2.6 Paikallisesti päätettävät asiat

Paikallista opetussuunnitelmaa laadittaessa on tärkeää keskustella, mitä tässä luvussa määrätyt esiopetuksen tehtävät ja yleiset tavoitteet merkitsevät ja miten esiopetukselle asetettujen tavoitteiden toteutumisesta voidaan huolehtia.

Paikallisessa opetussuunnitelmassa kuvataan

  • esiopetuksen järjestäminen ja sitä ohjaavat velvoitteet paikallisesta näkökulmasta
  • esiopetuksen tehtävä osana oppimisen polkua paikallisesta näkökulmasta
  • esiopetuksen arvoperusta ja sitä mahdollisesti täydentävät paikalliset näkökulmat
  • oppimiskäsitys ja sitä mahdollisesti täydentävät paikalliset näkökulmat
  • laaja-alaisen osaamisen tavoitteet ja niihin mahdollisesti liittyvät paikalliset painotukset sekä ne toimenpiteet, joiden avulla tavoitteiden toteutumista arvioidaan ja kehitetään.

Arvoperusta ja oppimiskäsitys sekä laaja-alaisen osaamisen tavoitteet otetaan huomioon ja niitä syvennetään esiopetuksen toimintakulttuuria, opetuksen toteuttamista, kasvun ja oppimisen tukea ja oppilashuoltoa käsittelevissä osissa opetussuunnitelmaa.

  • Sivistystoimi järjestää esiopetusta kouluilla omissa esiopetusryhmissä tai yhdysluokissa.
  • Esiopetuksen tehtävänä on tarjota joustava lapsen tarpeista lähtevä oppimisenpolku varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja edelleen perusopetukseen.
  • Esiopetuksen arvoperusta: lapsilähtöisyys, hyvä ja kannustava opetus, tasa-arvoinen kohtelu ja oikeudenmukaisuus, rakentava vuorovaikutus kodin ja esiopetuksen välillä.
  • Esiopetuksessa korostuu oppimisen ilo, leikinomaisuus ja oppimista innostavat työtavat. Myönteiset tunnekokemukset herättävät lapsessa halun oppia lisää.
  • Laaja-alainen osaaminen esiopetuksessa:
  1. Ajattelu ja oppiminen: lasten muistin ja mielikuvituksen kehittäminen monipuolisilla ja kannustavilla opetusmenetelmillä (leikit, lorut, musisointi, draama, pelit, liikunta, kuvallinen ilmaisu, tutkimistehtävät...)
  2. Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu: harjoitellaan vuorovaikutus- ja ilmaisutaitoja turvallisessa ympäristössä. Ohjataan yhteistyöhön ja hyviin tapoihin (juhlat, leikit, esiintymiset, retket lähiympäristöön...).
  3. Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot: ohjataan huolehtimaan itsestä, toisista, omista tavaroista ja yhteisestä ympäristöstä (terveellinen ruoka, riittävä lepo, monipuolinen liikunta, liikennetaidot...)
  4. Monilukutaito: kannustetaan tutkimaan ja tuottamaan erilaisia viestejä (rikas tekstiympäristö, aikuisen antama malli, leikkilorut, elokuvat, musiikki, mainokset...)
  5. Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen: tutustutaan turvallisesti erilaisiin tieto- ja viestintävälineisiin, palveluihin ja peleihin.
  6. Osallistuminen ja vaikuttaminen: lapsilla on mahdollisuus vaikuttaa esiopetuksen arkeen (säännöt, sopimukset, toisten auttaminen ja avun pyytäminen, toiminnan suunnittelu ja toteuttaminen yhdessä...).

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin