Suomen kielen ja kirjallisuuden sisällöt vuosiluokalla 7

S1 Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

Vahvistetaan taitoa toimia erilaisissa, myös koulun ulkopuolisissa, vuorovaikutustilanteissa ja havainnoidaan omasta ja muiden viestinnästä syntyviä vaikutelmia ja merkityksiä.

Harjoitellaan kuuntelemisen ja puhumisen taitoja.

Tehdään havaintoja viestintätilanteille tyypillisistä kielen keinoista ja omaksutaan niitä osaksi omaa kielenkäyttöä.

Tutustutaan teatteriin taidemuotona ja teatteri-ilmaisun keinoihin draaman toimintamuotojen avulla.

Harjoitutetaan oppilaiden kykyä käyttää puheen ja kokonaisilmaisun keinoja itseilmaisussa. Harjoitellaan suullisen esityksen pitämistä sekä havainnollistamista.

S2 Tekstien tulkitseminen

Tekstien tulkinnan taitoja syvennetään lukemalla ja tutkimalla fiktiivisiä, media- ja asiatekstejä eri muodoissaan: kaunokirjallisuutta (erityisesti nuortenkirjallisuutta), tietokirjallisuutta sekä erilaisia painetun, sähköisen ja audiovisuaalisen median tekstejä. Samalla laajennetaan sanavarastoa ja otetaan käyttöön myös abstrakteja käsitteitä.

Syvennetään tekstin ymmärtämisen strategioita ja tuetaan lukutaidon kehittymistä.

Tutustutaan kuvaa, ääntä ja kirjoitusta yhdistäviin teksteihin ja niiden ilmaisutapoihin.

Eläydytään luettuun, reflektoidaan omaa elämää luetun avulla ja jaetaan lukukokemuksia.

Harjoitellaan kirjallisuuden analyysi- ja tulkintataitoja ja lisätään käsitteiden käyttöä kertovan tekstin tarkastelussa.

Tunnistetaan ja tulkitaan kielen kuvallisuutta ja symboliikkaa ja syvennetään fiktion kielen ja kerronnan keinojen tuntemusta. Tutustutaan tiedonhaun vaiheisiin, erilaisiin tietolähteisiin ja arvioidaan niiden luotettavuutta.

S3 Tekstien tuottaminen

Tuotetaan fiktiivisiä ja ei-fiktiivisiä tekstejä eri muodoissaan: kielellisinä, visuaalisina, audiovisuaalisina ja verkkoteksteinä.

Annetaan ja vastaanotetaan palautetta tekstin tuottamisen eri vaiheissa. Tutustutaan erityyppisten tekstien tavoitteisiin ja arviointikriteereihin.

Opiskellaan kertoville, kuvaaville ja ohjaaville teksteille tyypillisiä tekstuaalisia, visuaalisia ja kielellisiä piirteitä ja hyödynnetään tätä tietoa tuotettaessa omia tekstejä.

Tarkastellaan erityisesti seuraavien tekstilajien erityispiirteitä: kertomus, satu, sarjakuva, uutinen, tiiviit tekstilajit (esim. tiivistelmä, referaatti).

Syvennetään ymmärrystä kirjoitetun yleiskielen piirteistä: hahmotetaan kappaleiden, virkkeiden ja lauseiden rakenteita (erilaiset kappalerakenteet, pää- ja sivulauseet).

Syvennetään verbeihin ja aikamuotoihin sekä muihin sanaluokkiin liittyvää kielitietoutta sekä tarkastellaan nominien taivutusta ja harjoitellaan sitä erilaisissa kielenkäyttötilanteissa.

Tutkitaan sanastoon liittyviä rekisteri- ja tyylipiirteitä ja opitaan valitsemaan kuhunkin tekstiin sopivat ilmaisutavat.

Opitaan käyttämään kirjoitetun yleiskielen konventioita omien tekstien tuottamisessa ja muokkauksessa.

Vahvistetaan oppimaan oppimisessa tarvittavia taitoja, kuten käsitekartan laadintaa, esseevastauksen kirjoittamista, tiedonhakutaitoja, referoimista, tiivistämistä sekä haastattelun tekemistä.

Perehdytään tekijänoikeuksiin ja noudatetaan tekijänoikeuksia omia tekstejä tuotettaessa.

S4 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen

Tutkitaan tekstejä ja niiden rakentamia merkityksiä ja käytetään käsitteitä, joiden avulla kieltä voidaan tarkastella.

Tutustutaan kirjallisuuden päälajeihin (epiikka, lyriikka, draama).

Luetaan erityisesti nuortenkirjoja ja tutustutaan myös tietokirjoihin.

Kannustetaan aktiiviseen ja monipuoliseen kirjaston tarjonnan hyödyntämiseen.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin