Arviointiin liittyvät paikallisesti päätettävät asiat

Arviointiin liittyvät paikallisesti päätettävät asiat


Aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden arviointiluvun perusteella keskeiset paikallisessa opetussuunnitelmassa päätettävät asiat ovat seuraavat:

  • opintojaksoittain päätettävät asiat: opintojakson tavoitteet, keskeiset sisällöt, laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden ja osa-alueiden toteutuminen opintojaksossa ja opintojakson arviointi
  • oppilaitoksen arviointikulttuurin periaatteet ja yhteiset arviointiin liittyvät käytänteet
  • arvioinnin toteuttaminen ja siihen kuuluvat erilaiset arviointipalautteen antamisen käytänteet
  • arviointiin liittyvien yhteisten periaatteiden ja käytänteiden toteutumisen seuraaminen
  • kesken olevan opintojakson merkintätapa ja suorituksen täydentämiskäytännöt
  • hyväksyttyjen ja hylättyjen arvosanojen uusimisen periaatteet ja uusimiskertojen määrä
  • opinnot, jotka on mahdollista edellyttää opiskeltavaksi itsenäisesti
  • opintojen mahdollisten etenemistapojen määrittely
  • todistusten ulkoasu


Lappajärven geolukion paikallinen aikuislops:

Aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelmassa käytetään samoja paikallisia toimintatapoja kuin nuorten lukiokoulutuksen opetussuunnitelmassa. Aikuisopetussuunnitelman mukaan opiskelevat tekevät joko nuorten kanssa samoja opintoja joko osallistumalla oppitunteihin tai itsenäisesti.
Nuorten opetussuunnitelmasta löytyvät opintojaksottain päätettävät asiat ja arviointikulttuuri.

Lappajärvellä on valtakunnallisten opintojaksojen lisäksi paikallisia, koulukohtaisia valinnaisia opintojaksoja. Nämä opintojaksot arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu, H=hylätty). Kesken oleva opintojakso merkitään jaksotodistukseen merkinnällä T=täydennettävä. Opintojakson loppuun suorittamisajasta ja tavoista on täsmällisemmin lukion opiskeluohjeessa. Jos suorituksia ei ole tehty loppuun, opintojakso merkitään keskeytyneeksi (K) ja opintojakso pitää tehdä kokonaan uusiksi.

Hylätyn opintojakson uusintamahdollisuus järjestetään kuusi kertaan vuodessa jakson vaihduttua. Hyväksytyn uusintoja on kaksi kertaa vuodessa - kerran syyslukukaudella ja kerran kevätlukukaudella.

Lappajärvellä opiskelija neuvottelee ensin suoritusten hyväksi luvusta opinto-ohjaajan kanssa. Erityisen tärkeää tämä on siinä vaiheessa, kun opiskelija aikoo tehdä opintoja, jotka haluaa myöhemmin hyväksilukea lukiosuorituksiksi. Rehtori tekee päätökset muualla suoritetuista opinnoista ja opintojen tai muun osaamisen hyväksilukemista.

Itsenäisesti suoritettavat opinnot 

Lukiossa aikuislinjan opiskelija voi osallistua mahdollisuuksien mukaan luokkatunneille ( klo 8 – 15), suorittaa kursseja itsenäisesti tai verkkokursseina. Aikuisopiskelijoiden kohdalla opintojaksojen suorittaminen itsenäisesti tulee olla mahdollista. Aikuisopiskelijalle tehdään henkilökohtainen opintosuunnitelma, jossa huomioidaan opintojen suoritustapa. Opinto-ohjaajaa tulee tiedottaa itsenäisesti suoritettavista opintojaksoista. Jos opintojakso sopii opiskelijan päivärytmiin ja työjärjestykseen, ensisijainen suoritustapa on opetukseen osallistuminen. Opintojakson suorittaminen itsenäisesti edellyttää perusteltua syytä ja aikataulutettua suunnitelmaa. Mikäli perusteena on terveydellinen syy, tulee mukaan liittää aina kopio lääkärintodistuksesta. Opiskelija suorittaa opettajan määräämät tehtävät ja osallistuu mahdolliseen kokeeseen. Itsenäisesti suoritettava opintojakso voidaan sopia myös suoritettavaksi esim. tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävänä etä- tai monimuoto-opiskeluna. Saadakseen itsenäisestä opintojaksosta hyväksytyn arvosanan opiskelijan on suoritettava sekä hänelle määrätyt tehtävät että mahdollinen koe hyväksytysti. Suoritukseen voi sisältyä myös itsearviointia tai muita oman oppimisen kehittämistehtäviä.