Mumintrollen

Veckobrev, vecka 16

Hej på er där hemma!

Den här veckan hade vi församlingen på besök på tisdagen, temat för Pamelas stund var djur. Hon hade med sej en bild på en bordgård och en bild på en djungel och en påse med djur, barnen fick turvis ta ett djur ur påsen och placera det på den bild där de tyckte att djuret bodde. På torsdagen gick vi på promenad till "hälsokällan" i Hagalund, barnen gick duktigt och ivrigt. Vi har också radat hamapärlor och gjort vårpyssel till våra fönster genom att måla våra händer och sedan trycka dom på fönstret. Vi märkte att det inte var lika lätt att trycka på fönstret som på papper, då glas är halare än papper. På fredagen ritade vi runt våra händer, fötter och vår kropp och efter det gick vi till Kapellparken och lekte tillsammans med Hattifnattarna och Råddjuren.

Idag är det Mettes sista praktikdag och nästa vecka far hon tillbaka till skolan igen. Vi tackar henne för den här tiden och önskar henne lycka till med studierna.

Nästa veckas tisdag får vi besök av Kiertävä Farmi "Hemböle", det är föräldraföreningen som har ordnat så att de kommer hit till gräsplanen bakom dagis så vi får bekanta oss med deras djur. Under veckan kommer vi att börja göra morsdagspyssel med hjälp av vår kropp. Onsdag 7.5 bjuder vi alla mammor (eller någon annan för barnet viktig person) på morsdagskaffe kl. 7.30-8.30.

Trevligt veckoslut!
Hälsningar
Mette, Tette, Sofia och Nette

Avbrott i småbarnspedagogikens elektroniska tjänster lördagen den 20 april 2024 

Lovisa stads elektroniska tjänster för småbarnspedagogik kommer att ha ett avbrott från och med lördag morgon den 20 april 2024 klockan 7 som slutar senast söndag morgon den 21 april klockan 8. Under avbrottet kan man inte meddela barnets kommande tider inom småbarnspedagogiken eller göra ansökningar till småbarnspedagogik. Avbrottet beror på underhållsservice i CGI Vesa-produktionsmiljön, som används av småbarnspedagogiken. 

Veckobrev, vecka 15

Hej där hemma!

Den här veckan har vi fått njuta av många soliga dagar, så vi har varit mycket ute. Det är så skönt nu när vi snabbt och lätt kan ta oss ut när gården har torkat så mycket att vi kan vara utan regnbyxor. På onsdagen öppnade vi en låda med nya uteleksaker som vi har fått av föräldraföreningen Mårran, TUSEN TACK för det. Vilken glädje det blev av att få nya leksaker att leka med på gården. Inne har vi läst sagor och sjungit sånger om kroppen.

På tisdagen fick barnen handtrycka med Mette. Barnen var väldigt duktiga och visade intresse för att måla. Tillsammans skapade vi ett fint konstverk och hängde upp konstverket på väggen.

På torsdagen experimenterade barnen med vatten tillsammans med Mette. Vi experimenterade om att sjunker eller flyter olika föremål i vatten. Vi exemperimenterade med vardagsföremål som till exempel gaffel och sked, samt med
föremål som kan hittas i naturen, som till exempel stenar och kottar. Alla barn var väldigt duktiga och följde med aktivt!

Nästa vecka kommer församlingen till dagis på tisdagen och på torsdagen går vi på promenad. I övrigt kommer vi att göra vårpyssel med kroppen. Benita vikarierar i gruppen på torsdagen och fredagen.

Trevligt veckoslut!
Hälsningar
Mette, Tette, Sofia och Nette

Utvecklingsdag 14.6

Vi kommer att ha utvecklingsdag i Villekulla den 14.6.2024. Om ni då kan ordna vården själva får ni kompensation i dagvårdsavgiften.

Sommarn 2024

Information om verksamheten i Lovisas stads daghem under sommaren 2024 

I juni har alla daghem och Lyckebo gruppfamiljedaghem öppet helt normalt. I juli fungerar Fredsby daghem (centrum) och Forsby daghem som dejourerande daghem. De övriga daghemmen har stängt 1–31.7. Från första augusti har alla daghem och gruppiset öppet igen. 

Vi ber vårdnadshavarna att anmäla vårdbehovet för juli senast 15.5. via CGI Vesa – tjänsten. Arrangemangen för juli bekräftas när vi har vetskap om barnens vårdbehov. OBS! det här gäller även skiftesomsorgen. Det kommer personal från olika enheter till de dejourerande daghemmen. Vi kan inte garantera, att det finns bekanta pedagoger på plats.  

Under tiden 1.6 - 31.8 har familjerna möjlighet att få avgiftskompensation för hela veckor då frånvaron är oavbruten minst sex veckor och omfattar hela juli. Juli är avgiftsfri för alla barn. De här ledigheterna märks med koden ”ledig i CGI Vesa-tjänsten. I fråga om avgiftskompensationer för sommaren godkänns en period som är kortare än en vecka i början av juni och i slutet av augusti ifall månaden börjar eller slutar mitt i en vecka. Om barnens frånvaro inverkar på användningen av tjänsterna kan verksamheten komma att begränsas stegvis redan i juni. 

Om vårdnadshavarna inte inom tidsfristen vet hurdant vårdbehovet i juli är, uppmanar vi att reservera vård för säkerhetsskull. I fall att vård reserverats i juli, men det inte finns behov, kan den avbokas till och med 15.6. En avgift kan tas ut för en vårdplats som inte avbokats. Avgiften är då hälften av den fulla avgiften. Detta gäller också de familjer som normalt inte har någon avgift för småbarnspedagogiken.  

 

Tilläggsinformation:  

Sofia Hoff, tfn. 044 349 3132
Chef för småbarnspedagogiken (verksamheten)   

Veronica Eskonen, tfn. 040 540 9796 Småbarnspedagogikens servicesekreterare (avgifter) 

  

 

Tiedote kesän 2024 toiminnasta Loviisan kaupungin päiväkodeissa 

Kesäkuussa kaikki päiväkodit sekä Lyckebon ryhmäperhepäiväkoti ovat avoinna normaalisti. Heinäkuussa päivystävinä päiväkoteina toimivat Rauhalan päiväkoti (keskusta) sekä Koskenkylän päiväkoti. Muut päiväkodit ovat suljettuna 1. - 31.7. Elokuun ensimmäisestä päivästä lähtien kaikki päiväkodit ja ryhmis ovat taas avoinna.  

Huoltajia pyydetään ilmoittamaan kesän hoitotarpeesta viimeistään 15.5. CGI Vesa - palvelun kautta. Järjestelyt kesän osalta vahvistetaan, kun lasten hoitotarpeet ovat tiedossa. HUOM! tämä koskee myös vuorohoitoa. Päivystäviin päiväkoteihin tulee henkilökuntaa eri yksiköistä. Emme voi taata, että lapsen tuttuja kasvattajia on paikalla.  

Ajalla 1.6.-31.8. asiakkaalla on mahdollisuus maksuhyvitykseen kokonaisista viikoista, kun poissaolo on yhtäjaksoinen, vähintään kuusi viikkoa, ja pitää sisällään koko heinäkuun. Heinäkuu on maksuton kaikille lapsille. Nämä vapaat merkitään CGI Vesa-palvelussa syykoodilla ”vapaalla”. Kesäajan maksuhyvityksissä hyväksytään kesäkuun alussa ja elokuun lopussa vajaa viikko, mikäli kuukausi alkaa tai loppuu kesken viikon. Mikäli lasten poissaolot vaikuttavat palvelujen käyttöön, toimintaa voidaan joutua supistamaan vaiheittain jo kesäkuun aikana. 

Jos huoltajat eivät 15.5. mennessä tiedä heinäkuun hoitotarvetta, niin kehotamme varaamaan hoitoa varmuuden vuoksi. Mikäli lapselle on varattu hoitoa heinäkuulle, mutta se ei ole tarpeen, hoidon voi perua 15.6. asti. Peruuttamatta jätetystä varahoitopaikasta voidaan periä puolet täydestä varhaiskasvatusmaksusta. Tämä koskee myös maksuttoman varhaiskasvatuksen piirissä olevia perheitä. 

 

Lisätietoja:  

Sofia Hoff, puh. 044 349 3132 Varhaiskasvatuspäällikkö (toiminta) 

Veronica Eskonen, puh. 040 540 9796 Varhaiskasvatuksen palvelusihteeri (maksut) 

 

Info till vårdnadshavarna

 CGI Vesa har uppdaterats måndagen 8.1.2024. Ändringarna i Vesa är bl.a. 

  • Under fliken aktuellt har tillagts för vårdnadshavarna en vy över timmarnas uppföljning 
  • Veckonummer har lagts till i närvaro-kalendern 
  • I avsnittet Anmäl närvaro och frånvaro går det att välja flera dagar i gången 
  • Inloggningsproblem via länken loviisa.cgivesa.fi borde ha avlägsnats 

CGI Vesa-applikationen har också uppdaterats. Nu kan vårdnadshavarna även beställa tiderna för småbarnspedagogiken via applikationen. 

OBS! Anmälan av tiderna inom småbarnspedagogiken stänger nuförtiden på söndagen kl. 23:59. 

Om problemen vid inloggningen fortsätter efter denna uppdatering, meddela om problemen via adressen pia.nystrom@loviisa.fi. Kom ihåg att meddela i e-posten 

  • barnets namn 
  • den vårdnadshavares namn som har inloggningsproblem 
  • vilken webbläsare du använt 
  • i vilket skede uppstod problemet 
  • gav programmet någon felkod eller ett felmeddelande? Vad? 

Tyvärr kan inte ännu vårdnadshavare, som har annan hemkommun än Lovisa, anmäla tider inom småbarnspedagogiken via programmet. Vi hoppas att vi får en ändring här så snart som möjligt. Men tills dess kan du meddela dem till personalen, som för in dem i programmet. 

I Lovisa 8.1.2024 Pia Nyström, planerare för småbarnspedagogik 

Välkommen till Mumintrollen 💓

Välkommen! Vi är en svenskspråkig grupp med barn i åldern 0-3, i Villekulla daghem i Lovisa.

Det är viktigt för oss att alla barn känner sig trygga här och att de tycker att det är roligt att komma till dagis. Vi strävar efter att skapa en lugn vardag där varje barn blir sett som egna individer och uppskattade som de är. Genom rutiner och lyhörda vuxna skapar vi en trygg miljö för utforskande och upptäckande.

Här på vår peda.net-sida hittar du bl.a. aktuell information, vårt program och ett bildgalleri. 

Vi önskar att alla barn har med sig kläder enligt väder och reservkläder! Barnets namn i alla kläder hjälper oss och barnen att hålla reda på sina egna kläder.

Morgonarrangemang:
Vi samlas alla i Råddjurens utrymmen på morgonen och så går Mumintrollen till sin egen sida ca. kl. 7.30.

Viktiga datum:

16.4 Församlingen besöker dagis

23.4 Hemböle djurgård besöker dagis

30.4 Vappen maskerad

8.5 Morsdagskaffe 7.30-8.30

8.5 Lera med Janine

14.5 Församlingen besöker dagis

15.5 Vårfest 17.30

23.5 Teater Taimine

14.6 Villekullas utvecklingsdag

Kalender

Uuden tapahtuman luominen

Sulje

Olet luomassa tapahtumaa menneisyyteen.

Täytä vaaditut kentät.

Varoitus

Menetät kaikki syöttämäsi tiedot, jos suljet ikkunan

Viikko 14

1 April 2024 Thursday
2 April 2024 Thursday
3 April 2024 Thursday
4 April 2024 Thursday
5 April 2024 Thursday
6 April 2024 Thursday
7 April 2024 Thursday

Viikko 15

8 April 2024 Thursday
9 April 2024 Thursday
10 April 2024 Thursday
11 April 2024 Thursday
12 April 2024 Thursday
13 April 2024 Thursday
14 April 2024 Thursday

Viikko 16

15 April 2024 Thursday
16 April 2024 Thursday
17 April 2024 Thursday
18 April 2024 Thursday
19 April 2024 Thursday
20 April 2024 Thursday
21 April 2024 Thursday

Viikko 17

22 April 2024 Thursday
24 April 2024 Thursday
25 April 2024 Thursday
26 April 2024 Thursday
27 April 2024 Thursday
28 April 2024 Thursday

Viikko 18

29 April 2024 Thursday
30 April 2024 Thursday
1 May 2024 Thursday
2 May 2024 Thursday
3 May 2024 Thursday
4 May 2024 Thursday
5 May 2024 Thursday
Ilmoittautuminen avoinna
Ilmoittautuminen alkaa myöhemmin
Ilmoittautuminen tehty
Ilmoittautuminen ei ole avoinna

Konstkarusellen startar

Konstkarusellen inom ramen för Lovisa kulturbad SKAPA startar vecka 35 på Villekulla daghem. Konstkarusellen för 3-5-åringar är till en början ett pilotprojekt på ett år och syftet är att lyfta fram olika konstarter som en naturlig del inom småbarnspedagogiken. På Villekulla blir det Konstkarusell varje onsdag förmiddag mellan ca kl 9-11. Vi startar med teateräventyr med Minna och musiklek med Pernilla, som är bekant på Villekulla från tidigare. Konstpedagogerna samarbetar tillsammans med daghemmets personal och delar in barnen i lämpliga grupper. Efter höstlovet blir det ett skifte i konstarter och Maikku och Jenni kommer in med bildkonst och dans. Eftersom det är ett pilotprojekt och utveckling är viktigt för oss, är vi på Lovisa kulturbad jättetacksamma för all feedback också från hemmen, så länge Konstkarusellen snurrar. 

Mera konstbad
SKAPA Kulturbad erbjuder konstbad i kortare perioder i alla daghem i Lovisa.

Konstbad för 0-3 åringar förverkligas som smakbitar, dvs 1-2 ggr i en konstform.

Konstbad för 3-5-åringar förverkligas som korta perioder på ca 4ggr. Mera info kommer under läsåret.

Lekfullt med lera 3-5åringar
Barnen får prova på att skapa med lera! Vi övar tumningsteknik, korvteknik och kavlingsteknik på ett lekfullt sätt under handledning av keramik-artesan och närvårdare Janine Bergström.

Lekfullt med lera 0-3åringar
Barnen får prova på att skapa med trolldeg! Vi övar tumningsteknik och korvteknik på ett lekfullt sätt under handledning av keramik-artesan och närvårdare Janine Bergström. 

Målsättningen för SKAPA-projektet är att skapa långsiktiga samarbeten och nya strukturer inom konstfostran. Tanken är att fortsätta kulturbadsverksamheten efter pilotåret, som en del av stadens verksamhet. 

Läs mera om SKAPA här: https://www.loviisa.fi/sv/nyheter/lovisa-kulturbad-skapa�projektet-startar/ 

Ta gärna kontakt!
Kulturbadskoordinator: Johanna M. Lönnfors
ext-johanna.m.lonnfors@loviisa.fi  Tel: 040 663 5732

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä