KU 3, uusi ops

KU 3, uusi ops, raamit

3. Osallisena mediassa (KU3)
Tavoitteet
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija
•tutkii median yhteyksiä muihin ympäristöihin, omiin kuviin, taiteeseen ja kulttuu-
riperintöön kuvallisen viestinnän sekä tieto- ja viestintäteknologian osaamistaan
syventäen
•tarkastelee mediakulttuureja kulttuurisen moninaisuuden ja kestävän kehityksen
kannalta
•käyttää median sisältöjä, ilmiöitä, suunnitteluprosesseja ja toimintatapoja kuvallisen
tuottamisen lähtökohtana
•osallistuu ja vaikuttaa mediaympäristöihin visuaalisuutta ja muita tiedon tuottami-
sen tapoja käyttäen
•tarkastelee mediakulttuurien henkilökohtaisia, yhteisöllisiä, yhteiskunnallisia ja
globaaleja merkityksiä
•ymmärtää visuaalisuuden merkityksen mediaviestinnässä, mediaympäristöissä ja
mediaesityksissä sekä niiden suunnittelussa ja tuottamisessa.
Keskeiset sisällöt
•mediakulttuurit identiteettien rakentajina ja kulttuuriperinnön uudistajina
•median sisällöt, tuotteet, palvelut, ilmiöt ja ympäristöt kuvallisen tuottamisen lähtö-
kohtana
•median käsitteistö, kuvatyypit ja kuvastot
•mediaesitysten tulkinnan keinot
•median ajankohtaiset ilmiöt ja kysymykse

Tehtävät

KU 3: OSALLISENA MEDIASSA


Kurssi koostuu seuraavista tehtävistä

 

Pidä kuvapäiväkirjaa niinä päivinä, kun olet koronan takia etäopetuksessa. Tee kuvapäiväkirjasta slide, jonka toimitat opelle kurssin lopuksi. 

Linkki Poikkeustila 2020-projektiesittelyyn: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006466909.html

  1. Analysoi annettu sanomalehtikuva.
  2. Tee yksi tehtävä osiosta 1: Omat kuvat
  3. Tee yksi tehtävä osiosta 2: Mediakuva
  4. Tee yksi tehtävä osiosta 3: Muut kuvat

Mikäli sinulle jää paljon kurssitunteja jäljelle tehtävien tekemisen jälkeen, tee lisää tehtäviä. Kurssin tuntimäärä on n. 32-35  tuntia, josta n. 2-4 h menee tehtävien ja työtapojen yhteiseen läpikäymiseen, joten sinulla on aikaa vähintään 7h/ tehtävä. Koska aikaa on suhteellisen paljon tehtävien tekemiseen, kannattaa tehtävät tehdä viimeisen päälle ja hätäilemättä.


ANALYSOITAVA SANOMALEHTIKUVA

Voit analysoida tehtävän joko luonnosvihkoosi tai lähettää analyysin sähköisenä osoitteeseen riitta.latvala-erkkila@edu.nivala.fi





Mieti, mikä kuva on kyseessä (uutiskuva, mainoskuva, taidekuva, mikä muu voisi olla kyseessä)?

Mitä on tapahtunut ennen kuvaa, mitä kuvassa tapahtuu, mitä tapahtuu kuvan jälkeen?

Mikä on ensivaikutelmasi kuvasta, onko vaikutelma muuttunut, kun katselet kuvaa pitempään?

Onko kuva uskottava? Minkä takia se on tai ei ole uskottava? Onko kuvassa mukana huumoria, kriittisyyttä, pelkoa, ahdistusta? Mitä muita tunnetiloja koet kuvassa olevan?

Onko kuvan sommittelu onnistunut? Kerro sommittelusta (sommittelu on kuvapinnan jakoa, miten asiat on aseteltu kuvapinnalle).



OSIO 1: OMAT KUVAT
  • SELFIE

Ota itsestäsi kuuden kuvan selfie- kuvasarja, jossa tunnetila ja kuvan ympäristö täydentävät toisiaan. Valitse mahdollisimman erilaisia tunnetiloja esim.: ilo, yllätys, rakkaus, viha, katkeruus, suru… Pyri selfien väri-, muoto- ja valomaailmalla tuomaan esille tunnetila, jota kuvaat.

Toteutus joko vaihtoehto 1, 2 tai 3:

  1. ota kuvat, tulosta ne ja liimaa kartongille joko vihkoseksi tai taitelluksi haitariksi
  2. ota kuvat, siirrä ne koneelle ja tee powerpoint, voit lisätä esitykseen myös tunnetiloja tukevaa musiikkia
  3. tee omakuvia jollakin valitsemallasi työtavalla ( maalaus, piirustus tms.). Voit käyttää apuna kuvia, joita olet ottanut itsestäsi, jotta saat omakuvasi onnistumaan. Voit tehdä esimerkiksi ääriviivapiirroksena yhden omakuvan, jota käytät kaikissa tunnetilakuvissa hyväksesi. Kuva voidaan myös kopioida valitsemallesi työtavalle soveltuvalle paperille.

Arviointi:

Lopputuloksessa arvioidaan kuinka hyvin kuvat kertovat tunnetiloista sommittelun, väri- ja muotomaailman ja mahdollisen musiikin avulla.


  1. KUVASARJAT

VAIHTOEHTO A: Etsi valokuvia lapsuus- ja nuoruusajaltasi. Lähde vastasyntyneestä ja päädy tähän päivään. Tee kuvista kaksi kuvasarjaa (6-8 kuvaa/ sarja), joista toinen on dokumentaarinen, totuuteen pyrkivä, realistinen, jalat maassa- tyyppinen ilman tunnelatauksia ja toinen tunteisiin vetoava, hellyttävä, vihastuttava, ihastuttava, joka saa aikaan tunnereaktioita.

Toteutus:

  1. tulosta kuvat ja liimaa ne kartongille
  2. skannaa kuvat tai siirrä tietokoneelle muistitikulla ja tee niistä rinnakkaispower-pointit

Arviointi:

Lopputuloksessa arvioidaan, kuinka hyvin dokumentaarisen ja tunneperäisen ero on havaittavissa kuvasarjassa.


VAIHTOEHTO B: Tutustu eri aikakausien perhe- tai sukuvalokuviin. Etsi kuvia joko netistä tai mahdollisesti kotoasi sukusi kuvien joukosta. Tutki kuviin liittyviä aikakaudesta kertovia asioita: vaatetus, ihmisten asemointi kuvissa, kuvissa olevat esineet jne. Valikoi kuvista kuvasarja ( minimimäärä 5 kuvaa), jossa mielestäsi saat erot selkeästi näkymään. Analysoi kuvia ja kerro niiden herättämistä ajatuksista, kerronnan voit tehdä minä-muodossa, tarinana tai objektiivisena kerrontana.

Voit lisäksi tehdä piirtämällä tai maalaamalla perhe- tai sukupotretin, jossa käytät hyväksesi kuva-analyysin tuloksia tai sekoittelet eri aikakausilta löytämiäsi kuvallisia “herkkuja” uuteen potrettiin.

Kuvan koon ja pohjamateriaalin voit valita itse, min. A3, samoin värit, joilla työn toteutat.

Arviointi:

Lopputuloksessa arvioidaan valitsemiesi perhe- tai sukuvalokuvien kerronnallista rikkautta ja monipuolisuutta sekä sanallisen analyysin vahvuutta. Perhe- tai sukupotretista arvioidaan mielikuvitus ja työn tekninen toteutus.



  1.  VUOSIKATSAUS

Sanoma- ja aikakauslehdissä on vuodenvaihteen jälkeen koostettuna kuvasarjoja, joissa käydään läpi alueellisesti, paikallisesti, valtakunnallisesti, poliittisesti tai muulla perusteella valittuja edellisen vuoden otoksia.

Tehtävänäsi on tehdä kuvasarja omasta menneestä vuodestasi. Valitse oma painopisteesi: vuoden huiput, flopit, ilot, surut, menestys jollakin itsellesi tärkeällä elämäsi osa-alueella ( harrastukset, opinnot, vapaa-aika, ihmissuhteet, perhe…). Tee kuvasarjastasi vaikuttava kokonaisuus.

Voit toteuttaa vuosikatsauksesi paperisena kuvakollaasina, power-pointina, slidena, pretzinä tai muulla valitsemallasi tavalla. Voit tehdä vuodestasi myös kuvataiteen tuotoksen maalaamalla tai piirtämällä, min. koko maalaukselle tai piirustukselle on A3.

Arviointi: kuvasarjan vaikuttavuus, painopisteen näkyvyys, kuvien viestivyys.



OSIO 2: MEDIAKUVA


  1. VAALIMAINOS

Olet ehdokkaana seuraavissa vaaleissa: presidentti, kansanedustaja, maakuntavaltuusto, kaupunginvaltuusto, oppilaskunta…Tee mainosjuliste, joka on toimiva monessa koossa. Valitse mainoskuva/ mainoskuvat, valitse fontti, määritä tekstin määrä. Muista, että julisteen tulee olla napakka, selkeä, helposti ymmärrettävä.

Voit toteuttaa julisteesi tietokoneella koossa A4, josta suurennamme sen kokoon A3 kopiokoneella tai tehdä sen leikkaa- liimaa- tekniikalla kollaasina tai piirtäen, kirjoittaen…kokoon A3.

Arviointi: julisteen iskevyys, viestivyys, visuaalinen ulkoasu




  1. MAINOSKAMPANJA

Olet kehittänyt mielenkiintoisen tuotteen. Nyt olet perustamassa yritystä, joka valmistaa ja markkinoi tuotteesi maailmalle. Tehtävänäsi on määritellä tuote ja kohderyhmä tuotteelle, suunnitella yrityksellesi logo ja tuotteellesi sekä pakkaus että mainos.

Toteuta mainoskampanjasi piirtäen, maalaten, käyttäen tietokonetta…min. koko piirretylle/ maalatulle tuotokselle A3, 3D- jutulle ( esim. rasia) 15cm x20cm 

Arviointi: tuotteen esittäminen, mainoksen osuvuus, kohderyhmän huomioiminen

  1. PILAKUVA

Päivittäislehdissä on usein pilakuvia päivänpolttavista puheenaiheista. Usein lähestymistapa pilakuvissa on humoristisen kriittinen. Tunnettuja tekijöitä poliittisen ja yhteiskunnallisen pilakuvan saralla ovat esimerkiksi Kari Suomalainen, Karlsson ja Jari Elsilä.

Tehtävänäsi on seurata tämän hetken median puheenaiheita ja piirtää pilakuva aiheesta, joka saa sinut näkemään asiassa jotain yhteiskuntakriittisen humorisista. Koko kuvalle A4, voit tehdä piirroksen mustavalkoisena tussilla tai värillisenä valitsemallasi tavalla.






OSIO 3: MUUT KUVAT


  1. OPETUSVIDEO

Toteutus:

Tee opetusvideo/ opetusviedoita itseäsi kiinnostavista asioista. Tee videolle käsikirjoitus. Videon pituus 1-3 min. Video voi olla ruuanlaitosta, paperin taittelusta, siivoamisesta, kaappien järjestelystä, renkaiden vaihdosta, mopon korjaamisesta, polkupyörän kettingin laitosta... mistä tahansa, kunhan se on mielestäsi kiinnostava ja arvelet sen kiinnostavan katselijoitakin. Kiinnitä huomiota, miten puhut ja toimit videolla: esim.jos opetat jonkin työvälineen käyttöä, työvälineen ja toiminnan tulee näkyä selkeästi ja riittävän läheltä.. Lopuksi lähetä videosi opettajalle. 

Arviointi:

lopputuloksessa arvioidaan, kuinka hyvin opetettava asia saadaan esitettyä katsojalle, onko videon perusteella mahdollista tehdä videolla esitetty asia onnistuneesti.


  1. MAINOSPÄTKÄ

Mainoksella pyritään vaikuttamaan asenteisiin tai suotuisaan ostopäätökseen. Mainoksen tehtävä on antaa positiivista tietoa, painottaa tarvetta ja manipuloida ostamista tai ajattelua.

Toteutus 1:

Valitse asia tai tuote, jota haluat mainostaa. Pohdi mainostamisen keinoja ja muokkaa tai valitse ympäristö mainostamisen kohdetta tukevaksi.

Toteutus 2: 

Mainoksen voi toteuttaa myös paperiversiona (kuvakollaasi tai muuten). Kahden tuotteen mainoksessa voi käyttää myös tuotevertailua.

Arviointi:

Lopputuloksessa arvioidaan mainoksen toimivuutta ja vaikuttavuutta.

 

  1. HAASTATTELU TAI GALLUP
Haastattelu tai gallup jostain ajankohtaisesta asiasta, joka kiinnostaa myös itseäsi.

Aiheena voi olla koronakriisi, Euroopan Unionin toimet ja Suomen suhde siihen, yksittäisen kansalaisen tilanne, vanhusten tai lasten tilanne, ympäristön tila, Nivalan kuviot…


Toteutus:

Haastattele ihmisiä esim. whatsapin kautta. Taltioi työ valokuvina ( haastateltavan kuva) ja vastaukset teksteinä. Tee niistä joko powerpoint tai tee kuvitteellinen taitto lehden aukeamalle. Tietysti voit tarjota haastattelujen tai gallupin tuloksia myös paikallislehteen. Mieti kysymykset hyvin ja siten, että saat asiallisia vastauksia.

Arviointi:

Lopputuloksessa arvioidaan haastattelujen tai gallupin toimivuutta, iskevyyttä ja asian selvittelyn onnistumista.



  1. MINUN PARAS PAIKKANI

Tee lyhyt video paikasta, joka on sinulle rakas tai tärkeä. Perustele videossa, miksi valitsit juuri tämän paikan ja kuvaa se tavalla, joka tuo paikan erityislaadun esille. Videon voi tehdä esim. puhelimella ja jakaa sen sitten minulle osoitteeseen riitta.latvala-erkkila@edu.nivala.fi.



  1. MEDIASSA PINNALLA/MENEILLÄÄN

Tutustu mediassa tällä hetkellä pinnalla oleviin taidetyyleihin tai taitelijoihin, jotka ovat jostain syystä kriitikoiden suosiossa/ hampaissa. Tee kuvataiteen tuotos valitsemallasi tavalla ja tekniikalla käyttäen hyväksesi asioita, joita löysit mediasta. Työtapa, työn laatu ( yksi taso, reliefi eli korkokuva, 3D jne.) vapaasti valittavissa. Piirretyn/ maalatun tuotoksen koko min. A3.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä