä myös omaehtoisen liikunnan ja leikin aikana. Varhaiskasvatuksessa huomioidaan liikuntavälineiden turvallisuus.

 

Ruokakasvatuksen tavoitteena on edistää myönteistä suhtautumista ruokaan ja syömiseen sekä tukea monipuolisia ja terveellisiä ruokatottumuksia. Lapsia ohjataan omatoimiseen ruokailuun ja monipuoliseen, riittävään syömiseen. Päivittäiset ateriahetket järjestetään kiireettömässä ilmapiirissä opetellen ruokarauhaa ja hyviä pöytätapoja sekä yhdessä syömisen kulttuuria. Eri aistien avulla ja tutkimalla tutustutaan ruokiin, niiden alkuperään, ulkonäköön, koostumukseen ja makuominaisuuksiin. Ruoasta keskusteleminen, tarinat ja laulut edistävät lasten ruokasanaston kehittymistä.

 

Varhaiskasvatuksessa pohditaan yhdessä lasten kanssa terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä asioita. Lasten valmiuksia pitää huolta terveydestään sekä henkilökohtaisesta hygieniastaan tuetaan. Lasten kanssa keskustellaan liikkumisen, levon ja hyvien ihmissuhteiden merkityksestä hyvinvoinnille ja terveydelle. Lasten kanssa opetellaan turvallisuuteen liittyviä asioita päivittäisissä tilanteissa. Näitä voivat olla muun muassa pukeutumis-, ruokailu-, leikki- sekä ulkoilutilanteet. Lasten ikätasoista uteliaisuutta seksuaalisuuteen ja kehoon ohjataan kunnioittavasti. Varhaiskasvatuksessa harjoitellaan lähiliikenteessä liikkumista ja turvalliseen liikkumiseen liittyviä sääntöjä ja tapoja. Tavoitteena on tukea lasten turvallisuuden tunnetta, antaa heille valmiuksia pyytää ja hakea apua sekä toimia turvallisesti erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä.

[1] Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014

Oppimisen alueet Äänekosken varhaiskasvatuksessa

Kielten rikas maailma

Äänekosken varhaiskasvatuksessa vuorovaikutustaitojen kehittymistä tuetaan myönteisellä, turvallisella ja rohkaisevalla ilmapiirillä. Lasten vuorovaikutustilanteissa harjoitellaan yhteisten sääntöjen noudattamista, tasavertaisuutta ja hyvien tapojen noudattamista. Varhaiskasvattaja antaa lapselle aikaa ja pysähtyy kuuntelemaan, jolloin lapsi voidaan kohdata aidosti ja omana itsenään. Varhaiskasvattajat havainnoivat myös sanatonta viestintää: eleitä, ilmeitä ja äänenpainoa.

Varhaiskasvatuksessa aikuinen toimiii mallina hyville vuorovaikutustaidoille. Kasvattajien tulee arvioida ja kehittää taitojaan säännöllisesti.

Äänekosken varhaiskasvatuksessa kielen ymmärtämisen taitojen kehittymistä tuetaan arjen toimintaa sanottamalla, nimeämällä ja mallintamalla. Arjen tilanteissa huomioidaan lasten kielenymmärtämisen yksilölliset kehitystasot. Varhaiskasvattajien käyttämä kieli arjessa on selkeää puhekieltä kohderyhmä huomioiden. Kielen ymmärtämisen tukemiseen voidaan käyttää ilmeitä, eleitä, äänensävyjä, tukiviittomia, kuvia ja piirtämistä. Lasten kielellisiä taitoja vahvistetaan varhaiskasvatuksen arjessa kuvakirjoja ja satuja lukemalla, loruttelemalla, kuuntelemalla, keskustelemalla sekä pienryhmätoiminnan avulla.

Lasten puheen tuottamisen taitojen kehittymistä seurataan ja ohjataan. Lapselle tarjotaan turvallinen ilmapiiri ja ympäristö, joka rohkaisee lasta puheen tuottamiseen ja itseilmaisuun sekä aikuisten että toisten lasten kanssa mm. pienryhmätoiminnalla. Varhaiskasvattajien tehtävä on kannustaa lasta puhumaan ja kertomaan tapahtumista. Lapselle annetaan aikaa ja tilaa tuottaa puhetta. Varhaiskasvattaja käyttää sanoitusta oikean puhemallin antamiseen. Myönteinen palaute ja kannustaminen kasvattavat lapsen itseluottamusta puheen tuottamiseen.

Äänekosken varhaiskasvatuksessa lasten kielen käyttötaitoja harjoitellaan rohkaisemalla lasta kertomaan ja selittämään asioita sekä ihmettelemään tapahtumia ääneen. Huomiota kiinnitetään myös kuullun ymmärtämisen taitoihin. Varhaiskasvattaja ohjaa lapsia kuuntelemaan toisia ja vuorottelemaan. Arjen erilaisissa vuorovaikutustilanteissa opitaan hyviä tapoja ja kohteliaita ilmaisuja. Lisäksi elävä ja huumorilla höystetty arkitoiminta tukee lapsen tilannetajun kehittymistä. Lapset oppivat havaitsemaan puhutun ja kirjoitetun kielen eroja monipuolisten tekstien avulla, kuten sadut, lorut ja laulut.

Lapsen kielellisen muistin ja sanavarannon kehittymistä tuetaan asioiden ja esineiden nimeämisellä, tilanteiden sanoittamisella ja toistamisella. Monipuoliset lorut, laulut ja sadut kehittävät lapsen kielellistä muistia ja sanavarastoa. Toimintaa suunnitellaan niin, että lapsille voidaan tarjota kiireettömiä keskustelu- ja satuhetkiä pienryhmissä. Tällöin mahdollistuu sanojen ja niiden merkityksien ihmettely. Tärkeää on myös, että varhaiskasvattaja käyttää rikasta kieltä lasten kanssa toimiessa, kuitenkin lasten kehitystason mukaisesti. Kuvat ja kuvittaminen sekä viittomat tukevat myös osaltaan lapsen kielellisen muistin ja sanavaraston kehittymistä.

Lasten kielitietoisuuden kehittymistä tuetaan havainnoimalla lähiympäristössä käytettyä kieltä. Lapsille luetaan mahdollisimman monipuolisia tekstejä ja tuetaan monilukutaitoa. Lapsille annetaan mahdollisuus kirjoittaa ja lukea leikinomaisesti. Kirjoittamisen harjoittelu aloitetaan oman nimen kirjaimista. Pienetkin lapset hahmottavat logoja, merkkejä ja sanoja. Kielitietoisuutta kehittävät sadut, sadutus, lorut ja laulut. Lapsia opetetaan myös arvostamaan eri kieliä.

Ilmaisun monet muodot

Äänekosken varhaiskasvatuksessa lapselle mahdollistetaan monipuolisten kokemusten ja elämysten saaminen musiikillisen, kuvallisen, käsityöllisen, sanallisen ja kehollisen ilmaisun avulla.

Lapselle luodaan toimintaympäristö, joka mahdollistaa itseilmaisun eri tavoin. Lapsen spontaanille toiminnalle on annettava aikaa, tilaa ja materiaaleja. Lasta ohjataan tekemään havaintoja ympäristöstään ja hyödyntämään sitä ilmaisussaan. Häntä kannustetaan kokeilemaan eri menetelmiä rohkeasti, luovasti ja mielikuvitustaan käyttäen. Äänekoskelainen luonto ja rakennettu ympäristö tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia erimuotoiseen ilmaisuun.

Lasten leikin, puheen ja toiminnan havainnointi sekä keskustelut lasten kanssa avaavat kasvattajalle lapsen maailmaa sekä mielenkiinnon kohteita. Lasten kuulluksi tuleminen ja osallisuus toiminnan rakentamisessa ovat keskiössä. Aikuiselta odotetaan sensitiivisyyttä, läsnäolevaa ja aktiivista roolia. Aikuisten huumori ja heittäytyminen mukaan antaa lapselle rohkeutta sekä luo myönteisen ja kannustavan ilmapiirin.

Varhaiskasvatuksen tavoitteena on ylläpitää lasten omaa kulttuuria sekä perinteitä vaalien että seuraten lasten kulttuurin kehittymistä. Lasten perheenjäsenten harrastukset, osaaminen ja kulttuuritausta huomiodaan ja hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan toiminnan suunnittelussa. Paikalliskulttuuria vaalitaan paikallisten toimijoiden, isovanhempien ja huoltajien kanssa. Yhteistyötä tehdään myös koko varhaiskasvatuksen sisällä, mutta myös vierailevia kulttuurintuottajia hyödyntäen.

Juhlat, retket, erilaiset näyttelyt ja tapahtumat ovat tärkeitä kokemusten antajia ilmaisumuotoihin
tutustuttaessa.


Minä ja meidän yhteisömme

Kasvattaja on roolimalli, jonka tekemisiä, sanomisia, ilmeitä ja eleitä lapset seuraavat tarkoin. Läsnäolo, lasten kuunteleminen, herkkyys aloitteille ja mieltä askarruttaville kysymyksille luovat kasvattajasta turvallisen aikuisen lapsille. Positiivisuus, rehellisyys, oikeudenmukaisuus ja avoin tunteiden osoittaminen ja tunteista puhuminen näkyvät lasten arjessa.

Eettisen ajattelun teemoja käsitellään päivittäin varhaiskasvatuksen arjessa. Tunne- ja turvataitojen käsittely, ryhmässä yhdessä sovitut säännöt sekä aito lapsen kohtaaminen luovat turvallisen kasvuilmapiirin.

Katsomuskasvatuksen perustana on erilaisten uskontojen ja katsomusten kunnioittaminen. Tiedon lisääminen lapsille vähentää ennakkoluuloja. Yhdessä aikuisen kanssa tiedon hakeminen ja käsitteleminen avaa lapsen ymmärrystä maailman monimuotoisuuteen. Lapset ovat aidosti kiinnostuneita kaikesta uudesta ja tuntemattomastakin. Kasvattajien tehtävänä on kuulla lasta, pysähtyä lapsen kysymysten ja ihmettelyjen äärelle, olla oikesti kiinnostunut.
Merkittävänä osana katsomuskasvatusta on yhteistyö lapsen perheen kanssa. Luottamuksellisen suhteen vallitessa myös katsomuksellisista näkökannoista on helppo keskustella. Avoin keskustelu välittää myös lapselle viestin erilaisuuden hyväksynnästä, hänen perheensä kunnioittamisesta.
Varhaiskasvatuksen arki seuraa tiiviisti vuoden kiertokulkua juhlapyhien ja niihin liittyvien perinteiden muodossa. Niihin liitettynä erilaisten uskontojen ja katsomusten tapoja on luontevaa käsitellä. Kasvattajan oma tiedonhankinta, ennakointi ja suunnittelu varmistavat oleellisen ja oikean tiedon välittymisen lapsille.

Lapsia kiehtoo kovasti se millaisia he ovat olleet ihan pieninä. He kuuntelevat mielenkiinnolla kertomuksia vanhemmistaan, isovanhemmistaan tai muista lähiaikuisista lapsina. Isovanhempien vierailut päiväkodissa avaavat tietä menneisyyden ja nykyisyyden välille. Suomalaiset perinteet, vuodenaikoihin tai juhlapyhiin liittyen, kertovat lapsille tarinaansa pitkältä ajalta ennen heitä. Vanhat valokuvat tai vanhojen esineiden näyttelyt ja museovierailut tarjoavat mahdollisuuden pohtia kehityksen polkuja.Vierailut esim. vanhusten palvelutalossa voivat virittää vanhat laulut, leikit ja lorut uudestaan lasten käyttöön. Lapsen kasvun kansioon tallentuu osa lapsen historiaa.

Lapsen elämä on tässä ja nyt. Millainen lapsi on nyt, mitkä asiat häntä kiinnostavat, mihin lapsi voi itse vaikuttaa. Lapsen osallisuuden vahvistaminen alkaa lapsen kuulemisesta, lapseen keskittymisestä. Viikon henkilönä oleminen vahvistaa lapsen käsitystä itsestään ja osana ryhmää, se vahvistaa lapsen itsetuntoa ja itsetuntemusta. Itsensä hyväksyminen ja kunnioittaminen on hyvä pohja myös erilaisuuden hyväksymiseen ja kunnioittamiseen. Ihmisyydessä kaikki ovat samanarvoisia. Lähiympäristön eri kieliin ja kulttuureihin tutustuminen vierailijoiden, leikkien ja laulujen avulla tukee kunnioittavaa suhtautumista lähiyhteisön moninaisuuteen.
Mikä minusta tulee isona - ajatuksilla leikitellen lapsi avaa tietään kohti tulevaisuutta. Mielikuvitusleikkien avulla lapsi maalailee omaa tulevaisuuttaan. Lähitulevaisuus mietityttää esiopetuksen ja koulunaloituksen suhteen. Turvallisen polun rakentaminen, lapsen kysymyksiin vastaaminen helpottaa hänen valmistautumistaan muutoksiin. Oman elämänsä suunnitteluun osalliseksi pääseminen voi olla esim. päiväkodissa toiminnan, juhlien tai tapahtumien suunnittelu ja toteuttaminen. Lasta ohjataan myös kestävien valintojen tekemiseen perustellen niitä yhteisestä tulevaisuudesta huolehtimisella.

Media tuo lapsen elämään jatkuvasti uusia sisältöjä. Nämä sisällöt siirtyvät usein lasten leikkeihin ja näin he ovat osallisina isojenkin projektien käynnistämisessä ja toteuttamisessa. Median kautta siirtyviä sisältöjä voidaan hyödyntää esim. askartelujen tai liikunnan suunnittelussa. Lapsille turvallisesta median käytöstä on hyvä keskustella yhdessä lasten ja vanhempien kanssa. Varhaiskasvatuksessa käytetään vain lapsille sallittuja mediasisältöjä (S).

Tutkin ja toimin ympäristössäni

Äänekosken varhaiskasvatus tarjoaa lapsille päivittäin mahdollisuuden matemaattisen ajattelun iloon ja kehittymiseen. Siinä hyödynnetään arkitilanteita ja erilaisia oppimisympäristöjä. Lapsia innostetaan kuvailemaan ja pohtimaan havaintojaan lähiympäristöstä. Aikuisen tehtävänä on herättää lapsen kiinnostus muotoihin, määriin ja muutoksiin sekä tukea lapsen innostusta.

Teknologiakasvatuksen avulla ohjataan lasta ymmärtämään ja hallitsemaan ympäristöään kehittyvässä maailmassa. Omaa kokeilunhalua, älyllistä uteliaisuutta ja luovuutta tuetaan monintavoin. Oleellista on lapsen itse tekeminen, kokeilu ja rakentelu sekä teknisten ilmiöiden pohtiminen yhdessä aikuisen kanssa. Leikki on lapselle luontainen tapa tutustua teknologiaan.

Äänekosken varhaiskasvatuksessa hyödynnetään lähellä olevaa luontoa ja rakennettua ympäristöä kaikkina vuodenaikoina. Ympäröivä monimuotoinen luonto tarjoaa ainutlaatuisen leikkiympäristön lapselle. Lapsena luotu hyvä luontosuhde on perustana myöhemmälle kestävälle elämäntavalle ja luonnon kunnioittamiselle. Aikuisen ohjauksessa lapsi oppii ottamaan ja kantamaan vastuuta omasta ympäristöstään.

Liikunta

Varhaiskasvatuksessa noudatetaan valtakunnallisia päivittäisen liikunnan suosituksia. Varhaiskasvatuksessa pidetään tärkeänä sisällyttää lapsen jokaiseen päivään eri tavoin rasittavaa liikuntaa. Lapset ovat mukana yhteisten liikuntatuokioiden suunnittelussa ja toteutuksessa omien kykyjensä ja taitojensa mukaisesti. Omaehtoiseen liikkumiseen annetaan mahdollisuus päivittäin. Äänekoskella on hyvät mahdollisuudet hyödyntää lähiliikuntapaikkoja sekä rakennetussa että luonnonvaraisessa ympäristössä. Selkeä vuodenaikojen vaihtelu mahdollistaa monipuolisen ulkoliikunnan ja lajivaihtoehdot.
Tärkeintä varhaiskasvatuksen liikunnassa on mielekkyys ja ilo.

Motoriset perustaidot jaetaan kolmeen osaan:
- liikkumistaitoihin
- tasapainotaitoihin ja
- välineenkäsittelytaitoihin.

Liikkumistaidot:

- liikkuminen erilaisissa ympäristöissä (esim. lähiympäristöt, metsät puistot)
- liikkumistaidot (esim. ryömiminen, konttaaminen, käveleminen, juokseminen, kiipeäminen, hyppääminen, vetäminen, työntäminen, potkaiseminen, lyöminen, keinuminen, riippuminen)
- sääntö- ja perinneleikit sisällä ja ulkona
- liikunnan lajitaidot (esim. yleisurheilu, hiihto, luistelu, uinti, jalkapallo, sähly)
- musiikkiliikunta (esim. tanssi, luova liikunta)
- mielikuvaliikunta (esim. satujumppa, leikit)
- rentoutuminen (esim. Satuhieronta, hieronta)

Tasapainotaidot:

- staattinen tasapaino (paikallaan pysyminen, asennot)
- dynaaminen tasapaino (tasapainon säilyttäminen liikkeessä)
- kehonhahmotus ja koordinaatio (esim. kätisyys, kehokortit, Satujooga, nassikkapaini)
- ketteryys (esim. temppuradat, konttaus- ja juoksuradat)

Välineenkäsittelytaidot:

- pallon käsittelytaidot (esim. vierittäminen, heittäminen, kiinniottaminen, potkaiseminen, pomputtaminen, lyöminen)
- suunnistus sisällä ja ulkona (esim. kuvasuunnistus, qr-koodit)
- muu välineliikunta (esim. itse tehdyt välineet, hyppynarut, köydet, renkaat, vanteet, hernepussit, telinevoimistelun välineet, potkupyörät, potkulaudat)

 

Ravinto

Äänekoskella pidetään tärkeänä, että ruokailutilanteet sujuvat hyvässä ja miellyttävässä ilmapiirissä. Lapsen aistikokemuksia ruuasta ei pidetä oikeina tai väärinä, vaan heitä rohkaistaan kertomaan mielipiteensä ruuasta, ruoka-aineista ja ruokailusta. Lapsia kannustetaan omatoimiseen ruokailuun, jossa he saavat itse vaikuttaa ruoka-annoksensa kokoon. Ruokailussa opetellaan hyviä pöytätapoja, ja aikuiset ruokailevat lasten kanssa esimerkkiruokailijoina. Huoltajat osallistuvat ruokakasvatukseen esimerkiksi siten, että kotona tutustutaan rohkeasti uusiin makuihin sekä otetaan lapsi mukaan ruuanlaittoon ja pöydän kattamiseen kykyjensä mukaan.

 

Terveys ja turvallisuus

Terveelliset elämäntavat ovat lähtökohtana itsestä huolehtimiselle. Varhaiskasvatuksessa pyritään aikuisen mallintamana ohjaamaan lapsia hyvien, terveyttä edistävien valintojen tekemiseen. Arjessa ohjataan lapsia päivittäisestä hygieniasta huolehtimiseen ikätason mukaisesti.

Äänekoskella varhaiskasvatuksessa päivitetään säännöllisesti turvallisuuteen liittyviä asioita. Toiminnan ja arjen turvallisuus ovat ensissijaisia seikkoja. Fyysisen turvallisuuden lisäksi korostetaan psyykkisen turvallisuuden merkitystä. Luomalla turvallinen, hyväksyvä ilmapiiri annetaan lapselle rauha kasvaa ja kehittyä, tutkia ja kokeilla. Aikuiset ovat lapsen turva varhaiskasvatuksessa. Aikuisen sylin tulee olla aina avoin lapselle.
Turvallisuuteen liittyvät asiat ovat läsnä kaikessa arjen toiminnassa. Lapsia ohjataan oman toiminnan turvallisuuden tarkasteluun niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Psyykkisen turvallisuuden luomisessa kiinnitetään huomioita toisten ihmisten kohtaamiseen. Muistetaan hyvät tavat ja kauniit sanat.