1. YLEISTÄ

Tietostrategialla tarkoitetaan suunnitelmaa tieto- ja viestintätekniikan sekä sen sovellusten opetuskäytöstä. Suunnitelman tarkoituksena on taata tieto- ja viestintätekniikan mielekäs opetuskäyttö sekä valmiudet käytön toteuttamiseksi. Nivalan kaupungin yhteinen tvt- strategia on sähköisenä perusopetuksen Peda.net -sivuilla Nivalan koulujen tvt-strategia 2017-2021.


2. PÄIVITYS JA ARVIOINTI

Järvikylän koulun tieto- ja viestintätekniikan suunnittelua ja arviointia varten ei ole perustettu erityistä tietotiimiä, vaan se toteutetaan yhdessä koulun opettajakunnan kesken. Välineistön osalta vastuun kantaa koulun ATK-vastaava, kotisivujen päiviytyksestä huolehtii rehtori.

Tietostrategian toteutumista arvioidaan oppimisen ja opetuksen näkökulmasta, henkilöstön osaamisena sekä resurssien kannalta. Erityistä huomiota on kiinnitettävä tvt:n käyttöön opetusta uudistavana ja monipuolistavana tekijänä.

Strategia päivitetään vuosittain toimintasuunnitelman laatimisen yhteydessä ja se perustuu kaupungin yhteiseen tietostrategiaan https://peda.net/nivala/perusopetus/nst2#nav.


3. PEDAGOGINEN JA TEKNINEN TUKI

Koulun atk-vastaava huolehtii lähinnä teknistä asioista ja tieto- ja viestintätekniikan hyväksikäyttöä opetuksen välineenä kehitetään yhteistyössä koulun koko opettajakunnan kanssa.

Laitekantaan liittyen koululla on madollisuus käyttää kaupungin tietoteknisiä tukipalveluja.


3. NYKYTILANNE

3.1. Laitteet ja ohjelmistot

Koulun tieto- ja viestintätekniikan laitteisto on kartoitettu elokuussa 2020 Koululla on oppilaskäytössä 3 kannettavaa tietokonetta, 16 Cromebookia sekä 6 Ipadia. Laitteistojen osalta toteutuu opetushallituksen asettama valtakunnallinen tavoite (10 oppilasta/tietokone).

Opettajilla on omassa käytössään tietokoneet sekä yksi opettajanhuoneeseen sijoitettu tietokone. Tässä koneessa on Microsoft Office –ohjelmistopaketti. 

Koulun kaikki koneet toimivat lähiverkossa, opettajanhuoneeseen sijoitettu kopiokone toimii myös jaettuna tulostimena. Joka luokassa on kattoon asennettu dataprojektori. Koululla on neljä dokumenttikameraa. Kolmessa luokassa on käytössä interaktiivisena oppimisympäristönä ns. älytaulu. Näiden lisäksi koululla on yksi 3d-tulostin.

3.2 Henkilöstön taitotaso ja koulutussuunnitelma

Tällä hetkellä koulun kaikilla opettajilla on käytännön valmiudet tietotekniikassa. Jatkossa eteneminen tietoteknisissä taidoissa tapahtuu resurssien puitteissa henkilökohtaisen tarpeen ja kiinnostuksen mukaan. Koulutuksen painopiste on erityisesti tietokoneiden opetuskäytön lisäämisessä, pedagogisessa osaamisessa.

4. OPETUSSUUNNITELMA

Tieto- ja viestintätekniikan käyttö vaihtelee vuosiluokittain ja oppiaineittain. Sitä hyödynnetään kaikilla vuosiluokilla, eri oppiaineissa, monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa sekä kaikenlaisessa koulutyössä. Tvt:n oppimistavoitteet on kirjattu Nivalan kaupungin opetussuunnitelmaan. Opetussunnitelmassa korostuu erityisesti vastuullisuus tvt:n käytössä. Tietotekniikka ei ole oma erillinen oppiaine, vaan oppimisen väline ja sen osaamisen harjoittelu sisällytetään eri oppiaineisiin. Koulussa pyritään opastamaan oppilaita tuntemaan monenlaisia tieto- ja viestintätekniikan sovelluksia ja käyttötarkoituksia.

Koulun ohjelmoinnin/koodauksen opetussuunnitelma on koulun kotisivuilla.

5. KOULUN TIETOKONEIDEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT

Oppilaiden kanssa tutustutaan tietoturva-asioihin ja tästä vastuun kantaa luokanopettaja.


6. KOULUN SISÄINEN JA ULKOINEN TIEDOTTAMINEN

Koulun sisällä tiedottaminen tapahtuu yhteispalaverien yhteydessä sekä osaltaan myös päivittäisessä kanssakäymisessä.

Koulun ja kodin välinen tiedottaminen tapahtuu ensisijaisesti WILMAn kautta. Koululla on myös omat kotisivut, joita käytetään koulun ulkopuolisessa tiedottamisessa sähköpostin ohella. Kotisivujen päivittämisestä huolehtii rehtori.


7. VISIO

Tulevaisuudessa ajanmukaiset tietotekniikan tarjoamat sähköiset oppimateriaalit sekä verkkotyöskentelyn resurssit sisältyvät luontevana osana Järvikylän koulun oppimisympäristöön. Tieto- ja viestintätekniikka on toisaalta oppimisen kohde ja toisaalta myös oppimisen väline. Opetusta monimuotoistavana tekijänä tietotekniikkaa käytetään oppimisen ja opetuksen välineenä perinteisten opetusmenetelmien rinnalla ja sen käyttö on suunniteltua ja tietoista toimintaa oppilaiden ja opettajien tietoteknisen osaamisen kehittämiseksi.

Tulevaisuudessa tieto- ja viestintätekniikan rooli opiskelussa kasvaa.

Pyrimme pysymään tietotekniikan kehityksessä mukana niin laitteistojen, ohjelmistojen kuin opetusmenetelmienkin osalta. Vanhentunutta laitekantaa on uudistettu taloudellisien resurssien puitteissa. 

Koululla on otettu käyttöön Google drive - sekä PedaNet -oppimisympäristöt. Tämän lisäksi oppilaat käyttävät selainpohjaisia koodausohjelmia (mm. code.org, Scratch, Bomberpot, Tinkercad, MicroBit) sekä kymmensormijärjestelmän harjoittamiseen Näppistaituria.

Tieto- ja viestintätekniikan hankintasuunnitelmat tehdään yhdessä kaupungin ATK-tukihenkilön kanssa.