Lukuvuositiedote 2024-2025
Lukuvuositiedote 2024-2025
Koulun toiminnan kannalta olennaisia asioita
Aamun ensimmäinen oppitunti alkaa klo 8.00 ja päättyy klo 8.45. Mikäli iltapäivän kaksoistunnit pidetään yhtäjaksoisesti, päättyy oppilaiden koulupäivä 15 min aiemmin. Liikuntatuntien poikkeavista päättymispaikoista opettajat ilmoittavat erikseen.
Liikenneturvallisuus
Koulu jakaa oppilaille huomioliivit. Opettajat tarkkailevat liivien ja kypärien käyttöä. Asian niin vaatiessa liikenneturvallisuudesta keskustellaan luokissa, tarvittaessa myös vanhempien kanssa. Oppilaat käyttävät koulumatkoihin pyörätietä, jos se on mahdollista. Autotiellä ajetaan vain, jos pyörätietä ei ole käytettävissä.
Toivomme kotien yhteistyössä koulun kanssa kannustavan lapsia liivien ja kypärän käytössä. Lisäksi toivomme kotien keskustelevan turvallisesta ja asiallisesta liikkumisesta koulutiellä. Lapsia koululle tuotaessa on hyvä muistaa turvallinen kulkusuunta: VÄLIKYLÄN PUOLEN LIITTYMÄSTÄ SISÄLLE JA JÄRVIKYLÄN LIITTYMÄSTÄ STOP-MERKIN TAKAA ULOS.
Vanhempainillat ja – vartit
Koko koulun yhteinen vanhempainilta ja luokkien vanhempainillat toteutetaan erikseen ilmoitettuna ajankohtana.
Poissaolot
Oppilaan poissaolosta tulee ilmoittaa mahdollisimman pian omalle opettajalle ensisijaisesti Wilman kautta, ilmoittaa voi myös viestillä tai soittamalla. Opettajat merkitsevät poissaolon Wilmaan, elleivät vanhemmat ole sitä jo ehtineet tehdä.
Etukäteen tiedossa olevista poissaoloista huoltajan tulee anoa lupa etukäteen. Oppilas/huoltaja huolehtii opettajalta tehtävät etukäteen, jotka tulee tehdä poissaolon aikana. Oppilaan tullessa kouluun tehtävien tulee olla tehtynä. Opettaja voi antaa koulusta vapaata 1-3 päivää ja rehtori siitä enemmän.
Wilma
https://nivala.inschool.fi/ Mikäli huoltajalla ei ole Wilma-tunnuksia tai ne ovat päässeet katoamaan, voi niitä tiedustella koulutoimistosta Marketta Kumaralta (O4O-3447312).
Koulukuraattori
Koulukuraattori Mari Koutonen on tavattavissa koululla yleensä perjantaisin. Kuraattoriin voit olla yhteydessä viestitse Wilmassa tai puhelimitse jos on huolta esimerkiksi lapsen jaksamisesta, ihmissuhteista, mielialasta tai elämänhallinnasta. Kuraattorin yhteystiedot löytyvät koulun nettisivuilta.
Nepsy-valmennus
Perusopetuksen oppilaalla on mahdollista päästä nepsy-valmennukseen (neuropsykiatrinen). Nepsy- valmennuksen ja toiminnan tavoitteena on tukea lapsen arjen- ja elämänhallinnan taitojen sekä uusien myönteisten toimintatapojen kehittymistä, lapsen neuropsykiatriset erityispiirteet huomioon ottaen. Pääsääntöisesti valmennusta on 1., 3. ja 5. -luokkalaisille keskiviikkona klo 12-13 välisenä aikana ja 2., 4. ja 6. -luokkalaisille perjantaina klo 9-10 välisenä aikana. Yksi tapaaminen kestää noin 10-15. Koululla nepsy-valmennusta antaa Leena Peltosaari.
"Pienessä terhossa on jo suuri tammi. Kun se vaan saa oikeanlaista tukea, ravintoa ja valoa, se itse kasvaa tammeksi."
Terveydenhoitaja
Koulullamme käy terveydenhoitaja joka keskiviikko sekä joka toinen tiistai. Terveydenhoitajien yhteystiedot löytyvät koulun nettisivuilta.
Kotitehtävät
Oppilaille tulee pääsääntöisesti kotitehtäviä päivittäin. Vaikka tehtäviä ei olisikaan tullut, oppilaan on syytä kerrata oppikirjasta tunnin aikana opetellut asiat sekä mahdollisesti vihkoon tehdyt muistiinpanot. Tekemättömät tehtävät merkitään Wilmaan ja tehtävät tehdään sovittuna aikana. Luokanopettajilta saa lisätietoa asiasta.
Kiusaamistapaukset
Koulussa toimii kiusaamisenvastainen KIVA-koulu ohjelma. Jokainen kiusaamistapaus käsitellään KIVA-työryhmän kanssa ja käsittelystä tehdään kirjallinen raportti.
Välipalat
Pitkinä koulupäivinä (koulu päättyy klo 14 tai 15) oppilaat voivat tuoda kotoa välipalaa. Välipalavälitunti on yleensä klo 13. Välipalojen tulee olla terveyttä edistäviä, eikä välipalojen kanssa saa jäädä tarpeettomasti viivyttelemään tunnille tai välitunnille menoa. Välipalat syödään oppilaan omassa luokassa. Koulu ei tarjoa oppilaille välipalaa.
Oppilaskyydeistä ja niiden valvonnoista
Mikäli kyyditysaikatauluihin tulee kodin puolesta muutoksia, siitä tulee ilmoittaa Paakinahon liikenteelle O4OO-586648. Aamun ja iltapäivän oppilaskuljetuksia valvoo koulunkäynninohjaaja ja tarvittaessa myös luokanopettaja. Harrastekerhoon osallistuville oppilaille ei kuulu kuljetusetu.
Kouluruokailu
Ruokailu toimii porrastettuna klo 10.00-11.25 koulun ruokalassa. Opettajat ja koulunkäynninohjaajat valvovat ruokailun. Oppilaita kannustetaan maistamaan kaikkia ruokia. Myös hyviin ruokailutapoihin ja käsihygieniaan kiinnitetään huomiota.
Välitunnit
Koulun pihatöitä tehdään syksyn 2024 aikana ja niiden on arvioitu valmistuvan ennen joulua. Koulun välituntialue on jalkapallokentän, jääkiekkokaukalon, sählykaukalon ja metsän muodostama alue.
Oppituntien välillä pidetään pääsääntöisesti 15 min välitunti. Välitunti pidetään ulkona. Mikäli sääolosuhteet koetaan sopimattomiksi ulkovälitunnin viettoon, voidaan välitunti pitää sisällä. Talvella pakkasraja ulkovälitunnin viettoon on -20 astetta. Iltapäivän taito- ja taideaineiden kaksoistunnit voidaan pitää peräkkäin ilman välituntia, mikäli se on järkevää opetuksellisesti. Oppilailla on päivittäin yksi pidempi välitunti, jotta he ehtivät paremmin liikkua ja leikkiä päivän aikana. Opettajat valvovat välitunteja valvontalistan mukaan.
Kännyköiden käyttö koulupäivän aikana
Haikaran koulu noudattaa Nivalan ICT-työryhmän laatimaa ohjeistusta kännyköiden käyttämisestä koululla. Ohjeistus löytyy OPS2016 linkistä.
Kirjastoauto
Kirjastoauto vierailee koulullamme parittoman viikon torstaina klo 9.20-11.45. Oppilaat vierailevat kirjastoautossa ja luokkaan oppilas voi lainata oman luokan kirjastokortilla kirjoja. Vain henkilökohtaisella kirjastokortilla lainattuja kirjoja saa viedä kotiin. Kirjastokorttihakemuksia saa koululta.
Oppilaskunta
Koululla toimii oppilaista koostuva oppilaskunta. Oppilaskunnan toimintaa ohjaa opettaja Kirsi Ahola. Oppilaskunta muun muassa ottaa kantaa koulun asioihin, järjestää teemapäivä sekä tuo esille oppilaiden toivomuksia koulun arkeen.
Vanhempainyhdistys
Vanhempainyhdistyksen jäseninä toimivat Heli Isoaho, Pekka Vähäsöyrinki, Tuomas Linna, Tiia Vähäsöyrinki ja Matti Ylimäki. Lisäksi kokouksiin voi osallistua koulun rehtori sekä koululle opetuslautakunnasta valittu koulukummi Jarmo Kivioja.