Elokuvan historia

Auguste ja Louis Lumiere

Auguste ja Louis Lumiere järjestivät 28.12.1895 Pariisissa ensimmäisen julkisen elokuvanäytöksen. Tässä joitakin heidän ensimmäisiä elokuviaan, mm.
- tehtaan työläiset tulevat ulos portista (2.20)
- vauva ruokailee (4.40)
- puutarhuri (5.15)
- juna saapuu asemalle (6.35)

Georges Melies: Matka kuuhun

Georges Méliès kehitti varhaisen elokuvan kerrontaa ja erikoistehosteita, ja häntä pidetään todellisuutta manipuloivan trikkikuvauksen keksijänä. Méliès muun muassa keksi pysäyttää kameran kesken kuvausten. Kun kamera oli pysäytetty, siirrettiin jotain esinettä tai lavastetta ja sitten kuvausta jatkettiin. Näin hän sai aikaan nokkelia katoamistemppuja ja muita trikkejä. Méliès on kertonut, että kyseinen innovaatio syntyi vahingossa. Kuvaustilanteessa kamera oli mennyt jossain vaiheessa jumiin. Kun valmista filmiä sitten katseltiin huomattiin, että naiset vaihtuivat miehiksi ja hevoskärryt ruumisvankkureiksi. Tämä on ilmeisesti vain tarina, sillä Edisonin kameramiehet olivat kokeilleet tekniikkaa jo vuonna 1895.

Mélièsin kuuluisin elokuva on 16-minuuttinen Matka kuuhun vuodelta 1902. Se on maailman ensimmäinen tieteiselokuva.


Suuri junaryöstö

Suuri junaryöstö (The Great Train Robbery) on mykkäelokuva vuodelta 1903. Se koostuu hieman yli kymmenestä erillisestä kohtauksesta, jotka kukin kuljettavat tarinaa eteenpäin. Elokuvaan kuuluu yksi erillinen otos, joka on ehkä koko elokuvan kuuluisin osa. Siinä yksi ryöstäjistä kohottaa aseen sekä ampuu useasti kohti kameraa ja katsojaa. Tällä pyrittiin luomaan katsojalle vaikutelma siitä, että hän on mukana elokuvan tapahtumissa.