Esiopetuksen tehtävä ja yleiset tavoitteet

Karstulan kunnassa esiopetusta järjestetään Tolppilan koulun ja Tippamäen päiväkodin esiopetusryhmissä sekä Rantakylän kyläkoululla, jossa esiopetus tapahtuu osittain omana ryhmänä, osittain alkuopetuksen kanssa yhdessä. Esiopetus noudattaa pääsääntöisesti peruskoulun lukuvuoden työ- ja loma-aikoja sekä soveltuvin osin koulujen vuosisuunnitelmaa. Esiopetus on maksutonta.
Esiopetuksen tehtävänä on tarjota joustava, lapsen tarpeista lähtevä oppimisen polku
varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja edelleen perusopetukseen. Esiopetus on tavoitteellista toimintaa. Yksilöllisen tavoitteellisuuden lisäämiseksi lapselle laaditaan henkilökohtainen opetussuunnitelma yhteistyössä huoltajien kanssa. Mikäli lapsi saa tehostettua tukea, hänelle laaditaan pedagoginen arvio ja oppimissuunnitelma. Erityisen tuen piirissä oleville lapsille laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS ).

  • Esiopetuksen arvoperustana ovat lapsilähtöisyys, motivoiva ja kannustava opetus, tasa-arvoinen kohtelu ja oikeudenmukaisuus, rakentava vuorovaikutus kodin ja esiopetuksen välillä.
  • Esiopetuksen työtavat muodostuvat leikistä, leikinomaisesta tutkimisesta, kokeilusta, tiedonhankinnasta sekä ongelmien ratkaisusta vuorovaikutuksessa aikuisten ja muiden lasten kanssa. Esiopetuksen tavoitteet ja toimintatavat liittyvät luonnollisiin arkipäivän tilanteisiin ja lapsen lähiympäristöön sekä luontoon ja sen muutoksiin. Myönteiset tunnekokemukset, ilo ja uutta luova toiminta edistävät oppimista ja innostavat kehittämään omaa osaamista.

Laaja-alainen osaaminen esiopetuksessa:

  1. Ajattelu ja oppiminen: lasten muistia, mielikuvitusta ja itseluottamusta kehitetään monipuolisilla ja kannustavilla opetusmenetelmillä, esimerkkeinä leikit, lorut, musisointi, draama, pelit, liikunta, kuvallinen ilmaisu ja tutkimustehtävät.
  2. Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu: vuorovaikutus- ja ilmaisutaitoja harjoitellaan turvallisessa ympäristössä. Lapsia kohdellaan arvostavasti ja heitä kannustetaan yhteistyöhön ja hyviin tapoihin. Lapsia ohjataan arvostamaan oman ja toisten perheiden ja kulttuureiden perinteitä ja tapoja. Esiopetuksen toimintakulttuuriin kuuluvat erilaiset juhlat, esiintymiset, retket lähiympäristöön ja monipuoliset leikit.
  3. Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot: lasta ohjataan huolehtimaan itsestä, toisista, omista tavaroista ja yhteisestä ympäristöstä. Erityistä huomiota kiinnitetään terveelliseen ruokavalioon, riittävään lepoon, monipuoliseen liikuntaan sekä ohjataan toimimaan turvallisesti lähiliikenteessä. Lapselle tarjotaan tietoja ja taitoja terveellisen elämäntavan omaksumiseen.
  4. Monilukutaito: monilukutaidolla tarkoitetaan erilaisten viestien , tulkinnan ja tuottamisen taitoja. Lasten monilukutaidon kehittymistä edistetään osallistumalla erilaisiin kulttuuritapahtumiin kuten konsertteihin, taidenäyttelyihin sekä elokuva- ja teatteriesityksiin. Sanomalehtiviikkoa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan. Esiopetuksessa monilukutaitoa harjoitellaan laulujen, lorujen ja leikkien avulla. Kuvalukutaidon edistämiseksi hyödynnämme kirjastoa.
  5. Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen: tutustutaan turvallisesti erilaisiin tieto- ja viestintävälineisiin, palveluihin ja peleihin. Sähköisiä oppimateriaaleja käytetään mahdollisuuksien mukaan.
  6. Osallistuminen ja vaikuttaminen: lapset osallistuvat esiopetuksen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin ikä- ja kehitystason mukaisesti. Ryhmän säännöt ja sopimukset, laaditaan yhdessä lasten kanssa. Korostetaan toisten auttamisen merkitystä sekä kannustetaan tarvittaessa pyytämään apua. Tuetaan lapsen kasvua vastuuntuntoiseksi ja aktiiviseksi kansalaiseksi. Lapset ovat tietoisia siitä että heillä on oikeus aikuisen apuun ja suojeluun.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin