21.5.2018 Maaseudun tulevaisuuden lehtijuttu Ihan Pihalla - hankkeestamme

Maaseudun tulevaisuus, Hanna Lensu:

Moderneilla ympäristötiedon tunneilla lapset eivät pänttää kirjoja neljän seinän sisällä, vaan tutkivat ihan itse

MT PlusTiede & tekniikka21:00 MERIKARVIAHanna Lensu

Merikarvialaisessa Ahlströmin koulussa kolmasluokkalaisten tutkimusaiheeksi valittiin lähijoessa asustava taimen.


 
Kolmasluokkalaiset Sami Rajala (edessä) ja Paulus Hintikka ottavat vesinäytettä Merikarvianjoesta pH-mittausta varten. Oppilaat tallensivat keräämänsä tiedot kaikille avoimeen vesistöpalveluun järviwiki.fi:hin.
Kolmasluokkalaiset Sami Rajala (edessä) ja Paulus Hintikka ottavat vesinäytettä Merikarvianjoesta pH-mittausta varten. Oppilaat tallensivat keräämänsä tiedot kaikille avoimeen vesistöpalveluun järviwiki.fi:hin.

Lammen pohjaa kuopaisemalla haaviin kertyy monenlaisia otuksia. Mutta minkälaisia ja minkä nimisiä ne ovat?

Merikarvialaisen Ahlströmin alakoulun kolmasluokkalaiset tietävät.

"Mantereita! Juotikkaita! Rantahämähäkkejä! Hyttysentoukkia", oppilaat luettelevat.

Nämä asiat ovat lapsilla harvinaisen hyvin tiedossa ja muistissa, sillä edellisviikolla he ovat käyneet Pöytyällä Luontokapinetissa tutkimusmatkalla.

"Me nostettiin metallisella haavilla lammen pohjasta ötököitä", kertoo Riku Rantamäki.

Luikertelevia ja mönkiviä lammen asukkaita ihmeteltiin ja tunnistettiin yhdessä aikuisten kanssa.

 

Rikun mielestä matka Pöytyälle on ollut kouluvuoden kohokohta, vaikka oikeastaan ympäristötieto ei edes ole hänen suosikkijuttujaan koulussa.

"Lempiaineeni on liikunta", hän ilmoittaa.

Eläimistä, kasveista ja vedestä jäi retkellä paljon mieleen. Oppimista ei yhtään haitannut se, että samalla matkalla tuli nähtyä ja koettua sotilaskodin antimet Säkylän varuskunnassa ja sisäliikuntapuisto Leo's Leikkimaa Porissa.

 

Pöytyän matka on ollut merikarvialaisille kolmasluokkalaisille osa Opetushallituksen Ihan pihalla! -kärkihanketta. Siinä kokeilukouluissa eri puolilla Suomea testataan uudenlaisia oppimisen tapoja.

Tavoitteena on tehdä koululaisista ympäristöntutkijoita, jotka havainnoivat ja mittaavat asioita itse. Merikarvialaiskoulussa otettiin tutkimusaiheeksi taimen.

"Taimen on uhanalainen laji, joka elää lähiympäristössämme Merikarvianjoessa", perustelee kolmasluokkalaisten opettaja Marjo Laine.

Toukokuun lopulla koululaiset kävivät kolmannen kerran mittaamassa, millaiset olosuhteet lähijoen taimenilla on. Holmankoskella virtaavan veden lämpötila oli noin 16 astetta ja pH-arvo seitsemän. Lisäksi työryhmät ottivat valokuvan mittauspaikasta, ja kaikki nämä tiedot tallennettiin järviwiki.fi-verkkopalveluun.

 

Taimenten elämään ja elinoloihin on vuoden aikana käyty perehtymässä useammalla retkellä.

"Syyskuun alussa kävimme sorastamassa taimenille kutupaikkaa Puukoskella", Laine kertoo.

Ihan pienet kalavauvatkin on nähty.

"Kävimme naapurikunnassa Isojoella tutustumassa kalankasvattamoon."

Suunnitelmissa on vielä käydä katsomassa kalojen istutusta jokeen. Talvikuukausinakaan taimenia ei unohdettu. Ne ovat olleet tarinoiden ja huovutustöiden aiheina.

 

Ympäristöön liittyvän Ihan pihalla! -hankkeen tavoitteena on kerätä tietoa ja kokemuksia siitä, miten uuden opetussuunnitelman edellyttämiä tavoitteita voidaan kouluissa saavuttaa.

Opetussuunnitelman mukaan kouluissa pitäisi edistää kokeellisuutta, tutkimista, liikunnallisuutta ja leikkiä. Eli pulpetissa, liitutaulun ääressä tai edes koulurakennuksessa ei tarvitse nököttää pänttäämässä, jos keksii hauskemman tavan asioiden oppimiseen.

Biologian eli nykyisen alakoulun ympäristötiedon osalta ollaan siten palaamassa osin vanhoihin ja hyviin metodeihin.

Nykyistä peruskoulua käyneet ovat opetelleet esimerkiksi kasvilajien tunnistuksen rutikuivalla tavalla oppikirjoista, mutta vielä 1960-luvulle asti tiedettiin, miten lajintunnistusoppi parhaiten uppoaa: omatoimisesti kasveja luonnosta etsimällä.