2.1 Esiopetuksen järjestämistä ohjaavat velvoitteet

Esiopetuksen järjestäminen Petäjävedellä

Petäjävedellä esiopetuksen toteutumisesta vastaa sivistyksen toimialaan kuuluva varhaiskasvatus. Esiopetusta tarjotaan Petäjäkallion ja Kintauden varhaiskasvatusyksiköissä. Petäjäkallion uuden varhaiskasvatusyksikön sekä Kintaudelle valmistuvan uuden varhaiskasvatusyksikön tilat luovat hyvät puitteet laadukkaalle esiopetustoiminnalle ja oppimiselle. Päivittäinen esiopetusaika yksiköissä kirjataan vuosittain laadittavaan lukuvuosisuunnitelmaan. Vuorohoitoa tarvitseville esiopetusikäisille lapsille esiopetusta järjestetään vuorohoitoryhmän määrittelemien esiopetusaikojen mukaisesti. Opetuskielenä esiopetuksessa on suomi. Lasten erilaiset kielelliset, kulttuuriset, katsomukselliset ja uskonnolliset taustat huomioidaan esiopetuksessa myönteisellä tavalla.

Esiopetukseen haetaan esiopetuksen aloittamista edeltävänä alkutalvena samalla, kun kouluun ilmoittautuminen käynnistyy. Tästä hausta tiedotetaan kunnan kotisivuilla sekä varhaiskasvatusyksiköissä.


Petäjävedellä maksutonta esiopetusta järjestetään koulun lukuvuotta seuraten vähintään 700 tuntia lukuvuodessa, keskimäärin 20 tuntia viikossa. Esiopetus, opetuksessa käytettävät oppimateriaalit ja välineet sekä tarvittava oppilashuolto ovat maksuttomia. Jokaisena esiopetuspäivänä tarjotaan lapsille tarkoituksenmukaisesti järjestetty, täysipainoinen ateria. Maksuttomat kuljetukset järjestetään perusopetuslain mukaisesti.

Esiopetuksen toteutumista ohjaa esiopetuksen opetussuunnitelman ohella esiopetuksen vuosikello.

Esiopetuksen alkaessa huoltaja täyttää lapsen kanssa esiopetussuunnitelman tutustumisosan, jonka pohjalta huoltajan ja lapsen kanssa pidetään tarvittaessa aloituskeskustelu. Esiopetusvuoden syksyllä ryhmän lastentarhanopettaja laatii yhteistyössä vanhemman ja lapsen kanssa lapsen esiopetussuunnitelman, jota arvioidaan yhdessä esiopetusvuoden aikana.

Tehostettua tukea tarvitsevalle lapselle laaditaan henkilökohtainen oppimissuunnitelma. Erityistä hoitoa ja kasvatusta tarvitsevalle lapselle laaditaan yhteistyössä vanhempien ja lasta hoitavien sekä kuntouttavien tahojen kanssa yksilöllinen ja henkilökohtainen opetuksen järjestämisen suunnitelma (HOJKS). Näistä tarkemmin luvussa5. Lapsen kasvun ja oppimisen tuki​.

Lasten osallisuus toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa on vahvasti esillä. Huoltajat ovat osallisena lapsensa esiopetukseen monin eri tavoin. Kohtaamiset lapsen tuonti- ja hakutilanteissa sekä muu viestintä mahdollistavat yhteydenpidon esiopetushenkilöstön kanssa. Tämän lisäksi esiopetus- ja kasvatuskeskustelut, vanhempainillat, vanhempainneuvoston toiminta, päiväkodin palautelaatikko ja erilaiset kyselyt ovat tärkeitä osallistumisen ja vaikuttamisen kanavia. Näiltä foorumeilta saatua tietoa esiopetushenkilöstö hyödyntää esiopetuksen ja yhteistyön kehittämisessä mahdollisuuksien mukaan.

Petäjävedellä esiopetukseen osallistuneet lapset saavat osallistumistodistuksen.