OSIO 2 - TYÖHAKEMUS

OSIO 2 - TYÖHAKEMUS

2. TYÖHAKEMUS

Työhakemuksen tärkein tehtävä on osoittaa työnantajalle kiinnostuksesi ja motivaatiosi (auki olevaa) työpaikkaa kohtaan. Pyrkimyksenä on vakuuttaa rekrytointia tekevä henkilö niin, että pääset työnhakuprosessissa eteenpäin toiselle kierrokselle, joka yleensä on työhaastattelu. 


2.1. MISTÄ SAIT TIETÄÄ TYÖPAIKASTA?

Töitä voi löytää monella tapaa ja tämä myös vaikuttaa jonkinverran työhakemuksen sisältöön. Yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että on olemassa kolmenlaisia työpaikkoja, joita voi hakea:

2.1.1 JULKINEN HAKU
Löydät työpaikasta työpaikkailmoituksen joltain yleiseltä työpaikkojen ilmoitussivustolta, sosiaalisesta mediasta tai muusta julkisesta lähteestä, jonka perusteella sekä ohjeiden mukaisesti laadit hakemuksen. Tällöin työpaikka on niin sanotusti julkisessa haussa eli kuka tahansa voi hakea työpaikkaan. 

2.1.2 PIILOTYÖPAIKKA
Kuulet piilotyöpaikasta omien verkostojesi kautta, johon laitat hakemuksen. Sinua saatetaan jopa pyytää hakemaan kyseistä työpaikkaa.Tällöin työpaikka ei ole julkinen, vaan on haluttu selkeästi rajata hakijajoukkoa jo ensimmäisen vaiheen hakijoidenkin osalta. 

2.1.3 AVOIN HAKEMUS
Olet kiinnostunut työskentelemään yrityksessä, mutta et tiedä onko paikkoja auki tai millaisia työtehtäviä olisi suoranaisesti tarjolla. Haluat vain ilmaista mielenkiintosi, jolloin lähetät yritykseen avoimen hakemuksen. 


2.2. OMAN OSAAMISEN KARTOITTAMINEN

Työnhakuvalmennuksen ensimmäisessä osiossa laadittiin osaamistaulukko ansioluettelon tekemisen avuksi. Tämä taulukko kannattaa kaivaa itselleen vierelle myös työhakemusta kirjoittaessa ja toki myös pitää ansioluetteloaan näkyvillä. Näin hahmotat itsekin paremmin, mitä kaikkea elämänaikana on tullutkaan tehtyä, ja mistä kaikkialta osaamista on kertynyt. 

Työhakemuksen laatimisprosessiin vaikuttaa mm. millaisessa muodossa hakemusta toivotaan, onko kyseessä valmiiksi laadittu lomakepohjainen hakemus vai toivotaanko vapaamuotoista hakemuskirjettä? Työhakemustyypistä riippumatta sisällöllisesti hakemukseen voi laittaa melko samat asiat vaikkakin lomakepohjaisessa hakemuksessa on saatettu esittää tarkempia kysymyksiä osaamisesta ja hiukan erilaisista näkökulmista, kuin mistä olisit vapaamuotoisella hakukirjeellä kertonut. 

Seuraavissa alaluvuissa tarkastellaan oman osaamisen kartoittamista siitä näkökulmasta haetaanko julkisessa haussa, piilotyöpaikkaan vai kirjoitetaanko avointa hakemusta. 

2.2.1 OSAAMISEN MÄÄRITTELY HAKIESSA JULKISESSA HAUSSA 

Julkiseen työpaikkaan haettaessa työhakemuksen kirjoittamisen lähtökohta on työpaikkailmoituksen huolellinen lukeminen. Mitä osaamista työpaikkailmoituksessa mainittiin, millainen työ on ja onko minulla työhön vaadittavaa osaamista? Ansioluettelon laatimisen tapaan, myös tähän voi käyttää taulukointia. Ensin listatataan kaikki työpaikkailmoituksessa vaadittu osaaminen ja tämän jälkeen toiseen sarakkeeseen perustellaan, miksi itsellä tätä osaamista on. Oletko vaikka jo aikaisemmin päässyt työskentelemään työtehtävissä, joista osaamista tiettyyn asiaan on kertynyt tai onko osaamista tullut harrastusten kautta?

Kannattaa ehdottomasti myös hakea vaikka kaikkea työpaikkailmoituksessa lueteltua osaamista ei olisikaan. Työpaikkailmoitus on aina kuvaus ideaalista työntekijästä, jota työtehtävään etsitään, mutta tällaista ei suinkaan välttämättä ole edes olemassa. Jos siis 1-2 osaamista jää uupumaan niin rohkeasti vaan hakemusta menemään. Muu osaamisesi voi hyvinkin kompensoida "puutteet". 

https://peda.net/id/3b6f213498d
Ylläolevasta ravintolatyöntekijän työpaikkailmoituksesta on keltaisella korostettu työtehtävissä vaadittava osaaminen. Taulukoinnin avulla kyseistä työtä voisi lähestyä seuraavasti:

Työpaikkailmoituksessa mainittu osaaminen Perustelut
kassatyöskentely
 
salityöskentely

ruoanlaitto

hygieniapassi

asiakaspalvelutaidot

joustavuus  


Tässä vaiheessa oletkin jo hoksannut, että hakemuskirjeen tulee olla jokaiseen haettavaan työpaikkaan oma yksilöllisesti räätälöity teksti. Mikäli pystyt lähettämään saman hakemuskirjeen useampaan työpaikkaan vain vaihtamalla yrityksen ja vastaanottajan nimen hakemukseen niin hakemuksesi on hyvin todennäköisesti liian yleismalkaisesti kirjoitettu, etkä saa vakuutettua työnantajaa siitä, että juuri hänen yrityksensä on se yritys mikä sinua kiinnostaa ja missä haluat työskennellä. 

2.2.2. OSAAMISEN MÄÄRITTELY PIILOTYÖPAIKKAAN HAKIESSA
Piilotyöpaikkaan haettaessa pätee samat lähestymissäännöt kuin julkisessa haussakin hakiessa. Kuitenkin työpaikasta ei ole useinkaan varsinaista työpaikkailmoitusta nähtävillä vaan kuullessasi työpaikasta yleensä soitat tai lähetät sähköpostia rekrytoivalle henkilölle, joillon kysyt lisää avoinna olevasta työtehtävästä. Soittaessasi muista aina pitää kynää ja paperi lähettyvillä, jotta saat kirjattua ylös tärkeimmät asiat. Voit myös pyytää puhelun päätteksi rekrytointia tekevän henkilön lähettämään kootusti oleellisemmat osaamisvaatimukset avoinna olevan tehtävän osalta. 

Saatuasi avoimen työtehtävän osaamisvaatimukset selville voit käyttää samanlaista taulukointimenetelmää kuin 2.2.1. kappaleessa on esitetty työpaikkailmoituksen osaamisvaatimusten taulukointiin. 

Piilotyöpaikkaan haettaessa ei yleensä ole valmsita lomakepohjaa, johon työhakemus laaditaan vaan kirjoitetaan hakemuskirje. Katso tähän tarkemmat ohjeet 2.2. kappaleesta, jossa on esitelty työhakemusten tyypit. 

2.1.3 OSAAMISEN MÄÄRITTELY AVOIMEEN HAKEMUKSEEN
Avoimessa hakemuksessa lähestyt yritystä, josta olet kiinnostunut vaikka et ollenkaan tiedä onko yrityksessä tarvetta työntekijöille. Avointa hakemusta laatiessa kannattaa tutustua huolellisesti siihen, mitä yritys tekee, yrityksen tavoitteisiin ja arvoihin. Tätä kautta perustella, miksi olisi sopiva henkiö yritykseen. Avoimeen hakemukseen kannattaa kirjoittaa tulevaisuuden tavoitteitaan ja kuinka näkisi mahdolliseksi näiden tavoitteiden saavuttamisen yrityksessä. Avoimessa hakemuksessakin kannattaa mainita, että tulisi mielellään haastatteluun ja tutustumaan yritykseen sekä esittää toivetta yhteydenotosta, mikäli sopivia paikkoja avautuu. Avoimen hakemuksen ideana on saattaa itsensä yrityksen tietoon jo ennen kuin yritys välttämättä tietää tarvitsevansa työntekijää. Näin voikin olla, että yritys rekrytoi suoraan sinut tietäessäsi jo kiinnostuksesta eikä yrityksen tarvitse käynnistää raskasta ja resursseja vievää julkista rekrytointiprosessia, mikä madaltaa myös yrityksen kynnystä rekrytoida uusi työntekijä. 

2.3. TYÖHAKEMUSTEN TYYPIT

Työhakemuksia on kolmen tyyppisiä; hakemuskirje, valmiit hakemuslomakkeet ja videohakemus. Tässä kappaleessa tarkastellaan tarkemmin hakemuskirjeen ja hakemuslomakkeiden sisältöjä sekä lisäksi hakemuskirjeen ulkoasua. Videohakemukseen liittyen löytyy sivupalkista hyödyllisiä linkkejä, joista voi mennä hakemaan vinkkejä myös tämän uudenlaiseen työhakemusmuotoon.

Mistä sitten tiedän millainen hakemuksen on tarkoitus olla? Työpaikkailmoituksessa useimmiten selviää millaista hakemusta pyydetään. Yleensä maininta on työpaikkailmoituksen lopussa tai erillisellä "hakeminen", "tiedot" tai vastaavalla termillä nimetyllä välilehdellä. Mikäli mitään ei ole erikseen mainittu niin tulee sinun laatiahakemuskirje, joka yleensä lähetettään työpaikkailmoituksessa ilmoitettuun sähköpostiin ja harvoissa tapauksissa hakemusta saatetaan vielä pyytää postitse.

Piilotyöpaikkoihin lähetetään yleensä aina hakemuskirje. Avointa hakemusta laatiessa laaditaan hakemuskirje, joka lähetetään yrityksen rekrytoinneista vastaavalle henkilölle sähköpostilla. Joillakin yrityksillä, varsinkin isoimmilla, voi olla avoimeen hakemukseenkin valmiita lomakepohjia. Ja ettei homma menisi liian helpoksi niin jossain työpaikoissa saatetaan lomakehakemuksen lisäksi pyytää liittämään mukaan myös vapaamuotoinen hakemuskirje. Tällöin tarkoituksena on, että lomakkeelle täyettävistä tiedoista saadaan esitiedot hakijasta ja hakemuskirjeessä taas annetaan mahdollisuus vapaammin tuoda itseään esille. 

2.3.1 HAKEMUSKIRJE
Mikäli työpaikkailmoituksen kautta et pääse valmiiseen hakulomakkeeseen vaan pyydetään lähettämään hakemus esim. sähköpostitse niin usein tämä tarkoittaa avoimen hakemuksen tekemistä. Vapaamuotoisessa hakemuskirjeessä voi visuaalisesti käyttää mielikuvitusta, kuten ansioluettelossakin. Esimerkiksi canva.comista ja muista vastaavanlaisista palveluista löytyy valmiita kirjepohjia, joista saa helposti muokattua työhakemuskirjeen. Varsinaisia muodollisuus sääntöjä vapaamuotoiseen hakemuskirjeeseen ei ole, mutta tietyt perusrakenteet ja asettelut selkeyttävät avoimen työhakemuksen luettavuutta, nämä voit nähdä alla olevasta mallikuvasta:


Ylläolevassa hakemusesimerkissä on kirje jaettu neljään kappaleeseen seuraavasti:

1. Ensimmäisessa kappaleessa kerrotaan lyhyesti ja napakasti, miksi ylipäätään on päädytty hakemaan kyseiseen työpaikkaan. Mitä voit tarjota hakemaasi työpaikkaan ja miksi olisit tähän hyvä valinta. 

2. Tekstiosuuden toisessa kappaleessa lähdet esittelemään tarkemmin omaa osaamistasi, jota sinulle on kertynyt aiemmista työpaikoista, koulutuksesta ja muilta "virallisista" tahoilta. Tässä kannattaa käyttää apuna jo aiemmin työpaikkailmoituksen pohjalta laatimaasi osaamistaulukkoa. Nyt sinun kannattaa huolehtia, että kaikki työpaikkailmoituksessa mainitut osaamisvaatimukset tulevat mainittua sekä kertoa hyvät perustelut, miksi sinulla tätä osaamista on. Esimerkiksi oman työkokemuksen luetteleminen ei tässä kohdassa riitä vaan tarvitaan tarkempaa avaamista. Jos työpaikkailmoituksessa on mainittu asiakaspalvelutaidot niin selvästi kerrotaan, miksi on asiakaspalvelussa hyvä. Kappaleen lukemisen jälkeen työnantajan ei tarvitse miettiä, miksi olisit hyvä vaihtoehto tähän työhön vaan olet pureksinut tämän jo hänelle valmiiksi.

3. Kolmannessa kappaleessa voit kertoa osaamisesta, jota sinulla kertyy esim. vapaa-ajalla ja harrastuksissa. Tässä kappaleessa voit myös kertoa lyhyesti muutamalla virkkeellä itsestäsi.


4. Työhakemus päätetään kohteliaaseen pyyntöön päästä haastatteluun ja lopuksi vielä lopetellaan kohteliaasti. Tänne on myös hyvä mainita pakkatoive, mikäli sellaista työpaikkailmoituksessa on pyydetty. 

2.3.2. HAKEMUSLOMAKKEET
Monet yritykset hyödyntävät rekrytoinneissaan lomakepohjaisia hakemuksia, joiden kautta on helppo räätälöidä useiden hakijoiden joukosta sopivat hakijat. Esimerkiksi, jos työtehtävään edellytetään hygienipassia niin järjestelmä nostaa automaattisesti rekrytoijille ne hakijat, jotka ovat klikanneet suorittaneensa hygieniapassin. Lomakehakemuksia täyttäessä kannattaakin olla extra-huolellinen, että kaikki oleelliset kohdat tulee rastitettua, jotta työpaikan saaminen ei jää tällaisesta kiinni. 

Haettaessa työpaikkaa, johon todennäköisesti on paljon hakijoita, esimerkiksi myyjän tehtävät opiskelijakaupungissa, niin lomakepohjainen järjestelmä siis ensin teknisesti nostaa parhaimmat hakijat näkyviin rekrytoijalle ja vasta tässä vaiheessa hakemuksia alkaa katsoa ihminen eikä algoritmi. Lomakepohjaisissa hakemuksissa kannattaakin käyttää samoja sanoja kuin työpaikkailmoituksessa on käytetty ja näin on helpompi päästä omalla hakemuksellaan tästä koneseulasta läpi. 


Tsemppiä työnhakuun! Haet sitten mitä väylää tai millaisella hakemuksella vain niin tässä vielä muistisäännöt hakemukseen. 



Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä