Johdanto

Esiopetuksessa käytettävät käsitteet

Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa käytetään oppilas- ja opiskelijahuoltolain käsitteistön sijasta esiopetuksen opiskeluhuollosta nimitystä opiskeluhuolto, opiskelijasta käsitettä lapsi, oppilaitoksesta nimitystä esiopetusyksikkö tai esiopetus. Koulutuksen järjestäjään viitataan käsitteellä opetuksen järjestäjä[1].

 

[1] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 1 § 3 mom.

Lapsen oikeudet

Lapsella on oikeus saada maksutta opiskeluhuolto, jota opetukseen osallistuminen edellyttää[1]. Esiopetuksen opiskeluhuolto koskee myös pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevia lapsia sekä kaksivuotiseen esiopetuskokeiluun osallistuvia. Opiskeluhuollolla tarkoitetaan lapsen hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa esiopetusyhteisössä. Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä koko esiopetusyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Tämän lisäksi lapsilla on oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon[2]. Monialainen yhteistyö on opiskeluhuollossa keskeistä.

 

[1] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 9 § 4 mom.

[2] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 3 § 1 - 2 mom.

Opiskeluhuollon merkitys

Lasten kehitysympäristön ja esiopetuksen toimintaympäristön muutosten myötä opiskeluhuollosta on tullut yhä tärkeämpi osa esiopetuksen perustoimintaa. Opiskeluhuolto liittyy kiinteästi esiopetuksen tehtävään edistää lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen edellytyksiä. Opiskeluhuoltotyötä ohjaa lapsen edun ensisijaisuus[1].

 

[1] YK:n Yleissopimus lapsen oikeuksista 1989

Ero opiskeluhuollon sekä kasvun ja oppimisen tuen välillä

Esiopetuksen opiskeluhuollosta ja siihen liittyvistä suunnitelmista säädetään opiskeluhuoltolaissa. Opetussuunnitelman uudistamisen myötä kuntakohtainen opiskeluhuollon suunnitelma korvaa opiskeluhuoltoa koskevan luvun opetussuunnitelmassa. 5[1].

 

[1] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 6 §