9.luokka

Yhteiskuntaopin opetuksen tavoitteet ja sisällöt 9. luokalle


Merkitys, arvot ja asenteet

Tavoitteena on ohjata oppilasta syventämään kiinnostustaan ympäröivään yhteiskuntaan ja yhteiskuntaoppiin tiedonalana. Sekä auttaa häntä harjaannuttamaan eettistä arviointikykyään liittyen erilaisiin inhimillisiin, yhteiskunnallisiin sekä taloudellisiin kysymyksiin.


Oppilaita ohjataan pohtimaan asioita eri näkökulmista ja tarkastelemaan omia ajattelutapoja. Heitä innostetaan kysymään ja etsimään vastauksia ja uutta tietoa. Opiskelussa on tärkeää ohjata vuorovaikutteiseen ongelmanratkaisuun ja käyttää toiminnallisia työtapoja. Monilukutaito tukee kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymistä. Oppilaita ohjataan ymmärtämään omien valintojen, elämäntapojen ja tekojen merkitys itselle, lähiyhteisölle, yhteiskunnalle ja luonnolle.



Yhteiskunnassa tarvittavien tietojen ja taitojen omaksuminen sekä yhteiskunnallinen ymmärrys

Tavoitteena on ohjata oppilasta hahmottamaan oikeusvaltion periaatteita, ihmisoikeuksien yleismaailmallista merkitystä sekä syventämään tietojaan suomalaisen oikeusjärjestelmän toiminnasta. Heitä ohjataan tunnistamaan miten kulttuurit, uskonnot, ja katsomukset vaikuttavat yhteiskunnassa. Heille luodaan edellytykset kiinnostukselle kouluyhteisön ja yhteiskunnan asioita kohtaan. Kokemuksen kautta he oppivat vaikuttamista, päätöksentekoa ja vastuullisuutta.


Tavoitteena on lisäksi auttaa oppilasta syventämään ja pitämään ajan tasalla yhteiskuntaa, talouden toimintaa ja yksityistä taloudenpitoa koskevia tietojaan ja taitojaan sekä arvioimaan kriittisesti median roolia ja merkitystä. Heille annetaan mahdollisuus tutustua ja käyttää erilaisia oppilaille merkityksellisiä tekstejä, jolloin he voivat harjoitella taitoja sekä perinteisessä että monimediaisessa, teknologiaa eri tavoin hyödyntävissä oppimisympäristöissä. Heitä opastetaan käyttämään teknologiaa turvallisesti, vastuullisesti ja vuorovaikutteisesti.


Yhteiskunnallisen tiedon käyttäminen ja soveltaminen

Tavoitteena opetuksessa on rohkaista oppilasta kehittymään yritteliääksi ja vastuulliseksi, taloudelliseksi toimijaksi, joka tuntee yrittäjyyttä ja työelämää sekä niiden tarjoamia mahdollisuuksia ja osaa suunnitella omaa tulevaisuuttaan. Oppilaille tehdään tutuksi lähialueen elinkeinoelämän erityispiirteet ja keskeiset toimialat.


Tavoitteena on myös auttaa oppilasta tarkastelemaan yhteiskunnallista toimintaa sekä eri yhteisöjä ja vähemmistöryhmiä monipuolisesti ja avarakatseisesti. Heitä ohjataan näkemään kulttuurien moninaisuus lähtökohtaisesti myönteisenä asiana. Heille annetaan tilaisuuksia, joissa he voivat harjoitella mielipiteiden rakentavaa esittämistä ja eettistä toimintaa.


Opetuksessa ohjataan oppilaita laajentamaan yhteiskunnallisia näkemyksiään, osallistumaan yhteiskunnalliseen toimintaan ja keskusteluun sekä käyttämään mediataitojaan ja tietojaan yhteiskunnasta omien käsitystensä muodostamisessa ja kansalaisena toimimisessa.


Oppilasta autetaan myös ymmärtämään yhteiskunnallisen päätöksenteon periaatteita ja demokraattisia toimintatapoja paikallisella, kansallisella ja Euroopan unionin tasolla sekä globaalisti ja toimimaan aktiivisena, omaa lähiyhteisöä kehittävänä kansalaisena. Tavoitteena on lisäksi ohjata oppilasta talouden perusteiden ymmärtämiseen, oman talouden hallintaan ja vastuulliseen kuluttamiseen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.


Oppilaita rohkaistaan suhtautumaan uusiin mahdollisuuksiin avoimesti ja toimimaan muutostilanteissa joustavasti ja luovasti. Oppilaita harjaannutetaan toimimaan sekä itsenäisesti että yhdessä toisten kanssa. Heitä kannustetaan sisukkuuteen työn loppuunsaattamisessa ja tulosten arvostamiseen.



Arkielämä ja oman elämän hallinta

Perehdytään yksilön vastuisiin, velvollisuuksiin, oikeuksiin sekä oman elämän ja talouden hallintaan. Paneudutaan erilaisiin mahdollisuuksiin oman tulevaisuuden suunnittelussa tutustumalla työelämään ja elinkeinoihin. Käsitellään sekä oman että lähiyhteisöjen, kuten perheiden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämistä.


Tutustuminen demokraattiseen yhteiskuntaan

Paneudutaan demokraattisen yhteiskunnan ja oikeusvaltion periaatteisiin ja toimintatapoihin. Opetuksessa perehdytään ihmisoikeuksiin ja niihin liittyviin kansainvälisiin sopimuksiin.


Opetuksen sisältönä ovat erityisesti yhteiskunnan rakenteet ja vallankäyttö. Tarkastellaan lisäksi mielipiteiden kanavoitumista yksilön, järjestöjen, median ja julkisen vallan toiminnaksi ja päätöksenteoksi Suomessa ja kansainvälisesti.


Aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminen

Tutustutaan erilaisiin yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinoihin. Tutustutaan taloudellisessa toiminnassa tarvittaviin taitoihin luomalla aitoja tilaisuuksia koulun arjessa aktiiviselle, vastuulliselle ja rakentavalle yhteistyölle ja vaikuttamiselle myös yhteistyössä koulun ulkopuolisten tahojen kanssa.


Taloudellinen toiminta

Perehdytään talouden peruskäsitteisiin, ilmiöihin ja keskeisiin toimijoihin sekä tarkastellaan taloutta myös kestävän kehityksen ja erilaisten taloudellisten toimijoiden näkökulmasta. Lisäksi perehdytään talouden ja hyvinvoinnin kysymyksiin muun muassa työn, ammattien ja yrittäjyyden kautta. Talouden ilmiöiden tarkastelussa huomioidaan paikalliset ja globaalit näkökulmat.


Yhteiskuntaopin päättöarvioinnin kriteerit hyvälle osaamiselle (arvosanalle 8) oppimäärän päättyessä Oppilas
  • osaa kuvailla ja selittää ihmisoikeusperiaatteita, oikeusvaltion keskeisiä periaatteita sekä suomalaisen oikeusjärjestelmän rakennetta ja toimintaa.
  • osaa kuvailla yhteiskunnan, talouden ja median toimintaa sekä tarkastella niihin liittyvää julkista keskustelua.
  • osaa kuvailla työelämän ja yrittäjyyden yhteiskunnallista merkitystä ja arvioida niiden tarjoamia mahdollisuuksia myös oman tulevaisuutensa kannalta
  • pystyy tarkastelemaan ja keskustelemaan erilaisista yhteisöistä ja vähemmistöistä rakentavasti ja jäsentyneesti.
  • osaa antaa esimerkkejä poliittisesta päätöksenteosta, vallankäytöstä, yhteiskunnan rakenteista ja toiminnasta sekä paikallisella, kansallisella ja Euroopan unionin tasolla että globaalisti sekä toimia omaa lähiyhteisöä kehittäen demokraattisten pelisääntöjen ja toimintaperiaatteiden mukaisesti.
  • osaa perustella säästämisen, sijoittamisen ja kuluttamisen merkityksen sekä omassa elämässään että kansantaloudessa.
  • osaa ilmaista perustellun mielipiteensä tarkoituksenmukaisin keinoin, käyttää erilaisia vaikuttamistaitoja ja toimia rakentavasti osallistuvana kansalaisena lähiyhteisössä.