Tunti 11 (5.9.)

1. Teollisuus ja palvelut, arvoketjut

I. Ryhmittele, mitä a) teollisuustuotteita ja b) palveluja olet viimeisen kolmen päivän aikana hyödyntänyt. Luokittele palvelut palvelutyypeittäin ja tuottajan mukaan julkinen/yksityinen. Palveluiden luokittelusta löydät tietoa oppikirjan kappaleesta 9.

II. Arvioi kuluttamiesi teollisuustuotteiden arvoketjua. Missä tuotteet on valmistettu, miten tuote on päätynyt raaka-aineista lopputuotteeksi ja millaisia toimijoita välille on tarvittu? Arvioi myös, miten tuotteiden hinta on muodostunut? Voit käyttää hyödyksesi myös oheista linkkiä: http://yle.fi/uutiset/osa_kannykoiden_metalleista_jaa_viela_erottelematta_kierratyksessa/6446150

III. Arvioi hyödyntämiesi palveluiden (julkinen ja yksityinen) arvoa. Kuinka paljon palvelut ovat kustantaneet a) sinulle b) yhteiskunnalle. Mistä palveluiden hinta on muodostunut?

2. Elinkeinorakenne

I. Mitä valtion elinkeinorakenne tarkoittaa? Mitä sen avulla voidaan päätellä valtiosta?

II. Tee ympyrädiagrammi kolmen valtion elinkeinorakenteesta. Valitse valtiot siten, että ne edustavat mielestäsi elinkeinorakenteeltaan vähän kehittynyttä, kehittyvää ja kehittynyttä. Valtioiden elinkeinorakenteet löydät: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2048.html

III. Etsi tietoa, mitkä ovat valitsemiesi valtioiden tärkeimmät alkutuotannon, teollisuuden ja palveluiden alat. Mitkä tekijät niihin vaikuttavat?

IV. Tarkastele valitsemiesi valtioiden väestörakennetta. Missä väestökehityksen vaiheessa (väestöllisen muuntumisen eli demografisen transition malli) valtiot ovat? Vastaako elinkeinorakenteen perusteella tekemäsi päätelmä valtion kehittyneisyydestä väestöllisen muuntumisen mallin mukaista kehitysvaihetta? Mitkä tekijät selittävät havaintojasi?

http://www.worldometers.info/world-population/population-by-country/

3. Maailmankauppa

Kotitehtävä:

Lue kirjasta maailmankauppa-kappale ja tutustu lisäksi oheisiin linkkeihin.

I. Arvioi niiden perusteella, miten tuotteen kotimaisuutta pitäisi mitata? Pitäisikö perusteena pitää yrityksen kotimaata, käytettyjen luonnonvarojen alkuperää, tuotteen kokoamispaikkaa vai sitä, missä paikassa suurin osa tuotteeseen liittyvästä työstä on tehty?

II. Arvioi Suomen asemaa maailmankaupassa tulevaisuudessa. Miten tuonti ja vienti tulevat kehittymään? Mitkä tuotteet ja innovaatiot ovat tärkeitä viennille ja mitkä tuotteet muodostavat tärkeimmän tuonnin?


Tietoa maailmantaloudesta:
http://www02.oph.fi/etalukio/yhteiskuntaoppi/taloustieto/ulkomaankauppa_5.html

Suomen kauppa- ja vaihtotase:
http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/maksutase/pages/tilastot_maksutase_ja_suorat_sijoitukset_maksutase_kauppa_ja_vaihtotase_virta_chrt_fi.aspx