Poissaolot

Poissaolot ja myöhästyminen

Lukiossamme jokaisella opintojaksolla noudatetaan yhdenmukaista käytäntöä poissaolojen suhteen. Lähtökohtaisesti lähiopetukseen on aina osallistuttava. Oppitunneilta ei voi olla poissa ilman pätevää syytä. 

Poissaolot 

  • Poissaolot tulee selvittää viikon kuluessa. 

  • Alle 18-vuotiaan huoltaja sekä sellaisen 18 vuotta täyttäneen opiskelijan vanhempi, jolle opiskelija on myöntänyt Wilman käyttöoikeuden, selvittää poissaolot pääsääntöisesti Wilman kautta
  • Muu 18 vuotta täyttänyt opiskelija on velvollinen selvittämään itse poissaolonsa luotettavasti esim. lääkärin- tai terveydenhoitajan todistuksella tai muulla ulkopuolisen tahon luotettavalla selvityksellä aineenopettajille.
  • Opintojakson tunneiltavoi olla pois enintään kolme kertaa. Poissaolojen ylittäessä kolme, opiskelijan on välittömästi sovittava opintojakson opettajan kanssa, mitä suorituksia on tehtävä välttääkseen O-merkinnän. Mikäli poissaoloja kertyy opintojaksolta9 x 75min opintojakso keskeytyy, ellei opiskelijalla ole poissaoloihin erittäin painavaa syytä (esim. vakava sairaus, josta lääkärintodistus). 

Mikäli opiskelijalta jää joku opintojakson osasuoritus tekemättä jakson aikana tai hänellä on selvittämättömiä poissaoloja, opintojaksosta annetaan O-merkintä. Tällöin opiskelijan pitää mahdollisimman nopeasti ottaa yhteyttä kyseisen opintojakson opettajaan ja selvittää, miten hän voi suorittaa opintojakson loppuun saakka. Opintojakso pitää suorittaa loppuun seuraavan jakson aikana, ellei opettajan kanssa sovita erityisen painavasta syystä jotakin muuta. 

 

Myöhästymiset 

Kun oppitunnin alusta on kulunut 15 minuuttia, myöhässä tulevalle opiskelijalle kirjataan Wilmaan poissa-olo. Sama aikaraja pätee, jos opiskelija joutuu omien menojensa takia poistumaan ennen oppitunnin päättymistä. 

Etukäteen anottavat poissaolot 

Jos opiskelija tietää, että hänen poissaolonsa kestää yhden päivän tai enemmän, lupaa poissaoloon on anottava kirjallisesti etukäteen Wilmasta löytyvällä sähköisellä lomakkeella. Ryhmänohjaaja voi myöntää huoltajan pyynnöstä luvan enintään kolmen päivän poissaoloon, sitä pidemmän poissaololuvan myöntää rehtori. Loman anomista lukuvuoden ensimmäiselle viikolle ja koeviikoille tulee erityisesti välttää, eikä se ole ylipäänsä suositeltavaa lukuvuoden työaikoina. Huomioi, että myös etukäteen anottavat poissaolot kerryttävät kolmen poissaolotunnin (3x75 min) kiintiötä. 

Poissaolo lukion oman toiminnan tai esim. treenileirin takia 

Lukion järjestämät opintomatkat, edustustehtävät, kokoukset tms. eivät kerrytä poissaoloja. 

Aktiivisen harrastustoiminnan kautta valitun tai kutsutun opiskelijan tulee hyvissä ajoin näyttää valmentajan tai muun tahon luotettava selvitys mahdollisesta valmennusleiristä tai poissaolosta. Koulutehtävät on suoritettava poissaolon aikana. Myöskään nämä eivät kerrytä kolmen poissaolotunnin kiintiötä, jos tehtävät suoritetaan etänä. 

Sairastuminen kesken koulupäivän 

Jos opiskelija sairastuu kesken koulupäivän, hänet ohjataan koulussa erilliseen tilaan ja tarvittaessa huoltajan on haettava oppilas kotiin. Sen jälkeen huoltaja on yhteydessä terveyskeskukseen joko sähköisesti tai puhelimitse. 

Jos joudut käymään lääkärin vastaanotolla, tuo kouluun palattuasi ryhmänohjaajalle lääkärin tai terveydenhoitajan antama käyntitodistus sairaudestasi. 

Terveydenhoitaja p. 044 5051 204 

Sairastuminen päättöviikolla 

Sairastumisesta on ilmoitettava viimeistään arviointipäivän aamuna aineenopettajalle. Jotta opiskelija saa osallistua uusintakokeeseen, hänen on toimitettava sairaudestaan lääkärintodistus tai terveydenhoitajan todistus ryhmänohjaajalle. 

Jos opiskelija on poissa sairauden takia usean oppiaineen arvioinneista, hänelle voidaan poikkeustapauksissa järjestää koe muulloinkin kuin uusintakoepäivänä. Tämän ratkaisun tekevät opettajat yhdessä. 


Jos poissaoloja kertyy paljon jaksossa, lukukaudessa tai lukuvuodessa 

Opiskelijan poissaoloista herää huoli kotona tai koulussa. 

Opettajalla on lain mukainen velvoite puuttua poissaoloihin, mikäli hänelle nousee asiasta huoli. Huoli voi nousta, vaikka huoltaja olisi hyväksynyt poissaolot. Opiskeluhuoltohenkilöstöä konsultoidaan mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Ryhmänohjaaja keskustelee asiasta opiskelijan kanssa, on yhteydessä huoltajiin ja sopii mahdollisesta yhteydenotosta opiskeluhuollon työntekijään. 

  

Yli 30 tuntia jakson aikana 

Ryhmänohjaaja tiedottaa rehtoria ja lukion opiskeluhuollon työntekijöitä tilanteesta. 

Jos luvattomia, selvittämättömiä tai muita huolta herättäviä poissaoloja on 30 tuntia jakson aikana, kootaan monialainen asiantuntijaryhmä viipymättä.  

Ryhmänohjaaja kutsuu palaveriin opiskelijan ja huoltajien lisäksi tarvittavia henkilöitä, esimerkiksi opinto-ohjaajan, erityisopettajan, kuraattorin, koulupsykologin tai terveydenhoitajan. Opiskelijalla on oikeus päättää palaveriin osallistuvat henkilöt. Tarvittaessa palaveriin voi osallistua myös opiskelijan muita verkosto- ja yhteistyökumppaneita.  

Palaverissa sovitaan tarvittavista toimenpiteistä sekä siitä, miten koulunkäynti pystytään turvaamaan. Palaverissa sovitaan myös seurannasta. 

  

Yli 50 tuntia 

Ryhmänohjaaja kokoaa monialaisen asiantuntijaryhmän 

Jos huoli poissaoloista herää tai kun niitä on 50 tuntia lukukaudessa, ryhmänohjaaja kutsuu koolle monialaisen asiantuntijaryhmän. Palaveri järjestetään yhteistyössä huoltajien kanssa, mikäli opiskelija on alaikäinen.  

Monialaista asiantuntijaryhmää ei tarvitse kutsua koolle, mikäli poissaolojen syy on ilmeinen (esim. sairaus tai lomamatka) ja poissaolojen korvaamiseksi on tehty suunnitelma. 

  

Seuranta 

Jos palaverissa sovitut asiat eivät toteudu, huoltajat eivät saavu kahteen sovittuun palaveriin, tai huoltajat eivät halua tehdä yhteistyötä lukion kanssa, on lukion henkilökunnalla velvollisuus tehdä viipymättä lastensuojeluilmoitus alaikäisestä opiskelijasta ja täysi-ikäisestä opiskelijasta tehdään huoli-ilmoitus aikuissosiaalityöhön. 

Tehdään lastensuojeluilmoitus alaikäisestä opiskelijasta ja huoli-ilmoitus täysi-ikäisestä opiskelijasta.