Opinto-ohjaus

Yleistä

Lukio-opiskeluun sisältyy mahdollisuus valita, mitä opiskelet, missä laajuudessa ja missä ajassa. Tämä antaa sinulle itsenäisyyttä ja päätöksenteon vapautta tulevaisuutesi rakentamiseen. Samalla se tuo mukanaan vastuuta. Valinnoilla ja niihin sitoutumisella on merkitystä. Valintoja tehdessä kannattaa harjoittaa argumentaatiotaitoja. Itsen kannalta tarkoituksenmukaiset ja perustellut valinnat luovat pohjan opinnoissa menestymiselle ja jatko-opintoihin pääsylle. Opiskelu on mielekästä ja motivoivaa, kun se palvelee itsellesi tärkeitä tavoitteita, käytä siis aikaa sen miettimiseen, mitä opiskelulta haluat ja mihin opinnoillasi tähtäät. Tavoitteet antavat selkärangan opinnoille, eikä notkahduksia satu niin helposti, kun tietää oman päämääränsä. Näitä asioita käsitellään lukion opinto-ohjauksessa.

Lukion opinto-ohjauksen tehtävänä on siis auttaa opiskelijaa suunnittelemaan opiskeluaan jatko-opintoja silmällä pitäen, mutta samalla tukea hänen kasvuaan omia valintojaan tekeväksi, omaa polkuaan kulkevaksi ihmiseksi. Opinto-ohjaajan lisäksi ryhmänohjaaja ja aineenopettajat auttavat opiskeluun liittyvissä kysymyksissä.

Opinto-ohjaukseen kuuluu kaksi pakollista kurssia.

OPO1 Minä opiskelijana on hajautettu kahdelle vuodelle. Kurssin aikana selvitetään lukion käytänteet ja opintojen rakenne, käydään läpi keskeiset ylioppilastutkintoon liittyvät asiat, harjoitellaan tapoja kehittää opiskelutaitoja omista vahvuuksista käsin sekä tutustutaan lukion jälkeisiin jatko-opiskeluvaihtoehtoihin.

OPO2 Jatko-opinnot ja työelämä kurssiin kuuluu syventyminen lukion jälkeisiin jatko-opiskeluvaihtoehtoihin ja niihin hakeutumiseen sekä tutustuminen työelämätaitoihin. Kurssi suoritetaan kolmantena vuonna. Työelämätuntemusta kehitetään tutustumalla mm. työelämään työpaikalla, suorittamalla anniskelu- ja/tai hygieniapassi sekä osallistumalla Loviisan Ohjaamon järjestämiin ammatti-iltoihin. 

Loviisan lukiolaiset vierailevet vuorovuosin toisena ja kolmantena vuonna Koe Kampus!-tapahtumassa ja Studiamessuilla. Lukiossa vierailee vuosittain myös ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijoita kertomassa eri oppiaineiden opiskelusta. Lukion aikana jokainen opiskelija laatii itselleen jatko-opintosuunnitelman.

Linkkejä

OPISKELUN AVUKSI

Kertaa eri oppiaineiden kursseja, tutustu vanhoihin ylioppilaskoetehtäviin ja harjoittele kirjallista vastaamista - > http://yle.fi/aihe/abitreenit

Opiskelumateriaalia ja harjoituksia eri oppiaineiden kursseihin - > https://otavanopisto.muikkuverkko.fi/coursepicker

Opiskelutekniikoista ym. - > http://www.oppi.uef.fi/versotuutori/fi/opiskelutekniikat/

Kielten opiskeluun -> http://www11.edu.fi/kielivinkk/fi/

Oppimisvaikeuksista, lukitesteistä jne. -> http://www.erilaistenoppijoidenliitto.fi/

OPISKELU VERKOSSA

Otavan opiston verkkokurssit - > www.internetix.fi

YLIOPPILASTUTKINTO

Tietoa ylioppilastutkinnon rakenteesta, koeaikatauluista ja muista määräyksistä löydät

-> https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/

AMMATINVALINTA

Tehtäviä, jotka auttavat ammatinvalinnassa http://ammatinvalinta.fi/

AVO-ammatinvalinnan ohjelma -> https://www.mol.fi/avo/

Duunikone-ammatinvalintatesti - > https://www.kunkoululoppuu.fi/duunikone/

akateemiset rekrytointipalvelut ja urasuunnittelu - > https://www.aarresaari.net/

tietoa eri ammattialoista ja ammateista -> http://www.ammattinetti.fi/

Haastatteluja ja videoita, tietoa ammateista ja niihin kouluttautumisesta - > http://www.ammattiosaaja.fi/

Tietoa ammattien työllisyysnäkymistä alueittain -> https://www.foreammatti.fi/index

Mihin korkeakoulusta valmistuu? tietoa työhön sijoittumisesta ja työssä tärkeiksi koetuista taidoista - > http://www.korkeakouluosaajat.fi/osaajatutka

JATKO-OPINNOT

Tietoa kaikista jatko-opintovaihtoehdoista lukion jälkeen ,niihin hakemisesta ja hakujen aikatauluista sekä korkeakoulujen hakijapalvelujen yhteystiedot löytyvät : www.opintopolku.fi

PÄÄSYKOKEET

www.dia.fi

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteishakuun laajasti liittyvää tietoa, myös pääsykokeista.

www.pääsykoe.fi

Kauppatieteellisen yhteishakuun valmentava sivusto, jossa voit harjoitella ilmaiseksi tekemällä vanhojen pääsykokeiden kysymyksiä. Sivulla on 2007 - 2014 vuoden kysymyksiä n. 250 kpl. Pääsykoekirjat ovat vuosien varrella hieman muuttuneet, joten ihan kaikkia vanhoja kysymyksiä sieltä ei löydy.

www.valmennuskeskus.fi

www.eximia.fi

OPISKELU ULKOMAILLA

www.maailmalle.net (Cimo)

VAIHTO-OPISKELU

www.maailmalle.net (Cimo)

OPINTOJEN RAHOITUS

www.kela.fi

TYÖELÄMÄ

Töihin ulkomaille? www.cimo.fi

Kiinnostaako lyhyt- tai pidempiaikainen vapaaehtoistyö Euroopassa tai kauempana? KaVa-verkoston jäsenet lähettävät vapaaehtoistyöntekijöitä ulkomaille jaksoille, jotka kestävät muutamista viikoista vuoteen.

Lisätietoa järjestöistä:
www.etvo.fi (Kansainvälisen Vapaaehtoistyön Verkoston/Kepan Etelän vapaaehtoisohjelma Etvo)
www.kvtfinland.org (Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry Suomessa)
www.maailmanvaihto.fi
www.nuorisovaihto.fi