1.2 Paikallinen varhaiskasvatussuunnitelma

1.2 Paikallinen varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatuksen järjestäjien tulee laatia ja hyväksyä valtakunnallisten varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden pohjalta paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat. Varhaiskasvatussuunnitelman laatimisvelvoite koskee myös kunnan hankkimaa avointa varhaiskasvatustoimintaa ja kunnan valvomaa yksityistä lasten päiväkotitoimintaa tai yksityistä perhepäivähoitoa. Paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat ovat velvoittavia ja niitä tulee arvioida ja kehittää. Paikallinen varhaiskasvatussuunnitelma voidaan laatia kaikkia toimintamuotoja koskevaksi (päiväkotitoiminta, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatustoiminta) tai kullekin toimintamuodolle erikseen. Varhaiskasvatuksen järjestäjät voivat sopia järjestäjärajat ylittävästä yhteistyöstä varhaiskasvatussuunnitelmaa laadittaessa, arvioitaessa ja kehitettäessä.[1]

 

Varhaiskasvatussuunnitelma laaditaan siten, että se määrittelee, ohjaa ja tukee varhaiskasvatuksen järjestämistä paikallisesti. Suunnitelmaa laadittaessa tulee ottaa huomioon paikalliset erityispiirteet, mahdolliset pedagogiset painotukset, lasten tarpeet sekä varhaiskasvatusta koskevan arviointitiedon ja kehittämistyön tulokset. Paikalliset suunnitelmat voivat tarkentaa valtakunnallisia perusteita, mutta ne eivät voi sulkea pois mitään lain, asetuksen tai varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden edellyttämää tavoitetta tai sisältöä.

 

Varhaiskasvatussuunnitelman laadinnassa otetaan huomioon muut paikallisella tasolla tehtävät suunnitelmat, kuten

  • varhaiskasvatusta, lapsia ja perheitä koskevat suunnitelmat
  • esiopetuksen opetussuunnitelma
  • perusopetuksen opetussuunnitelma
  • mahdollinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma
  • lastensuojelulain mukainen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma[2]
  • kotoutumissuunnitelma[3]
  • yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma[4].

 

Varhaiskasvatuksen järjestäjä huolehtii siitä, että varhaiskasvatuksen henkilöstölle, huoltajille sekä lapsille annetaan mahdollisuus osallistua paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laatimiseen ja kehittämiseen[5].

 

Lapsen kasvun ja oppimisen polun jatkuvuuden ja eheyden turvaamiseksi esi- ja perusopetuksen edustajat osallistuvat varhaiskasvatussuunnitelman laatimiseen ja kehittämiseen. Paikallista varhaiskasvatussuunnitelmaa laadittaessa tehdään yhteistyötä kunnan eri hallinnonalojen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviä hoitavien viranomaisten kanssa (luku 3.3).

 

Varhaiskasvatuksen järjestäjä hyväksyy varhaiskasvatussuunnitelman erikseen suomenkielistä, ruotsinkielistä, saamenkielistä sekä tarvittaessa muulla kielellä annettavaa varhaiskasvatusta varten[6].

Varhaiskasvatuksen järjestäjän tehtävänä on arvioida antamaansa varhaiskasvatusta sekä osallistua ulkopuoliseen toimintansa arviointiin[7]. Paikallisen varhaiskasvatuksen arvioinnissa voidaan hyödyntää kansallista varhaiskasvatuksen tietovaranto Vardasta[8] tuotettua arviointitietoa sekä Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen[9] tuottamia arviointityökaluja. Arviointia käsitellään tarkemmin luvussa 7.

 

 

[1] Varhaiskasvatuslaki 22 §

[2] Lastensuojelulaki (417/2007) 12 § (1292/2013)

[3] Laki kotoutumisen edistämisestä (1386/2010) 15 §

[4] Suositus

[5] Varhaiskasvatuslaki 20 §

[6] Varhaiskasvatuslaki 8 §

[7] Varhaiskasvatuslaki 24 §

[8] Varhaiskasvatuslaki 65–73 §

[9] Laki kansallisen koulutuksen arviointikeskuksesta (1295/2013)

Äänekosken varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen

Äänekosken varhaiskasvatussuunnitelman pohjana toimii valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, jota tarkennetaan kussakin luvussa paikallisin painotuksin ja huomioin. Paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laadinnassa on huomioitu jatkumon muodostuminen esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien sekä 2-vuotisen esiopetuskokeilun opetussuunnitelman kanssa. Varhaiskasvatussuunnitelma on laadittu suomenkielisenä sähköiseen muotoon Peda.net –ympäristöön ja se ohjaa kaikkia kaupungin varhaiskasvatusyksiköitä. Varhaiskasvatussuunnitelman laadinnasta on vastannut asiantuntijaryhmä, jonka työskentelyä ohjaa varhaiskasvatuksen Pedatiimi. Varhaiskasvatussuunnitelmaa päivitetään ja täydennetään säännöllisesti.

Varhaiskasvatusyksiköissä laaditaan ryhmien varhaiskasvatussuunnitelmat tiimin yhteisenä oppimisprosessina. Lapselle tehdään varhaiskasvatussuunnitelma yhteistyössä henkilöstön ja huoltajien kanssa. Lasten varhaiskasvatussuunnitelmista nousevat keskeiset tavoitteet luovat suuntaa ryhmän pedagogisen toiminnan suunnittelulle ja toteutukselle. Ryhmän- ja lapsen varhaiskasvatussuunnitelmien toteutumista arvioidaan vuosittain.

Yhteistyöstä esiopetuksen ja perusopetuksen kanssa sovitaan taajamakohtaisesti. Hyvinvointialueen sosiaali-ja terveystoimen asiantuntijoiden sekä muiden tahojen kanssa tehdään yhteistyötä tarpeen mukaan. Lastenneuvolan kanssa on käytössä yhteistyölomake kaikkien 4- ja 5-vuotiaiden lasten osalta.

Paikallisina erityispiirteinä huomioidaan Äänekoskella taajamakohtaisuus ja vuorohoito sekä erikokoiset ja ikärakenteiset yksiköt.

Äänekosken varhaiskasvatussuunnitelman laadintaa ohjanneet asiakirjat:

- Äänekosken kaupunkistrategia
- Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelma
- Esiopetuksen opetussuunnitelma
- Perusopetuksen opetussuunnitelma