Kuvia toiminnasta (Pictures)

Viikko 22

Viimeisellä eskariviikolla ollaan käyty kävelyllä, jossa tutkittiin ja kummasteltiin ympäristöä. Liikuntatunnilla leikittiin viestijuoksua ja patsashippaa. Lapsilla on erityinen kyky/ vahvuus kehua ja kannustaa eskarikavereita joukkuepeleissä. Metsäretkellä syötiin eväitä ja leikittiin kirkonrottaa, mikä oli super hauskaa. Metsässä ihailtiin luontoa, tutkittiin ja otettiin kuvia. Lelupäivänä leikittiin koko päivä ulkoilun lomassa.
Viimeisenä esiopetuspäivänä jaettiin todistukset, minkä jälkeen pääsi kuvaan Vahvuusvaris lintujen kanssa. Pikkunaakka oli järjestänyt lapsille maailman parhaan mehukioskin, mistä sai myös herkkuja!
Perjantaina vietettiin yhdessä myös kesälasten syntymäpäiviä.
Kiitos mukavasta lukuvuodesta!

Viikko 21

Maanantaina käytiin kettujen kanssa tutkimusmatkalla. Löydettiin erilaisia hyönteisiä ja kukkasia. Äidinkielessä tutustuttiin vieraampiin kirjaimiin ja leikittiin vettä kengässä tai kalapeliä.
Halukkaat saivat osallistua Virkkalan Tarmon pitämään jalkapallo tuntiin. Pidettiin myös paljon toivottu lelupäivä. Keskiviikkona käytiin kevätkirkossa, jossa lapset siunattiin kouluun. Perjantaina liikuntasalissa leikittiin poliisia ja rosvoa, heiteltiin koripallolla koreja ja hypättiin hyppynarua.

Viikko 20

Vahvuusvaris kertoi reiluudesta. Lapset saivat itse keksiä reiluja loppuja tarinoille draamaharjoituksissa. Pelattiin myös hedelmätarhapeliä. Liikuntasalissa leikittiin leikkejä pesäryöstö ja yksi iloinen muurahainen. Matematiikassa leikittiin kauppaleikkiä. Leikattiin ensin omat rahat ja sitten mentiin ostoksille. Äidinkielessä harjoiteltiin kirjaimia H G ja D.

Viikko 19

Alkuviikosta ollaan ulkoiltu paljon, pelattu erilaisia lautapelejä, liikuttu liikuntasalissa ja tehty musiikkimaalausta.
Musiikkimaalauksessa oli lauluna ”vedessä on..” kappale, josta lapsi sai oman luovuuden mukaan maalata mitä kuulee.
Äidinkielessä harjoiteltiin kirjaimia/äänteitä V ja Ö. Lapset ovat hienosti oppineet tunnistamaan äänteitä sanoista! Lisäksi tutustuttiin lauseisiin ja laskettiin kuinka monta sanaisia lauseita osataan keksiä. Apuna käytettiin timantteja.
Matematiikassa harjoiteltiin vähennyslaskuja.

Viikko 18

Viikko oli vauhdikas. Kävimme bussilla kuvataidekoulussa ja uimahallissa. Sen lisäksi teimme metsäretken kauniissa kevät säässä. Teimme paljon havaintoja kevään merkeistä. Leikimme metsässä myös Afrikan tähteä ja suoritimme luontotehtäviä. Äidinkielessä harjoiteltiin uusi kirjain J ja riimiteltiin ja tavutettiin. Matematiikassa tutustuttiin lukuun ja numeromerkkiin 9 ja pelattiin bingoa.

Viikko 17

Tällä viikolla lapset ovat innostuneet kovasti Afrikantähti -pelistä, jota pelataan vähän eri tavalla kuin lautapeliä. Peli menee suunnilleen näin:

Ryhmätilaan tai metsään piilotetaan muovitaskuja, joissa on jalokiviä. Jalokiviä on viittä erilaista laatua. Lisäksi laitetaan piiloon Afrikantähti (1 kpl).
Lapset saavat jalokivien keräämistä varten rahaa pankkiirilta, mutta vain oikein suoritettua tehtävää vastaan (tehtävä=100€).
Lasten tehtävänä on kerätä viisi erilaista jalokiveä. Kun pelaajat löytävät jalokiven,
he laittavat 100 € muovitaskuun, ottavat yhden jalokiven mukaansa ja lähtevät etsimään seuraavaa. Lasten on löydettävä kaikki jalokivet ennen kuin he saavat etsiä Afrikan tähteä. Jos he näkevät Afrikantähden aiemmin, sitä ei saa ottaa mukaan ennen kuin on löytänyt muut jalokivet.
Kun on saanut kaikki jalokivet ja tämän jälkeen löytää Afrikan tähden, otetaan Afrikantähti muovitaskusta mukaan ja mennään pankkiirin luokse.Pelin voittaa pelaaja/joukkue, joka on ensimmäisenä pankkiirin luona Afrikan tähti mukanaan.

Tällä viikolla pelissä oli tehtävinä sekä matematiikan pieniä tehtäviä että äidinkielen tehtäviä. Äidinkielessä oli uutena kirjaimena P ja matematiikassa uutena numerona 8.
Liikuntasalissa leikittiin muun muassa Karhu nukkuu - ja Yksi iloinen muurahainen -leikkejä ja leikkivarjoleikkejä myös. Askarteluhommia tehtiin myös ja suunniteltiin perjantain juhlia.

Pääsimme osallistumaan Ojamonharjun yhtenäiskoulun avajaisjuhliin. Ohjelma oli hieno ja lapset jaksoivat hienosti osallistua tapahtumaan. Ohjelmassa oli muun muassa esityksiä ja yhteislauluja.

Viikko 16

Liikuntasalissa keinuimme renkaissa ja naruissa. Lauloimme myös tuttuja lauluja. Matematiikassa harjoiteltiin lukua 7 ja pelattiin muun muassa avaruuspeliä. Avaruuspelissä rakennetaan ensin legoista avaruusalus ja jokainen saa tietyn määrän polttoainetta alukseensa. Sen jälkeen pistekorttien avulla kisataan kummalla on esimerkiksi isompi määrä pisteitä kortissa. Se jolla on vähemmän, joutuu heittämään noppaa ja luovuttamaan nopan lukumäärän verran polttoainetta pois. Alus, josta loppuu polttoaine, tippuu maahan ja romuttuu. Voittaja on se, kenellä on viimeisenä jäljellä polttoainetta. Äidinkielessä tutustuttiin kirjaimeen Y ja harjoiteltiin ohjelmoinnin kautta sanojen tavutuksia. Matoilla oli tavuja ja pussista nostettiin sana. Lasten tehtävänä oli ohjelmoida robotti niiden tavujen luokse, joista sana muodostui. Keskusteltiin myös muuttolinnuista. Metsäretkellä vahvuusvaris kertoi tarinan rohkeudesta. Rohkeutta voi olla monenlaista. Joku uskaltaa kiivetä rohkeasti korkealle puuhun, toinen taas uskaltaa rohkeasti kertoa muille (tai esim opettajalle) peloistaan tai sitten voi rohkeasti ehdottaa porukalle, että voitaisiinko tehdä yhteistyötä. Metsässä myös leikittiin ja rakennettiin majoja.

Viikko 15

Kävimme metsäretkellä vielä lumisessa metsässä. Onkohan lunta vielä, kun seuraavan kerran mennään metsään? Matematiikassa harjoiteltiin muun muassa lukua 7. Kädentöissä tehtiin pääsiäisaskarteluita: maalattiin silkkipaperitekniikalla taustat ja koristeltiin siihen vahaliiduilla piirretyt pajunoksat höyhenillä. Äidinkielessä tutustuttiin muun muassa kirjaimeen K.

Viikko 13

Rento viikko eskarissa, jossa ollaan vain pelailtu, leikitty ja väritetty paljon värityskuvia.

Viikko 12

Viikko aloitettiin Vahvuusvariksen kanssa. Vahvuutena oli Innokkuus. Lapset osasivat kertoa hyviä esimerkkejä mihin innokkuutta tarvittaisiin koulussa, muunmuuassa läksyjen tekoon. Vahvuusvaris tarinan jälkeen leikittiin joo! Leikkiä.

Äidinkielessä harjoiteltiin R-kirjainta. Luettiin seikkailujen eskari tarina ”Uusi eskarilainen” ja sen jälkeen tehtiin R-kirjaimeen liittyviä tehtäviä.
Matematiikassa pelattiin seikkailujen eskari materiaalista 0 ja 6 pelejä ja tehtiin erilaisia kynätehtäviä.

Perjantaina eskariviikko huipentui kun Poliisit saapui esittelemään meille heidän työnkuvaa ja poliisiautoa. Lapset pääsivät istumaan poliisiauton kyytiin ja katsomaan varusteita. Jokainen sai vielä lopuksi hienon poliisi heijastimen omaksi.

Viikko 11

Viikko aloitettiin metsäretkellä, jonne sai ottaa omat eväät mukaan. Metsässä oli vielä hieman viileää, niin mentiin urheilukentän laidalle lämpimään auringonpaisteeseen nauttimaan eväistä.
Liikuntatunnilla leikittiin joukkueittain hernepussin ryöstöä ja hippaleikkiä.
Matematiikantuokiolla tehtiin numerot 6 ja 0. Äidinkielen tuokiolla kuunneltiin sanojen alkuäänteitä sekä pelattiin aiheeseen liittyvä peli.

Viikko 10

Tällä viikolla tutustuimme monipuolisesti lukuun viisi ja harjoittelimme numeron kirjoittamista. Harjoittelimme yhteen laskua kuvien ja sanallisten tehtävien avulla. Perjantaina lapset innostuivat sormivirkkauksesta.
Meillä oli myös liikuntaa salissa ja lauluhetki.

Viikko 9

Maanantaina puhuimme siitä, miten Sammattilainen Elias Lönnrot kiersi yli 200 vuotta sitten ympäri Suomea kävellen ja hiihtäen ja kirjoitti muistiin ihmisten kertomia tarinoita ja kokosi niistä upean kansalliseepoksemme Kalevalan (ihmetystä herätti se, ettei tuhon aikaan ollut autoja kulkemista helpottamaan, saati televisioita ajan vietteeksi). Lapset kuulivat kalevalaisen tarinan ”Iso tammi”. Tarinan innoittamina he piirsivät vahaliiduilla kuvan tammesta. Kuvat he viimeistelivät laveeraamalla peiteväreillä. Syntyi hienoja taideteoksia!
Matematiikan tuokiolla askartelimme kellot ja opettelimme tunnistamaan kellon aikoja: Mihin näyttää pitkä viisari, kun kello on tasan tai puoli..
Äidinkielen tuokiolla tehtiin pajatehtäviä: koottiin tavuista sanoja, etsittiin kuvien avulla riimi- ja vastakohtapareja ja laitettiin kuvia tarinan mukaiseen järjestykseen.
Perjantaina tutkimme kuvia Eero Järnefeltin maalauksia pilvistä ja maalasimme itsekin pilviä. Miten punaisesta saa vaaleanpunaista?

Viikko 7

Tällä viikolla aiheena on ollut aika ja avaruus. Olemme tutustuneet aurinkokuntamme ja keskustelleet siitä, miten se liittyy ajanlaskuun. Maa kiertää aurinkoa (yksi kierros=yksi vuosi) ja kuu kiertää maata (yksi kierros=yksi kuukausi). Vuodenajat, kuukaudet ja vuorokausi käytiin myös läpi toiminnallisesti tutkien. Pohdimme, mihin vuodenaikaan olemme syntyneet ja myös sitä, minä kuukautena olemme syntyneet. Tutkimme avaruuden planeettoja ja jokainen sai maalata haluamansa planeetan.

Viikko 6

Viikko alkoi värikkäästi lumimaalauksella. Lumeen syntyi kauniita taideteoksia. Kokeilimme myös, mitä välivärejä syntyy, kun sekoitetaan päävärejä keskenään.

Liikuntatunnilla mentiin koko ryhmän voimin kukkulalle pulkkamäkeen. Sen jälkeen kuunneltiin, mitä luonnon ääniä kuului ympäriltä.

Äidinkielentunti aloitettiin Qrkoodien takana olleilla hauskoilla loruilla. Pohdittiin myös Seikkailujen Eskari tarinaa ”Villiminkit valloillaan”. Sen jälkeen harjoiteltiin m-kirjainta.

Matematiikan tuokiolla tehtiin numero 4. Opettelimme tunnistamaan vasemman ja oikean. Kokeilimme myös värittämistä ”huonommalla” kädellä ja huomasimme miten vaikeaa se oli.

Viikko 5

Maanantai aamu alkoi eskarin pihan lumitöillä. Sitten siitä syntyikin upeita lumilinnoja ja teoksia. Maanantaina Fun Friends tuokiolla luettiin kirja Konstikkaat kolmoset. Sen jälkeen pohdittiin, että uuden asian oppiminen voi joskus olla vaikeaa ja että asiaa voisi helpottaa, jos pilkkoo asian osiin. Tiistaina osa lapsista luisteli ja osa leikki lumileikkejä. Keskiviikkona äidinkielessä harjoiteltiin muun muassa tavuttamista monin eri tavoin. Matematiikassa mitattiin asioita eri tavoilla. Vahvuutena käsiteltiin tällä viikolla myötätuntoa. Luettiin kirja Simo oppii ajamaan ja pohdittiin, mitä tarkoittaa myötätunto ja missä kohtaa tarinassa sitä esiintyy. Vahvuusvaris esitti lapsille ikäviä tilanteita joihin oli joutunut ja lapset saivat keksiä myötätuntoiset loput tarinoihin. Vahvuusvariksen satuhieronnassa lapset saivat hieroa toistensa selkää samalla kun kuuntelivat tarinaa Variksesta ja tähdistä.

Viikko 4

Fun Friends -tuokiolla keskusteltiin punaisista ja vihreistä ajatuksista ja siitä, miten punaiset ajatukset voisi muuttaa vihreiksi. Tiistaina päästiin luistelemaan ja ulkoilemaan hienossa talvisäässä. Äidinkielessä harjoiteltiin muun muassa riimejä ja kuvanlukua sekä kirjain/äänne E.
Tällä viikolla on paljon laskettu mäkeä ja luisteltu. Ne ovat olleet mieluisia talvipuuhia.
Matematiikan tuokiolla tehtiin numero 3 ja tutustuttiin parillisiin ja parittomiin lukuihin. Vahvuusvaris opetti meille yhteistyötaitoja.

Viikko 3

Saimme tutustua tällä viikolla Vaahteranmäen Eemelin tarinaan pakopelin muodossa. Pakopelisalkusta löytyi monenlaisia tehtäviä, jotka piti ratkaista. Tehtävät liittyivät tarinaan. Viikon varrella askarreltiin mäkihyppääjiä ja tutkittiin lunta ja sen sulamista. Sähköluupin avulla saadaan katsottua lähikuvassa mitä lumi sisältää. Oli myös mielenkiintoista pohtia, kuinka paljon vettä kannuun syntyy, kun kannullinen lunta sulaa. Perjantaina vietettiin 100-juhlaa. Pidettiin mäkihyppykilpailut ja käytiin laskemassa mäkeä. Söimme juhlan kunniaksi jäätelöt.

Viikko 2

Viikon varrella tutustuimme kierrätykseen ja kirjaimeen L. Pääsimme keskiviikkona luistelemaan hienossa säässä. Lapset olivat innoissaan. Kentällä leikittiin muun muassa Kuka pelkää jäämiestä ja Tulkaa lapset tänne -leikkejä. Lapset saivat luistella myös vapaasti. Kivaa oli! Matematiikassa tutustuttiin numeroon ja lukumäärään 1. Pohdittiin, muun muassa mitä meillä on kehossa vain 1 kappale (nenä, napa, suu…), katsottiin lukusuoralta mikä on numeron 1 naapuriluku (2), laskettiin laskunauhan avulla paljonko kymmenestä jää, jos siitä otetaan yksi pois… Lopuksi teimme kynätehtävän, jossa harjoiteltiin numeron 1 kirjoittamista. Fun Friends -tuokiolla pohdittiin, millaisia ovat punaiset ja vihreät ajatukset. Valmistettiin omat sorminuket ja kuunneltiin vahvuusvariksen esittämänä erilaisia ajatuksia. Sitten nostettiin joko punaisellä tai vihreällä ajatuksella varustettu sorminukke ylös, riippuen siitä, miltä ajatus itsestä kuullosti.

Viikko 51

Viimeisellä viikolla ennen joulua olemme tehneet paljon sellaista, mitä lapset ovat toivoneet. Maanantaina oli paljon leikkiä sekä ulkona. Kävimme myös koulun pihalla leikkimässä. Tiistaina liikuntasalissa lasten toiveesta leikimme kettu ja jänis-hippaa, heitimme koripallolla koreja, roikuimme renkaissa ja naruissa. Keskiviikkona laulettiin ja syötiin pipareita. Torstaina suurin osa aloitti jo joululoman.



Viikko 50

Askartelimme ”Petteri Punakuonoja” ja soodataikinasta tehtiin joulukoristeita. Laulutuokiolla todettiin jälleen kerran Mylläreiden olevan tosi innostuneita musiikista. Tällä viikolla tehtiin myös paljon loogisia pelejä.

Viikko 49

Liikuntasalissa oli jouluista toimintaa: juoksuleikkejä, jänis ja kettu- hippaa ja viestihuoksua. Kissojen ryhmä sai kuunnella jouluisen sadun, jossa vahvuusvariksen linnut seikkailivat tontun kanssa. Fun Friends- tuokiolla aiheena oli kehon vihjeet ja rentoutuminen. Kuuntelimme laulun miltä tuntuu Nallesta ja pohdimme miten nalle reagoi jos vaikka näkisi käärmeen (lapsille näytettiin kuva käärmeestä). Lopuksi harjoiteltiin kehon rentouttamista. Torstaina tehtiin kissojen kanssa joulukoristeita ja kettujen kanssa tutustuttiin ”koritehtäviin”. Koritehtävät ovat yksittäisiä pieniä tehtäviä, jotka ovat ”korissa”. Koritehtäviä olivat muun muassa pienet mallista rakentelut, palapelit, sanaharjoitukset ja ompelutehtävät.

Viikko 48

Kädentöissä tällä viikolla taiteiltiin itsenäisyyspäivään liittyvä kuva. Taideteoksista tuli upeita.
Tiistaina kuvataidekoululla teimme keramiikkatöitä. Punaiset muovailivat tonttuja ja Vihreät kaloja. Työt jäivät kuvataidekoululle kuivumaan ja poltettavaksi. Saamme ne myöhemmin kotiin.
Äidinkielen tuokiolla luimme tarinan ”Kolme pukkia” ja teimme siihen liittyviä riimipari -tehtäviä sekä pelasimme yhdessä tavutus- pelin.
Matematiikan tuokiolla harjoittelimme lukumäärien pikalukemista pelin avulla. Tutustuimme järjestyslukuihin ja pohdimme, mistä tietää, mikä jonossa tai rivissä on keskimmäinen.
Viime viikolla tehdyistä jouluaskarteluista koottiin seinälle joulukalenteri.

Viikko 47

Viikko alkoi omissa pienryhmissä. Toisilla oli matikkapajoja ja toisella ryhmällä Vahvuusvarista. Vahvuutena oli vuorossa Huumorintaju. Huumorintajusta kertoi tarina ”Monimutaista” ja sen jälkeen keskusteltiin mitä tämä vahvuus on. Lopuksi kaikki huipentui Vahvuusvaris tanssiin, johon lapset saivat osallistua.
Maanantain ja tiistain välisenä yönä satoi ensilumi ja tiistaina päästiin ihaniin lumileikkeihin.
Äidinkielen tuokiolla pelattiin kirjain-bingoa ja siivottiin sekainen kirjainvarasto (kirjaimet pääsivät omille paikoilleen). Lopuksi salapoliisit etsivät kirjaimia ja kirjoittivat niitä muistiinpanoihinsa.
Perjantaina pienet tontut tekivät jouluaskarteluja joulumusiikkia kuunnellen ja nautiskelivat joulupipareista.

Viikko 46

Viikko aloitettiin koko ryhmän voimin metsäretkellä. Siellä päästiin leikkimään, rakentelemaan majoja ja ihmettelemään pakkasen koristamaa luontoa. Jääkiteiden koristelemat hämähäkinseitit herättivät ihastusta.
Tiistaina päästiin liikuntasaliin jumppaamaan koko ryhmän kanssa. Liikuntatunnilla oli hippaa ja erilaisia palloleikkejä. Se oli lapsille mieluisaa.
Matematiikan tuokiolla harjoiteltiin lukujonotaitoja leikin avulla. Tarkkaa hahmottamista treenattiin tekemällä loogisista paloista kuvioita mallin mukaan.
Perjantaina keskusteltiin Lasten oikeuksien päivästä. Lasten oikeuksiin kuuluu mm oikeus leikkiin ja liikuntaan. Sen kunniaksi olimme päiväkodin pihalla, jonne oli tehty erilaisia liikuntaleikki pisteitä.

Viikko 45

Kädentöissä jatkettiin pitkäkestoista työtä, joka vihdoin saadaan päätökseen tällä viikolla! Äidinkielen tuokiolla opeteltiin paikka sanoja kala-pelin avulla. Pieni kilpailu teki opettelusta tosi jännää. Tuuli oli puhaltanut omat nimet tavuiksi ja niitä koottiin yhdessä. Matematiikan tuokiolla tutustuttiin loogisiin paloihin ja harjoitettiin loogista ajattelua pois sulkevien kysymysten avulla. Lisäksi tehtiin hienomotorisia harjoituksia ja loppu viikosta laulettiin.

Viikko 44

Tällä viikolla luimme kuvakirjan kukosta, joka lähti ystävineen kiertämään maailmaa. Teimme myös ompelutöitä.
Tiistaina vihreä ryhmä pääsi ensimmäisen kerran koulun uuteen liikuntasaliin.
Äidinkielen tuokiolla tehtiin kynätehtävä riimipareista ja jokainen pilkkoi oman nimensä kirjaimiksi. Kirjaimia käytettiin matematiikan tuokiolla, kun tutkimme pylväsdiagrammin avulla, mitä kirjainta ryhmän lasten nimissä on eniten. Pelasimme pareittain ”Yksi enemmän”- peliä ja teimme enemmän/vähemmän- kynätehtävän.

Viikko 43

Tällä viikolla kuunneltiin tarina Sää määrää pukeutumisen Seikkailujen eskari -kirjasta ja pohdittiin lämpömittaria ja lämpötiloja.
Matematiikassa tutustuttiin numeromerkkeihin ja vertailtiin lukumääriä.
Punainen ryhmä pääsi tiistaina ensimmäisen kerran koulun liikuntasaliin. Liikuntasalissa pääsi juoksemaan lujaa! Leikimme myös banaanihippaa, limalötköä ja leikkivarjolla kaikenlaista.
Äidinkielessä muisteltiin, mikä on riimi ja mietittiin loruun riimiparia. Leikittiin myös Alias -sanaselitystä ja siinä lapset olivatkin tosi hyviä! Pelattiin myös muistipeliä ja samalla muisteltiin, mitä kirjaimia oltiin jo käyty läpi. Tutustuttiin uuteen kirjaimeen U, kuullosteltiin, miltä U-äänne kuullostaa ja sitten tehtiin kynällä U-kirjain harjoituksia.
Torstaina palomiehet tulivat kertomaan meille turvallisuusasioista. Pohdittiin, mitkä asiat voivat olla lapsille vaarallisia (sytkärit, alkoholi, lääkkeet, piikit…) ja puhuttiin myös palovaroittimen tärkeydestä. Päästiin kurkistamaan myös paloautoon, mutta toisen ryhmän esittelyn aikana palomiehille tuli hälytys, joten he joutuivat lähtemään työtehtäviin.
Perjantaina meillä oli naamiaiset ja leikkien lisäksi askarreltiin erilaisia Halloween- hahmoja.

Viikko 41

Vahvuusvaris kävi tälläkin viikolla moikkaamassa ja opettamassa puolelle ryhmälle mitä on sinnikkyys.
Kädentöissä tehtiin syksyinen maalaus. Ensin piirrettiin oman käden ääriviivat. Sen jälkeen maalattiin kädenkuva ruskeaksi, josta syntyi puunrunko. Sormilla töpöteltiin erivärisiä ruskalehtiä paperille.

Punainen ryhmä teki hahmottamistehtäviä eri välineillä ja kynä tehtävänä, kuten vihreät viime viikolla.

Äidinkielen tuokiolla harjoittelimme sanojen tavuttamista leikkimielisen kilpailun avulla ja tutustuimme S kirjaimeen.

Matematiikan pajassa harjoittelimme sarjoittamista erilaisten pikku esineiden avulla ja etsimme valmiista sarjoista virheitä. Rakensimme tikuista kuvioita mallin mukaan ja teimme lukujonoja.

Viikko 40

Alkuviikosta punainen ryhmä tapasi vahvuus variksen. Vahvuus varis esitteli, mikä on sinnikkyys. Tarinassa oli tulossa paperi lennokki kilpailut, jonka kutsuissa oli hieman ongelmia. Varis ei kuitenkaan luovuttanut, vaan sinnikkäästi saikin lähetettyä kutsun.
Lopuksi lapset saivat tehdä ikiomat paperilennokit, jotka lensivät upeasti.

Aloitettiin kädentyöt, jossa valmistellaan hienoa isänpäivälahjaa. Tähän työhön käytetään useampi käsityö tunti.

Äidinkielen tuokiolla muodostettiin riimipareja ja tehtiin kirjain O.

Matematiikassa tutustuttiin sarjoittamiseen. Aloitettiin tekemällä lapsista rivi, jossa jokatoinen oli tyttö ja jokatoinen poika. Seuraavaksi lapset tekivät erilaisia sarjoja värillisistä nelikulmioista annetun mallin mukaan ja rakennettiin sarjoja myös kuutioista. Lopuksi aiheesta tehtiin kynätehtävä.

Viikko 39

Vihreän ryhmän kanssa käytiin metsäretkellä. Lapset tutkivat sähköluupeilla metsän aarteita. Pääsimme maanantaina kirjastoon tutustumaan. Leikin kautta käytiin läpi, muun muassa mitä kirjastosta voi lainata, miten kirjaston kirjoja kohdellaan, miten kirjoja lainataan ja miten palautetaan.
Äidinkielen tuokiolla etsittiin bee-bot -robotin kanssa riimipareja. Lapset saivat kuvakortin, jolle etsittiin kartalta riimipari ja sen jälkeen ohjelmoitiin yhdessä robotti riimiparin luokse. Tutustuttiin myös uuteen kirjaimeen/äänteeseen N ja muisteltiin jo opeteltuja kirjaimia (A,I). Lopuksi harjoiteltiin kirjaimen kirjoittamista.
Matematiikassa luokiteltiin ja muisteltiin mitä on vastakohdat. Harjoituksia tehtiin parityöskentelynä pajamuotoisesti siten, että lapset kiersivät pajasta toiseen.
Tutustuttiin myös käsitteeseen media leikkimällä. Tehtiin taikatemppuja (video taaksepäin kuvattuna) ja vietiin vahvuusvaris matkalle erilaisiin paikkoihin greenscreen -sovellusta käyttäen. Sitten mietittiin, onko kaikki, mitä tabletilta, kännykästä tai telkkarista näkee, totta?

Viikko 38

Maanantai alkoi vihreällä ryhmällä musiikin tunnilla. Lapset lauloivat ja soittivat erilaisia soittimia hienosti. Musiikki hetki oli mieluisa. Punainen ryhmä oli maanantaina metsäretkellä. Mukana oli Vahvuusvaris, jolle joka opetteli lasten kanssa jokamiehen oikeuksia ja metsäretkeilyn sääntöjä. Lisäksi meillä oli tabletit ja sähköluupit, joilla tutkittiin luontoa lähikuvin. Otimme myös kuvia tutkimistamme asioista.
Ohjelmoinnin alkeita harjoiteltiin aluksi leikin ”kapteeni käskee” -leikin kautta. Sitten katseltiin kuvia: kahvinkeitin, tiskikone,pyykinpesukone, kännykkä ja bee-Bot-robotti. Mitä yhteistä kuvien esineillä/asioilla on? No, kaikissa on sisällä pieni tietokone, jolle annetaan käsky tehdä jotain. Ja käskyistä muodostuu käskyjono (tiskikone esimerkiksi ottaa ensin veden, sitten kastelee tiskit jne….). Teimme bee-bot -robotille käskyjonon ja jokainen sai antaa robotille käskyjä kulkea kukan luo. Lopuksi harjoiteltiin ohjelmointia niin, että yksi lapsi oli robotti ja hänelle annettiin käskyjä koskettamalla selkää tai olkapäitä.
Matematiikassa tutustuttiin luokitteluun. Aluksi luokiteltiin asioita ominaisuuksien mukaan (autot, kulkuneuvot, nallet, lilan väriset ja punaiset, isot ja pienemmät). Sitten leikittiin leikki "metro on lastattu" ja valittiin aina uusi yläkäsite (eläimillä, supersankareilla...). Sitten tehtiin ryhmiä kuvista (Metallit, vaatteet, ruuat....). Lopuksi tehtiin kynätehtävä: Mikä ei kuulu joukkoon?

Viikko 37

Vahvuusvaris kertoi maanantaina lapsille tarinan, jossa Variksella oli suuria vaikeuksia hillitä itseään. Hän kuitenkin pystyi siihen ja yhdessä pohdittiin vahvuutta, jota Varis käytti. Se oli itsesäätely. Mietittiin, millaisia itsesäätelyn keinoja lapset ovat käyttäneet ja mitä, jos keinot eivät autakaan. Tutustuttiin myös kiukkuolioon, joka raivosi kiukkulorun tahdissa. Miten kiukkuolio saataisiin rauhoittumaan? Ne lapset, jotka halusivat, saivat oman kiukkuolion peukaloonsa.
Käden taidoissa ollaan askarreltu upeat kärpässienet, joihin lisättiin syksyn väreissä olevia luonnon lehtiä. Siinä sai harjoittaa maalaustaitoja, liimaamista ja sommittelua.
Äidinkielen tuokiolla kuunneltiin tarina Kaisaa jännittää ja mietittiin tarinan kautta mm. syksyn merkkejä (linnut muuttavat etelään). Tutustuimme uuteen kirjaimeen I, jota kuullostelimme (alkuäänteet). Mietimme myös, miltä I-kirjain näyttää ja miten se kirjoitetaan (ylhäältä alas, katosta lattiaan).
Matematiikassa mietittiin mitä samaa ja mitä eroavaisuuksia on esineillä, asioilla tai ihmisillä. Sitten vertailtiin ja tutustuttiin mm. käsitteisiin korkea/matala, pitkä/lyhyt, suuri/pieni ja tätä kautta mietittiin vastakohtia.
Loppuviikosta oli sisäliikuntaa, jossa oli temppurata.

Viikko 36

Vihreä ryhmä aloitti viikon erilaisten leikkien parissa. Muunmuuassa ”vettä kengässä” ja ”Kim” leikkejä. Punainen ryhmä vuorollaan taas kävi tutustumassa uuteen kirjastoon. Sieltä jokainen sai lainata itselleen yhden kirjan luettavaksi.
Äidinkielessä harjoiteltiin A-kirjainta, miten se äännetään ja tehtiin siihen liittyviä kynätehtäviä.
Matematiikassa harjoiteltiin geometrisia muotoja. Tehtiin myös siihen liittyviä tehtäviä.
Loppuviikosta käytiin pienryhmissä kivalla puisto retkellä kukkulapuistossa.
Perjantai aamulla oli paloharjoitus. Kokoonnuttiin alapihalle omissa ryhmissä onnistuneesti.

Viikko 35

Maanantaina punaisen ryhmän kanssa leikittiin vanhaa leikkiä ”vettä kengässä”. Ryhmä jaettiin kahtia: puolet meni oven taakse ja toinen puoli jäi luokkaan. Lapsille annettiin muotoja käteen ja heidän tehtävänsä oli etsiä kaveri, jolla oli sama muoto kun itsellä. Vihreän ryhmän kanssa käytiin kirjastossa. Jokainen sai lainata ainakin yhden kirjan.
Äidinkielen tuokiolla seikkailujen eskarin eläinhahmot kuulivat matkalla esikouluun pelottavan äänen. Tarinan kautta keskustelimme mitä asioita kukakin pelkää ja miltä pelko tuntuu. Tehtiin myös aiheeseen liittyvä kynätehtävä.
Laulutuokiolla ratkaistiin QR-koodeja. Koodien takaa paljastui tehtäviä ja lauluja. Kielinupun laulut: Leikit, viikonpäiväsoppa, kuukausilaulu, minä haluan, liikutaan. Seikkailujen eskari: Aakkoslaulu.
Matematiikan tuokiolla menimme metsään ja tutustuimme muun muassa käsitteisiin vaakasuora, pystysuora, välissä/keskellä, alla, yläpuolella, vieressä. Lisäksi harjoittelimme ohjeen mukaan toimimista.
Lapset ovat innostuneita tekemään koreja koripallolla. Koulunpihalla on nyt mahdollisuus sellaiseen. Myös erilaiset liikuntaleikit kuten esimerkiksi polttopallo ja lattialaavaa ovat lapsille mieluisia.

Viikko 34

Maanantaina tutustuimme tablettityöskentelyyn. Harjoittelimme tabletin avaamista ja sulkemista, QR-koodien avaamista ja kameran käyttöä. Tulemme jatkossa käyttämään tabletteja mm. Opetuksen tukena ja oppimispelien pelaamisessa (ekapeli, Vektor). Pelien pelaamisessa käytämme aikarajana 10 minuuttia kerrallaan.
Äidinkielen tuokioilla kuunneltiin eskaritarina nimeltä Leikkiloki. Tarinassa kerrottiin, että Villiviikunan eskarilaiset alkoivat pitää sähköistä päiväkirjaa. Niinpä mekin tutustuimme Mylläreiden sähköiseen "päiväkirjaan" eli tähän sivuun. Lisäksi vilkaistiin yhden lapsen kasvun kansiossa sinne lisättyä leikkivideota ja keskusteltiin, että lapset voivat tallentaa kuvia ja videoita omista leikeistä kasvun kansioihin, nyt kun ollaan harjoiteltu tabletin käyttöä. Lisäksi pelattiin riimipeli ja tehtiin aiheeseen liittyvä kynätehtävä.
Matematiikan tuokioilla tutustuttiin vertailuun ja paikkasanoihin. Järjestettiin värisauvoja pituuden mukaan ja laitettiin niitä ohjeen mukaan erilaisiin paikkoihin (laita pisin sauva nallen alle. laita lyhin sauva nallen taakse....). Leikimme myös leikkiä Alma käskee (Kapteeni käskee -leikki), jossa myöskin toimittiin ohjeiden mukaan. Lopuksi tehtiin kynätehtävä, jossa harjoiteltiin paikkasanoja (väritä keskimmäisen hyllyn palikoista keskimmäinen palikka punaiseksi jne).
Ulkona leikittiin tervapataa ja hippaa sekä harjoiteltiin viestijuoksua. Samalla harjoiteltiin myös kaverin kannustamista.

Viikko 33

Tällä viikolla olemme laatineet Mylläreihin sääntöjä. Apuna meillä oli linnut Humppatiainen, Karmiini ja Korintti, jotka esittivät tilanteita lintujen esikoulusta ja lapset saivat sitten kommentoida niitä ja miettiä, millaisia sääntöjä olisi hyvä olla olemassa. Äidinkielen tuokiolla olemme tutustuneet kirjassa seikkaileviin hahmoihin tarinoiden ja pelien kautta. Tällä viikolla piti olla pihamatematiikkaa, mutta oli luvattu niin runsasta sadetta, että päätimme siirtää pihamatikan ensi viikoksi. Niinpä tutustuttiin uusiin hahmoihin ja matematiikkatarinoihin sisällä. Matematiikassa tutustuttiin muun muassa käsitteisiin kuten Vieressä, alapuolella, yläpuolella tarinan ja pelien avulla.
Torstaina kuunneltiin syystarina ja suunnistettiin sisällä kuvien avulla. Lapset etsivät huoneesta kuvien mukaiset paikat. Ja suoriutuivat tehtävästä todella hienosti!
Perjantaina tutustuttiin Vahvuusvarikseen ja hänen ystäviinsä (Humppatiainen, Karmiini, Korintti, Pikkunaakka ja Räyhä). Kuuntelemme tarinoita heidän touhuistaan. Vahvuusvariksen tehtävä on bongata esikouluryhmästä luonteenvahvuuksia ja kirjata niitä ylös. Esimerkiksi Räyhän yksi vahvuus on rohkeus ja Karmiinin huumorintaju.

Viikko 32

Esikoulu alkoi keskiviikkona 11.8. Lähes kaikkia jännitti kovasti (myös aikuisia), mutta päivän mittaan jännitys helpotti. Aamulla ensimmäiseksi jakauduttiin kahteen ryhmään: punaisiin ja vihreisiin. Punaiset jäivät ensin sisälle tutustumaan arkirutiineihin ja tekivät myös pienen kynätehtävän. Vihreät lähtivät ulos tutustumaan pihaan ja pihasääntöihin. Lounaan jälkeen pidettiin yhteinen piiri, jossa äänestettiin ensimmäinen kala meidän akvaarioon. Esikoulussa laitetaan joka päivä akvaarioon uusi kala ja sitten kalat lasketaan yhdessä. Näin näemme, montako päivää olemme olleet esikoulussa. Kalapiirin jälkeen vihreät jäivät sisään ja punaiset menivät ulos. Päivän mittaan kyseltiin lapsilta miltä tuntuu ja kommentit olivat varsin positiivisia.

Torstaina ja perjantaina kuunneltiin ensimmäinen tarina Seikkailujen eskarista ja askarreltiin auringot. Teimme asiat ryhmissä vihreät/punaiset. Eskaritarina kertoi eläimistä, joilla myös oli ensimmäinen esikoulupäivä. Seikkailujen eskarin esikoululaiset matkustavat eskarimetrolla, joten me tutustuimme videon välityksellä metrojunaan, jotta lapset tietäisivät, mikä on metro. Leikimme myös pantomiimi -leikkiä lopuksi. Aurinkoaskartelussa leikattiin ja kartongista aurinko ja säteet ja liimattiin säteet kiinni aurinkoon.
Molempien ryhmien kanssa käytiin tutustumassa myös uuteen leikkipihaan, joka osoittautui erittäin kivaksi.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä