Tekoäly kasvatuksessa ja opetuksessa

Koostediasarja eettisistä ohjeista

Dioihin on koottu EU:n komission eettisistä ohjeista keskeiset taulukot.

Huom! Muistathan myös, että kustantajien materiaaleja ei saa syöttää tekoälylle. Toisinsanoen et voi kopioida ja syöttää esim. oppikirjojen tekstejä tekoälylle.



Lähde: Euroopan komissio, Koulutuksen, nuorisoasioiden, urheilun ja kulttuurin pääosasto, Tekoälyn ja datan käyttö opetuksessa ja oppimisessa – eettiset ohjeet opettajille, Euroopan unionin julkaisutoimisto, 2022, https://data.europa.eu/doi/10.2766/560

Pedagogisia vinkkejä opettajille

Lohjan kaupungin varhaiskasvatus ja perusopetus ovat olleet mukana Innokkaan tekoäly-hankkeissa, joiden tarkoituksena on ollut lisätä tietoisuutta tekoälystä ja sen mahdollisuuksista kasvatuksessa ja opetuksessa. Hankkeessa on myös tuotettu materiaalia.

Hankkeen tuottama materiaali:
Tekoäly opetuksessa – 10 kysymystä tekoälystä. Oppimateriaalia voi hyödyntää sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen ryhmissä. Löydät kartasta tietoiskuja sekä eritasoisia lämmittely- ja harjoitustehtäviä. Pääset tutustumaan tekoälyyn, kokeilemaan sen käyttöä ja ymmärtämään sen vaikutuksia innostavien sisältöjen parissa.

Tutustu ja ota käyttöön: www.innokas.fi/materiaalit/tekoaly-opetuksessa
Innokkaan Tekoäly nyt! -hankkeen koostamat hyvät käytännöt perustopetukseen täältä.
Innokkaan Än, yy, tee, nyt! Tekoälyä varhaiskasvatukseen, esi- ja alkuopetukseen -hankkeen koostamat materiaalit varhaiskasvatukseen täältä.



Varhaiskasvatus

- Tekoälyä vai ei? -muistipelikortit
Tekoalya-vai-ei-muistipelin-opettajanopas.pdf
Tekoalya-vai-ei-muistipelikortit.pdf

Perusopetus
Tekoälyteemainen pistetyöskentely:



Muita sovellusvinkkejä

Huom! Tarkista aina ajantasaiset Lohjalla opetuskäyttöön hyväksytyt sovellukset Luupista, kirjaudu edu-tunnuksillasi.

- Quickdraw on selainpohjainen piirtämistyökalu, jossa ohjelma pyytää oppilasta piirtämään nimetyn asian ja yrittää tunnistaa sen. Käytetään kirjautumatta.
- Code.org/oceans AI for oceanson luokittelytyökalu, joka opettaa koneoppimista/datan kouluttamista ja luokittelumallin rakentumista. Käytetään kirjautumatta.
- GenAI-hankkeen tuottama opetettava kone."Hankkeemme tavoitteena on saada oppijat, opettajat ja opettajaksi opiskelevat ymmärtämään tekoälyyn / koneoppimiseen liittyviä turvallisuuskysymyksiä, teknologioita ja malleja kokeilujen ja keksimisen kautta. Kaikki kehitystyö perustuu korkeatasoiseen kansainväliseen tutkimukseen." 
- GenAI-hankkeen tuottama somekone. "Somekone on helppo ja hauska Instagram-tyylinen, opetuksellinen sovellus, jonka avulla voi turvallisesti kokeilla, millä tavoin sosiaalisen median algoritmit meitä valvovat, millaista niiden keräämä data on, ja miksi niiden tarjoama sisältö on niin koukuttavaa." 
Teachable Machine -ohjelman ja Micro:bitin yhteiskäyttö, materiaali täältä
- Tunnistatko tekoälyllä tehdyn kuvan? https://yle.fi/a/74-20068379
- Tekoälypohjainen piirto-ohjelma https://www.autodraw.com/

Tarkistettu 19.6.2024