Kuvia toiminnasta 2023-2024

Viikko 21

Vihoviimeisen eskaritarinan nimi oli ” Tervetuloa kesä”. Eskarilaiset olivat ystävystyneet villiminkkien kanssa ja lähtivät iloisina ja onnellisina kesälomalle.
Tiistaina harjoittelimme kevätjuhlaesityksiämme ja piirsimme omat kuvat.
Keskiviikkona eskareille, eka- ja tokaluokkalaisille oli järjestetty koulun liikuntasaliin kevätkonsertti, jossa esiintyivät Lohjan musiikkiopiston sellistit.
Torstaina harjoittelimme vielä kerran kevätjuhlaesityksiämme ja ulkoilimme paljon koska sää nyt mukavan lämmin ja aurinkoinen.

Viikko 20

Eskarivuoden toiseksi viimeinen eskaritarina oli nimeltään ” Ystävyysvala”. Eskarilaiset ja villiminkit ystävystyivät keskenään.
Punoimme nauhat eskaritehtäväkansioihin.
Matematiikan tuokiolla leikittiin kauppaa ja opeteltiin eurolaskuja.
Metsässä etsittiin luuppiin avulla pienenpieniä luonnon ihmeitä.

Viikko 19

Maanantain eskaritarina oli nimeltään ” Väärinymmärretyt minkit”. Eskarilaiset matkustivat Hömppälään koska halusivat saada villiminkit ymmärtämään, kuinka tärkeää on ystävyys. Askartelimme salaisia juttuja.
Tiistaina harjoittelimme kevätjuhlaesityksiämme.
Keskiviikkona pääsimme katsomaan ”Bussinukketeatterin” esitystä nimeltään ”Päiväperho”. Nukketeatteriesitys oli bussin sisällä ja lopuksi lapset pääsivät etsimään aarretta bussin ympäristöstä.

Viikko 18

Maanantain eskaritarina oli nimeltään ” Kaikki ystäviksi”. Eskarilaiset matkustivat eskarimetrolla Hömppälään , jossa villiminkit asuivat. Eskarilaiset halusivat ystävystyä villiminkkien kanssa ja kertoa heille että on paljon parempi olla ystäviä keskenään kuin kiusata toisia.
Leikimme ” Oletko salainen ystäväni?” leikkiä.
Tiistaina, vappuaattona juhlimme vappua discossa, tekemällä naamareita ja etsimällä pellen nenälle oikeaa paikkaa sokkona.
Torstaina oli poikkeuksellisesti matematiikkaa ja perjantaina oman lelun leikkipäivä.

Viikko 17

Maanantain eskaritarina oli nimeltään ”Luulo ei ole tieto”, jossa käsiteltiin mm. että sanomalehdessä kaikki julkaissut artikkelit eivät
aina ole totta, vaan artikkelin kirjoittajan käsitys asiasta. Puhuttiin myös, että virheellisestä artikkelista voi jutun kohteena ollut henkilö tehdä oikaisupyynnön, jolloin väärät asiat korjataan.
Tiistaina oli lasten omilla kotoatuoduilla pehmoeläimillä leikkiä.
Keskiviikkona koulukuraattori Sari Soininen jutteli mylläreiden lapsille kiusaamisesta.
Torstaina jumppasalivuorossa oli punainen ryhmä. Toteutimme lasten toiveita liikuntaleikeistä. Tänään toiveina olivat mm. polttopallo, kuka pelkää mustekalaa, banaanihippa ja keilojen vartija.
Perjantaina meidän oli tarkoitus lähteä metsäretkelle, mutta sää oli niin kurjan sateinen ja kylmä, niin päätimme jättää metsään lähdön tälläkertaa väliin. Pidimme vahvuusvarishahmoilla pienen esityksen jossa käsittelimme kiusaamista. Hahmot leikkivät väriä, jossa Vahvuusvaris suosi väreissä ainoastaan Humppatiaista, Karmiinia ja Korinttia, jättäen Pikku-Naakan ja Räyhän pitkälle taakse. Juteltiin lasten kanssa esityksen jälkeen onko reilua tehdä noin leikissä? Leikimme pikkuryhmissä avoimessa ryhmätilassa, pajassa ja omassa ryhmässä.

Viikko 16

Maanantaina koulun liikuntasalissa pääsimme katsomaan ” Keinulauta-musikaalia” yhdessä koululaisten kanssa.
Eskaritarinana oli ” Pöpöt kuriin”, jossa aiheena oli käsienpesun tarpeellisuus. Aloitimme myös sadutusta aiheesta ” Hammaspeikko-Hartsa”.
Lankatupsujen tekoa aloittelimme myös. Tupsusta on tarkoitus tehdä satulinnut, aiemmin lasten valmistamiin pesiin.
Teimme numeron 8 ja opettelimme vähennyslaskun periaatteita.
Torstain liikunta oli ajateltu aloitettavan tästä viikosta lähtien ulkoliikuntana mutta nyt sää on niin kylmä joten pidimme tunnin liikuntasalissa. Vihreä ryhmä halusi köydet ja renkaat käyttöön, joten aloitimme liikuntahetken niillä ja sen jälkeen isoilla jumppapalloilla erilaista liikkumista ja pallon käsittelyä. Lopuksi leikimme limanuljaskaa. Punaisella ryhmällä oli yhteenlasku suunnistusta ja koodaus harjoituksia Beebot robottien avulla.
Perjantaina lapset piirsivät Hammaspeikko-Hartsan tarinaan saduttamastaan osuudesta sen, mitä tarinasta parhaiten heille jäi mieleen.
Pesiin on jo muutamat linnut valmistuneet.

Viikko 15

Maanantain eskaritarina oli nimeltään ” Kaisan paluujuhla”. Kaisa-Kiuru palasi muiden kiurujen kanssa etelästä talvehtimasta ja eskarilaiset järjestivät hänelle paluujuhlat. Uutena kirjaimena J-kirjain.
Tiistaina harjoittelimme kevätjuhlalauluja ja kesälorua. Saimme myös muutaman pesän valmiiksi satulintujen valmistumista odottelemaan.
Torstain liikuntasalivuoro oli punaisella ryhmällä. Todennäköisesti tämä oli viimeinen sisäliikuntavuoro koska näin kevään edetessä siirrymme pitämään liikuntatunnit ulkona. Lapset esittivät toiveita mitä liikuntaleikkejä salissa otamme ja seuraavat leikit tulivat valituiksi: limanuljaska, maa-meri-laiva, kuka pelkää puolustajaa, keväthippa, koripallon heitto koriin, väri ja polttopallo.
Torstaina vihreä ryhmä suunnisti etsien kuvia. Kuvien yhteydestä löytyi pieniä yhteenlaskutehtäviä. Vihreä ryhmä harjoitteli lisäksi koodausta Beebot- robottien avulla. Ensi viikolla on punaisen ryhmän vuoro.
Matematiikan tuokiolla tehtiin n:o 7 ja harjoiteltiin yhteenlaskuja helminauhojen avulla.

Viikko 14

Torstain jumppavuorossa oli vihreä ryhmä. Lapsilta kysyttiin mitä liikuntaleikkejä haluavat jumpassa pidettävän. Liikuntaleikeiksi valikoituivat: Kuka pelkää mustekalaa, peili, banaanihippa, köysissä kiipeily, mansikkahippa ja toukan häntä. Lapset saivat ” papukaijamerkit” koska hienosti toimivat koko jumppatuokion ajan sekä erityisesti osasivat vuorotella köysissä.
Lapset opettelivat kuvailevaa kerrontaa hassujen kuvien avulla. Leikimme myös leikkiä, jossa tehtiin parin kanssa tavuista sanoja.
Jatkoimme linnunpesien valmistusta maalaamalla pohjavärin päälle kuvioita.

Viikko 13

Maanantain eskaritarina oli nimeltään ” Miten hieno päivä”. Kaisa-kiuru palasi muuttolintujen mukana takaisin Suomeen.
Mylläreiden ryhmätilaan on askarreltu ” Toiveiden puu”, johon lapset voivat laittaa omia toiveitaan, joita haluaisivat tehdä kevään aikana.
Askartelimme pääsiäistiput, joista tulikin jokaisesta omanlaisensa hieno yksilö.
Tiistaina harjoittelimme jo vähän tulevaa kevätjuhlaa varten lauluja.
Torstaina pihalle oli järjestetty pääsiäisen kunniaksi munajahti, jossa kuvavinkkien avulla tuli löytää piilotetut pääsiäismunat, jossa oli kirjaimia. Kirjaimista muodostui koodisana, jolla sai lunastettua itselleen palkinnoksi värityskuvan!

Viikko 12

Maanantain eskaritarina oli nimeltään ” Juhlasuunnitelmia” Lapset valmistelivat Kaisa-kiurun paluujuhlia.
Tiistaina tutustuimme monipuolisesti numeroon 5. Leikimme lukujonoleikkiä ja lapset kokosivat yhdessä lukusuoran- yrityksen ja erehdyksen kautta.
Keskiviikkona olimme Pääsiäiskirkossa Särkyneen sydämen kappelissa, Vivamossa.
Torstaina oli vihreän ryhmän liikuntasalivuoro. Liikuntaleikeissä mm. keilojen vartija, keisarin aarteet, hedelmäsalaatti. banaanihippa ja pesukonehippa. Pitkäkestoisempana projektina aloitimme valmistamaan satulinnulle pesää. Ilmapallon päälle liimattiin liisterillä sanomalehtisuikaleita ja nyt pallojen annetaan kuivua kunnolla jotta pääsemme jatkamaaan pesän valmistusta.

Viikko 11

Maanantain eskaritarinana oli Kaisan kevätkirje, jossa Kaisa kertoi kuulumisiaan paluumatkalla takaisin Suomeen. Uutena kirjaimena Y-kirjain. Kynätehtävänä oli värittää satulintu annettujen ohjeiden mukaan ja suunnitella linnulle koti.
Avaruus- ja aika- teema jatkui vuodenaikojen ja kuukausien merkeissä. Montako vuodenaikaa on ja mistä ne tunnistaa? Montako kuukautta on vuodessa? Missä kuussa olet syntynyt ja mikä vuodenaika silloin on?
Tutkimme yhdyssanoja: tasku+lamppu=taskulamppu, kartta+pallo=karttapallo.
Perjantaina lähdimme metsään aamupäiväksi. Hiukan oli haasteellista kulkeminen liukkailla metsäpoluilla mutta hyvin kaikki suoriutuivat. Metsässä keskustelua herätti mm. iso kaatunut puu jossa oli myös mukava kiipeillä.

Viikko 10

Maanantain eskaritarina oli nimeltään Hyvä Henrik. Tarinassa käsiteltiin sovinnontekoa kaverin kanssa. Uutena kirjaimena K-kirjain jota harjoiteltiin mm. K-kirjaimella alkavien toimintojen ( kuiskata, kumartaa, kaatua, kiivetä jne ) pantomiimilla.
Tiistaina porareiden Sara piti mylläreille Ojamon historiasta kertovan tuokion, jossa mm. kävi ilmi mistä eskariryhmiemme nimet ovat peräisin.
Lapset täyttivät sudokuja irtokuvilla ja tutustuivat numeroon 4.
Luimme kirjan ”VOITTAMATON LEPPÄKERTTU”. Huomasimme, että sana voi olla pitkä, vaikka asia olisi pieni - ja päinvastoin.
Torstaina oli vihreän ryhmän liikuntasalivuoro. Uusina liikuntaleikkeinä olivat hedelmäsalaatti-leikki, kuumaa lattialaavaa, tahmeat popcornit, sylipallo ja keilojen vartija.
Perjantaina vietimme Reilun pelin päivää. Lapsilla oli mukavasti kotoa tuotuja pelejä mukanaan joita pelattiin pikkuporukoissa. Hienosti kaikki lapset muistivat laatimamme reilun pelin säännöt, eli ei murjoteta tai suututa vaikka hävitäänkin pelissä ja kannustetaan voittajaa eikä myöskään huijata pelissä.

Viikko 9

Maanantain eskaritarinassa, kilpailu, käsiteltiin häviämistä ja kuinka suhtautua siihen tilanteeseen kun häviää esimerkiksi pelin.
Mietittiin myös saako voittaja iloita voitostaan ja kuinka voi osoittaa voittajalle suosiota vaikkapa taputtamalla eli olla hyvä häviäjä, vaikka harmittaisikin oma häviäminen.
Katsottiin video jossa leikkiin ei suostuttu ottamaan lisää leikkijöitä ja kuinka asia selvitettiin ja leikkiin pääsi mukaan lisää leikkijöitä.
Sovittiin että mylläreiden ryhmässä otetaan kaikki mukaan leikkiin.
Tiistaina lastaajien Soile piti keskiviikon Kalevalanpäivään liittyvän nukketeatteriesityksen jossa oli aiheena Väinämöisen kosioretki.

Torstaina liikuntasalivuorossa oli punainen ryhmä. Pussista lapset saivat nostaa vuorollaan liikuntaleikkejä, joita olemme kuluvan eskarin aikana leikkineet.

Viikko 7

Maanantain eskaritarina oli nimeltään ” Uusi eskarilainen”. Tarinassa eskarilaiset olivat pilkillä ja uutena kirjaimena R-kirjain.
Tiistaina lastaajien Jenna piti mylläreille tuokion jossa katsottiin TV:stä ” Reppuheppu ja botti-video”, jossa Reppuheppu ja botti keksivät uuden pelin. Videolla Reppuheppu antoi lapsille tehtäväksi suunnitella pelin, jota he itse haluaisivat pelata. Jenna kyseli lapsilta millä kaikilla eri tavoilla voi pelata? Puhuttiin myös peliajan pituudesta ja lopuksi lapset suunnittelivat ja piirsivät paperille oma suunnittelemansa pelin ja peliin kuuluvat hahmot.
Keskiviikkona äidinkielen tuokiolla harjoiteltiin kirjoittamaan Ä-kirjainta ja pelattiin kirjainbingoa.
Torstaina keli oli kohdallaan ja päästiin luistelemaan. Lopuksi mentiin koko porukalla pulkkamäkeen.
Perjantaina retkeilimme lähimetsässä ja suojasään ansiosta lapset innostuivat tekemään lumesta linnoitusta.

Viikko 6

Maanantain eskaritarina oli nimeltään ” Yllätysvieras” Eskarilaiset olivat saaneet tehtäväkseen tuoda eskariin kotoa oman lempikirjansa, mutta Almalla olikin mukanaan kirjan sijaan outo suttuinen eläin, joka myöhemmin paljastui mysteerikiljuja huuhkajaksi. Eskaritehtävänä mylläreiden lapset saivat suunnitella ja piirtää kannen maailman parhaalle kirjalle. Kannen viereen piirrettiin vielä tarinan päähenkilö.
Uutena kirjaimena Ä-kirjain.
Aloitimme avaruus-aiheen käsittelyn. Lapsilla oli aiheesta paljon tietoa ja syntyi innokasta keskustelua. Miten taivaankappaleiden liikkkeet ja aika liittyvät toisiinsa? Kauanko kestää, kun maapallo pyörähtää kerran ympäri? Kauanko kestää, kun maa kiertää kerran auringon ympäri? Mikä kiertää maapalloa? Karttapallon ja taskulampun avulla kokeilimme sitä, miten toisella puolella maapalloa on päivä ja toisella puolella yö.
Äidinkielen tuokiolla tutkimme vastakohtia ja teimme muistitehtävän sekä seuraavan kirjaimen.
Torstain jumpassa oli käytössä pussi, johon oli kerätty pieniksi palloiksi kaikki liikuntaleikit, joita olemme leikkineet eskarin alusta lähtien. Jokainen vihreän ryhmän lapsi otti vuorollaan pallon pussista ja luimme mikä leikki oli kyseessä. Ehdimme leikkiä mm. Tervapataa, polttopalloa, limanuljaskaa, pidä oma puoli puhtaana, kymmenen kiurua oksalla, keisarin aarteet. Uusina leikkeinä olivat pesukonehippa ja väri.
Perjantaina lauloimme ja Vahvuusvaris-pikkunäytelmässä oli vuorossa tarina kiusaamisesta. Pikku-Naakka oli ollut useamman viikon kipeänä ja silläaikaa muut olivat rakentaneet metsään majan, johon Räyhä ei alkuun halunnut Pikku-Naakkaa päästää sisälle leikkimään. Näytelmän jälkeen juteltiin lasten kanssa kiusaamisesta ja sovittiin että mylläreiden ryhmässä ei kiusata ketään.

Viikko 5

Maanantain eskaritarinana oli ” Meitä on monenlaisia” Tarinan pohjalta keskusteltiin mm. eläinten erilaisuudesta, suojaväristä ja siitä että kaikilla eläimillä on oma tarkoituksensa ja kaikkia eläimiä tarvitaan. Uutena kirjaimena paljastui M-kirjain. Kynätehtävänä oli etsiä M- ja N-äänteellä alkavat sanat sekä löytää kuvista ne joissa tapahtuu kiusaamista.
Matematiikan tuokiolla perehdyttiin järjestyslukuun ja tutkittiin paikkaan liittyviä käsitteitä jännittävän kala-pelin avulla.
Äidinkielen pajassa jokainen sai tehdä seuraavia tehtäviä haluamassaan järjestyksessä: yhdistä kuva ja sana, yhdistä kuva ja alkukirjain, etsi riimipari, järjestä kuvat oikeaan järjestykseen (kerro tarina), laske montako tavua on sanassa.

Viikko 4

Maanantaina eskaritarinana oli ” Villiminkit vauhdissa” jossa käsiteltiin kiusaamista ja rohkeutta. Vahvuusvaris- nukketeatteriesityksessä oli myös aiheena ” rohkeus” kun Varis vihdoin uskaltautui laskemaan mäkeä yhdessä ystäviensä kanssa.
Lapset piirsivät kuvan omasta perheestään.
Tiistaina akvaarioon laitettiin sadas kala ja kymppi-kalat vaihdettiin sata-kalaan. Lapset osasivat hienosti laskea tuomiaan pieniä esineitä: sataan tarvitaan kymmenen kymppiä.
Torstaina emme päässeet luistelemaan koska jää oli huonossa kunnossa, joten vihreä ryhmä pääsi liikuntasaliin. Välineenä käytimme isoja jumppapalloa.
Punaisen ryhmän kirjatuokiolla oli aiheena jätteiden lajittelu.

Viikko 3

Maanantain eskaritarina oli nimeltään ” Kaisan talvikirje”. Kaisa-kiuru lähetti eskarikavereilleen etelän lämmöstä kirjeen.
Keskusteltiin miksi olisi hyvä sopia riidat heti vaikka anteeksipyytäminen on hankalaa myös meille aikuisillekin.
Leikittiin kirjainkorteilla L, E ja T arvausleikkiä. Lapset valitsivat näistä korteista arvaamalla yhden kirjaimen, jonka jälkeen kerrottiin sana joka alkaa esim. L-kirjaimella. Ne lapset jotka olivat arvanneet oikean alkukirjaimen, saivat pisteen. Lopuksi laskettiin montako oikeaa arvausta kenelläkin oli.
Torstaina jouduimme jättämään luistelun väliin huonon sään vuoksi. Punaisella ryhmällä oli liikuntasalissa jumppa isoilla jumppapallolla.

Viikko 2

Vuoden 2024 ensimmäinen eskaritarina oli nimeltään ” Hiihtoretki”
Tarinan jälkeen keskusteltiin mitä eri liikuntalajeja voi talvella harrastaa. Esitettiin pantomiimina erilaisia tapoja liikkua.
Uutena kirjaimena paljastui E-kirjain.
Tutustuimme numeroon 2: numero kaksi nopassa, kaksi euroa eri tavoin, numero kahden naapuriluvut, miten kellon viisarit asettuvat klo kaksi. Opimme myös, mitä eroa on parillisilla ja parittomilla luvuilla.
Torstaina keli suosi ja pääsimme luistelemaan. Päätimme että laitamme luistimet jalkaan jo eskarin eteisessä ja kuljetimme lapset pulkkakyydillä luistinradalle. Kaikki selviytyivät ensimmäisestä luistelukerrasta todella hienosti.
Perjantaina oli lelupäivä ja maalasimme ” talventörröttäjiä” joihin katsoimme mallia valokuvasta jossa talventörröttäjät sitkeästi pysyvät esillä hautautumatta kokonaan lumeen.
Opettelimme kirjoittamaan oman nimen ihan oikein. Harjoittelu jatkuu…

Viikko 51

Maanantaina kävelimme todella liukkaita jalkakäytäviä pitkin Vivamoon Särkyneen sydämen kirkkoon, jossa pappi ja kanttori pitivät meille kauniin joulutarinahetken.

Viikko 50

Maanantain eskaritarinana oli ” Tellervo Tuhinan tarina”. Uutena kirjaimena paljastui L-kirjain.
Tiistaina lastaajien Jenna piti mylläreiden ryhmälle ” koodaustuokion”. Tanssittiin Fröbelin palikoiden ” Robottilaulun” tahdissa, yritettiin selittää kaverille selät vastatusten istuen, mikä palikka kulloinkin laitetaan asetelmaan, väritettiin reittejä, kaveria opastettiin nuolimerkkien avulla siirtymään lattiamuodolta toiselle.
Keskiviikkona lounaaksi oli Jouluateria. Tarjolla oli imellettyä perunalaatikkoa, lanttulaatikkoa, porkkanalaatikkoa, rosollia, kinkkua ja joululeipää. Koululaisten Lucia-neidot jakoivat lapsille jälkiruuaksi pipareita. Kävimme myös äänestämässä koululaisten tekemistä piparkakkutaloista mieluisinta. Lapset saivat omat äänestyslipukkeet, joihin kirjoittivat oman suosikkitalonsa numeron.
Perjantaina suunnitellusta poiketen ei ollut askartelua vaan lapset saivat leikkiä pikkuporukoissa. Leikeissä oli mm. Hieronta-yritys, jossa me aikuiset pääsimme nauttimaan selkä- ja jalkahieronnasta.

Viikko 49

Maanantain eskaritarina oli nimeltään ” Rikkoutunut lelu”. Keskusteltiin mitä tarkoittaa kierrättäminen ja mitä kaikkea voidaan kierrättää.
Matematiikan tuokiolla opeteltiin toiminnallisesti käsitteitä: vieressä, edessä, takana, välissä, yläpuolella, alapuolella, keskimmäinen, seuraava, vasen, oikea…. Käsite-sanoja on hyvä käyttää runsaasti arkipuheessa, jotta ne vakiintuvat lasten sanavarastoon.
Torstaina vihreällä ryhmällä oli ” tonttujumppaa”. Liikuntaleikit valittiin vuorotellen tontun lakista. Leikkeinä olivat mm. Pukki käskee-jumppa, Tonttujen köyden veto, Hyvää Joulua-hippa, Pukki-muori-poro( entinen maa-meri-laiva) sekä Joulusaunarock.
Perjantaina lähdimme metsään retkelle. Metsässä oli myös perjantain joulukalenteritehtävä, jossa etsittiin kirjaimia. Kirjaimista muodostui sana ” etsi tonttu”…..tosin yksi T-kirjain meinasi jäädä metsään mutta hienosti lapset löysivät myös kadoksissa olevan T-kirjaimen. Leikittiin myös leikki ” pipari, tähti ja joulukuusi” jossa ohjeiden mukaan mentiin selälleen lumeen makaamaan, pieneksi ympyräksi tai tikkusuoraksi.

Viikko 48

Maanantain eskaritarina oli nimeltään ” Sää määrää pukeutumisen”. Uusi kirjain oli S.
Leikimme kilpa-autorataleikkiä, jossa lapset olivat kirjaimia O, U ja S ja siirtyivät etapilta toiselle jos kerrottu sana alkoi heille annetulla kirjaimella.
Lapset piirsivät itsensä talvivarusteissa ja lisäsivät vaatteisiin paljon heijastavia ominaisuuksia, heijastinnauhaa, roikkuvia heijastimia jne.
Aloitimme myös ” Yllätysystävän” jossa lapsille arvotaan leikkikaveri, jonka kanssa leikitään päivän aikana tietty hetki.
Keskiviikkona matkasimme bussilla Laurentius-saliin, jonne Lohjan kaupunki oli järjestänyt Itsenäisyyspäivän juhlakonsertin esikouluryhmille. Kaupunginjohtaja Pasi Perämäki piti lapsille puheen, jossa mm. kertoi omasta nuoruudestaan jolloin ei vielä ollut lapsilla mahdollisuutta tiedonsaantiin helposti puhelimella, padilla ja tietokoneella, vaan tietoa oli haettava esimerkiksi kirjastossa kirjoista. Lohjan kaupunginorkesteri esitti sävellyksiä joista yhdessä oli myös yllätyksiä sisältäen Käärijän Cha cha chata ja Angry Birdsiä. Viimeisenä esityksenä oli tietenkin Maamme-laulu.
Torstaina liikuntasalivuorossa oli punainen ryhmä. Lasten toiveina oli harjoitella koripallolla koriin heittoa. Toiveina toteutettiin myös limanuljaska, poliisi- ja rosvoleikki, banaanihippa, kiipeilyseinä sekä köydet.
Mylläreiden ryhmän joulukalenterikuusi valmistui juuri sopivasti odottamaan joulukuun ensimmäistä päivää.
Perjantaina koristelimme pipareita ja Vahvuus-Variksesta oli aiheena ” Rehellisyys”. Vahvuus-Varis oli unohtanut maalata lupaamansa skeittilaudat ja yritti hätävalheen avulla selvitä tilanteesta. Lopuksi kuitenkin kertoi Karmiinille että oikeasti oli unohtanut laudat maalata. Juteltiin lopuksi lasten kanssa että joskus on tilanteita, joissa on vaikea olla rehellinen mutta silti olisi helpointa myöntää heti että nyt on unohtunut hoitaa luvattu asia jne.
Joulukalenterikuusesta päästiin avaamaan ensimmäinen liikunnallinen tehtävä.

Viikko 47

Maanantaina eskaritarinassa oli aiheena ” Raivarin kesytystä”, jossa Topi-siili ja Fanni riitelivät samoista varasukista. Uutena kirjaimena S-kirjain.
Tämä viikko on nimetty ” Lapsen oikeuksien viikoksi” jolloin lapset saavat joka päivä kirjeen Tiukulta. Kirjeiden sisältö liittyy aina jollain tavoin lasten oikeuksiin.
Matematiikan tuokiolla vertailimme lukumääriä: enemmän, vähemmän, yhtä monta. Pelasimme pareittain lautapelejä ”yhtä monta” ja ”yksi enemmän”.
Keskiviikkona lauleskelimme ja teimme retken Kukkulanpuistoon.
Torstaina vihreän ryhmän liikuntasalivuorolla lapset saivat kertoa toiveensa liikunnan suhteen. Liikuntaleikeiksi valikoituivat: Keisarin aarteet, vampyyrihippa, seuraa johtajaa, patsashippa, isot jumppapallot sekä limanuljaska.
Torstaina Lohjan 700-vuotisjuhlavuoden kunniaksi saimme nauttia juhlalounaan ja lapsista parasta oli tietenkin jälkkäriksi tarjottu jäätelötuutti.
Perjantaina lapset etsivät huoneesta kortteja, joissa oli kirjain ja värikoodi. Omaan tehtäväpaperiinsa he merkitsivät oikean kirjaimen oikean värin kohdalle.

Viikko 46

Maanantaina eskaritarinan aiheena oli ” Lintujen luona”. Tarinassa tutustuttiin eläimiin, jotka ovat hereillä yöaikaan sekä päiväeläimiin. Pohdittiin mitkä eläimet ja linnut talvehtivat ja mitkä vaipuvat talvihorrokseen. Juteltiin metsäneläinten suojaväristä vuodenaikojen mukaan. Uutena kirjaimena paljastui O-kirjain. Mietimme millaisia sanoja voi muodostaa kirjaimista, joita olemme jo opetelleet: AI, ON, UNI, ANI…
Tiistaina pääsimme retkelle kuvataidekouluun. Lapset saivat kuvataidekoulun opettajien opastuksella muovailla savesta omat pöllöt.
Keskiviikkona kävimme koulun kirjastossa, jossa kirjastonhoitajan opastuksella lapset pääsivät ” kirjastoleikkiin”.
Pidimme myös pienen lauluhetken, jossa lauloimme mm. Aakkoslaulun, viikonpäivälaulun. Opettelimme koulun joulujuhlaesityksemme joululorua. Uusina tulivat myös loru ” Lumipalloherra” ja laulu ” Jääkarhujen kahvila”.
” Leipuri Hiiva” ja ” Joulusaunarock” Fröpelin palikoilta.
Torstaina liikunnassa punaisella ryhmällä oli vuorossa jumpparata.
Käytössä olivat köydet, renkaat, jumppapallot, kiipeilyseinä, estejuoksua, koripallon koriin heittoa sekä seinäruudukkoon heittoa.

Viikko 45

Maanantaina oli vuorossa eskaritarina ” Topin ongelma” jossa Topi-siili ihmetteli ensilumen saapumista ja paleli koska oli pukenut päälleen liian vähän vaatteita. TV:n kautta etsittiin tarinan kuvasta eläimiä ja katsottiin miltä esim. näyttää oikea jänis suojavärissään talvella ja kesällä.
Asetimme kuvia järjestykseen ja kerromme niistä tarinoita.
Teimme hahmotustehtäviä rakentamalla eri välineillä mallin mukaan.
Torstaina vihreällä ryhmällä oli liikunnassa jumpparata. Radalla olivat renkaat, kiipeilyseinä, pallon heittoa seinällä olevaan ruutuun, estejuoksua, koripallon heittoa koriin, köydet sekä isot jumppapallot.
Perjantaina tutustuimme tunnelämpömittariin. Keskustelimme eri tunteista ja niiden tunnistamisesta. Kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta on tärkeää oppia säätelemään omien tunteiden voimakkuutta sillä tavalla, että ne pysyvät pääasiassa keltaisella alueelle. Punainen alue on lämpömittarin vaaravyöhyke. Silloin aivot menevät pois päältä ja omaa toimintaa on vaikea hallita. Silloin tulee helposti tehneeksi asioita, jotka kaduttavat myöhemmin. Mietimme millä keinoin tunteiden voimakkuus saataisiin pysymään pois punaiselta alueelta: menemällä aikuisen syliin, hengittämällä syvään, ajattelemalla mukavia asioita, menemällä rauhalliseen paikkaan, laskemalla kymmeneen j.n.e.
Jotkut innostuivat piirtämään myös omia tunnelämpömittareita..

Viikko 44

Maanantaina oli vuorossa eskaritarina ” Sadonkorjuujuhlat” jossa käsiteltiin syksyn merkkejä, pidettiin Kaisa-Kiurun läksiäiset ja paljastettiin uusi kirjain N. Matkalaukusta löytyi N-kirjaimella alkavia kuvia. Kynätehtävänä oli ympyröidä oikeat N-kirjaimet ja etsiä lautaselle terveellistä syötävää sekä piirtää omat retkieväät.
Kuvasarjoista etsimme kuvan, joka ei kuulu joukkoon ja opettelimme perustelemaan valinnat.
Tiistaina pidimme eskarin yhteiset Halloween-juhlat. Tanssimme discossa, etsimme noidan aarteita taskulamppujen avulla ja väritimme Halloween-värityskuvia ja herkuttelimme kotoa tuoduilla herkuilla.
Torstain jumpassa ennestään tuttuja liikuntaleikkejä kuten ” maa-meri-laiva”, ” Vikkelät Almat”, ” Kymmenen kiurua laudalla” sekä ” Keisarin aarteet”.
Perjantaina saimme vieraiksi palolaitokselta palomiehiä pitämään tuokion turvallisuusasioista kuten miten toimitaan tulipalon aikana, mihin numeroon soitetaan jne. Lapset saivat harjoitella konttaamista putken läpi, jolla havainnollistettiin kuinka tulipalon aikana poistutaan huoneistosta konttaamalla matalalla lattiatasolla, jolloin on happea tarjolla enemmän.
Tutustuimme myös paloauton varustuksiin ja lapset pääsivät käymään paloautossa sisällä.

Viikko 43

Maanantaina oli vuorossa eskaritarina ” Kaisaa jännittää”. Tarinan jälkeen keskustelimme miltä tuntuu kun on surullinen, mikä helpottaa surua ja missä suru tuntuu. Teimme TV:n kautta muutaman I-kirjaintehtävän sekä väritystehtävän, jossa piti värittää ainoastaan pystysuorassa olevat I-kirjaimet. Matkalaukusta löytyi I-kirjaimella alkavia sanoja ja uusi loru ”Itikan rättisitikka”.
Tutustuimme geometrisia muotoihin nelikulmio, kolmikulmainen ja ympyrä, etsimme niitä ympäristöstä ja teimme kynätehtävän.
Kirjatuokiolla toimimme Ateljee-menetelmän mukaisesti: Tuokioiden tavoitteena on HERÄTTÄÄ INTO KIRJOIHIN JA LUKEMISEEN, TUKEA LUKUTAIDON KEHITTYMISTÄ JA OPETTAA LAPSET TYÖSKENTELEMÄÄN ITSENÄISESTI. Kirjatuokiolla opetusmateriaalina käytetään oikeita kirjoja. Tämän viikon Kirjatuokiolla Lukutoukka opasti lapsia itsenäiseen lukemiseen: Jokainen sai valita haluamansa kirjan ja lukea sitä haluamassaan paikassa. Kun kirjaa luetaan, ollaan omassa ”kuplassa” hiljaa muita häiritsemättä. Kun kuplat ovat riittävän kaukana toisistaan ne pysyvät ehjinä.
Torstain liikuntasalivuorossa oli vihreä ryhmä. Aluksi olimme ”hirviöhippaa”. Sen jälkeen muodostettiin omasta kehosta A- tai I-kirjain senmukaan oliko lausuttu sana A:lla alkava vaiko I:llä alkava. Sanojen välissä juostiin vapaasti ympäri salia.
” Kymmenen kiurua laudalla” tasapainotehtävä, Keisarin aarteet ja Vikkelät Almat. Lopuksi leikittiin tervapataa.
Perjantaina teimme retken Kukkulanpuistoon ja tutustuimme ” tunnelämpömittariin”.

Viikko 41

Eskaritarinoissa oli vuorossa ” Eskarietsivät kiljujan jäljillä”. Tarinan mukaan aloitimme tutustumaan A-kirjaimeen. Teimme muutaman A-äänneharjoituksen digimateriaaleista. Leikimme robotteja jotka pysähtyvät A-kirjaimiksi aina kuullessaan A- äänteellinen alkavan sanan. Teimme myös yhden kynätehtävän A-kirjaimeen liittyen.
Tutustuimme erilaisiin luonteenvahvuuksiin Vahvuusvaris-korttien avulla niin että kuvan yläpuolelle kirjoitettu vahvuus oli peitettynä ja pohdimme yhdessä kuvaa katsoen millaisesta vahvuudesta kuva kertoo.
Torstaina oli punaisen ryhmän liikuntasalivuoro. Hirviöhippaa, A- ja I-kirjain jumppa, kymmenen kiurua laudalla tasapainoharjoitusleikki, keisarin aarteet-leikki sekä uutena ” Vikkelät Almat” jossa pillin vihellyksestä lähdettiin juoksemaan yhtäaikaa erilaisilla tavoin kuten nopea spurttaus eri tavoin lähtemällä esim. Istuen, maaten, kyykystä, kasvot ja selkä menosuuntaan, selällään ja vatsallaan maaten. Juostiin myös takaperin. Keskusteltiin lopuksi kumpi tapa oli hankalampi lähteä, nopea spurttaus vaiko esim. istuma-asennosta juoksuun lähtö. Kaikki olivat yhtä mieltä, jotta nopea spurttaus oli helpompi.
Matematiikan tuokiolla harjoittelimme loogista ajattelua kuva-arvoituksen avulla. Teimme sarjoitustehtäviä ja etsimme sarjoista virheitä.
Perjantaina vietimme kansallista käsienpesupäivää harjoittelemalla oikeanlaista käsien pesua, keskustelemalla käsien pesun tärkeydestä ja käsipyyhepaperin säästäväisen käytön merkityksestä.

Viikko 39

Opettelimme tekemään tarkkoja havaintoja ja muodostamaan erilaisia sarjoja.
Maanantaina oli vuorossa eskaritarina ” Kiljujan mysteeri”,
Tiistaina piirsimme ja maalasimme auringonkukkaasetelman valmiin mallin mukaan.
Keskiviikkona retkeilimme tutulla metsäretkipaikallamme. Löysimme puun oksalta naavaa, joka kertoo ilman puhtaudesta.
Torstaina oli liikuntasalivuoro punaisella ryhmällä ja heillä oli sama jumppa, mitä vihreällä ryhmällä edellisellä viikolla.
Perjantaina leikittiin mylläreiden ryhmätilassa ” majaleikkiä”.

Viikko 38

Maanantaina oli vuorossa eskaritarina ” Leikkiloki”. TV:n kautta tehtävä ” etsi eläin” ja kynätehtävä paperille, jossa ohjeiden mukaan piirrettiin ja väritettiin Kaisalle ja Kaarlolle vaatteita ja lisättiin kuvaan erilaisia esineitä.
Jatkoimme luokittelutehtäviä kuvilla ja erilaisilla pikkuesineillä.
Torstain liikuntatunnilla vihreällä ryhmällä oli välineinä hernepussit sekä leikkivarjo.
Kaksi joukkuetta kuljetti hernepussia vanteisiin erilaisilla tavoilla mm. Juosten, sipsuttaen, loikkien, takaperin kävellen, kontaten ja ryömien.
Leikkivarjolla harjoiteltiin paikan vaihtoa varjon ollessa ilmassa, pehmopallojen pysymistä varjon kyydissä, juoksemista varjon kanssa.
Leikittiin uusi liikuntaleikki ” Keisarin aarteet”
Perjantaina oli vuorossa Vahvuusvaristarina jossa oli aiheena ” Anteeksiantavuus” nukketeatteriesityksenä.

Viikko 37

Maanantaina oli vuorossa kolmas eskaritarina ” Syysretki”. Keskustelimme siitä,miten metsässä toimitaan ja mistä huomaa, että metsässä on syksy?
TV:n kautta pelattiin peliä, jossa sai painaa ylöspäin olevaa peukalokuvaa jos lapsen mielestä metsään liittyvä väittämä oli oikein ja jos väittämä oli lapsen mielestä väärin, sai painaa peukalo alaspäin olevaa kuvaa.
Toisena tehtävänä oli vetää viivat kohti Topia ja Almaa niistä kuvista joissa lapsen mielestä oli tilanteita, jotka ovat kivoja eskarissa.
Tutkimme miltä näyttää ja kuulostaa riimisanat PUU, KUU, LUU, SUU. Mitä yhteistä ja eroa sanoissa on?
Teimme tutkimuksen pylväsdiagrammin avulla: kuinkamoni kirjaimisia nimiä ryhmässä on eniten?
Matematiikan tuokiolla perehdyimme luokitteluun. Löysimme mm. ryhmät, joille annoimme nimet ”vihreät” ja ”ympyrät”. Huomasimme, että esineitä voi luokitella eri ominaisuuksien mukaan. Legot luokittelimme ensin värin ja sitten koon mukaan.
Lukea voi kolmella eri tavalla: lukemalla sanoja, lukemalla kuvia tai kertomalla tarina omin sanoin. Osaamme siis kaikki lukea! Luimme BUU JA BÄÄ- kirjan tutkimalla ensin kuvista juonen tapahtumat ja sen jälkeen luimme kirjan tekstit.
Torstaina liikuntatuntivuorossa oli punainen ryhmä, jolla oli samat toiminnat tunnilla mitä edellisellä viikolla oli vihreällä ryhmällä.
Perjantaina lauloimme yhdessä lauluja ja laululeikkejä joita löytyi sienien alta. Lauloimme mm. Viisi pientä sammakkoa, Aakkoslaulun, Viikonpäivälaulun, Eskarimetrossa ja leikimme Itikan Sitikan ajomatkan tahdissa hernepussileikin.

Viikko 36

Maanantaina Vahvuusvariksen vahvuuksista käsittelimme ” itsesäätelyä” pienen nukketeatteriesityksen avulla. Vahvuusvaris, Korintti ja Räyhä pelasivat yhdessä Kimbleä. Pelin voitti Korintti ja mitä siitä sitten seurasikaan. Keskusteltiin lasten kanssa miten Räyhä ja Varis suhtautuivat häviöön ja kuinka voimme itsekukin säädellä omaa tunnetasoamme.
Matematiikan tuokiolla opettelimme luokittelemaan asioita ja mietimme yläkäsitteitä.
Prinsessakirja antoi mahdollisuuden erilaisiin loppuratkaisuihin lukijan valinnan mukaan. Juoni eteni valinta kerrallaan ryhmän äänestämään suuntaan. Äänestettäessä siis enemmistön mielipide voittaa…
Torstain liikuntatunnilla vihreällä ryhmällä oli välineenä pallot. Leikittiin alkuleikkinä ” toukan häntä”. Palloa opeteltiin heittämään eri tavoin, samoin pallon kuljetusta eri tavoin. Polttopalloa pelasimme ja lopuksi ” limanuljaska-leikki.

Viikko 35

Maanantaina oli vuorossa Eskaritarina nimeltään ” Metroriemua”
Askartelimme omat keppinuket joihin jokainen sai valita jonkun seikkailujen eskaritarinoiden eläinhahmoista.
Keppinuket olivatkin iltapäivällä suosiossa ja niillä lapset keksivätkin kivan keppinukke-esityksen, jossa Seikkailujen eskarin eläinhahmot esiintyivät.
Kuvaruudukon avulla tutustuttiin käsitteisiin ylärivi, alarivi, keskirivi, vaaka- ja pystyrivi, ensimmäinen, viimeinen, vieressä, välissä jne. Täpläkorttien avulla harjoittelimme lukumäärien nopeaa havainnointia.
Teimme palapelejä ja pelasimme loogista ajattelua kehittäviä pelejä.
Keskiviikkona maalasimme työt, joiden maalaamisessa harjoiteltiin jälleen ” vaakasuora ja pystysuoraa” ja samalla oikeaa luku- ja kirjoitussuuntaa. Valmiit maalaukset laminoitiin uusiksi piirustusalustoiksi.

Kuvia viikkojen 34 ja 35 mylläreiden touhuista

Tulevana lauantaina vietetään Suomen luonnon päivää. Perjantaina katselimme TV.stä kaksi luonto-aiheista ohjelmaa, joissa kerrottiin Suomen vuodenajoista kesä ja syksy. Metsäretkellä rakennettiin majoja ja opeteltiin samalla yhteistyötä sekä kaverin auttamista. Eväiden syöminen oli tietysti retken kohokohta. Matkalla harjoiteltiin jonossa kulkemista ja turvallista tien ylittämistä.
Ensimmäinen sisäliikuntatunti oli mieluisa. Ensi viikolla on toisen ryhmän vuoro.

Kahden ensimmäisen eskariviikon touhuja mylläreissä

Olemme lukeneet kirjan ” Kun kukko läksi kävelylle” Askartelimme aurinkoja.
Lauloimme ja leikimme erilaisia liikuntaleikkejä.
Äänestimme kultakalat värin jolla aloitimme keräämään kaloja akvaarioon.
Aloitimme ” Seikkailujen eskari-kirjan” jonka tarinoita käymme läpi koko eskarivuoden. Ensimmäisen tarinan nimi oli ” Eskarikutina. Samalla tutustuimme kirjassa seikkaileviin eläinhahmoihin.

Aurinkoaskartelun aurinkoseinä

Luimme kirjan ” Kun kukko läksi kävelylle” viikolla 32 ja tällä viikolla 33 askartelimme kirjassakin hyvin esillä olleen auringon.
Auringot koottiin ryhmämme seinää koristamaan ja kylläpä tulikin ihanan erilaiset auringot jokaiselta lapselta.