Opiskeluhuoltoryhmät

Opiskeluhuollon 3 ryhmää

Opetuksen järjestäjä asettaa opiskeluhuollon ohjausryhmän ja yksikkökohtaiset opiskeluhuoltoryhmät. Yksittäistä lasta koskevat asiat käsitellään tapauskohtaisesti koottavassa asiantuntijaryhmässä. Jokaisella kolmella ryhmällä on omat tehtävät ja niiden perusteella määräytyvä kokoonpano. Kaikki opiskeluhuoltoryhmät ovat monialaisia, mikä tarkoittaa että ryhmässä on opetushenkilöstön lisäksi ikäryhmälle suunnattuja terveydenhoitopalveluja sekä psykologi- ja kuraattoripalveluja edustavia jäseniä sen mukaan kuin käsiteltävä asia edellyttää.

Opiskeluhuollon ohjausryhmä

Ohjausryhmä vastaa opetuksen järjestäjäkohtaisen opiskeluhuollon yleisestä suunnittelusta, kehittämisestä, ohjauksesta ja arvioinnista. Sille asetetut tehtävät voi hoitaa myös muu tehtävään soveltuva ryhmä. Ohjausryhmä voi olla myös kahden tai useamman opetuksen järjestäjän yhteinen. Sama ryhmä voi olla myös useamman koulutusmuodon, kuten esi- ja perusopetuksen, yhteinen. Joutsa ja Luhanka ovat muodostaneet yhteisen ohjausryhmän.

Joutsassa ohjausryhmään kuuluvat vakinaisesti hyvinvointi- ja sivistysjohtaja, yhtenäiskoulun ja lukion rehtori, erityisopettaja,varhaiskasvatuksen esimies sekä huoltajien ja opsikelijoiden edustaja.

Yksikkökohtainenopiskeluhuoltoryhmä

Yksikkökohtainen opiskeluhuoltoryhmä vastaa esiopetuksen opiskeluhuollon suunnittelusta, kehittämisestä, toteuttamisesta ja arvioinnista. Jos esiopetus järjestetään koulun yhteydessä, voi koulukohtainen ryhmä toimia myös esiopetuksen opiskeluhuoltoryhmänä. Ryhmää johtaa opetuksen järjestäjän nimeämä edustaja. Opetuksen järjestäjä ja opiskeluhuollon palveluja tuottavat tahot (Hyvinvointialue) päättävät yhdessä ryhmän kokoonpanosta, tehtävistä ja toimintatavoista. Opiskeluhuoltoryhmä voi tarvittaessa kuulla asiantuntijoita. Ryhmän keskeinen tehtävä on yhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen sekä muun yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttaminen ja kehittäminen.

Joutsassa yksikkökohtaiseen opiskeluhuoltoryhmään kuuluvat varhaiskasvatuksen esimies, konsultoiva erityislastentarhanopettaja,esiopetuksen lastentarhanopettaja, kouluterveydenhoitaja ja psykologi sekä hyvinvointialueen sosiaalitoimen edustaja. Muita asiantuntijoita voidaan kutsua tapauskohtaisesti.
Yksikkökohtainen opsikeluhuoltoryhmä ei käsittele yksittäisen oppilaan asiaa vaan se suunnittelee, seuraa ja arvioi opiskeluhuollon toteutumista yksikössä sekä kehittää sen käytänteitä.

Asiantuntijaryhmä

Asiantuntijaryhmä kootaan yksittäisen lapsen tai lapsiryhmän tuen tarpeen selvittämiseksi ja oppilashuollon palvelujen järjestämiseksi. Ryhmän kokoaa se esiopetushenkilöstön tai oppilashuollon palveluiden edustaja, jolle asia työtehtävien perusteella kuuluu[1]. Ryhmän monialainen kokoonpano perustuu tapauskohtaiseen harkintaan ja käsiteltävään asiaan. Ryhmä nimeää keskuudestaan vastuuhenkilön. Asiantuntijoiden nimeäminen ryhmän jäseniksi ja muiden yhteistyötahojen tai lapsen läheisten osallistuminen ryhmän työskentelyyn edellyttää huoltajan suostumusta.Huoltajilta pyydeltään kirjallinen suostumus,ko lomakkeita on saatavilla päiväkoti Esikoista.

[1] Hallituksen esitys eduskunnalle oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi 67/2013