VALINNAISET TEHTÄVÄT 1-8

VALINNAISET TEHTÄVÄT 1-8, TEE NÄISTÄ KAKSI

  1.  YMPÄRÖIVÄ TODELLISUUS

Tehtävän aiheena on ympäröivä todellisuus. Se voi käsittää monia asioita: ilmastonmuutos, sodat, luonnonkatastrofit, roskaaminen, saastuttaminen, ilo ja riemu elämästä, liikkuminen, harrastaminen, opiskelu, yhteisöllisyys, tapahtumat, koti ja perhe, suku, luonto…

Tee valitsemastasi aiheesta lyijykynäpiirros, valitsemillasi väreillä väritetty kuva, juliste tai seinälehti. Muista valot, varjot ja sävytykset!. Koko vähintään A3. 


  1. KULTTUURIPERINTÖ

Piirrä tai maalaa mielenkiintoinen kuva, jossa tuot esille kulttuuriperintöäsi. Se voi olla kuva perinnerakennuksesta ( pohjalaistalo, mylly, sepän paja, aitta, kivinavetta, riihi…), perinneruuasta ( riisipiirakka, karjalanpaisti, joulukinkku, joulupöytä kaikkineen, nisuleeta,...), perinnetekstiilistä ( ryijy, raanu...), perinneastioista ( savi- ja tuohiastiat, läkkipeltiastiat, puuastiat, vanhat Arabian astiat...), perinnetavat ( kättely, niiaus, kumarrus, kruunuhäät, kilpa-ajo joulukirkosta kotiin, laskiaismäki, kahvinjuonti tassilta,...), perinnehuonekalu ( sänky, keinutuoli, pikkutuoli, peilipiironki, viilikaappi, isännän kaappi, rengin kaappi, lipasto,... Jos teet kuvan pienistä asioista, joita on paljon, sommittele ne kiinnostavaksi asetelmaksi kuvapinnalle. 

Työn voit tehdä vapaasti valittavilla väreillä. Muista työssä valot ja varjot. Minimikoko A3. 


  1. SEINÄMAALAUS

Tutustu englantilaisen Banksyn tekemiin graffititaiteen tuotoksiin. Banksy käyttää töidensä tekemisessä sapluunoita. Suunnittele oma graffitityyppinen teoksesi. Piirrä ja leikkaa työn tekemistä varten ainakin kaksi sapluunaa, joiden kuviot täydentävät toisiaan. Ota maalauspohja ja väritä se akryyliväreillä mieleiselläsi tavalla. Tee kuivan akryylivärin päälle sapluunakuviot joko akryyliväreillä tai mahdollisesti spraymaalilla.

 


Teoksesi koko on vapaasti valittavissa kuviksen varastossa olevien maalauspohjien joukosta.


  1. OMAKUVA/ IHMISKUVA

Tutustu eri kulttuurien ja eri aikakausien tapaan kuvata ihmistä. Ota tarkasteluun esim. japanilaisen, egyptiläisen, art deco eli jugend- ajan, naivismin, surrealismin tai pop-taiteen tapa kuvata ihmistä. Jos itselläsi on joku aikakausi, jonka tavasta kuvata asioita erityisesti pidät, valitse se.

Ota itsestäsi selfie ja sommittele sitä apuna käyttäen omakuva sen aikakauden tyyliin, jonka valitsit. 

Omakuvan voi tehdä millä tavalla haluat, kaikki värit ja piirustus- ja maalauspohjat ovat valittavissa.


  1. VOIMAELÄIN

 

Tutustu erilaisiin voimaeläimiin netissä. Meillä suomalaisilla on omat voimaeläimemme, intiaaneilla on omat toteemieläimensä jne. Alla olevasta linkistä pääset lukemaan suomalaisista voimaeläimistä ja uskomuksista, joita niihin liitetään.

https://valottarenlaulu.com/2020/02/23/suomalaisia-voimaelaimia/

Maalaa kiinnostava suomalainen eläin. Tutki mytologiaa tästä linkistä

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/01/26/kalevalassa-ja-kansanperinteessa-elaimilla-oli-tunteet-ja-taikavoimia

Selaa kuvia netistä. Valitse eläin, jonka voimia tai ominaisuuksia haluaisit itsellesi tai jota ihailet. Maalaa akvarellipaperille.

- piirrä lyijykynällä hahmo voimaeläimestä

- kastele pohja

- tiputa vesiväriä

- älä sekoita värejä valmiiksi, vaan anna niiden sekoittua työssä

- kun pohja on kuiva, jatka tarkemmin, käytä rajauksissa kapeaa liuotinpohjaista tussia, nestemäistä tussia voit käyttää sekä rajauksissa, jolloin viivasta tulee elävä, että laajempien pintojen maalaamisessa

- koko 38 x 38 cm


  1. KAUPUNKIKUVA

Perehdy erilaisiin perspektiiviopillisesti tehtyihin kaupunkikuviin. Etsi kaupunkikuvia, jotka on tehty yhden, kahden ja kolmen pakopisteen avulla. 

Tee oma kaupunkikuvasi kayttämällä yhtä, kahta tai kolmea pakopistettä. Tekotapa vapaa, koko vähintään A4.

Kaupunkityön voi tehdä myös pari- tai ryhmätyönä siten, että rakentaa pienoiskaupungin tekemällä pahvista taloja tai käyttämällä pieniä maalattuja pahvirasioita taloina ja asemoi talot pahville, jolle on piirretty katuja. Lopuksi otetaan pienoismallista kuvia, joissa näkyy perspektiivi.


1 pakopiste


2 pakopistettä

3 pakopistettä




  1. Tee piirustus/ maalaus, jossa on seuraavat elementit: ovi, eläin, päähine, vuoristo/ meri, kasvi, hedelmä, silmä.

Teoksesi koko min. A3, käytettävissä on kaikki maalauspohjamateriaalit ja paperit, joita löytyy.


  1. Ismit

Tee lempiväreistäsi värikartta vesiväreillä kokoon A4.

Tutustu seuraaviin taidehistorian ismeihin: surrealismi, naivismi, kubismi, pointillismi. Valitse edellisistä joku teos, joka miellyttää sommittelultaan ( kuvapinnan jako) sinua. Tee teoksesta jäljennös, jossa käytät alkuperäisvärien tilalla lempiväriesi värikartan värejä. 

Toteuta työ vesiväreillä, koko määräytyy muodoltaan valitsemasi alkuperäistyön mukaan.


surrealismi: Panu Hemminki, 2019

  surrealismi: Avery Palmer

surrealismi: Frida Kahlo

surrealismi: Herbert Bayer


naivismi: Lea Pihkala

naivismi: Anna-Liisa Hakkarainen

naivismi: Henri Rousseau

kubismi: Ismael Nery
 
kubismi: Juan Gris

pointillismi: Seurat 

pointillismi: Signac