Yhteiskuntaopin opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 9

Yhteiskuntaopin tavoitteet vuosiluokalla 9


T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan eettistä arviointikykyään liittyen erilaisiin inhimillisiin, yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin kysymyksiin:

- Erityisesti yhteiskunnallisten ilmiöiden eettisiä kysymyksiä tarkasteltaessa nousevat ajankohtaiset kysymyksen keskeisiksi teemoiksi opetuksessa.

- Opetusta voidaan mahdollisuuksien mukaan integroida yli oppiainerajojen esimerkiksi biologian, uskonnon tai elämänkatsomustiedon opetukseen.

- Globaalit teemat, kuten köyhyys tai sodat voidaan rakentaa myös suuremmiksi, ilmiöpohjaista oppimista tukeviksi projekteiksi.


T3 ohjata oppilasta hahmottamaan oikeusvaltion periaatteita, ihmisoikeuksien yleismaailmallista merkitystä sekä syventämään tietojaan suomalaisen oikeusjärjestelmän toiminnasta

T4 ohjata oppilasta syventämään ja pitämään ajan tasalla yhteiskuntaa, talouden toimintaa ja yksityistä taloudenpitoa koskevia tietojaan ja taitojaan sekä arvioimaan kriittisesti median roolia ja merkitystä.

- Opiskelun tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua aktiivisiksi kansalaisiksi käyttämällä monipuolisia toiminnallisia työtapoja. Opiskeltavien sisältöjen ajankohtaisuus on keskeistä. Pyrkimyksenä on ohjata oppilaita seuraamaan aktiivisesti yhteiskunnassa pinnalla olevia tapahtumia ja ilmiöitä. Opetustilanteiden tulee olla vuorovaikutuksellisia ja keskusteluun kannustavi


T5 ohjata oppilasta oivaltamaan työnteon ja yrittäjyyden merkityksen lähiyhteisössään

- Mahdollisuuksien mukaan oppilaiden TET-jaksoja voidaan hyödyntää opetuksessa.

T6 tukea oppilasta ymmärtämään, että eri toimijoiden tuottamaan yhteiskunnalliseen tietoon liittyy erilaisia arvoja, näkökulmia ja tarkoitusperiä

- Monilukutaito ja median kriittinen tarkastelu edellyttää tieto- ja viestintätekniikan monipuolista käyttöä opetuksessa. Oppiaineen käsitteellinen luonne otetaan huomioon työtavoissa siten, että esimerkiksi kuvien, graafien ja tilastojen avaamiseen kiinnitetään erityistä huomiota.

- Opiskelun tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua aktiivisiksi kansalaisiksi käyttämällä monipuolisia toiminnallisia työtapoja. Opiskeltavien sisältöjen ajankohtaisuus on keskeistä. Pyrkimyksenä on ohjata oppilaita seuraamaan aktiivisesti yhteiskunnassa pinnalla olevia tapahtumia ja ilmiöitä.


T7 kannustaa oppilasta harjoittelemaan demokraattisen vaikuttamisen perustaitoja sekä keskustelemaan rakentavasti eri mielipiteistä

- Opetustilanteiden tulee olla vuorovaikutuksellisia ja keskusteluun kannustavia

T8 tukea oppilasta ymmärtämään oman rahankäytön ja kulutusvalintojen perusteita sekä harjoittelemaan niihin liittyviä taitoja

T9 kannustaa oppilasta osallistumaan erilaisten yhteisöjen toimintaan ja harjoittelemaan median käyttöä turvallisella ja yhteiskunnallisesti tiedostavalla tavalla

Yhteiskuntaopin sisällöt vuosiluokalla 9

Yhteiskuntaopin sisällöt vuosiluokalla 9:

S1 Arkielämä ja oman elämän hallinta:

• Yhdeksännellä luokalla perehdytään yksilön oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Erilaisten yhteiskunnallisten oikeuksien rinnalla tulee konkreettisesti esittää myös kansalaisten vastuuteen ja velvollisuuksiin liittyviä tekijöitä.

• Alakoulussa aloitettu oman talouden ja elämän hallinta syventyy ja em. osatekijöitä pyritään liittämään oppilaan tulevaisuuden päämääriin.

• Mahdollisten työelämääntutustumisviikkojen olisi hyvä olla selkeästi yhteydessä yhteiskuntaopin opiskeluun, mikä voi vaatia tiivistä yhteistyötä opinto-ohjauksen kanssa.


S2 Demokraattinen yhteiskunta:

• Oikeusvaltion periaatteet ja vallankäyttö voidaan mahdollisuuksien mukaan konkretisida esimerkiksi tutustumalla oman kunnan kunnanvaltuuston toimintaan, vierailemalla poliisilaitoksella, oikeustalolla tai eduskunnassa.

• Ihmisoikeuksia tarkasteltaessa voidaan mahdollisuuksien mukaan tutustua pakolaistaustaisten ihmisten kokemuksiin esimerkiksi vierailijoiden tai vierailujen avulla.

• Demokratian merkitystä voidaan tuoda esille palauttamalla mieleen historiassa opittuja kokonaisuuksia erilaisista yhteiskunnallisista hallintamalleista.

• Oppilaskunnan, nuorisovaltuuston tai EU:n nuorisoparlamentin tarkastelu sopii hyvin aiheeseen.


S3 Aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminen:

• Oppilaan roolia yhteiskunnallisena toimijana tuetaan.

• Paikallisyhteisön kiinnostavia ja ajankohtaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä on syytä käyttää hyväksi.

• Erilaisten yhteiskunnallisten vaikuttamisen kanavat tehdään tutuiksi konkreettisia esimerkkejä apuna käyttäen.

• Toiminnalliset työtavat ovat avainasemassa.


S4 Taloudellinen toiminta:

• Talouden peruskäsitteitä pyritään konkretisoimaan ensin suhteessa yksilön ja perheen talouteen.

• Taloutta tarkastellaan myös osana kestävää kehitystä. Mahdollisuuksien mukaan voidaan valita tarkasteluun ilmiöitä, kuten lama, nälänhätä tai globaali eriarvoisuus, jotka voidaan viedä ilmiölähtöisesti yli oppiainerajojen. Yhteistyötä voidaan tehdä esimerkiksi biologian ja maantiedon opetuksen kanssa.