Maanantai 30.3.2020

MAANANTAI 30.3.2020

Kesäaika on alkanut! Kohti kesää siis mennään hurjaa vauhtia!

Toivottavasti sinulla oli hyvä ja palauttava viikonloppu ja olet valmiina taas uuteen etäopetusviikkoon.

 

  1. Katso aamun avaukseksi apuopettajien video motivaatiosta. Saat myös idean ulkoiluun sekä lopuksi kuulet tietenkin järisyttävän vitsin!

https://www.youtube.com/watch?v=Y_FWFDV2wEg

 

YPI

Kasvien kasvu- ja lisääntyminen -jakso alkaa.

Kevät on kasvien kasvun aikaa. Onko sinulla mahdollista laittaa jakson aikana kasvamaan jokin kasvi? Ehkä rai- tai ohraruohoa, herneitä, sinimailasta, papuja tai auringonkukan siemeniä? Pohdi asiaa huoltajiesi kanssa ja tee tarvittavia valmisteluja tällä viikolla. Viikon viimeisenä aiheena on Kasveja voi kasvattaa kotonakin ja sitten aloitamme projektin.

  1. Seuraa open kasviprojekteja 6C:n sivuilla

https://peda.net/liperi/yl%C3%A4myllyn-koulu/paloaukean-yksikk%C3%B6/1-luokat/1c/ypi/tk

 

YHTEYTTÄMINEN

Opettele energian muuntumista yhteyttämisessä. Yhteyttäminen on kemiallinen reaktio.

Opettele mitä yhteyttämiseen tarvitaan ja mitä siitä syntyy.

Opettele tunnistamaan kasvien tapa varastoida kemiallista energiaa.

  1. Katso video:

https://www.youtube.com/watch?v=JbxqMOvq2Cg&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2ZwCm_jFjXpJg3oZY8kPah11xXORDNN6Xghu0kYyycYil2mr6hMEU_2vw

  1. Lue kirjasta sivut 74-75. Voit myös kuunnella kappaleen Arttu-sovelluksellasi.
  2. Tee tehtäväkirjasta tehtävät s. 78-79.
  3. Tee YPI-kansio Pedanettiin. Laita julkisuusasetuksista Ope ylläpitäjäksi.
  4. Ota kuva tehdyistä tehtävistäsi ja laita Peda.nettiin.

 

 MATEMATIIKKA

KPL 42 Kertolasku tulontekijöihin hajottamalla

  1. katso open video WhatsAppista.
  2. Lue opetuslaatikko sivulta 182.
  3. Laske s. 182-183

Muista aina tarkistaa tehtävät vanhempien kanssa.

 

 

 

KUVATAIDE  Asetelma

Mikä on asetelma? 

Asetelma on elottomista luontokappaleista tai esineistä koottu sommitelma tai tällaista aihetta esittävä maalausta, piirustus tai valokuva.

 Valmistelut:

  1. Etsi kotoasi sopiva paikka asetelman tekoa varten. Olisi hyvä, jos asetelman tausta olisi yksivärinen, mieluiten valkea. 
  2. Etsi kotoasi erilaisia, mielestäsi kauniisti yhteensopivia esineitä. Asetelmassa on yleensä n. 3-5 esinettä. Pariton määrä on esteettisesti viehättävin.
  3. Asettele esineet kauniisti lähekkäin tosiaan. 

 

Asetelman kuvaaminen

Valmistelut: 

  1. Suunnittele, mistä suunnasta ja miltä korkeudelta otat valokuvan asetelmastasi. Rajaa pois kuvasta mahdolliset ylimääräiset asiat, jotka eivät kuulu asetelmaasi. 
  2. Ota kuva asetelmastasi. Tallenna kuvasi Pedanettiin, oman kuvataidekansioosi. 

 

Asetelman piirtäminen

  1. Piirrä asetelmasi lyijykynällä mahdollisimman todenmukaisesti. 

Olemme harjoitelleet koulussa mallista piirtämistä. Koeta nytkin tarkastella viivoja ja niiden suuntia, viivojen suhteuttaa toisiinsa ja esineiden väliin jääviä muotoja. Piirrä mitä todella näet, älä sitä mitä luulet näkeväsi. 

Voit värittää asetelmasi halutessasi erilaisilla maaleilla, tusseilla, puuväreillä, vesiväreillä, vahaliiduilla tai vaikka kierrätysmateriaaleilla, esimerkiksi paperisilpuilla. Voit myös tehdä asetelmapiirrokseesi varjostuksia lyijykynällä tai hiilellä. Piirustushiileksi sopii myös kova puun palamisesta syntynyt hiili. Ole varovainen sen käytössä, jos värität työtäsi sisällä. Hiili on hyvin voimakkaasti tuhraava materiaali. Valmiin työn hiilen voit kiinnittää suihkuttamalla sen päälle hiuslakkaa. 

Valmis työ voi olla myös huolella piirretty lyijykynäpiirustus. 

  1. Ota kuva valmiista piirustuksesta ja tallenna kuva Pedanettiin, omaan kuvataidekansioosi. 

Tarkastan tehtävän palautuksen perjantaina 3.4.2020

 

EXTRATEHTÄVÄ HALUKKAILLE

Tulevana sunnuntaina vietetään kristittyjen juhlaa, palmusunnuntaita. Silloin muistellaan Kristuksen Jerusalemiin ratsastamista. Kansa otti Kristuksen aikanaan vastaan kuninkaana ja heilutteli hänen edessään palmunoksia. Tätä tapahtumaa muistellessa meillä kristityillä on myös tapana koristella keväisiä oksia kauniiksi ja toivottaa niillä läheisille terveyttä ja siunausta.

Tänä vuonna virpoperinnettä voi jatkaa vain omassa perheessä livenä ja keksiä muiden läheisten keskuuteen uusia etävirpomatapoja. Hyväksi havaittuja tapoja mm. Valokuvaa tai videoi virpo-oksasi tai itsesi virpomassa ja lähetä tervehdyksesi henkilölle, jolle toivot terveyttä ja siunausta. Voit myös lähettää kauniin kortin ja virporunon postitse tai viedä koristellun oksan läheisen tai vaikkapa naapurin ovelle. Vanha karjalainen perinne on viedä virpo-oksa edesmenneen läheisen haudalle.

Mikäli haluat tänä vuonna koristella virpovitsoja, voit soveltaa vallitsevan tilanteen mukaan toimintaasi. Oksanhan voi askarrella lähestulkoon mistä vaan, mikäli liikkumista tulee rajoittaa. Jos haet oksan metsästä, muista jokamiehen oikeudet! Koristeluun voi myös käyttää mielikuvitusta – koristeita voi tehdä vaikka keräyspaperista.

Jos koristelet oksan, kuvaa oksa ja liitä kuva Pedanetin kuvataidekansioosi. Arvostan tekoa ja arvioin mielelläni työsi kuvataiteen vapaavalintaisena lisätyönä. Mikäli opiskelet evankelisluterilaista uskontoa, myös uskonnon opesi voisi arvostaa kuvaa tai tietoa oman uskontosi perinteen ylläpitämisestä.

 

  1. Kirjoita oppimispäiväkirjaasi

 

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin