Uskonnon opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 8

Uskonnon tavoitteet vuosiluokalla 8

T1 ohjata oppilasta havaitsemaan uskonnon ja kulttuurin vuorovaikutus sekä tunnistamaan uskontoon liittyvämonimuotoisuus. Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)


T2 ohjata oppilasta syventämään tietojaan opiskeltavasta uskonnosta ja sen vaikutuksista.Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)


T3 ohjata oppilasta perehtymään uskontoihin ja katsomuksiin eri puolilla maailmaa sekä uskonnottomuuteen. Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2), Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3), Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)


T4 ohjata oppilasta tuntemaan eri uskontojen ja katsomusten tapoja ja symboleita sekä tunnistamaan uskonnollisia aiheita mediassa, maailmanpolitiikassa, taiteessa ja populaarikulttuurissa. Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2), Monilukutaito (L4), Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)


T5 ohjata oppilasta havaitsemaan ja arvioimaan erilaisia argumentaation tapoja sekä uskonnon ja tieteen kielen välisiä eroja. Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1), Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2), Monilukutaito (L4), Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5), Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)


T6 ohjata oppilasta perehtymään eettisen ajattelun keskeisiin käsitteisiin, ihmisoikeuksiin sekä opiskeltavan uskonnon ja muiden uskontojen ja katsomusten eettisiin periaatteisiin. Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2), Osallistumine, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)


T7 auttaa oppilasta pohtimaan uskontojen ja katsomusten maailmanlaajuista merkitystä ihmisten valintojen perusteina ja ohjaajina. Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5), Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)


T8 rohkaista oppilasta pohtimaan ihmisyyteen kuuluvia elämänkysymyksiä, ajankohtaisia eettisiä kysymyksiä ja omien arvojen suhdetta niihin. Osallistumine, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)


T9 innostaa oppilasta tutkimaan omien valintojensa eettisiä ulottuvuuksia ja niiden vaikutusta hyvinvointiin ja kannustaa kestävään elämäntapaan. Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1), Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)


T10 rohkaista oppilaita kohtaamaan erilaisia ihmisiä nyt ja tulevaisuudessa jatko-opinnoissa, työelämässä ja vapaa-ajalla. Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)

Kunnan OPS-sisältö

Uskonnon sisällöt vuosiluokalla 8

S1 Suhde omaan uskontoon:


Suomen ortodoksinen kirkko: historiaa ja nykyaikaa

Seurakunnat, hiippakunnat, kirkkokunnat, patriarkaatit

Luostarit ja asketismi

Globaali ortodoksisuus

Kirkollisia toimijoita ja järjestöjä

Uskonnolliset aiheet mediassa, taiteessa ja populaarikulttuurissa



S2 Uskontojen maailma:

Suuria maailmauskontoja: hindulaisuus ja buddhalaisuus

Uskonnoista syntyneitä erilaisia ilmiöitä arjessa, esim. jooga, meditaatio

Luostarit ja asketismi muissa uskonnoissa

Siirtymäriitit eri uskonnoissa ja katsomuksissa


S3 Hyvä elämä:

Asketismi: luostarisäännöt, hengellinen kasvu - myös muissa uskonnoissa

Hengellinen ohjaus ortodoksisessa traditiossa ja muissa uskonnoissa

Ihmisoikeudet kristinuskon näkökulmasta

Omien eettisten valintojen sekä niiden vaikutusten pohtiminen ja niiden perusteleminen