4.6 Opetuksen tavoitteet ja toteuttaminen paikallisessa kokeiluopetussuunnitelmassa
4.6 Opetuksen tavoitteet ja toteuttaminen Äänekoskella
MONIPUOLISET TYÖTAVAT
Lapsen mielenkiinnon kohteet ja yksilölliset kasvun ja oppimisen tarpeet saadaan selville vuorovaikutuksessa lapsen ja huoltajien kanssa. Havainnointia ja arviointia tehdään arjessa ja tiimeissä säännöllisesti ja sen pohjalta muokataan tavoitteita, työtapoja ja oppimisympäristöä. Työtapoja mietitään niin, että ne tukevat lapsen oman ajattelun kehittymistä ja mahdollistavat lapsen osallisuuden.
Monipuolisia työtapoja ovat esimerkiksi:
- Leikki
- Luovat työtavat tutkien ja kokeillen
- Toiminnalliset työtavat
- Elämykselliset työtavat
- Yhteistoiminnallinen oppiminen; pienryhmät, parityöskentely sekä itsenäinen työskentely
Esiopetuksessa voidaan käyttää mm. seuraavia pienryhmämenetelmiä: vuorovaikutusleikki, KiLi (kieli ja liikunta), Jänistarinat, Nallematikka sekä erilaiset tunnetaitoryhmät.
Lisäksi Äänekoskelle on laadittu esiopetuksen liikuntasuunnitelma ja kulttuurikasvatussuunnitelma.
Kulttuurikasvatussuunnitelma
Esiopetuksen liikuntasuunnitelma
ARVIOINTI
Esiopetuksen työtapojen arviointiin ja kehittämiseen käytetään ryhmän varhaiskasvatussuunnitelmaa, lapsilta ja huoltajilta saatua palautetta sekä tiimi- ja kehityskeskusteluja. Saatu palaute otetaan mahdollisuuksien mukaan huomioon toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa.
Esiopetusryhmissä on yhtenevät käytännöt lapsen kasvun ja oppimisen arvioinnissa. Tärkeintä arvioinnissa on havainnoida lasta päivittäin arjen tilanteissa. Lisäksi toisen esiopetusvuoden aikana käytetään esiopetuksen arviointimenetelmiä.
- Pikkumetsän A ja B -osat (kielellisten taitojen arviointi)
- Lukimat (matemaattisten taitojen arviointi)
- KPT (kontrolloitu piirrostarkkailu)
- Jäljennöstehtävä (visuaalinen hahmottaminen)
- Motoriikan arviointi
- Sosiaalisten- ja vuorovaikutustaitojen havainnointi
Jokaiselle lapselle laaditaan yhteistyössä huoltajien kanssa Wilmaan lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma, joka siirtyy esiopetuksesta perusopetukseen tai esiopetuspaikan vaihtuessa uuteen esiopetuspaikkaan. Opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömät tiedot tulee salassapidon estämättä siirtää uudelle esi- tai perusopetuksen järjestäjälle.
Lapselle luodaan oma sähköinen kasvunkansio Peda.nettiin. Se kulkee lapsen mukana koko perusopetuksen mahdollistaen pitkän aikajanan seurannan oman kasvun ja oppimisen tuotoksiin ja tuloksiin. Kasvunkansioon kootaan lapselle merkityksellisiä asioita ja oppimiskokemuksia.
Esiopetuksen osallistumistodistus annetaan toisen esiopetusvuoden päättyessä.
Äänekosken arvioinnin vuosikello ohjaa arviointia ja kuvaa arviointiprosesseja
PEDAGOGINEN DOKUMENTOINTI
Pedagogisen dokumentoinnin avulla tehdään näkyväksi esiopetustyön suunnittelua, toteuttamista sekä arviointia. Dokumentointi on tapahtumien, ilmiöiden, ideoiden tai rakenteen kuvaamista.
Dokumentoinnin avulla lapsi pystyy seuraamaan oman ajattelunsa, tietojensa ja taitojensa kehittymistä sekä oppii tunnistamaan omia vahvuuksiaan. Tämän pohjalta herää aito kiinnostus oppia lisää ja arvioida omaa oppimistaan. Dokumentoinnin eri muotoja ovat esimerkiksi lapsen kasvunkansio Peda.netissä, itsearviointi, esiopetuksen arvioinnit, sosiogrammi, leikin havainnointi, saduttaminen ja sähköinen dokumentointi (valokuvat, videot).
Dokumentointia käytetään:
- lasten leikin ja toiminnan havainnointiin
- lasten yksilöllisten tarpeiden kartoittamiseen
- lasten kasvunkansion kokoamiseen
- toiminnan ja toimintaympäristön suunnitteluun ja muokkaamiseen
- varhaiskasvattajien ammatillisen kehittymisen välineenä
KIELEEN JA KULTTUURIIN LIITTYVIÄ TARKENNUKSIA
Äänekoskella esiopetuksessa on pääkielenä suomi. Lapsen kieli- ja kulttuuritaustasta riippuen hänelle tehdään tarvittaessa Suomi toisena kielenä -suunnitelma esiopetussuunnitelmaan. Tarvittaessa yhteistyöhön huoltajien kanssa voidaan käyttää tulkkipalveluja.