OSIO 3 - SOSIAALINEN MEDIA TYÖNHAUSSA

OSIO 3 - SOSIAALINEN MEDIA TYÖNHAUSSA

Sosiaalista mediaa voidaan hyödyntää työnhaussa kahdella tapaa:

1. Etsitään tukea työnhakuun sekä työpaikkoja sosiaalisessa mediassa
2. Tuodaan omaa osaamista esiin sosiaalisessa mediassa. 

Tässä koulutusosiossa paneudumme näiden kahden teeman äärelle. 


1. TYÖPAIKAT SOSIAALISESSA MEDIASSA

Yritykset usein jakavat työpaikkailmoituksensa paitsi virallisemmilla työnhakusivustoilla ja omilla nettisivuillaan, niin myös omissa somekanavissaan. Lisäksi on olemassa paljon yleisiä työnhaun somekanavia, joissa monet eri firmat ilmoittavat avoimista työpaikoista. Näitä työnhaun kanavia löytyy niin valtakunnallisia kuin myös paikallisia.

Vaikka et olisikaan ahkera somen käyttäjä niin kannattaa, varsinkin aktiivisesti töitä hakiessa, pohtia voisiko profiileja eri alustoille luoda ihan siinä mielessä, että pystyisi näitä kanavia seuraamaan avoimia työpaikkoja silmällä pitäen. Varsinkin, jos avoimeen työpaikkaan tarvitaan nopeasti tekijää niin sosiaalinen media saattaa olla jopa ainut kanava, missä työnantaja avoimesta paikasta ilmoittaa. 


Kuvakaappaus erään rekrytointifirman Facebook-sivuilta 11/2018

Yllä olevassa kuvassa erään rekrytointifirman ilmoitus, jossa etsitään sähkö- ja automaatioasentajaa Jyväskylään nopealla aikataululla. Ilmoituksessa myös selkeä maininta, kuinka työpaikkoista ei ilmoiteta kaikkialla vaan kyseistä firmaa kannattaa seurata heidän muillakin somekanavillaan. 


2. OMAN OSAAMISEN ESIINTUOMINEN SOSIAALISESSA MEDIASSA

2.1. OMAT YKSITYISYYSASETUKSET
Hyödyntäessä sosiaalista mediaa työnhaussa huomiota kannattaa myös kiinnittää omaan näkyvyyteen sosiaalisessa mediassa. Oletko koskaan hakenut omaa nimeäsi hakukoneessa? Teepä se nyt ja tsekkaa, mitä kaikkea löytyy! Myös omien sosiaalisen median tilien yksityisyysasetukset kannattaa tarkistaa. Esimerkiksi facebookissa ei tarvitse pitää julkisena kuin yksi profiilikuva, mutta mikäli et ole muuttanut aikaisempien profiilikuviesi julkisuusasetuksia niin ovat ne automaattisesti näkyvillä kaikille. 


Vinkki: Oma sähköpostiosoite kannattaa olla jonkinlainen yhdistelmä omasta nimestä. Näin työnantajan on helpompi hahmottaa kestä hakijasta on kysymys, jos vaikka hakuprosessin aikana laitat rekrytoijalle sähköpostia.

2.2. OMA OSAAMINEN NÄKYVIIN

Sosiaalista mediaa voi hyödyntää myös tuodessasi esiin taitoja tai osaamista. Näiden ei välttämättä tarvitse liittyä itse haettavaan työhön vaan osoittamalla aktiivisuutta ja tekevyyttä myös vapaa-ajalla voit välittää hyvän kuvan itsestäsi työnantajalle. Tämä ei kuitenkaan toki ole työnhaun edellytys ja kannattaa muistaa omat tavat käyttää sosiaalista mediaa. Pelkästään työnhaun takia ei tarvitse ruveta julkaisemaan itsestään asioista sosiaalisesta mediassa, mutta mikäi käytät tätä muutoinkin aktiivisesti niin kannattaa myös miettiä näkökulmia sen hyödyntämiseen työnhaun näkökulmasta. 

Alla linkkejä joiden kautta voit käydä tutustumassa ja hakemassa vinkkejä erilaisiin tapoihin tuoda osaamista esiin sosiaalisen median kautta. 

Pinterestiä voit hyödyntää mm. keräämällä itsellesi työhön ideoita antavia kuvia. Esimerkissä lastentarhaopettaja on luonut itselleen ideapankin, jota voi hyödyntää työssään. Tällainen kannattaisi ehdottomasti liittää myös ansioluetteloon. Työnantaja näkee suoraan, että henkilö on motivoitunut kehittämään ja ideoimaan työtään. 






Instagramissa vanhojen huonekalujen entisöintiliike laittaa esille töitään ja tätä kautta tekee osaamistaan näkyväksi. 







Prezillä pystyt tekemään upeita digitaalisia ansioluetteloja, jotka voit liittää työhakemukseesi tai lähettää suoraan työnantajalle. 











Swaylla pystyt luomaan näyttävän visuaalisen portfolion. 

Perinteisellä blogialustalla kampaaja esittelee ajatuksiaan alasta sekä tekee asiakkaille näkyväksi omia töitään. 






 Youtubessa voi julkaista vlogeja eri videoblogeja tai osaamiseen liittyviä videoita.